زهرا خسروانی، سعید مطهری، سجاد زارع، علی اصغر قاسمی فیروزآبادی،
دوره ۲۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: بحث ترازهای فشار صوت ایجادشدۀ ناشی از صدای محیط کار، آثار و راههای کاهش آن، از مهمترین مباحث حال حاضر در صنایع تولیدی است. سروصدا شایعترین آلایندۀ محیط کاری است و میتواند آثار زیانآوری بر روی ارگانهای گوناگون بدن از قبیل سیستم شنوایی و دستگاه عروقی داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط میان ترازهای فشار صوت گوناگون و استفاده از وسایل حفاظت شنوایی با رویکرد درک ریسک کاهش شنوایی، در دو صنعت نساجی بهعنوان مطالعۀ موردی صورت گرفت.
مواد و روشها: برای جمعآوری اطلاعات، از پرسشنامهای شامل ۵ بعد و ۲۲ پرسش و برای پایش مواجهۀ شغلی کارگران با صدا، از صداسنج TES۱۳۵۸ در ناحیۀ شنوایی کارکنان و در ایستگاههای کاری مطابق با استاندارد ISO۹۶۱۲ استفاده شد. این پرسشنامه در میان همۀ کارکنان (۱۵۰ نفر) توزیع گردید که ۱۳۷ پرسشنامه برای تحلیل بهدست آمد. برای تحلیل دادهها، از محاسبۀ ضریب همبستگی اسپیرمن و کولموگروف- اسمیرنوف استفاده شد.
یافتههای پژوهش: با توجه به مقدار افزایشی اثر غیرمستقیم نسبت به اثر مستقیم استفاده از وسایل حفاظت شنوایی، در ارتباط میان ترازهای فشار صوت مختلف با درک ریسک کاهش شنوایی، دانش افراد دربارۀ وسایل حفاظت شنوایی نقش تسهیلکننده دارد؛ اما این نقش دربارۀ دانش افراد راجع به صدا رد میشود.
بحث و نتیجهگیری: استفاده از وسایل حفاظت شنوایی، با توجه به تأیید شدن نقش تسهیلگری آن در ارتباط میان ترازهای فشار صوت مختلف و درک ریسک کاهش شنوایی، به میزان چشمگیری سبب کاهش ریسک کاهش شنوایی میگردد و باید استفاده از این تجهیزات الزامی شود.