Journal of Ilam University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
J. Ilam Uni. Med. Sci.
Medical Sciences
http://sjimu.medilam.ac.ir
96
journal96
1563-4728
2588-3135
doi
fa
jalali
1401
5
1
gregorian
2022
8
1
30
3
online
1
fulltext
fa
بررسی روشهای مختلف عصاره گیری بر فعالیتهای آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی گیاه دارویی مریمنخودی خزری (Teucrium hyrcanicum L.)
Investigation of Different Extraction Methods on Antioxidant and Antimicrobial Activities of Teucrium hyrcanicum L.
باکتری شناسی
Bacteriology
پژوهشي
Research
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:9.0pt"><span b="" style="font-family:" zar="">مقدمه</span></span></b><span lang="AR-SA" style="font-size:9.0pt"><span style="background:white"><span b="" style="font-family:" zar=""><span style="color:black"><span style="letter-spacing:.1pt">: </span></span></span></span></span><span lang="AR-SA" style="font-size:9.0pt"><span b="" style="font-family:" zar="">گیاهان دارویی منابع ارزشمندی از ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی مختلف هستند. در این مطالعه، تأثیر روشهای مختلف عصارهگیری با حلالهای آبی و متانولی بر فعالیتهای آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی گیاه مریمنخودی خزری بررسیشده است.</span></span></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:9.0pt"><span b="" style="font-family:" zar=""><span style="color:black"><span style="letter-spacing:.1pt">مواد و روش ها:</span></span></span></span></b> <span lang="AR-SA" style="font-size:9.0pt"><span b="" style="font-family:" zar="">این تحقیق یک مطالعۀ پایهای تجربی است. در این مطالعۀ آزمایشگاهی، عصارهگیری آبی و متانولی با سه روش مگنت، بن ماری و شیکر از نمونۀ خشک انجام شد؛ سپس اثر آنتی اکسیدانی با روش</span></span> <span lang="AR-SA" style="font-size:9.0pt"><span b="" style="font-family:" zar="">های حذف رادیکال آزاد </span></span><span dir="LTR" style="font-size:8.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl.)</span></span><span lang="AR-SA" style="font-size:9.0pt"><span b="" style="font-family:" zar=""> و میزان قدرت کاهندگی (</span></span><span dir="LTR" style="font-size:8.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Reducing power</span></span><span lang="AR-SA" style="font-size:9.0pt"><span b="" style="font-family:" zar="">) به همراه تعیین میزان فنل تام و فلاونوئید تام تعیین گردید. بررسی اثر ضدباکتریایی عصارۀ آبی و متانولی علیه باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشریشیاکلای به روش دیسک دیفیوژن صورت گرفت.</span></span></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:9.0pt"><span b="" style="font-family:" zar=""><span style="color:black"><span style="letter-spacing:-.1pt">یافتهها:</span></span></span></span></b> <span lang="AR-SA" style="font-size:9.0pt"><span b="" style="font-family:" zar="">بررسی خواص آنتیاکسیدانی نشان داد که عصارۀ متانولی اثر قویتری نسبت به عصارۀ آبی دارد. در میان روشهای مختلف عصاره گیری، روش مگنت نسبت به دو روش دیگر برتری داشت. این نتایج دربارۀ مقدار فنل تام و فلاونوئید تام نیز به همین صورت بود. بررسی خواص آنتی باکتریایی مشخص کرد که عصارۀ متانولی فعالیت آنتی باکتریایی داشت، درحالیکه عصارۀ آبی اثر آنتی باکتریایی از خود نشان نداد.</span></span></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:9.0pt"><span b="" style="font-family:" zar=""><span style="color:black"><span style="letter-spacing:-.1pt">بحث و نتیجهگیری:</span></span></span></span></b> <span lang="AR-SA" style="font-size:9.0pt"><span b="" style="font-family:" zar="">نتایج بهدستآمده از این بررسی نشان داد که عصارهگیری به روش مگنت، بالاترین کارایی را در گیاه مریمنخودی خزری داشت. هر دو عصارۀ آبی و متانولی خواص آنتیاکسیدانی داشتند، درحالیکه تنها عصارۀ متانولی خواص آنتیباکتریایی از خود نشان داد؛ بنابراین میتوان گفت عصارۀ متانولی به روش مگنت، بهترین خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی را دارد.</span></span></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span calibri="" style="font-family:"><b><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black"><span style="letter-spacing:-.1pt">Introduction:</span></span></span></span></b> <span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Medicinal plants are valuable sources of different antioxidant and antimicrobial compounds. In this study, the effects of different extraction methods with aqueous and methanolic solvents were investigated on the antioxidant and antimicrobial activities of <i>Teucrium hyrcanicum</i> L.</span></span><span style="font-size:9.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman",serif"></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span calibri="" style="font-family:"><b><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black"><span style="letter-spacing:.1pt">Material & Methods:</span></span></span></span></b> <span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">In this basic experimental study, aqueous and methanolic extraction was carried out using three methods, including a magnetic stirrer, a Bain-Marie bath, and Shaker. The antioxidant effects were then determined using DPPH and RP methods along with the determination of total phenol and total flavonoid. The antibacterial effect of aqueous and methanolic extracts against <i>Staphylococcus aureus</i>, <i>Bacillus cereus,</i> and <i>Escherichia coli</i> was determined through the disk diffusion method.</span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span calibri="" style="font-family:"><span style="font-size:8.5pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="letter-spacing:-.2pt">(</span></span></span><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="letter-spacing:-.2pt">Ethic code: </span></span></span><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="letter-spacing:-.2pt">IR.ausmt.rec.1398.11.34</span></span></span><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="letter-spacing:-.2pt">)</span></span></span><span style="font-size:8.5pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="letter-spacing:-.2pt"></span></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span calibri="" style="font-family:"><b><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black"><span style="letter-spacing:-.1pt">Findings:</span></span></span></span></b> <span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">The evaluation of antioxidant properties showed that methanolic extract had a stronger effect than aqueous extract. Moreover, it was demonstrated that the magnetic stirrer method was superior to the other two extraction methods. The same results were obtained for total phenol and total flavonoid as well. Evaluation of antibacterial properties revealed that methanolic extract had antibacterial activity, while aqueous extract did not show antibacterial activity.</span></span><span style="font-size:9.0pt"><span style="font-family:"Times New Roman",serif"></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span calibri="" style="font-family:"><b><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black"><span style="letter-spacing:.1pt">Discussion & Conclusion:</span></span></span></span></b> <span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">The results of this study showed that </span></span><i><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Teucrium hyrcanicum</span></span></i><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""> L.</span></span><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""> was more effectively extracted through the magnetic stirrer method than other extraction methods. </span></span><span style="font-size:9.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Both aqueous and methanolic extracts had antioxidant properties, while only methanol extracts showed antibacterial properties. Therefore, this plant can have good therapeutic application in the treatment of diseases due to its antioxidant properties.</span></span></span></span></span><br>
آنتیاکسیدان, آنتیباکتریال, عصاره, مریمنخودی خزری
Antioxidant, Antibacterial, Extract, Teucrium hyrcanicum L.
44
54
http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-5334-4&slc_lang=fa&sid=1
Mostafa
Govahi
مصطفی
گواهی
m.govahi@ausmt.ac.ir
9600319475328460046046
9600319475328460046046
Yes
Department of Nanobiotechnology, Faculty of Biotechnology, Amol University of Special Modern Technologies, Amol, Iran
گروه نانو زیستفناوری، دانشکدۀ زیستفناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
Hadiseh
Ghorbannia Delavar
حدیثه
قربان نیا دلاور
h.ghorbanniadelavar@gmail.com
9600319475328460046047
9600319475328460046047
No
Department of Medicinal Plants, Faculty of Medicinal Plants, Amol University of Special Modern Technologies, Amol, Iran
گروه گیاهان دارویی، دانشکدۀ گیاهان دارویی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
Fatemeh Sadat
Mousavi Khorshidi
فاطمه السادات
موسوی خورشیدی
Mousavi.F1996@gmail.com
9600319475328460046048
9600319475328460046048
No
Department of Medicinal Plants, Faculty of Medicinal Plants, Amol University of Special Modern Technologies, Amol, Iran
گروه گیاهان دارویی، دانشکدۀ گیاهان دارویی، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
Mojtaba
Ranjbar
مجتبی
رنجبر
ranjbarf@ausmt.ac.ir
9600319475328460046049
9600319475328460046049
No
Department of Microbial biotechnology, Faculty of Biotechnology, Amol University of Special Modern Technologies, Amol, Iran
گروه زیستفناوری میکروبی، دانشکدۀ زیستفناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
Somayeh
Rahaiee
سمیه
رهایی
S.rahaiee@gmail.com
9600319475328460046050
9600319475328460046050
No
Department of Microbial biotechnology, Faculty of Biotechnology, Amol University of Special Modern Technologies, Amol, Iran
گروه زیستفناوری میکروبی، دانشکدۀ زیستفناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران