[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: درباره نشريه :: صفحه اصلي :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
نمایه ها::
برای نویسندگان::
هزینه چاپ::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
سیاست های نشریه ::
بیانیه اخلاقی::
ثبت شکایت::
::
Citation Indices from GS

Citation Indices from GS

AllSince 2020
Citations72033751
h-index2920
i10-index20681
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ثبت شده در

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۱ نتیجه برای چابکی سازمانی

فاطمه مرشدی، کرم خلیلی، حامد قاسم پور،
دوره ۲۷، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: درک پرستاران از مســــئولیت­ اجتــــماعی خود بیمارستان را در مقابل تحولات پویای محیطی مصون می ‌دارد. زیرا بخشی از این مسئولیت ‌پذیری ناشی از پاسخگویی به موقع به مسائل محیط است و از آن تحت عنوان چابکی سازمانی یاد می ‌شود. در صورت چابک نبودن سازمان، مسائلی به وجود می ‌آید که در حوزه رفتار سازمانی، تحت عنوان فرسودگی شغلی یاد می ‌شوند. پادزهر مبارزه با فرسودگی شغلی، ایجاد اشتیاق شغلی در میان کارکنان است که آنان را به فعالیت‌ برای دستیـــــابی به اهداف سازمانی سوق می ‌دهد. از این ‌رو، هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین مسئولیت پذیری اجتماعی و چابکی سازمانی با نقش تعدیلگر اشتیاق شغلی در بیمارستان امام خمینی(ره) شهر ایلام می ‌باشد.
مواد و روش ­ها: جامعه تحقیق کلیه پرستاران بیمارستان امام خمینی(ره) شهر ایلام به تعداد ۳۰۰ نفر می ‌باشد که با استفاده از جدول مورگان تعداد ۱۶۹ نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ‌ها، پرسش نامه استاندار است و فرضیه ‌های تحقیق از طریق نرم‌افزار Smart-PLS نسخه ۲ آزمون شدند.
یافته ­های پژوهش: نتایج نشان می‌ دهد ضریب معناداری میان مسئولیت ‌پذیری اجتماعی و چابکی سازمانی برابر با ۳۵۴/۵۲ است که از سطح اطمینان ۹۶/۱ بیشتر است. بر این ‌اساس، فرضیه نخست تحقیق مبنی بر وجود رابطه میان مسئولیت ‌پذیری اجتماعی و چابکی سازمانی تایید می‌ شود. هم چنین، اشتیاق شغلی با ضریب معناداری ۲۴۲/۷ که از سطح اطمینان ۹۶/۱ بیشتر است رابطه بین مسئولیت ‌پذیری اجتماعی و چابکی سازمانی را تعدیل می کند.
بحث و نتیجه­ گیری: امروزه صرف ارائه خدمات حتی با کیفیت مطلوب نمی ‌تواند رضایت ذی ‌نفعان بیمارستان‌ را تحقق بخشد؛ زیرا با افزایش آگاهی مردم به وظایف چندگانه بیمارستان‌ ها در حوزه ‌های اجتماعی، مسئولیت ‌پذیری در قبال جامعه از کمترین خواسته ‌ها به شمار می ‌آید. چون تحقق متقابل اهداف سازمانی و جامعه، نتیجه آگاهی و عمل در چارچوب مسئولیت اجتماعی است. این مهم در گُروِ چابکی سازمان ‌ها برای پاسخگویی به انتظارت در حال رشد ذی ‌نفعان و ایجاد زمینه ‌های اشتیاق شغلی برای پیشبرد فرد در چارچوب اهداف پیش‌ بینی شده است.
 


صفحه 1 از 1     

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام Journal of Ilam University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.19 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4714