مقدمه: در زمان بارداری تغییرات عمده ای در بدن مادر رخ می دهد، گاهی این تغییرات برای مادر و جنین خطرساز است با شناخت این تغییرات می توان شرایط بارداری مادر را مدیریت کرد. در این مطالعه، تغییرات سلول های خونی و بافت طحال در روز ۱۰ و ۲۰ بارداری و هفته اول شیردهی در موش های صحرایی ماده نژاد ویستار بررسی گردید.
مواد و روش ها: ۵۴ سر موش ۱۲ نر و ۴۲ ماده انتخاب و پس از مشاهده پلاک واژینال در موش های ماده از بین آن ها به طور تصادفی ۱۸ سر موش باردار و ۶ سر موش صحرایی ماده بالغ غیر باردار انتخاب و در ۴ گروه شش تایی قرار گرفتند: گروه کنترل موش های غیر باردار، گروه ۱۰ روز پس از بارداری، گروه ۲۰ روز پس از بارداری و هفته اول شیردهی. در هر گروه خون گیری انجام شد. بافت طحال جهت بررسی هیستوپاتولوژی با روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگ آمیزی شدند. داده ها توسط آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون دانکن مورد بررسی قرار گرفت.
یافته های پژوهش: پلاکت در روز ۱۰ و ۲۰ بارداری نسبت به گروه کنترل کاهش معنیدار نشان داد(P<۰,۰۱). گلبول های سفید و لنفوسیت در روز ۱۰ بارداری نسبت به گروه کنترل افزایش معنی دار نشان داد(P<۰,۰۵). ماکروفاژ در روز ۱۰ و ۲۰ بارداری نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد(P<۰,۰۱). قطر پالپ سفید در روز ۱۰ بارداری نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد(P<۰,۰۵).
بحث و نتیجه گیری: فرآیند بارداری باعث افزایش گلبول های سفید و کاهش پلاکت در رت های باردار شده و باعث افزایش قطر پالپ سفید و ماکروفاژهای بافتی طحال شده که این تغییرات می تواند ناشی از تغییرات سیستم ایمنی مادر باشد.