Journal of Ilam University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
J. Ilam Uni. Med. Sci.
Medical Sciences
http://sjimu.medilam.ac.ir
96
journal96
1563-4728
2588-3135
doi
fa
jalali
1398
7
1
gregorian
2019
10
1
27
4
online
1
fulltext
fa
تعیین ترکیبات شیمیایی و اثر ضدباکتریایی اسانس اسطوخودوس فلس دار بر
تعدادی از میکروارگانیسم های بیماری زا در شرایط برون تنی
Invitro Determination of Chemical Compounds and Antibacterial Activity of Lavandula Essential oil against some Pathogenic Microorganisms
میکروبشناسی
Microbiology
پژوهشي
Research
<strong><em><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مقدمه:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">گیاه اسطو خودوس جزء پر­مصرف ترین گیاهان دارویی در ایران می باشد که از گذشته تاکنون در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از این پژوهش تعیین ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضدباکتریایی اسانس اسطوخودوس فلس دار(گونه انحصاری ایران) بود. </span></span><br>
<strong><em><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مواد و روش ها:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">در این پژوهش، ترکیبات شیمیایی اسانس اسطوخودوس فلس دار توسط کروماتوگرافی گازی تعیین شد. هاله عدم رشد میکروبی اسانس اسطوخودوس فلس دار برای باکتری های سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشرشیاکلی در چهار غلظت 5/12، 25، 50 و 100 میلی گرم بر میلی لیتر به روش ­های انتشار دیسک و انتشار چاهک تعیین شد. از آنتی بیوتیک های رایج درمانی شامل آمپی سیلین، انتروفلوکساسین، جنتامایسین و کانامایسین جهت مقایسه با هاله عدم رشد میکروبی استفاده شد. حداقل غلظت بازدارندگی(رقیق ­سازی در مایع) و حداقل غلظت کشندگی برای میکروارگانیسم­ های مذکور تعیین گردید. </span></span><br>
<strong><em><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">یافته های پژوهش:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">در مجموع 41/99 درصد از ترکیبات موجود در اسانس توسط کروماتوگرافی گازی مشخص گردید.</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> Linalool </span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">با 3/43 درصد دارای بیشترین مقدار در میان ترکیبات شناسایی شده بود. حساس ترین و مقاوم ترین باکتری ها نسبت به اسانس اسطوخودوس فلس دار به ترتیب، استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا با قطر بازدارندگی 40/0</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">70/30 و 68/0</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">10/10 میلی متر در در غلظت 100 میلی گرم بر میلی لیتر بود. حداقل غلظت بازدارندگی برای باکتری های سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشرشیاکلی به ترتیب برابر با 32، 8، 16 و16 میلی گرم بر میلی لیتر بود. </span></span><br>
<strong><em><span style="font-family:b mitra
mso-ascii-font-family:times new roman;"><span style="font-size:10.0pt;">بحث و نتیجه ­گیری:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که اسانس اسطوخودوس فلس دار دارای اثر ضد میکروبی قابل قبولی بر میکروارگانیسم ­های بیماری ­زا داشت. در این میان، اثر ضدباکتریایی اسانس بر باکتری­ های گرم مثبت بیشتر از باکتری­ های گرم منفی بود. در هر حال، به­ منظور کاربرد بالینی اسانس اسطوخودوس فلس دار، انجام آزمون­ های تکمیلی پیشنهاد می­ گردد.</span></span><br>
<em>Introduction:</em> The lavender is one of the most widely used medicinal plants in Iran, which has been used in traditional medicine since the past. This study aimed to identify the chemical compounds and antibacterial activity of Lavandula sublepidota essential oil which is an endemic species in Iran.<br>
<br>
<em>Materials & Methods:</em> In this study, chemical compounds of Lavandula sublepidota essential oil were identified using gas chromatography. The inhibition zone diameter of the Lavandula sublepidota essential oil on Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, and Escherichia coli was identified on a concentration of 12.5, 25, 50, and 100 mg/ml, respectively, by disk and well diffusion methods. Common antibiotics, including Ampicillin, Enrofloxacin, <em>Gentamicin, </em>and<em> Kanamycin</em> were used to compare the microbial inhibition zone diameters. Moreover, minimum inhibitory concentration (MIC) (diluted in liquid) and minimum bactericidal concentration of the aforementioned microorganisms were determined in this study.<br>
<br>
<em>Findings:</em> In total, 99.41% of the essential oil compounds were identified using gas chromatography. Linalool was found to be the most abundant among the identified compounds (43.3%). The most sensitive and resistant bacteria to Lavandula sublepidota essential oil were S. aureus and P. aeruginosa with inhibition zone diameter of 30.70±0.40 and 10.10±0.68 in a concentration of 100 mg/ml, respectively. Moreover, the MICs of P. aeruginosa, S. aureus, B. cereus, and E. coli were estimated at 32, 8, 16, and 16 mg/ml, respectively.<br>
<br>
<em>Discussion & Conclusions:</em> The results of this study revealed that Lavandula sublepidota essential oil has an acceptable antibacterial activity against the pathogenic microorganisms. However, gram-positive bacteria obtained higher antimicrobial activity of the essential oil, compared to gram-negative bacteria. It is recommended that further studies be conducted to investigate the clinical application of Lavandula sublepidota essential oil.
اسطوخودوس فلس دار, اسانس روغنی, آنتی بیوتیک رایج درمانی, کروماتوگرافی گـــازی, اثـــر ضدمیکروبی
Antimicrobial activity, Common therapeutic antibiotics, Gas chromatography, Essential oil, Lavandula sublepidota
77
89
http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-5202-2&slc_lang=fa&sid=1
Samaneh
Heydari
سمانه
حیدری
samaneh.heydari86@yahoo.com
9600319475328460040421
9600319475328460040421
No
Dept of Food Sciences and Technology, Faculty of Animal Sciences and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
Hossein
Jooyandeh
حسین
جوینده
hosjooy@asnrukh.ac.ir
9600319475328460040422
9600319475328460040422
Yes
Dept of Food Sciences and Technology, Faculty of Animal Sciences and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
Behrooz
Alizadeh behbahani
بهروز
علیزاده بهبهانی
behrooz66behbahani@gmail.com
9600319475328460040423
9600319475328460040423
No
Dept of Food Sciences and Technology, Faculty of Animal Sciences and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
Mohammad
Noshad
محمد
نوشاد
noshad@asnrukh.ac.ir
9600319475328460040424
9600319475328460040424
No
Dept of Food Sciences and Technology, Faculty of Animal Sciences and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Mollasani, Iran
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران