روح اله دهقانی ، سید مهدی تخت فیروزه، مجتبی یگانه ، مهدی مقدادی، سید غلام عباس موسوی، علی حاجی باقری، حمیدرضا گیلاسی ، ذبیح اله قارلی پور ، مرضیه رامندی ، نسرین غیاثی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: کشیدن سیگار یکی از رفتارهای غیر بهداشتی است که نه فقط سلامت فرد و جامعه را به خطر می اندازد بلکه مهم ترین علت مرگ و میر است. این در حالی است که امروزه این رفتار پر خطر در میان افراد جامعه رو به افزایش است. این مطالعه وضعیت مصرف سیگار را در شهرستان اردستان مورد بررسی قرار داده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی، برای گروه مورد مطالعه ۱۲۰ نفر مرد سیگاری ۱۸ تا ۶۸ ساله شهرستان اردستان انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه ایی شامل دو قسمت، قسمت اول پرسش نامه شامل ۸ سوال که مربوط به عادات استعمال سیگار و قسمت دوم شامل اطلاعات جمعیتی با ۹ سوال بود. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزارSPSS استفاده شد.
یافته های پژوهش: نتایج بررسی نشان داد که از نظر سن افراد ۷۵ نفر(۵/۶۲ درصد) زیر ۴۰ سال و ۴۵ نفر(۵/۳۷ درصد) بالای ۴۰ سال سن داشتند. سن شروع مصرف سیگار در این افراد به زیر ۲۰ سال که ۹۳ نفر(۵/۷۷ درصد) و بالای ۲۰ سال ۲۷ نفر(۵/۲۲ درصد) بودند. افراد بر اساس تعداد نخ مصرفی سیگار در روز، در گروه خفیف ۱۵ نفر(۵/۱۲ درصد)، گروه مصرف کننده متوسط ۳۵ نفر(۲/۲۹ درصد) و گروه مصرف کننده سنگین ۷۰ نفر(۳/۵۸ درصد) قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصله رابطه معناداری بین محل زندگی، مساحت خانه و تعداد نخ روزانه با استعمال سیگار تا ۳۰ دقیقه بعد از بیدار شدن وجود دارد. هم چنین بین متغیرهای درآمد ماهیانه و تعداد نخ مصرفی سیگار روزانه ارتباط معناداری دیده شد.
بحث و نتیجه گیری: رفتارهای بهداشتی اکتسابی هستند، لذا با بالابردن آگاهی و نگرش افراد در مورد مضرات سیگار می توان رفتارها و باورهای غلط را در آن اصلاح و به سمت انجام دادن رفتارها و عملکردهای بهداشتی درست سوق داد.
رحمن پناهی، علی رمضانخانی، مهدی رضایی، فرشته عثمانی، عرفان جوانمردی، شمس الدین نیکنامی،
دوره ۲۷، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: سواد سلامت در تعیین وضعیت افراد از نظر مصرف سیگار نقش دارد. در سال های اخیر مصرف سیگار در بین دانشجویان افزایش یافته است. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین مهارت های سواد سلامت و اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار در میان دانشجویان طراحی گردید.
مواد و روش ها: در یک پژوهش مقطعی از نوع توصیفی، ۳۴۷ نفر از دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در سال ۱۳۹۵ از طریق نمونه گیری خوشه ای یک مرحله ای برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه سنجش سواد سلامت(HELIA) و پرسش نامه محقق ساخته جهت سنجش اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار، گردآوری و با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه ۱۶ و با به کارگیری آمارهای توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته های پژوهش: میانگین و انحراف معیار نمره سواد سلامت و اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار به ترتیب برابر ۱۲/۱۴±۵۲/۷۰ و ۹۶/۱۹±۰۱/۳۹ از ۱۰۰ بود. بین سواد سلامت(r=۰,۱۴۶) و سه بعد تصمیم گیری و کاربرد اطلاعات سلامت(r=۰,۱۶۱)، خواندن(r=۰,۱۴) و ارزیابی(r=۰,۱۱۲)، با اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار، ارتباط مستقیم و معنی دار وجود داشت هر چند که شدت این روابط ضعیف است(P<۰,۰۵).
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد برای ارتقای اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار در دانشجویان، باید توجه ویژه ای به سواد سلامت و ابعاد تاثیرگذار آن در این زمینه، خصوصاً در محیط های خوابگاهی، مبذول داشت.