اثر جلسات مکرر فعالیت ورزشی بر سلو لهای ایمنی و کورتیزول در دختران ورزشکار
1- دانشگاه ایلام ، htaheriedu@gmail.com
2- دانشگاه بابلسر

چکیده:

هدف: تحقیقات نشان داده‌اند، بازیافت ناکافی بین جلسات تمرینی سبب سرکوب سیستم ایمنی می‌شود. هدف از پژوهش حاضر مقایسه‌ی تأثیر جلسات مکرر فعالیت‌های ورزشی مقاومتی و استقامتی بر تعداد لکوسیت‌ها، لنفوسیت‌ها، نوتروفیل‌ها، منوسیت‌ها و مقدار پلاسمایی هورمون کـورتیزول در دختران ورزشکار بود. مواد و روش‌ها: 19 دختر ورزشکار (در دامنه‌ی سنی 20 تا 25 سال) داوطلب شرکت در پژوهش در دو مرحله و در دو روز مجزا، با فاصله‌ی یک هفته دو پروتکل تجربی را اجرا کردند. به این صورت که، آزمودنی‌ها در پروتکل تجربی اول 2 جلسه فعالیت ورزشی مقاومتی (8 حرکت با 65% یک تکرار بیشینه) و در پروتکل تجربی دوم 2 جلسه فعالیت ورزشی استقامتی (60 دقیقه کار روی دوچرخه کارسنج با شدت 65% ضربان قلب ذخیره) را اجرا کردند. جلسه اول در ساعت 9 صبح و جلسه دوم در ساعت 15 عصر اجرا شد. نمونه‌های خون قبل و بلافاصله پس از اجرای فعالیت اول، قبل و بلافاصله پس از اجرای فعالیت دوم و نیز یک ساعت پس از اجرای فعالیت دوم از آزمودنی‌ها گرفته شد. از روش‌های آماری کولموگروف اسمیرنف، t مستقل و تحلیل واریانس درون گروهی با اندازه‌گیری مکرر استفاده شد. نتایج: جلسات مکرر فعالیت استقامتی باعث افزایش تعداد لکوسیت‌ها، نوتروفیل‌ها، منوسیت‌های خون و مقدار کورتیزول پلاسما و فعالیت مقاومتی تنها باعث افزایش تعداد لنفوسیت‌های خون گردید (05/0P˂). مقایسه دو نوع فعالیت ورزشی تنها در تعداد منوسیت‌های خون تفاوت معناداری را نشان داد (05/0P˂). نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد، بین جلسات مکرر فعالیت ورزشی مقاومتی و استقامتی در یک روز، تفاوت معناداری بر متغیرهای ایمنولوژیکی و هورمون کورتیزول وجود ندارد.

واژه‌های کلیدی: سیستم ایمنی، لکوسیت، کورتیزول.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1392/8/20 | پذیرش: 1392/12/1 | انتشار: 1393/2/16

jafari H, taheri kalak A, safarzade A. Effect of repeated bouts of resistance and endurance exercise on immunological responses in athlete girls . J. Ilam Uni. Med. Sci. 2014; 22 (1) :71-76

جعفری هدیه، طاهری کلانی عبدالحسین، صفرزاده علیرضا. اثر جلسات مکرر فعالیت ورزشی بر سلو لهای ایمنی و کورتیزول در دختران ورزشکار. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1393; 22 (1) :71-76