Journal of Ilam University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
J. Ilam Uni. Med. Sci.
Medical Sciences
http://sjimu.medilam.ac.ir
96
journal96
1563-4728
2588-3135
doi
fa
jalali
1394
7
1
gregorian
2015
10
1
23
4
online
1
fulltext
fa
بررسی اثرات ضدباکتریایی عصاره الکلی گیاه چویر
Antibacterial Activity of Alcoholic Extract of Ferulagoangolata
میکروبشناسی
Microbiology
پژوهشي
Research
<p dir="rtl" style="margin-right: -2.3pt"><strong><em>مقدمه:</em></strong>گیاه چویر بومی ایران و خاص منطقه غرب است<span dir="ltr">.</span> از دیرباز به صورت سنتی و با افزودن به مواد لبنی به خصوص روغن، با ایجاد طعم بسیار مطبوع از فاسد شدن آن جلوگیری ­کرده است. به همین جهت مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر ضدباکتریایی این گیاه بر چهار نوع باکتری پاتوژن انجام گرفت.</p>
<p dir="rtl" style="margin-right: -2.3pt"><strong><em>مواد و روش ­ها:</em></strong> جهت بررسی فعالیت ­های ضد میکروبی، غلظت­ های مختلف عصاره <span dir="ltr">mg/ml)</span> 400، 200، 100، 50، 25 و 5/12) بر دو نوع باکتری گرم منفی(اشریشیاکلی وکلبسیلا اکسی توکا) و دو باکتری گرم مثبت(استافیلوکوکوس اروئوس و انتروکوکوس فکالیس) از روش دیسکدیفیوژن(انتشار در آگار) استفاده شد و <span dir="ltr">MIC</span>، <span dir="ltr">MBC</span> عصاره در مقایسه با آنتی ­بیوتیک ­های تتراسایکلین و جنتامایسین تعیین گردید.</p>
<p dir="rtl" style="margin-right: -2.3pt"><strong><em>یافته ­های پژوهش:</em></strong> حساس ­ترین باکتری، اشریشیاکلی با داشتن بالاترین قطر هاله عدم رشد(1±23) و <span dir="ltr">MIC</span>، 25 میلی گرم بر میلی ­لیتر بود. عصاره اثرات مهارکنندگی بیشتری بر روی باکتری ­های گرم منفی نسبت به باکتری ­های گرم مثبت نشان داد. هم چنین با کاهش غلظت عصاره خاصیت ضدمیکروبی آن نیز کاهش پیدا کرد.</p>
<p dir="rtl"><strong><em>بحث و نتیجه­ گیری:</em></strong> مطالعه حاضر نشان داد که عصاره چویر دارای خاصیت ضدباکتریایی مناسبی بوده و با توجه به بومی بودن این گیاه و اثرات درمانی آن، تحقیقات بیشتری در جهت شناسایی ویژگی­ های درمانی این گیاه توصیه می ­شود.</p>
<p><em>Introduction:</em> Ferulagoangulata plant is native to Iran and west regions. It has been used as a traditional medicine. It can prevent the food spoilage, by adding to dairy products, especially oil and provide savory pleasant flavor. Therefore, the aim of the present study was to examine the effects of this plant on four strains of pathogenic bacteria.</p>
<p></p>
<p><em>Materials & methods:</em> To investigate the antimicrobial activity, the test was used by methods, disk-diffusion at different concentrations of extract (12.5, 25, 50, 100, 200 and 400 mg/ml) on two types of gram-negative bacteria Escherichia coli and Klebsiellaoxitoca and two gram-positive bacteria Staphylococcus aureus and Entrococcusfaecalis. Antimicrobial activity of extracts was compared with tetracycline and gentamicin.</p>
<p></p>
<p><em>Findings:</em> The most sensitive bacteria, Escherichia coli with maximum inhibition zone diameter (23±1mm) and MIC, 25 mg/ml. Extract revealed greater inhibitory effects on gram-negative bacteria than Gram-positive bacteria. Antimicrobial activity is reduced by reducing the concentration of the extract.</p>
<p></p>
<p><em>Discussion & Conclusion:</em> The Ferulag-oangulata extract has an anti-bacterial property. Then native plantains effects are valuable for further research to identify therapeutic properties.</p>
اثر ضدباکتریایی, گیاه چویر, دیسک دیفیوژن
Antibacterial activity, Ferulago angulate, disk-diffusion
202
208
http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2126-1&slc_lang=fa&sid=1
Aram
Sharifi
آرام
شریفی
a.sharifi91@basu.ac.ir
9600319475328460025208
9600319475328460025208
No
Bu-Ali Sina University
دانشگاه بوعلی سینا
Tayeb
Seifi
طیب
سیفی
tayebsaifi@yahoo.com
9600319475328460025209
9600319475328460025209
No
Bu-Ali Sina University
دانشگاه بوعلی سینا
Abdolmajid
Mohammadzadeh
عبدالمجید
محمدزاده
mohammadzadeh4@hotmail.com
9600319475328460025210
9600319475328460025210
Yes
Bu-Ali Sina University
دانشگاه بوعلی سینا
Sahar
Hammoun Navard
سحر
هامون نورد
sa.hamoun@gmail.com
9600319475328460025211
9600319475328460025211
No
Islamic Azad University, Hamedan Branch
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان
Mohammad Reza
Pajohi-Alamoti
محمد رضا
پژوهی الموتی
Mr.pajohi@basu.ac.ir
9600319475328460025212
9600319475328460025212
No
Bu-Ali Sina University
دانشگاه بوعلی سینا