Journal of Ilam University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
J. Ilam Uni. Med. Sci.
Medical Sciences
http://sjimu.medilam.ac.ir
96
journal96
1563-4728
2588-3135
doi
fa
jalali
1400
5
1
gregorian
2021
8
1
29
3
online
1
fulltext
fa
بررسی خواص فیتوشیمیایی، آنتیاکسیدانی و شناسایی ترکیبات آلی و معدنی میوۀ
گیاه خرنوب Ceratonia siliqua L.) )
Phytochemical Investigation, Antioxidant Properties, and Identification
of Organic and Inorganic Compounds from the Carob (Ceratonia siliqua L.) Fruit
فارماکولوژی
pharmacology
پژوهشي
Research
<strong><em><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مقدمه</span></span></span></em></strong><strong><em><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">:</span></span></span></em></strong> <span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">خرنوب (</span></span></span><em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Ceratonia siliqua </span></span></span></span></em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">L.</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) درختی </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">از خانوادۀ حبوبات </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">است که </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">برای جنگلزایی و اهداف زینتی استفاده میشود. با توجه به خواص دارویی ازجمله خاصیت این میوه در درمان ناباروری، در پژوهش حاضر ترکیبات شیمیایی، بهویژه اسیدهای چرب آن شناسایی و آنالیز شدند.</span></span></span><br>
<strong><em><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مواد و روشها:</span></span></span></em></strong> <span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">بهمنظور تعیین بیشترین بازده، عصارهگیری با حلالهای مختلف صورت گرفت</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">. </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">برای شناسایی نوع ترکیبات آلی، عصارۀ متانولی به دستگاه </span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">GC-MS</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> تزریق گردید. برای تشخیص نوع و میزان عناصر موجود در پودر خشک این میوه، آنالیز </span></span></span><span dir="LTR" style="background:white;"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">EDS</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> انجام شد؛ همچنین اسیدهای چرب با استفاده از روش </span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">GC- FID</span></span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">آنالیز گردیدند. خواص آنتیاکسیدانی عصارهها با روش </span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">ABTS</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> آزمایش شد.</span></span></span><br>
<strong><em><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">یافتههای پژوهش:</span></span></span></em></strong> <span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">بیشترین بازده عصارهگیری مربوط به عصارۀ مستخرج از حلال آب</span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">بود. تستهای فیتوشیمیایی حضور </span></span></span><span style="background:white;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">ساپونینها، آلکالوئیدها، فلاونوئیدها، تاننها، گلیکوزیدها، استروئیدها و ترپنوئیدها را در عصارۀ اتانولی میوۀ خرنوب تأیید میکند.</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 38 ترکیب آلی در عصارۀ متانولی </span></span></span><span style="background:white;"><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">میوۀ </span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">خرنوب شناسایی شد که </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">بیشترین آنها متعلق به اسیدهای چرب بودند. 8 عنصر معدنی در <span style="background:white;">میوۀ</span> خرنوب شناسایی گردیدند که مس و روی عناصر غالب بودند. <span style="background:white;">آنالیز روغن حاصل از میوۀ </span></span></span></span><em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Ceratonia siliqua </span></span></span></span></em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">L.</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> وجود هشت اسید چرب را نشان میدهد. </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نشان داد که </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">عصارۀ </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">آبی بیشترین مقدار </span></span></span><sub><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">50</span></span></span></sub><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> IC</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> را دارد.</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"></span></span></span><br>
<strong><em><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">بحث و نتیجهگیری:</span></span></span></em></strong> <span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نقش <span style="background:white;">میوۀ </span>خرنوب در درمان ناباروری میتواند به علت وجود ترکیبات آنتیاکسیدانی فراوان و نقش آنها در کاهش استرس اکسیداتیو در اسپرمها و همچنین وجود عناصر مغذی بهعنوان کوفاکتورهای درگیر در مسیر استرس اکسیداتیو و نیز وجود اسیدهای چرب فراوان باشد.</span></span></span>
<em>Introduction<strong>:</strong> </em>Carob (<em>Ceratonia siliqua</em> L.) is a tree belonging to the Leguminosae family. It is used for forestry and ornamental purposes. The tree is of importance due to its medicinal properties and its ability to treat infertility. The present study aimed to investigate the chemical composition and fatty acid profile of the fruit. <span dir="RTL"></span><br>
<br>
<em>Materials & Methods: </em>Maximum extraction yields of the fruit were determined by utilizing different solvents for extraction. Methanolic extracts of the fruit were analyzed by GC-MS. EDS analysis was utilized for elemental analysis of the dried fruit powder (pods). The fatty acid profile of the fruit was determined by GC-FID. Antioxidant properties of the extracts were evaluated utilizing the ABTS assay.<span dir="RTL"></span><br>
<br>
<em>Findings: </em>Highest extraction yields were obtained with water. Phytochemical tests confirmed the presence of saponins, alkaloids, flavonoids, tannins, glycosides, steroids, and terpenoids in ethanolic extracts of the fruit. In total, 38 organic compounds were identified in methanolic extracts of the fruit, most of which belonged to fatty acids. Totally, 8 minerals were identified of which copper and zinc were the main minerals. Analysis of lipid extracts revealed the presence of eight fatty acids. Antioxidant activity of the extracts showed that aqueous extracts had the highest IC<sub>50</sub> value.<span dir="RTL"></span><br>
<br>
<em>Discussions & Conclusions: </em>The role of Carob fruit in the treatment of infertility can be due to the presence of many antioxidant compounds and their role in reducing oxidative stress in sperm and also the presence of nutrients as cofactors involved in the path of oxidative stress and also the presence of abundant fatty acids.<span dir="RTL"></span><br>
آنتیاکسیدان, اسیدهای چرب, ترکیب شیمیایی, خرنوب
Antioxidants, Carob, Chemical compounds, Fatty acids
82
91
http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4069-3&slc_lang=fa&sid=1
Maryam
Nasiri
مریم
نصیری
mary.nasiri.6290@gmail.com
9600319475328460043942
9600319475328460043942
No
Dept of Chemistry, Faculty of Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
Babak
Mokhtari
بابک
مختاری
bmokhtari@scu.ac.ir
9600319475328460043943
9600319475328460043943
No
Dept of Chemistry, Faculty of Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
Maryam
Kolahi
مریم
کلاهی
m.kolahi@scu.ac.ir
9600319475328460043944
9600319475328460043944
Yes
Dept of Biology, Faculty of Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
Nahid
Pourreza
ناهید
پوررضا
salvia20us@yahoo.com
9600319475328460043945
9600319475328460043945
No
Dept of Chemistry, Faculty of Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران