۲ نتیجه برای نارسایی مزمن کلیه
عنایت انوری، ابوالفضل فاتح، علی نوری زاده،
دوره ۲۹، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: بیماری مزمن کلیوی یکی از علل فزاینده مرگومیر در کشورهای توسعهیافته است. شیوع بیماریهای تیروئیدی در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی بیشتر است؛ اما سازوکارهای ایجاد آن هنوز بهخوبی شناختهنشده است. مطالعۀ حاضر با هدف بررسی سطوح خونی هورمونهای تیروئیدی در بیماران دیابتی (نوع ۲) و غیردیابتی مبتلا به مرحلۀ نهایی بیماری مزمن کلیوی و تحت درمان با همودیالیز صورت گرفت.
مواد و روش ها: در بیماران همودیالیزی، سطح سرمی هورمون محرک تیروئید (TSH/Thyroid stimulating hormone)، ۳، ۵، '۳، '۵- تترا یدوتیرونین (T۴/thyroxine) و ۳،'۳، ۵- تری یدوتیرونین (T۳) سنجیده شد. علاوه بر آن، پروفایل عملکرد کلیوی (اوره و کراتینین)، اسید اوریک، پروفایل لیپیدی سرم و میزان قند خون ناشتا نیز اندازهگیری گردید.
یافتهها: میزان هورمونهای TSH، T۴ و T۳ در بیماران همودیالیزی- دیابتی با افراد همودیالیزی- غیردیابتی تفاوت آماری معناداری ندارد؛ اما نسبت ۳،'۳، ۵- تری یدوتیرونین به تیروکسین (T۳/T۴ ratio) در گروه همودیالیزی-دیابتی در مقایسه با بیماران همودیالیزی-غیردیابتی، تفاوت آماری معناداری نشان داد (P<۰,۰۵). این نسبت در بیماران زن همودیالیزی-دیابتی در قیاس با افراد همودیالیزی–غیردیابتی بهترتیب برابر ۰۲۶/۰±۲۲۰/۰ و ۱۲/۰±۵۵۴/۰ بود؛ اما برای مردان همودیالیزی-دیابتی در مقایسه با افراد همودیالیزی– غیردیابتی بهترتیب برابر ۰۱/۲۰۵±۰/۰ و ۰۵/۰±۲۹۵/۰ محاسبه گردید.
بحث و نتیجهگیری: اختلال هموستاز در نسبتT۳/T۴ ، در گروه همودیالیزی-دیابتی نسبت به بیماران همودیالیزی-غیردیابتی وجود دارد و این اختلال با محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-تیروئید مرتبط نیست و عوامل محیطی نظیر میزان فعالیت آنزیمهای یدوتیرونین دیدیناز نوع ۱ و نوع ۲ که در تنظیم سطوح سرمی و تبدیل T۴ به T۳ دخیل هستند، میتوانند مسئول تفاوتهای مشاهدهشده باشند.
بهاره غیاثی، حدیث نظری، محمد امین باباربیع، افسانه رئیسی فر،
دوره ۳۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: شیوع بیماری مزمن کلیوی روزبهروز در کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه، همچون ایران، در حال افزایش است. این اختلال همۀ ابعاد اقتصادی، اجتماعی و روحی روانی فرد را تحت تأثیر قرار میدهد. گام اول برای پیشگیری یا جلوگیری از گسترش یک بیماری اطلاع از شیوع و علل آن بیماری است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع و علل نارسایی مزمن کلیه در بیماران مراجعهکننده به کلینیک تخصصی نفرولوژی شهر ایلام انجامگرفته است.
مواد و روشها: در این مطالعۀ توصیفی-مقطعی، پس از اخذ کد اخلاق از معاونت تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی ایلام، به مدت دو سال تعداد ۲۹۲۸ نفر از بیماران مراجعهکننده به کلینیک تخصصی نفرولوژی شهر ایلام مطالعه شدند. در این بررسی، مراجعان با استفاده از پرسشنامۀ ۱۷ سؤالی محققساخته و نتایج آزمایش خون و سونوگرافی، بهمنظور وجود داشتن یا نداشتن نارسایی مزمن کلیه و علل آن بررسی گردیدند؛ سپس دادهها از طریق نرمافزار SPSS vol,۲۲ با استفاده از آمار توصیفی تجزیهوتحلیل شدند.
یافتههای پژوهش: بر اساس نتایج این مطالعه، بیشتر بیماران مرد (۳/۵۴ درصد) بودند و بیشتر از ۴۰ سال (۹/۴۷ درصد) داشتند. شیوع بیماری مزمن کلیه در بیماران مراجعهکننده به کلینیک نفرولوژی ایلام ۲۸/۲۴ درصد بود که بیشتر آنان (۶/۳۲ درصد) در مرحلۀ سوم (۳۰<GFR<۵۹) این بیماری قرار داشتند. در این مطالعه، علل بروز نارسایی کلیه بهترتیب دیابت (۹/۲۱ درصد)، سنگ کلیه (۶/۱۷ درصد)، گلومرولونفریت (۲/۱۷ درصد) و فشارخون بالا (۷/۱۱ درصد) بود.
بحث و نتیجهگیری: بیماری مزمن کلیه در ایلام شیوع بالایی دارد؛ اما شایعترین علل بروز آن بر اساس نتایج این مطالعه قابلپیشگیری و درمان است؛ بنابراین، با انجام اقدامات مناسب همچون آگاهی دادن دربارۀ بیماری و عوامل خطر آن میتوان از بروز بیماری و گسترش و پیشرفت آن جلوگیری کرد.