TY - JOUR JF - sjimu JO - J. Ilam Uni. Med. Sci. VL - 30 IS - 2 PY - 2022 Y1 - 2022/6/01 TI - Effects of Eight Weeks of High-Intensity Interval Training on the Expression of the Nkx2.5 and Tbx5 Genes in the Heart Tissue of Type 2 Male Diabetic Rats TT - آثار 8 هفته تمرین تناوبی شدید بر بیان ژن‌های Nkx2.5 و Tbx5 بافت قلب رت‌های نر دیابتی نوع 2 N2 - مقدمه: فعالیت بدنی و مصرف آنتی‌اکسیدان‌ها به‌عنوان اثر محافظتی در برابر خطر دیابت شناخته می‌شوند؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی آثار 8 هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) و عسل آویشن بر بیان ژن‌های Nkx2.5 و Tbx5 بافت قلب رت‌های نر دیابتی نوع دو است. مواد و روش ها: این مطالعۀ تجربی روی 36 رت دیابتی صورت گرفت. رت‌ها به‌طور تصادفی به چهار گروه کنترل دیابتی (8 سر)، تمرین تناوبی (10 سر)، عسل آویشن (8 سر)، تمرین تناوبی‌ و مصرف عسل آویشن (10 سر) تقسیم شدند. مداخلۀ تمرینی به‌صورت هشت هفته HIIT، شامل 2 تا 8 تناوب دودقیقه‌ای با شدت 80 تا 90 درصد max2VO و استراحت یک دقیقه‌ای با شدت 50 تا 56 درصد max2VO، به مدت 5 جلسه در هفته اجرا گردید. علاوه بر این، 3 گرم بر کیلوگرم عسل آویشن، 5 روز در هفته در گروه‌های مکمل مصرف شد. بیان ژن‌های Nkx2.5 و Tbx5 توسط real-time RT-PCR اندازه‌گیری گردید. برای بررسی تفاوت میان گروه‌ها، از ANOVA و آزمون تعقیبی LSD در سطح معنی‌داری 0.05≤P استفاده شد. یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد که بیان ژن Nkx2.5، تنها در گروه HIIT (P=0.03) نسبت به گروه کنترل، افزایش معنا‌داری دارد؛ اما این یافته در سایر گروه‌های مداخله تکرار نمی‌شود (P≥0.05). بیان ژن Tbx5 بافت قلبی در هر دو گروه HIIT (P=0.02) و HIIT*عسل آویشن (P=0.02) نسبت به گروه کنترل، به‌طور معنا‌داری افزایش می‌یابد. بحث و نتیجه‌گیری: HIIT با افزایش بیان ژن‌های Nkx2.5 و Tbx5 در بافت قلب رت‌های دیابتی ارتباط دارد، درحالی‌که به طور دقیق نمی­توان گفت عسل آویشن اثرات مشابهی در رت‌های دیابتی داشته باشد. SP - 71 EP - 81 AU - Kousha, Mahdieh AU - Abednatanzi, Hossein AU - Gholami, Mandana AU - Ghazalian, Farshad AD - Dept of Physical Education and Sports Sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran KW - Antioxidant KW - Diabetes KW - High-intensity interval training KW - Honey UR - http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-7236-fa.html DO - 10.52547/sjimu.30.2.71 ER -