TY - JOUR T1 - Effect of Aqueous Extract of Allium Canadense on the Activity of the Inhibited Acetylcholinesterase Enzyme by Organophosphate Diazinon TT - بررسی اثر عصارۀ آبی گیاه سیرموک بر فعالیت آنزیم استیل کولین‌استراز مهارشده به‌وسیلۀ ارگانوفسفرۀ دیازینون JF - sjimu JO - sjimu VL - 30 IS - 1 UR - http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-7053-fa.html Y1 - 2022 SP - 95 EP - 103 KW - Allium canadense KW - Anti-acetylcholinesterase KW - Antioxidant activity KW - Aqueous extract KW - Organophosphate diazinon N2 - مقدمه: جنس Allium با بیش از 900 گونۀ مهم پرورشی و وحشی، به‌عنوان آنتی‌اکسیدان طبیعی و فعال زیستی، در صنعت داروسازی و غذایی کاربرد وسیعی دارد. در این پژوهش، تأثیر فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصارۀ آبی گیاه سیرموک و تأثیر آن بر مهار آنزیم استیل کولین‌استراز و بازیابی فعالیت آنزیم مهارشده بررسی‌شده است. مواد و روش ها: پس از تهیۀ عصارۀ آبی سیرموک، ابتدا فعالیت آنتی‌اکسیدانی غلظت‌های 100، 500 و 1000 میکروگرم بر میلی‌لیتر از عصاره با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد DPPH و سپس میزان فعالیت آنزیم استیل کولین‌استراز سرمی و فعال‌سازی مجدد آن پس از مهار توسط ارگانوفسفات دیازینون، در حضور غلظت‌های 100، 500 و 1000 میکروگرم بر میلی‌لیتر از عصاره با روش المن بررسی گردید. یافته‌ها: غلظت مهار 50 درصد (IC50) از رادیکال‌های آزاد DPPH، 19/360 میکروگرم در میلی‌لیتر محاسبه شد. عصارۀ آبی سیرموک فعالیت استیل کولین‌استراز را مهار نکرد و به‌صورت وابسته به غلظت افزایش یافت؛ همچنین بازیابی دوبارۀ فعالیت آنزیم‌ مهارشده در مجاورت غلظت‌های مختلف عصارۀ آبی گیاه مشاهده گردید. بحث و نتیجه‌گیری: عصارۀ آبی گیاه سیرموک فعالیت استیل کولین‌استراز را مهار نمی‌کند؛ اما قادر است آنزیم‌ مهار‌شده توسط دیازینون را دوباره فعال نمایند. علت این تأثیر مثبت ممکن است به وجود فعالیت آنتی‌اکسیدانی بالا و حضور ترکیبات فنل و فلاونوئِید در عصاره مرتبط باشد. M3 10.52547/sjimu.30.1.95 ER -