Journal of Ilam University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
J. Ilam Uni. Med. Sci.
Medical Sciences
http://sjimu.medilam.ac.ir
96
journal96
1563-4728
2588-3135
doi
fa
jalali
1394
8
1
gregorian
2015
11
1
23
5
online
1
fulltext
fa
بررسی اثر عصاره الکلی پوسته درونی میوه بلوط(جفت) بر سطح پلاسمایی گلوکز خون پس از غذا در موش های صحرایی نر سالم و دیابتی
The Effect of Quercus Infectoria Alcoholic Extract (Acorn Inner Bark) on Postprandial Blood Glucose Level in Normal and Deiabetic Male Rats
فیزیولوژی
physiology
كاربردي
Applicable
<p dir="RTL"><strong><em>مقدمه:</em></strong> دیابت ترکیبی از اختلالات متابولیکی کربوهیدرات ها است که در آن ها گلوکز کمتر مصرف می­ شود و ایجاد هیپرگلیسمی می کند. هیپرگلیسمی پس از غذا عامل اصلی عوارض دیابت نوع 2 می باشد. بلوط کوئرکوس اینفکتوریا از گیاهان خانواده فاگاسه است که دارای اثرات درمانی قابض، ضد دیابت، ضد قارچی، ضد میکروب، بی حس کننده موضعی و ضد التهاب می باشد. در مطالعه حاضر برای اولین بار اثر عصاره اتانولی پوسته درونی میوه بلوط بر گلوکز خون پس از غذا در موش های نر سالم و دیابتی مورد بررسی قرار گرفت.</p>
<p dir="RTL"><strong><em>مواد و روش ها:</em></strong> 88 سر موش نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 300-250 گرم به صورت تصادفی به 5 گروه سالم و 6 گروه دیابتی شده با استرپتوزوتوسین، تقسیم شدند. دوزهای <span dir="LTR">mg/kg</span>500 و <span dir="LTR">mg/kg</span>1000 عصاره و دوز <span dir="LTR">mg/kg</span>5 آکاربوز به صورت گاواژ و دوز<span dir="LTR">mg/kg </span>250 عصاره به صورت گاواژ و تزریق صفاقی، همراه با تجویز داخل معدی مالتوز<span dir="LTR">gr/kg </span>2 مورد بررسی قرار گرفتند. قندخون در زمان های صفر(قبل از تجویز)، 30، 60 و 120 دقیقه پس از تجویز با استفاده از گلوکومتر تعیین شد.</p>
<p dir="RTL"><strong><em>یافته های پژوهش:</em></strong> در موش های سالم و دیابتی، دوزهای مختلف عصاره نسبت به گروه کنترل باعث کاهش معنی داری در گلوکز بعد از تغذیه شدند. در موش های سالم، دوز <span dir="LTR">mg/kg</span>250 نسبت به آکاربوز<span dir="LTR">mg/kg </span>5، موثرتر عمل نمود. در موش های دیابتی تجویز عصاره به صورت داخل صفاق و گاواژ به یک اندازه در کاهش قندخون بعد از تغذیه موثر بود.</p>
<p dir="RTL"><strong><em>بحث و نتیجه گیری:</em></strong> عصاره به صورت داخل صفاق و گاواژ به یک اندازه باعث کاهش قندخون بعد از تغذیه می شد که نشان می دهد احتمالاً اثر عصاره از طریق افزایش حساسیت سلول ها به انسولین صورت گرفته است.</p>
<p><em>Introduction:</em> Diabetes is a combination of carbohydrate metabolic disorders in which glucose is consumed less and causes hyperglycemia. Postprandial hyperglycemia is known as the main side effect of diabetes 2. The Quercus infectoria is a fagaceae,s family of plants that has therapeutic effects on astringent , antidiabetic, antifungal, antimicrobial, local anaesthetic and antiinflammatory. In the present study, for the first time, the effect of ethanol extract of the acorn inner bark on postprandial blood glucose level in normal and deiabetic male rats was studied.</p>
<p></p>
<p><em>Matherials & methods:</em> 88 Wistar male rats weighting 250-300gr were randomly divided into five normal and six diabetics were exposed by streptozotocin. The doses of 500 mg/kg and 1000 mg/kg of the extract and 5mg/kg acarbose in the form of gavage and dose of 250mg/kg extract in the form of gavages and intraperitoneal intragastric injection along with intragastric injection of maltose 2 gr/kg were studied. Blood glucose level was measured by glucometer at zero times (before injection) and also 30, 60, 120 minutes after injection.</p>
<p></p>
<p><em>Findings:</em> In normal and diabetic rats the different doses of the extract comparing with the control group caused a significant reduction of postprandial glucose. In normal rats 250mg/kg dose was more effective in comparison with acarbose 5mg/kg. In diabetic rats the injection of intraperitoneal extract was as effective as gavage injection in lowering postprandial blood glucose.</p>
<p></p>
<p><em>Discussion & Conclusion:</em> Intraperitoneal extract injection was as effective as gavage injection in lowering blood glucose hence, it shows that it would be probable that the effectiveness of the extract is formed by increasing the sensitivity of the cells to the insulin.</p>
دیابت, پوسته درونی میوه بلوط, استرپتوزوتوسین
Diabetes, Acorn inner bark, Streptozotocin
193
202
http://sjimu.medilam.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1730-1&slc_lang=fa&sid=1
Maryam
Karimi
مریم
کریمی
maryam.shaya@ymail.com
9600319475328460024813
9600319475328460024813
Yes
ministry of educationeducation
آموزش و پرورش
Ali
Delpisheh
علی
دل پیشه
alidelpisheh@yahoo.com
9600319475328460024814
9600319475328460024814
No
Ilam University of Medical Science
دانشگاه علوم پزشکی ایلام
Sabreyeh
Ghaitasi
صبریه
قیطاسی
sabri ghaytasi@yahoo.com
9600319475328460024815
9600319475328460024815
No
Ilam University of Medical Science
دانشگاه علوم پزشکی ایلام
Abdolhosain
Hatami
عبدالحسین
حاتمی
hosain.ha@yahoo.com abdolho
9600319475328460024816
9600319475328460024816
No
ministry of educatione
آموزش و پرورش