[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: درباره نشريه :: صفحه اصلي :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
نمایه ها::
برای نویسندگان::
هزینه چاپ::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
سیاست های نشریه ::
بیانیه اخلاقی::
ثبت شکایت::
::
Citation Indices from GS

Citation Indices from GS

AllSince 2020
Citations71933748
h-index2920
i10-index20581
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ثبت شده در

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۱ نتیجه برای توانمندی روان شناختی

خلیل علی محمدزاده، سید مجتبی حسینی، شهناز ملکی،
دوره ۲۴، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: امروزه فرسودگی شغلی و متغیرهای موثر در کاهش یا افزایش آن به عنوان یکی از مباحث مهم در حوزه مدیریت منابع انسانی است. بنا بر این بررسی ارتباط متغیرهای کلیدی توانمندی روان شناختی و کیفیت زندگی کاری با فرسودگی شغلی کارکنان  در حل مسائل و معضلا ت منابع انسانی و بالندگی سازمان ها موثر می باشد.

مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی همبستگی است جامعه آماری پژوهش تمام کارشناسان بهداشت  شاغل در حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال ۹۳ است. تعداد ۱۴۸ نفر از آنان به روش طبقه ای با استفاده از جدول کرجسی و مورگان(۱۹۷۰) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسش نامه های استاندارد توانمندی روان شناختی اسپریتزر(۱۹۹۵)، کیفیت زندگی کاری والتون(۱۹۷۳)، فرسودگی شغلی ماسلاچ(۱۹۸۵) و چک لیست محقق ساخته بوده است. از نرم افزار  SPSS vol,۲۲، روش آمار توصیفی برای محاسبه میانگین و جداول مربوطه و روش های آمار استنباطی کولموگروف- اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی و جدول آنالیز واریانس جهت تحلیل داده ها استفاده گردید.

یافته های پژوهش: بین توانمندسازی روان شناختی و فرسودگی شغلی کارشناسان بهــداشت رابــطه معکــوس و معنــاداری r=-۰,۲۸۰ وجود دارد. از میان ابعاد توانمندسازی فقطt  متناظر با بتای احساس معناداری در شغل با ضریب ۳۱۴/۰-  در سطح خطای کمتر  ۵ درصد معنادار است. هم چنین بین کیفیت زندگی کاری و فرسودگی شغلی کارشناسان بهداشت رابطه معکوس و مـــعناداری  r=-۰,۱۵۴  وجود دارد و از میان ابعاد کیفیت زندگی کاری فقطt  متناظر با بتای  تامین فرصت رشد  با ضریب ۳۷۹/۰-  در سطح خطای کمتر از  ۵ درصد معنادار است.

بحث و نتیجه گیری : نتایج، اهمیت انجام مداخلات موثر در زمینه اجرای برنامه های آموزشی توانمندسازی کارکنان و بهبود کیفیت زندگی کاری با تاکید بر ابعاد احساس معنی داری شغل و تامین فرصت رشد در جهت پیشگیری از فرسودگی شغلی کارشناسان بهداشت توسط مدیران و برنامه ریزان  این حوزه  را نشان می دهد.



صفحه 1 از 1     

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام Journal of Ilam University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.17 seconds with 29 queries by YEKTAWEB 4714