مقدمه: در زمان همهگیری یک بیماری، علاوه بر تهدید جدی برای سلامت جسمی افراد آسیبپذیر، ترس از بیماری و ترس از مرگ در کنار آشفتگیهای روزمره موجب میشود تا افراد سالم نیز با اضطراب و استرس بیماری درگیر گردند و دچار اختلالات روانشناختی شوند. در این میان، کارکنان مراقبتهای بهداشتی و درمانی و دانشجویان علوم پزشکی، گروههایی از افراد جامعه هستند که وضعیت بهداشت روان آنان میتواند توسط این همهگیریها در معرض خطر قرار گیرد؛ بنابراین، مطالعۀ حاضر با هدف تعیین ارتباط فشار روانی ادراکشده با اضطراب ناشی از کووید-۱۹ در دانشجویان و کارکنان بهداشتی- درمانی شاغل در دانشکدۀ علوم پزشکی اسدآباد انجام شد.
مواد و روشها: طی مطالعهای توصیفی_تحلیلی، ۱۱۳ نفر از دانشجویان و ۸۵ نفر از کارکنان بهداشتی- درمانی شاغل دانشکدۀ علوم پزشکی اسدآباد در سال ۱۳۹۹، به روش نمونهگیری طبقهبندی با تخصیص متناسب بررسی گردیدند. ابزار گردآوری دادهها شامل اطلاعات جمعیتشناختی، مقیاس اضطراب بیماری کرونای علیپور و نسخۀ ۱۴ سؤالی مقیاس استرس ادراکشدۀ کوهن بود. دادهها پس از گردآوری با استفاده از نرمافزار SPSS vol,۲۶ تجزیهوتحلیل شدند. برای بررسی ارتباطات و مقایسۀ میان دادهها از آزمون همبستگی اسپیرمن و آزمون ناپارامتری منویتنی با سطح معنیداری آلفای کمتر از ۰۵/۰ استفاده گردید.
یافته های پژوهش: میانگین کلی فشار روانی ادراکشدۀ کارکنان (۲۹/۹±۲۵/۲۲) و دانشجویان (۳۵/۹±۹۰/۲۳) نزدیک به حد متوسط و میانگین کلی اضطراب ناشی از کووید-۱۹ در هر دو گروه در سطح خفیف (کارکنان: ۸۵/۱۰±۳۶/۱۶ و دانشجویان: ۱۵/۱۰±۲۴/۱۵) بود؛ همچنین میان فشار روانی ادراکشده و اضطراب ناشی از کووید-۱۹ در هردو گروه کارکنان (P=۰,۰۰، r=۰,۵۵) و دانشجویان (P=۰,۰۰، r=۰,۳۷) رابطۀ آماری مثبت و معنیداری وجود داشت؛ اما مقایسۀ میزان فشار روانی ادراکشده کارکنان بهداشتی-درمانی با دانشجویان تفاوت آماری معنیداری را در دو گروه نشان نداد (P=۰,۰۸). این مقایسه برای میزان اضطراب ناشی از کووید-۱۹ در دو گروه نیز معنیدار نبود (P=۰,۵۸).
بحث و نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که هر دو گروه کارکنان بهداشتی-درمانی و دانشجویان تقریباً میزان مشابهی از فشار روانی و اضطراب را تجربه کردند؛ همچنین با افزایش میزان اضطراب ناشی از کووید-۱۹ در نمونههای پژوهش، فشار روانی ادراکشده نیز افزایش یافت و برعکس؛ بنابراین، بهکارگیری روانپزشکان و روانشناسان و حضور فعال آنان در مراکز درگیر با کووید-۱۹، ارائۀ رایگان مشاورۀ روان به کارکنان بهداشتی- درمانی و دانشجویان دچار مشکل، برگزاری کارگاهها و دورههای بازآموزی مهارتهای تابآوری و حل مسئله توصیه میگردد.