Journal of Ilam University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
J. Ilam Uni. Med. Sci.
Medical Sciences
http://sjimu.medilam.ac.ir
96
journal96
1563-4728
2588-3135
doi
fa
jalali
1398
5
1
gregorian
2019
8
1
27
3
online
1
fulltext
fa
بررسی اثر حلال عصاره گیری بر میزان فنل، فلاونوئید و فعالیت
آنتی اکسیدانی برخی گیاهان دارویی بومی ایران
Effect of Solvent Extraction on Phenol, Flavonoids
and Antioxidant Activity of some
Iranian Native Herbs
بیوشیمی
biochemistry
پژوهشي
Research
<strong><em><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مقدمه:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">امروزه جهت استخراج مواد آنتی ­اکسیدانی گیاهی از حلال های متفاوتی استفاده می شود که هر کدام قابلیت خاصی در استخراج این مواد دارند لذا در تحقیق حاضر سعی شد تا برخی گیاهان دارویی از مناطق رویشی متفاوت ایران جمع­ آوری و بر اساس اکثریت حلال های پرکاربرد نیز مورد ارزیابی قرار گیرند تا علاوه بر شناسایی بهترین گیاه دارویی، بتوان بهترین حلال جهت استخراج مواد آنتی ­اکسیدانی معرفی کرد.</span></span><br>
<strong><em><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مواد و روش­ ها:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">به منظور بررسی نوع حلال عصاره­ گیری(آبی، هیدروالکلی، استونی و متانلی) بر میزان مواد آنتی ­اکسیدانی برخی گیاهان دارویی بومی مناطق مختلف ایران از جمله کاکوتی، شکرشفا، زعفران، بومادران، پونه کوهی، نعناع کوهی، زوفا، آویشن کوهی، شاه ­تره و کلپوره، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. از </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">DPPH</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> برای سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی استفاده شد.</span></span><br>
<strong><em><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">یافته ­های پژوهش:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتایج تجزیه واریانس داده­ ها نشان داد که نوع عصاره و برهمکنش عصاره و گیاه بر خواص آنتی ­اکسیدانی، محتوای فنل و فلاونوئید تاثیر متفاوتی داشته است(</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">P<0.01</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). بیـــشـــترین مــــیزان فــــلاونوئید در عصــــاره آبی(</span></span> <span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">mg/g DW</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">65/87)، هیدروالــــکلی(</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> mg/g DW</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">48/147)، متانلی(</span></span> <span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">mg/g DW</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">48/277) و استونی(</span></span> <span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">mg/g DW</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">98/171) و هم چنین بیشتـــرین میزان فنل در عــــصاره آبی(</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">mg/g DW</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 33/15)، هیدروالکلی(</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">mg/g DW</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 18/20)، متانلی(</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">mg/g DW</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 47/51) و استونی(</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">mg/g DW</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 59/31) مربوط به گیاه دارویی بومادران منطقه ایلام بوده است. بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی بر اساس آزمون </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">DPPH</span></span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> در عصاره آبی(29/8 درصد در غلظت </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">g/ml</span></span></span><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">μ</span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 16) متعلق به بومادران منطقه ایلام، در عصاره هیدروالکلی(49/34 درصد در غلظت </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">g/ml</span></span></span><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">μ</span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 64) متعلق به نعناع کوهی منطقه کاشمر و سپس بومادران منطقه ایلام، در عصاره استونی(009/62 درصد در غلظت </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">g/ml</span></span></span><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">μ</span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 64) متعلق به نعناع کوهی منطقه کاشمر و سپس کلپوره کاشمر و بومادران ایلام و در نهایت در عصاره متانلی(633/95 درصد در غلظت </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">g/ml</span></span></span><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">μ</span></span><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> 16) متعلق به بومادران منطقه­ ایلام بوده است.</span></span><br>
<strong><em><span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">بحث و نتیجه گیری:</span></span></em></strong> <span style="font-family:b mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتایج این تحقیق نشان داد که مهم ترین حلال جهت استخراج مواد فنلی و بررسی خاصیت اکسیدانی، متانل بوده و موثرترین گیاه از لحاظ حضور مواد و خاصیت آنتی اکسیدانی، بومادران منطقه­ ایلام بوده است.</span></span><span dir="LTR"></span>
<em>Introduction</em><em>:</em> Nowadays, different solvents are used to extract plant antioxidants. Each solvent has a special ability to extract antioxidants materials. Accordingly, in this research, some medicinal herbs were collected from different vegetation zones of Iran and evaluated based on the majority of useful solvents. The best solvent for the extraction of antioxidants can be identified and used to determine the best herbal medicine.<br>
<br>
<em>Materials & Methods:</em> In order to investigate the type of solvent extraction on the amount of antioxidant material of some indigenous medicinal plants of different regions of Iran such as Mentha asiatica, Ziziphora persica, Otostegia persica, Crocus sativus, Achillea millefolium, Mentha longifolia, Hyssopus officinalis, Thymus vulgaris, Fumaria officinalis and Teucrium polium, were done the experiment in The factorial based on a completely randomized design with three replications. DPPH was used to measure antioxidant activity.<br>
<br>
<em>Findings:</em> Results showed that the extract (hydro, hydroalcoholic, acetone and methanolic) and the interaction of extract and plant on antioxidant properties had a different effect on phenol and flavonoid content (P<0.05). The highest flavonoids in the aqueous extract (87.6 mg/gDW), hydroalcoholic (147.48 mg/gDW), methanolic (277.48 mg/gDW) and acetone (171.98 mg/gDW) and also, the highest amount of phenol in aqueous extracts (15.33 mg / gDW), hydroalcoholic (20.18 mg/gDW), methanolic (51.47 mg/gDW) and acetone (31.59 mg/gDW) were found the Achillea millefolium from Ilam. The highest antioxidant activity based on DPPH test in aqueous extract (8.29% at a concentration of 16 μg/ml) belonged to the Achillea millefolium from Ilam, In hydroalcoholic extract (34.49% at a concentration of 64 μg/ml) was belonged to Mentha asiatica in Kashmar and then Achillea millefolium in Ilam, In the extract of Estonia (62.009% at a concentration of 64 μg/ml) was belonged to Mentha asiatica of Kashmar and then Teucrium polium of Kashmar and Achillea millefolium of Ilam, Finally, in the methanolic extract (95.633% at a concentration of 16 μg/ml), was belonged to the Achillea millefolium of Ilam.<br>
<br>
<em>Discussion &Conclusions: </em>In general, the results of this study showed that the most important solvent for the extraction of phenolic substances and the evaluation of oxidative properties was a methanol solution and the most effective plant with more substances and antioxidant activities were Achillea millefolium from Ilam region.
عصاره گیاهی, بومادران, شکرشفا, نعناع, زوفا
plant extract, Achillea millefolium, Otostegia persica, Mentha asiatica, Hyssopus officinalis
14
26
http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3475-4&slc_lang=fa&sid=1
Bahman
Fazeli-nasab
بهمن
فاضلی نسب
bfazelinasab@gmail.com
9600319475328460040171
9600319475328460040171
Yes
Research Department of Agronomy and Plant Breeding, University of Zabol, Zabol, Iran
گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
Nasrin
Moshtaghi
نسرین
مشتاقی
fazelie58@yahoo.com
9600319475328460040172
9600319475328460040172
No
Dept of Biotechnology and Plant Breeding, Ferdowsi University of Mashhad, Khorasan-e-Razavi, Mashhad, Iran
گروه بیوتکنولوژی و به نژادی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، خراسان رضوی، مشهد، ایران
Mohammad
Forouzandeh
محمد
فروزنده
mohamad.forouzandeh@gmail.com
9600319475328460040173
9600319475328460040173
No
Research Department of Agronomy and Plant Breeding, University of Zabol, Zabol, Iran
گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران