@ARTICLE{Sheibani, author = {Sheibani, Mohammad taghi and Anbara, Hojat and Morovvati, Hassan and Razi, Mazdak and SalarAmoli, Jamileh and }, title = {Effect of Long Term-Administration of Aspartame on Sperm Quality, Testosterone and Oxidant Parameters in Mice}, volume = {27}, number = {3}, abstract ={مقدمه: آسپارتام معروف ترین و پرمصرف ‌ترین شیرین ­کننده‌ مصنوعی می ­باشد که در مواد­ غذایی مختلف به ­طور گسترده ­ای استفاده می­ گردد. گزارش­ های بحث­ برانگیز زیادی در مورد سمیت آسپارتام بر روی بافت ­های مختلف بدن وجود دارد، با­ این­ حال در رابطه با عوارض آسپارتام بر روی دستگاه تولید­مثل اطلاعات زیادی در دسترس نیست. مطالعه حاضر به ­منظور ارزیابی اثرات آسپارتام بر کیفیت اسپرم و پارامترهای اکسیدانی در موش صورت گرفت. مواد و روش ­ها: در این مطالعه تعداد 36 سر موش­ نر بالغ نژاد NMRI به صورت تصادفی به چهار گروه نه سری تقسیم شدند. سه گروه از گروه­ های فوق به ترتیب آسپارتام را به میزان 40، 80 و 160 میلی ­گرم بر کیلوگرم وزن بدن به ­صورت خوراکی از طریق گاواژ به ­مدت 90 روز دریافت نموده و هم چنین گروه کنترل نیز در نظر گرفته شد. 24 ساعت پس از آخرین تیمار، نمونه­ های خونی از طریق قلب جمع ­آوری و پارامترهای کیفیت اسپرم شامل شمارش، تحرک، قابلیت زنده ­مانی، تراکم کروماتین، اشکال غیرطبیعی و آسیب DNA اسپرم مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ­های پژوهش: نتایج نشان ­دهنده کاهش معنی ­دار ظرفیت آنتی ­اکسیدانی تام(TAC)، تستوسترون و نیز افزایش معنی­ دار سطـــح مالون ­دی­ آلدئید(MDA) در گروه ­های 80 و 160 میلی ­گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه کنترل بود(P<0.01). دریافت آسپارتام باعث کاهش تعداد، تحرک، زنده­ مانی و بلوغ اسپرم(P<0.001) و هم چنین افزایش میزان اشکال غیرطبـــیعی و آسیــب به DNA اسپرم در گروه­ های 80 و 160 میلی­ گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه کنترل گردید(P<0.001). بحث و نتیجه­ گیری: یافته ­های مطالعه حاضر آشکار ساخت که مصرف آسپارتام در موش می ­تواند به کاهش کیفیت اسپرم و تغییرات منفی در پارامترهای اکسیدانی منجر شود. }, URL = {http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-5252-fa.html}, eprint = {http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-5252-fa.pdf}, journal = {Journal of Ilam University of Medical Sciences}, doi = {10.29252/sjimu.27.3.150}, year = {2019} }