سید غلامحسین رحیمی، سید محمد مرندی، میلاد عبداللهی، سمانه شیرخانی، محمدحسین نصراصفهانی،
دوره ۳۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۲ )
مقدمه: شیوع روزافزون چاقی میلیونها نفر در جهان را تحت تأثیر قرار داده است که بیماریهای مختلفی همچون پیشدیابت، دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، سرطان و اختلالات عضلانی را به همراه خواهد داشت. یکی از مداخلات درمانی در پیشگیری از دیابت استفاده از مکملهای گیاهی مانند قهوۀ سبز و ترکیبات فنولی آن ازجمله اسیدکلروژنیک، با توجه به خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و حساس به انسولین است؛ ازاینرو، مطالعۀ حاضر با هدف بررسی تأثیر قهوۀ سبز و اسیدکلروژنیک بر ذخایر گلیکوژنی در عضلات موشهای پیشدیابتی انجام شد.
مواد و روشها: تعداد ۲۰ سر موش نر C۵۷BL/۶ بهطور تصادفی به دو گروه تقسیم گردیدند: موشهای با رژیم غذایی طبیعی (Normal Diet، ۵ سر) و موشهای با رژیم غذایی پرچرب (High – Fat Diet، ۱۵ سر) که به مدت ۱۲ هفته تغذیه شدند. پس از تشخیص القای پیشدیابت توسط آزمونهای Fasting blood suger (FBS) و Glucose tolerance test (GTT)، این گروه به سه زیرگروه تقسیم گردیدند: موشهای پیشدیابت (Pre-Diabetes، ۵ سر)، پیشدیابت همراه مصرف قهوۀ سبز (Pre-Diabetes -Green Cofee، ۵ سر) و پیشدیابت همراه مصرف اسیدکلروژنیک (Pre-Diabetes -Cholorogenic Acid، ۵ سر) که به مدت ۱۰ هفته تیمار شدند. در انتها موشها کشته شدند و سطح نسبی بیان ژنهای دخیل در ذخایر گلیکوژن عضلۀ دوقلو شامل PI۳K،AKT، GSK۳، GYS۱ و همچنین ژن LRRC۸A از طریق تکنیک Real-Time PCR اندازهگیری گردید. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک-راهه توسط نرمافزار GraphPad Prism ۸,۴.۳ تحلیل شد.
یافته های پژوهش: نتایج افزایش معناداری در سطح گلوکز خون در گروه HFD (mg/dL ۴/۵±۹/ ۱۲۹) نسبت به ND (mg/dL ±۳ ۳/۹۵) و همچنین کاهش معناداری در گروه PD-GC (mg/dL ۱۶/۸±۵/ ۱۰۳) و PD-CA (mg/dL ۸± ۹۹) نسبت به گروه PD (mg/dL ۴/۹±۵/ ۱۲۹) نشان داد (۰,۰۰۱>P). با استفاده از فن رنگآمیزی Periodic acid - Schiff (PAS)، کاهش چشمگیری در سطح ذخایر گلیکوژن در موشهای گروه PD، نسبت به گروه ND مشاهده گردید، درحالیکه در گروههای تیمار، افزایش معنیدار در تجمع گلیکوژن عضله، نسبت به گروه PD دیده شد (۰,۰۰۱>P). سطح بیان ژنهای PI۳K، AKT، LRRC۸A و GYS۱ کاهش و GSK۳ افزایش معناداری در گروه PD در مقایسه با گروه ND نشان داد (۰,۰۰۱>P) که نشاندهندۀ اختلال در مسیر پیامرسانی ذخایر گلیکوژن در گروه PD است؛ اما در گروههای تحت تیمار، افزایش معنیداری از سطح بیان ژنهای PI۳K، AKT، LRRC۸A و GYS۱، در مقایسه با گروهPD مشاهده شد (۰,۰۰۱>P).
بحث و نتیجهگیری: با توجه به عوارض ناشی از بیماری پیشدیابت، علاوه بر تشخیص زودهنگام پیشدیابت، به نظر میرسد بهمنظور کنترل وزن و افزایش حساسیت انسولینی، مصرف قهوۀ سبز و اسیدکلروژنیک میتواند شرایط پیشدیابتی ایجادشده بر مسیر پیامرسانی سنتز گلیکوژن در بافت عضلۀ موشهای پیشدیابتی را بهبود بخشد.