رضا جوروند، فرخنده امین شکروی، زینب غضنفری،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: شیوع جراحت ناشی از اجسام تیز و برنده در ایران بالا است و لذا پرسنل درمانی در معرض ابتلا به سه بیماری مهم ایدز، هپاتیت B و C هستند که از طریق خون منتقل می شوند. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر رفتار پیشگیری کننده از جراحات ناشی از اجسام تیز و برنده در گروهی از پرسنل درمانی در استان ایلام در سال ۱۳۹۱صورت پذیرفته است.
مواد و روش ها: در این مطالعه نیمه تجربی و مداخله ای، تعداد ۶۶ نفر از کارکنان درمانی شاغل در مراکز بهداشتی درمانی شهرستان های دهلران (به عنوان گروه آزمون) و آبدانان(به عنوان گروه کنترل) وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که پس از تایید مراحل روائی و پایائی در دو مرحله، قبل و یک ماه پس از اجرای مداخله آموزشی توسط شرکت کنندگان در مطالعه تکمیل شد. داده ها با نرم افزار SPSS۱۹ و با استفاده از آزمون های آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: اختلاف میانگین نمرات مربوط به آگاهی و نگرش دو گروه آزمون و کنترل پس از مداخله معنی دار بود. تعداد موارد جراحت، در مدت یک ماه قبل از مداخله در هر دو گروه پنج مورد (۱۵/۱۵ %) بود؛ که یک ماه پس از مداخله، به یک مورد (۰۳/۳ %) در گروه آزمون و چهار مورد (۱۲/۱۲ %)در گروه کنترل کاهش یافت.
بحث و نتیجه گیری: تدوین برنامه آموزش بهداشت و اجرای آن برای کاهش موارد جراحت ناشی از اجسام تیز و برنده، سودمند است.
واژه های کلیدی: جراحت ناشی از سوزن، مداخله آموزشی، کارکنان بهداشتی درمانی، پیشگیری