TY - JOUR T1 - Effect of the Solvent Type on Phenolic and Flavonoid Substances and Antioxidant Properties of Leaves of 15 Medicinal Plants in Roodān Region of Southern Iran TT - تأثیر نوع حلال بر میزان مواد فنلی، فلاونوئیدی و خواص آنتی‌اکسیدانی برگ پانزده گیاهان دارویی منطقۀ رودان واقع در جنوب ایران JF - sjimu JO - sjimu VL - 29 IS - 5 UR - http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-6933-fa.html Y1 - 2021 SP - 1 EP - 11 KW - DPPH KW - Psidium guajava KW - Syzygium cumini KW - Terminalia catappa KW - Ziziphus mauritiana N2 - مقدمه: ترکیبات فنلی و فلاونوئیدها خواص بیولوژیکی متعددی مانند خاصیت آنتی‌اکسیدانی، به دام انداختن رادیکال‌های آزاد و خاصیت ضدالتهاب دارند. حلال‌های مختلف قابلیت متفاوتی در استخراج مواد فنلی و خواص آنتی‌اکسیدانی دارند؛ بنابراین، در این تحقیق سعی شد ضمن بررسی و مقایسۀ گیاهان گوناگون حوزۀ جنوب کشور از لحاظ محتوای فنلی و خواص آنتی‌اکسیدانی، تأثیر نوع حلال بر موارد یادشده نیز بررسی گردد. مواد و روش ها: تعداد 15 ژنوتیپ (انجیر معابد، لوز [گارم زنگی]، انجیر، سپستان، شاه‌توت، فالسا، گواوا، انبه 1، انبه 2، اکالیپتوس، جمبو، کنار 1، هندوانۀ ابوجهل، کنار 2، انار) از گیاهان دارویی جنوب کشور، بر اساس دو نوع عصارۀ متانلی و استونی از لحاظ میزان خواص آنتی‌‌‌‌اکسیدانی و مواد فنلی و فلاونوئیدی در طرحی به‌صورت فاکتوریل، در قالب کاملاً تصادفی و در سه تکرار ارزیابی شدند. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار Statistic vol.10 و مقایسۀ میانگین‌‌‌‌ها با استفاده از حداقل تفاوت معنی‌دار (LSD) در سطح احتمال 1 درصد انجام گردید. یافته‌ها: نتایج تجزیۀ واریانس نشان داد که اثر متقابل گیاه و خواص آنتی‌‌‌‌اکسیدانی (بر اساس DPPH) برای عصارۀ استونی و متانولی، در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار بود. در استفاده از حلال استونی، بیشترین میزان فنل در اکالیپتوس (mg/gFW43/7) و سپس جمبو (mg/gFW52/6)، فلاونوئید در انبه 1(mg/gFW21/23) و سپس لوز (گارم زنگی) (mg/gFW75/18) و اکالیپتوس (mg/gFW36/15) و بیشترین خواص آنتی‌اکسیدانی در گواوا (24/85 درصد) و سپس کنار 1(68/82 درصد) و لوز (گارم زنگی) (31/82 درصد) به‌دست ‌آمد. در استفاده از حلال متانلی، بیشترین میزان فنل از جمبو (mg/gFW82/7) و سپس اکالیپتوس (mg/gFW34/7)، فلاونوئید از لوز (گارم زنگی) و انبه 1(به‌ترتیب mg/gFW46/24 و mg/gFW06/25) و سپس فالسا (mg/gFW07/16) و کنار 1 (mg/gFW51/13) و بیشترین خواص آنتی‌اکسیدانی از لوز (گارم زنگی) (07/82 درصد) و سپس انار (97/78 درصد) و کنار 1 (16/78 درصد) حاصل شد. بحث و نتیجه‌گیری: حلال استون مؤثرترین حلال در استخراج موادی فنلی و فلاونوئیدی با خاصیت اکسیدانی بالاست و کنار و لوز (گارم زنگی) مؤثرترین گیاهان از لحاظ میزان مواد فنلی و خاصیت آنتی‌اکسیدانی هستند. M3 10.52547/sjimu.29.5.1 ER -