مقدمه: ۴-کلروفنل مادهای سمی و خورنده است. سازمان حفاظت محیط زیست امریکا این ماده را جزو آلایندههای دارای اولویت گزارش نموده است. این تحقیق با هدف بررسی کارایی نانولولههای کربنی چند جداره اکسید شده با مخلوط H۲SO۴/HNO۳ جهت حذف ۴-کلروفنل از محلولهای آبی انجام گردید.
مواد و روشها: تحقیق حاضر یک مطالعه تجربی است که درنیمه اول سال ۱۳۹۳ در مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گردید. ابتدا نانولولههای کربنی چند جداره با مخلوط H۲SO۴/HNO۳ اکسید شد سپس فاکتورهای موثر بر حذف ۴-کلروفنل شامل غلظت اولیه ۴-کلروفنل، زمان تماس، مقدار جاذب و pHمورد بررسی قرار گرفت. آزمایشها در شرایط بهینه حذف با محلول واقعی فاضلاب صنعت زغالشویی که کیفیت آن تعیین شده بود نیز آزمایش شد. تجزیه و تحلیل دادهها توسط نرم افزار SPSS-۱۶ و آزمون آماری پیرسون انجام گردید.
یافته های پژوهش: ۸/۹۱% راندمان حذف ۴-کلروفنل در شرایط بهینه شامل ۷ :pH، زمان تماس: ۱۰ دقیقه، مقدار جاذب: ۳/۰ گرم وغلظت اولیه ۴-کلروفنل: ۱۵ میلی گرم بر لیتر حاصل شد. بررسی معادلات سینتیک و ایزوترم، نشان داد که فرایند جذب از سینتیک درجه دوم و ایزوترم فروندلیچ تبعیت می نماید.
بحث و نتیجه گیری: نانولولههای کربنی چند جداره اکسید شده با مخلوط H۲SO۴/HNO۳ جاذب مناسبی برای حذف ۴-کلروفنل از محلولهای آبی بوده و قادر است با راندمان ۷۸% این ماده را از فاضلاب واقعی حذف نماید، بنابراین می تواند به عنوان یک جاذب موثر برای تصفیه آب و فاضلابهای آلوده به این آلاینده بکار رود.