حسین عزیزی، امیررضا نیازی تبار، عطیه محمدی،
دوره ۲۸، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: سلول های بنیادی اسپرم ساز، بنیانگذار و نقطه شروع اسپرماتوژنز هستند و تنها سلول هـای بنیـادی در بـدن بـه شـمار مـی آینـد کـه می توانند از طریق گامت زایی اطلاعات ژنتیکی را به نسل بعدی منتقل کنند؛ هدف از تحقیق حاضر، بررسی ماهیت پرتوانی سلول های بنیادی اسپرم ساز در شرایط in vitro و in vivo است.
مواد و روش ها: سلول های اسپرم ساز از بیضه خوک و موش با استفاده از روش هضم آنزیمی استخراج شده و در محیط حاوی FGF، EGF و GDNF و سلول های تغذیه کننده STO کشت داده شدند. سپس برای بررسی ایمنوسیتوشیمیایی و RT-PCR کلونی های حاصله از مارکرهای Ki۶۷، POU۵F۱ و ZBTB۱۶ استفاده شد.
یافته های پژوهش: ماهیت سلول های بنیادی اسپرماتوگونی حاصــله پس از جداسازی و کشت، به وسیله معیار هایی نظیر رشد خوشه ای کلنی ها در محیط کشت، بیان مارکر Ki۶۷ طی بررسی ایمنوسیتوشیمیایی که بیانگر قابلیت تکثیر است و شاخص های مورفولوژیکی مشاهده شده با میکروسکوپ الکترونی نگاره، ثابت شد. هم چنین آنالیز مقایسه بیان مارکر های POU۵F۱ و ZBTB۱۶ در سلول های بنیادی جنینی، سلول های بنیادی اسپرم ساز و سلول های سرتولی موجود در لوله اسپرم ساز موش با استفاده از روش RT-PCR را در نشان داد.
بحث و نتیجه گیری: طی این پژوهش بیان مارکر هایKi۶ ، POU۵F۱ و ZBTB۱۶ در لوله اسپرم ساز و ویژگی های سیتولوژیک سلول های بنیادی اسپرم ساز مورد مطالعه قرار گرفت به طوری که یافته های حاصل می تواند در تحقیقات پیشرفته حوزه بیولوژی تولید مثل مفید باشد.