نجمه سلطانی، نرگس نیکونهاد لطف آبادی،
دوره ۲۷، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: استفاده از فناوری نانو در انتقال دارو به سلول ها می تواند برخی از مشکلات پیشروی رسانش داروهای گیاهی از جمله غیر هدفمند بودن و اکسیدپذیری بالا را تا حدودی برطرف نماید. از این رو در این مطالعه نانوسامانه های نیوزومی حاوی اسانس رزماری به منظور بهبود شاخصه های فیزیکوشیمیایی و افزایش ویژگی های ضد توموری آن مورد بررسی قرار گرفته شده است.
مواد و روش ها: وزیکول های نیوزومی با استفاده از tween ۶۰، کلسترول و PEG با روش فیلم نازک تهیه شده و اسانس رزماری درون نیوزوم ها بارگذاری شد. بررسی شاخصه های فیزیکوشیمیایی آن ها با استفاده از دستگاه های زتا سایزر، FTIR، SEM انجام و الگوی رهایش اسانس در دمای ۳۷ و ۴۲ درجه سانتی گراد محاسبه گردید. در پایان میزان سمیت این نانوسامانه حاوی اسانس بر رده سلولی KG-۱ سرطان مغز استخوان مورد بررسی قرار گرفته است.
یافته های پژوهش: نتایج پژوهش نشان می دهد که نانوسامانه های حاوی اسانس با راندمان انکپسولاسیون ۷۵/۸۶ درصد، اندازه nm ۶/۷۳ و پتانسیل زتای mV ۴۶/۴۵- دارای مورفولوژی کروی، موقعیت مناسب اسانس در نانوسامانه، رهایش کنترل شده دردمای ۳۷ و ۴۲ درجه سانتی گراد است. هم چنین نتایج سمیت این نانوسامانه اسانس دار نشان می دهد که اسانس نیوزومه شده نسبت به اسانس آزاد دارای سمیت بالاتری بر رده سلولی KG-۱ می باشد.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این بررسی ضمن تائید روش مورد استفاده جهت سنتز نیوزوم، کاربرد نیوزوم به عنوان یک حامل کارآمد در درونگیری اسانس و آهسته رهش بودن آن، نشان می دهد که این نانوسامانه بدون ایجاد تغییر در ماهیت شیمیایی اسانس، سبب افزایش پایداری آن شده است و می تواند حاملی مناسب جهت رسانش اسانس رزماری به سلول های KG-۱ و اعمال اثرات آن بر سلول ها باشد.