۲۸ نتیجه برای اضطراب
شهین سوادزاده، نگین مددزاده،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: به نظر می رسد تصور بر این است که استرس که به صورت اضطراب یا افسردگی تظاهر پیدا می کند، در زنانی که دچار ناباروری می شوند افزایش می یابد. ارتباط بین استرس و ناباروری ارتباطی پیچیده است و ممکن است سیکل معیوبی را به وجود آورد. این مطالعه به منظور تعیین درک احساسات روانی آنان نسبت به حمایت روانشناختی به روش کیفی انجام شده است.
مواد و روش ها: این مطالعه با طراحی رویکرد کیفی بر روی ۲۸ نفر از زنان با سابقه نازایی در یک طیف گسترده و با انتخاب نمونه ها به صورت هدفمند انجام شد. احساسات درونی و درک زنان از حمایت روان شناختی از طریق مصاحبه های عمیق نیمه سازمان یافته(فردی) بررسی گردید. جمع آوری داده ها در فاصله ماههای فروردین و اردیبهشت سال۱۳۹۰ انجام و آنقدر ادامه یافت تا اشباع داده ها حاصل گردید. کلیه مصاحبه ها ضبط و کلمه به کلمه تایپ گردید و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل درون مایه بررسی گردید.
یافته های پژوهش: پس از طبقه بندی و کدبندی داده ها از مجموع مضمون های یافت شده چهار طبقه اصلی در تبیین احساسات روان شناختی بیماران شامل تجربیات روان شناختی، برخورد پزشکان و تیم درمان، واکنش خانواده زوجین و عکس العمل دوستان و اطرافیان بود، استخراج شد.
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که ناباروری می تواند سراسر زندگی زوج نابارور را تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به حضور احساسات منفی روانشناختی در زنان مبتلا به نازایی و مشکلات مالی، حضور روان شناسان و توجه کافی پزشکان و ماماها به مشکلات افسردگی و اضطراب بیماران ضروری به نظر می رسد.
ابوالقاسم یعقوبی، حسین محققی، نصرالله عرفانی، ناهید الفتی ،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: اضطراب امتحان یک پدیده جهانی است که سالیانه عملکرد تحصیلی میلیون ها دانش آموز و دانشجو را تحت تأثیر قرار می دهد، با توجه به شیوع بالای و تأثیر منفی آن بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان، روش های متعددی برای کاهش آن ایجاد شده است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر آموزش مدیریت زمان بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان انجام شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، با اجرای پرسش نامه اضطراب امتحان(TAI) بر روی دانش آموزان دختر پایه اول دبیــرستان، تعداد ۶۰ نفر دانش آموز دارای اضطراب امتحان شناسایی شده اند و به طور تصـــادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفته اند. گروه آزمایش به مدت ۱۰ جلسه آموزش مدیریت زمان دریافت نموده اند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرده اند، سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS Vol,۱۶ و اجرای آزمون تجزیه و تحلیل کواریانس تک متغیره(ANCOVA) مورد بررسی قرار گرفت.
یافته های پژوهش: یافتههای این پژوهش نشــان داد که آموزش مدیریت زمان بر اضطــراب امتــحان دانش آموزان تأثیر معنی داری داشته است. زیرا سطح معنی داری مقدار F به دست آمده(۲۹۴/۲۹) با درجه آزادی ۱ و ۵۴ کمتر از ۰۵/۰ است. بنا بر این تفاوت میانگین نمرات اضطراب امتحان در گروه کنترل و آزمایش معنی دار بوده و با ۹۵ درصد اطمینان می توان گفت آموزش مدیریت زمان بر کاهش اضطراب امتحان موثر بوده است. با توجه به مجذور اتا مقدار این تأثیر حدود ۳۵ درصد بوده است.
بحث و نتیجهگیری: برای کاهش اضطرب امتحان در مدارس می توان از آموزش مدیریت زمان به عنوان روشی نوین استفاده کرد. ضرورت دارد پژوهشگران با انجام پژوهش های بیشتر به دنبال گردآوری برنامه های آموزشی مدیریت زمان متناسب با نیازهای دانش آموزان باشند.
احمد فرخی، پیمان هاشمیان، آرش میری فر، مریم کیهانی، ستار کیخاونی،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: از نوروفیدبک علاوه برشناخت و درمان بیماری ها و اختلالات مختلف بیماران، در بهبود کارآیی افراد سالم و افزایش کیفیت کار آنان نیز استفاده می شود. هدف این پژوهش بررسی تمرینات نوروفیدبک بر اضطراب صفتی رقابتی ورزشکاران بود.
مواد و روش ها: تحقیق از نوع نیمه تجربی و کاربردی است. که بصورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و گروه ساختگی می باشد. ۳۶ نفر ورزشکار دوومیدانی به صورت داوطلبانه و هدف دار انتخاب شدند. مداخله آزمایشی در غالب پروتکل افزایش آلفا در نواحی O۱,O۲ در مدت ۱۲ جلسه به اجرا در آمد. برای ارزیابی اضطراب از سیاههSCAT استفاده شد.
یافته های پژوهش: تحلیل واریانس یک راهه، تفاوت معنی داری بین تمرینات نوروفیدبک و کاهش اضطراب صفتی رقابتی ورزشکاران در گروه های مختلف را نشان داد) ۰۱۵/۰= p (. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که اختلاف فقط بین گروههای آزمایش با کنترل (۰۰۹/۰ ) می باشد و در بین سایر گروهها، آزمایش با شم (۰۵۸/۰) و شم با کنترل (۴۷۷/۰) اختلاف معنی داری نمی باشد.
بحث و نتیجه گیری: پاسخ طبیعی مغز به استرس، کاهش آلفا و افزایش بتا می باشد. بنابراین وقتی فرد دچار استرس می شود مغز با سرعت بالایی کار می کند و امواج بتا تولید می شود. ویژگی هایی که برای امواج آلفا ذکر می شود باعث افزایش آرامش همراه با هوشیاری، کاهش اضطراب و یکپارچگی ذهن می شود.
محمد ترابی، علیرضا قهری سرابی، محسن صلواتی، دکتر زهرا پوراسماعیل، دکتر علیرضا اکبرزاده باغبان،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده مقدمه: پیوند کلیه، یکی از روشهای درمانی جایگزین کلیه در بیماران تحت همودیالیز است. یکی از شایعترین مشکلات بیماران قبل از عمل پیوند اضطراب است. از روشهای کنترل اضطراب که در سالهای اخیر پژوهشهای زیادی درباره آنها شده است، استفاده از روشهای طب مکمل است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان تأثیر روشهای آرامسازی عضلانی بنسون و ماساژ فشاری بر اضطراب بیماران قبل از عمل پیوند کلیه میباشد. مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی یک سوکور بود که طی آن میزان اضطراب ۹۰ بیمار بستری پیوند کلیه در سه گروه ماساژ فشاری، آرامسازی بنسون و شاهد قبل و بعد از مداخله بررسی شد. در گروه طب فشاری، ماساژ در نقطه چشم سوم طی ۱۰ دقیقه انجام شد و در گروه آرامسازی، نمونهها با روش آرامسازی را از طریق هدفون آموزش و تمرین عملی توسط پژوهشگر انجام شد. در گروه شاهد هیچگونه مداخلهای صورت نگرفت و فقط میزان اضطراب در آنها چک شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات فردی و برگه خود گزارشدهی سطح اضطراب(معیار ۱۰-۰) بود. یافته های پژوهش: مقایسه میانگین سطح اضطراب قبل از مداخله در سه گروه تفاوت معنیداری نداشت. میانگین سطح اضطراب قبل و بعد از مداخله در گروه ماساژ و آرامسازی بنسون در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنیداری داشت(P<۰,۰۱). بحث و نتیجه گیری: هر دو روش ماساژ فشاری و آرامسازی بر کاهش اضطراب موثرند. بنابراین پرستاران میتوانند از آنها برای کاهش اضطراب بیماران قبل از عمل استفاده کنند.
منصور بیرامی ، مجید پورفرج عمران،
دوره ۲۱، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
مقدمه: این تحقیق به بررسی رابطه بین باورهای فراشناختی، خودکارآمدی، خوشبینی و اضطراب امتحان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران می پردازد. از اهداف دیگر این تحقیق بررسی تفاوت بین اضطراب امتحان، باورهای فراشناختی، خودکارآمدی و خوشبینی دانشجویان دختر و پسر بود.
روش: در این پژوهش از روش توصیفی از نوع همبستگی استفاده شد. نمونه تحقیق شامل۲۰۷ نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند و پرسشنامه های اضطراب امتحان اسپیلبرگر، فرم کوتاه پرسشنامه فراشناخت، خودکارآمدی شرر و آزمون جهتگیری زندگی تجدید نظر شده را تکمیل نمودند. داده ها بوسیله روشهای آماری رگرسیون گام به گام، همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل بررسی شدند.
یافته ها : رابطه مثبت معنی داری بین باورهای فراشناختی ناکارآمدی مانند افکار مثبت در مورد نگرانی، خودآگاهی شناختی و اعتماد شناختی با اضطراب امتحان وجود دارد. این عوامل به همراه خوشبینی و خودکارآمدی که به طور منفی با اضطراب امتحان ارتباط دارند در مجموع ۲۷ درصد واریانس اضطراب امتحان را تبیین می کنند. همچنین نتایج نشان داد اضطراب امتحان و عامل فراشناختی باورهای منفی در مورد کنترل ناپذیری افکار دانشجویان دختر بطور معنی دار بیشتر از پسران است اما هیچ تفاوت معنی داری بین سایر باورهای فراشناختی ناکارآمد، خودکارآمدی و خوشبینی دانشجویان دختر و پسر وجود ندارد.
نتیجه گیری: نتایج حاکی از آنست که باورهای فراشناختی، خودکارآمدی و خوشبینی،نقش مهمی در اضطراب امتحان دارند بنابراین در نظر گرفتن این عوامل در اقدامات درمانی و آموزشی جهت کاهش اضطراب می تواند بسیار مؤثر باشد.
آقای همایون هارون رشیدی، دکتر علی اکبر ارجمندنیا، دکتر غلامعلی افروز، دکتر کیومرث بشلیده،
دوره ۲۱، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: کم وزنی هنگام تولد یکی از شاخص های مهم بهداشتی در ارزیابی مراقبت های دوران بارداری در سراسر جهان است. با شناخت عوامل خطرزای مرتبط با کم وزنی می توان از بروز آن پیشگیری کرد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه درماندگی روانشناختی مادران دارای نوزادان با وزن کم و مادران دارای نوزادان با وزن مطلوب بود.
مواد و روش ها: در این پژوهش علی مقایسه ای ابتدا کلیه ی نوزادان متولد شده از اول فروردین ماه ۱۳۹۰ تا پایان اسفند ماه ۱۳۹۰ در مراکز بیمارستانی و زایشگاهی استان خوزستان انتخاب شدند و سپس ۱۰۰ نوزاد کم وزن و ۱۰۰ نوزاد دارای وزن طبیعی به صورت تصادفی انتخاب شدند و مادران به فرم کوتاه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس(DASS- ۲۱) با اعتبار کل ۸۲/۰ پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری T مستقل استفاده شد.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد بین مادران دارای نوزادان با وزن کم با مادران دارای نوزادان با وزن مطلوب در مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس تفاوت معناداری وجود دارد(۰۰۱>P).
بحث و نتیجه گیری: با شناسایی برخی عوامل خطرزای مرتبط با کم وزنی می توان از آن پیشگیری کرد. نتایج پژوهش مورد بحث و بررسی قرار گرفت و محدودیت های پژوهش و پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی ارائه گردید.
سیده سمیرا موسوی، وحید احمدی، عباس نصراللهی، صالحه پیریایی، خدیجه سلیمانی، طیبه محمودی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: اضطراب امتحان یک مشکل مهم آموزشی است که اغلب توسط دانشجویان تجربه می شود. تقریباً هر دانشجویی در هنگام آزمون اضطراب دارد اما برای برخی از آنها اضطراب آنقدر شدید است که عملکردشان را تحت تأثیر قرار می دهد. با توجه به تأثیر مهم اضطراب امتحان بر پیشرفت تحصیلی و سلامت روانشناختی دانشجویان، هدف پژوهش حاضر آزمودن مدلی درباره تأثیر کمالگرایی نابهنجار بر افزایش اضطراب امتحان دانشجویان با میانجیگری سبک مقابله ای اجتنابی بود. مواد و روش ها: در یک مطالعه همبستگی، ۱۵۰ دانشجوی دختر دانشگاه شهید چمران اهواز، در نیمسال دوم تحصیلی۹۲-۱۳۹۱، از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های اضطراب امتحان اهواز(TAI)، مقیاس کمالگرایی اهواز(APS) و پرسشنامه سبک مقابله با فشار روانی(CISS) را تکمیل کردند. به منظور تحلیل دادههای پژوهش حاضر از روش رگرسیون استفاده شد. جهت آزمودن اثرهای واسطهای نیز از روش بارون و کنی (۱۹۸۶) استفاده شد. یافته های پژوهش: یافتهها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با دادهها برخوردار است. هم چنین این نتایج از نقش واسطه ای سبک مقابله ای اجتنابی در رابطه بین کمالگرایی نوروتیک و اضطراب امتحان حمایت کرد. بحث و نتیجه گیری: طبق نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که میزان کمالگرایی نوروتیک و استفاده از راهبرد مقابله ای اجتنابی در میان دانشجویان دارای اضطراب امتحان، بالا باشد. بنابراین، این متغیرها شایسته آن هستند که در تحقیق و به خصوص در درمان مورد ملاحظه قرار گیرد.
زیبا رییسی، مروارید قصاب شیرازی، شهناز گلیان، مرضیه رییسی، سمیرا چای بخش،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
درمان اعتیاد و شکستن چرخه معیوب آن گران و دشوار است و سیستم درمانی جامعی را با رویکرد های مختلف دارودرمانی، رواندرمانی و بازپروری میطلبد. در این مطالعه نیز تاثیر متادون تراپی بر افسردگی، اضطراب و کیفیت زندگی در معتادان مراجعه کننده به واحد ترک اعتیاد مرکز بهداشتی ـ درمانی شهید احمدی تهران بررسی شد.
مواد و روش ها :مطالعه از نوع نیمه تجربی میباشد که در سال ۹۰ -۱۳۸۹ بر روی معتادان مراجعه کننده به مرکز ترک اعتیاد شهید احمدی تهران به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. در کل ۹۶ نفر وارد مطالعه شدند. پرسشنامه ی ۴ بخشی شامل: وآزمونهای آماری تی زوج و ویلکاکسون تجزیه تحلیل شدspss۱۶اطلاعات دموگرافیک، سنجش افسردگی بک، سنجش اضطراب اشپیل برگر و کیفیت زندگی قبل از شروع درمان با متادن و یک ماه پس از درمان با متادون تکمیل شد. داده ها با استفاده از .
یافته ها : نتایج نشان داد میزان افسردگی در افراد قبل و بعد از مداخله بطور معنی داری متفاوت شده است. میزان اضطراب موقعیتی بعد از دریافت متادون کاهش یافته بود همچنین میزان کیفیت زندگی بطور معنی دار بعد از درمان با متادون بیشتر از قبل بود.
نتیجه گیری : استفاده از درمان های جایگزینی مانند متادون می تواند در کاهش شیوع و شدت افسردگی، اضطراب و افزایش کیفیت زندگی موثر باشد.
ستاره جانی، مهری مولایی، شهلا جنگی قوجه بیگلو، اصغر پوراسمعلی،
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: با توجه به اهمیت مداخلات معنوی در درمان مشکلات روان شناختی، هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی شناخت درمانی مذهب محور بر اضطراب مرگ، سازگاری اجتماعی و بهزیستی ذهنی بیماران مبتلا به سرطان بود.
مواد و روش ها: طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. ۳۰ بیمار مبتلا به سرطان در موسسه خیریه آرزو در شهرستان پارس آباد با نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند.(N=۳۰۰) ابزار پژوهش شامل مقیاس های بهزیستی ذهنی، سازگاری اجتماعی و اضطراب مرگ بود. اعضاء گروه آزمایش در ۸ جلسه دو ساعته تحت شناخت درمانی مذهب محور قرار گرفتند و برای مقایسه میانگین نمرات از آزمون کواریانس استفاده شد.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. شناخت درمانی مذهب محور باعث کاهش نمرات اضطراب مرگ و افزایش نمرات سازگاری اجتماعی و بهزیستی ذهنی در گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل می شود.
بحث و نتیجه گیری: به دلیل اثربخشی شناخت درمانی مذهب محور در بیماران مبتلا به سرطان می توان از این روش به عنوان درمان تکمیلی در کنار درمان های پزشکی سود جست و متعاقباً می توان در راستای بهبود مشکلات روان شناختی مذکور در این بیماران استفاده کرد.
اعظم داودی، حمید طاهر نشاط دوست، محمدرضا عابدی، هوشنگ طالبی،
دوره ۲۲، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: اختلال اضطراب منتشر تحت تاثیر مولفه های متعدد هیجانی، شناختی و سرشتی قرار دارد. هدف این پژوهش بررسی نقش متغیرهای عدم تنظیم هیجان، آمیختگی فکر-عمل و بازداری رفتاری در اختلال اضطراب منتشر بود.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع همبستگی که شامل ۱۲۰ بیمار مبتلا به اختلال اضطراب منتشر بود که از میان بیماران چهار مرکز روان پزشکی شهر شیراز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های تنظیم شناختی هیجان، آمیختگی فکر-عمل، اضطراب بک و مقیاس های بازداری رفتاری بزرگسالی و گذشته نگر(دوران کودکی) و مقیاس نارسایی هیجانی تورنتو-۲۰ استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام تحلیل گردید.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که بین دشواری در شناسایی و توصیف احساس، تنظیم شناختی غیر انطباقی، آمیختگی فکر-عمل و بازداری رفتاری کودکی با اختلال اضطراب منتشر رابطه مثبت معناداری وجود دارد.(P<۰,۰۱) همچنین تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که دشواری در شناسایی احساس، تنظیم شناختی غیر انطباقی، آمیختگی فکر-عمل و بازداری رفتاری دوران کودکی به ترتیب پیش بینی های مناسبی برای این اختلال هستند.
بحث و نتیجه گیری: در مجموع با توجه به نقش عدم تنظیم هیجان، آمیختگی فکر-عمل و بازداری رفتاری دوران کودکی در اختلال اضطراب منتشر، لازم است متغیرهای فوق در برنامه های پیشگیری و درمان این اختلال گنجانده شود.
پریسا آسمند، شهرام مامی، رضا ولیزاده،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: اختلال شخصیت ضداجتماعی، با داشتن ویژگی های بارز تکانشگری، هیجانات ناپایدار، پرخاشگری، مشروب خواری و استفاده از موادمخدر و نیز شروع زود هنگام رفتارهای جنسی در این افراد گاه سبب ساز مشکلات عدیده ای برای افراد در تعامل با این شخصیت ها و جامعه ایجاد می کند. بنا بر این هدف از پژوهش حاضر اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی در درمان باورهای غیرمنطقی، اضطراب و افسردگی جوانان دارای اختلال شخصیت ضداجتماعی زندان مردان ایلام می باشد.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون-پس آزمون می باشد، که به صورت نمونه گیری هدفمند از بین تمامی زندانیان دارای اختلال شخصیت ضداجتماعی در محدوده سنی ۴۰-۱۸ سال زندان مرکزی شهر ایلام با تعداد ۳۲ نفر از زندانیان موافق صورت گرفته است. افراد انتخابی به طور تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. در این پژوهش از پرسش نامه های چند محوری بالینی میلون، اضطراب و افسردگی بک و باورهای غیرمنطقی جونز استفاده شده است.
یافته های پژوهش: در بررسی اثربخشی درمان دیالکتیکی در درمان کلیه زیر مقیاس های باورهای غیرمنطقی(P<۰,۰۵) و اضطراب(P=۰.۰۱۴) نمونه ها تاثیرگذار و در درمان افسردگی تاثیرگذار نبوده است(P=۰.۹۵۵).
بحث و نتیجه گیری: با توجه به یافته های حاصل به نظر می رسد درمان دیالکتیکی، به دلیل ماهیت درمانی که ابتدا به پذیرش و اعتبارسازی شخص و سپس تلاش در جهت تغییر مشکلات روان شناختی شخص تاکید دارد درمان تاثیرگذاری در درمان برخی از ویژگی های افراد دارای اختلال شخصیت ضداجتماعی باشد.
شهلا جنگی، علی اکبر شیرابادی، ستاره جانی، اصغر پوراسمعلی،
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: هنردرمانی روشی خلاق برای رشد و ارتقاء سلامت جسمی، روانی و هیجانی اشخاص می باشد. متاسفانه، مطالعه ای در زمینه اثربخشی هنردرمانی در کاهش مشکلات روانی افراد دچار لکنت زبان یافت نشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی هنردرمانی بر پایه نقاشی درمانی در کاهش اضطراب کودکان دچار لکنت زبان انجام گرفت.
مواد و روش ها: طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی(پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل) بود. نمونه آماری شامل ۳۰ کودک دچار لکنت زبان بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از مراکز گفتاردرمانی شهر تبریز انتخاب و افراد بصورت تصادفی به دو گروه به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل تخصیص داده شدند (۱۲۰=N). برای سنجش اضطراب، از آزمون اضطراب کودکان اسپنس(۱۹۹۷) استفاده شد. گروه آزمایشی طی ۱۲ جلسه ۳۰ دقیقه ای(دو بار در هفته) با نظارت درمانگر به نقاشی آزاد پرداختند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۹ انجام گردید و آزمون آماری تحلیل کواریانس یک طرفه استفاده شد.
یافته های پژوهش: نتایج بیانگر این بود که بین میانگین نمرات پس آزمون و پیگیری گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت (P<۰,۰۰۱).
بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که هنردرمانی بر پایه نقاشی درمانی، روش موثری در کاهش اضطراب کودکان دچار لکنت زبان می باشد. درمانگران می توانند از نقاشی درمانی در کنار دیگر روشهای درمانی برای کاهش اضطراب این کودکان بهره ببرند.
سجاد طاهرزاده قهفرخی، صغری ابراهیمی قوام، فریبرز درتاج، اسماعیل سعدی پور،
دوره ۲۳، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی مداخله فراشناختی با خودآموزی کلامی مایکنبام در کاهش باورهای فراشناختی دانشآموزان مبتلا به اضطراب امتحان انجام شد.
مواد و روش ها: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر دارای اضطراب امتحان دبیرستان های دولتی شهر ایلام در سال تحصیلی ۹۴-۱۳۹۳ است. در مرحله اول از بین دبیرستان های دخترانه شهر ایلام به صورت تصادفی یک دبیرستان انتخاب و آزمون اضطراب امتحان برای ۵۰۰ نفر از دانش آموزان اجرا گردید. سپس ۴۵ نفر از دانش آموزان دارای اضطراب امتحان به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه های آزمایشی ۸ جلسه تحت مداخلات درمانی قرار گرفتند، در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. آزمون اضطراب امتحان اسپیلبرگر برای شناسایی افراد دارای اضطراب امتحان و آزمون باورهای فراشناختی ولز(MCQ-۳۰) برای سنجش باورهای فراشناختی به کار برده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که درمان فراشناختی نسبت به خودآموزی کلامی و گروه کنترل در مولفه های«باورهای نگرانی مثبت»، «باورهای فراشناخت منفی در مورد افکار» و «باورهای غیرقابل کنترل بودن افکار» موثرتر بوده است و تفاوتی بین گروه خودآموزی کلامی و کنترل مشاهده نشد. هم چنین دو گروه درمانگری فراشناختی و خودآموزی کلامی نسبت به گروه کنترل در کاهش«خودآگاهی شناختی» موثرتر بودند.
بحث و نتیجه گیری: می توان از درمان فراشناختی برای کاهش باورهای فراشناختی افراد دارای اضطراب امتحان استفاده کرد.
حسن اژدری زرمهری، بنیامین علی محمدی، حسن عباسیان، صمد ناظمی، محمد محمدزاده،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: مواجهه جنینی با استرس های فیزیکی می تواند بر عملکردهای رفتاری فرزندان پس از تولد و حتی در دوران بلوغ تاثیر بگذارد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین تاثیر مواجهه با استرس مزمن ناهمگون در دوران بارداری بر میزان اضطراب در فرزندان نر بالغ در موش های صحرایی می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی از ۱۰ سر موش صحرایی حامله در دو گروه کنترل و استرس(n=۵) استفاده شد. گروه استرس از روز ۹ تا ۱۹ دوران بارداری(۱۰روز) در معرض استرس های ناهمگون قرار گرفتند. پس از پایان دوره بارداری ۱۰ فرزند نر بالغ از هر گروه انتخاب شدند. با استفاده از ماز بعلاوه ای مرتفع، سطح رفتارهای شبه اضطرابی آن ها موررد بررسی قرار گرفت.
یافته های پژوهش: مواجهه با استرس در دوران بارداری زمان سپری شده(P<۰,۰۰۱) و تعداد دفعات ورود به بازوی باز (P<۰,۰۱) ماز بعلاوه ای را در فرزندان نر گروه استرس در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری افزایش داد. در حالی که زمان سپری شده در بازوی بسته(P<۰,۰۵) نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کاهش پیدا کرد. زمان ماندن در قسمت مرکزی، تعداد دفعات ورود به بازوی بسته و تاخیر در اولین ورود به بازوی باز تفاوت معنی داری بین دو گروه نشان نداد.
بحث و نتیجه گیری: مواجهه با استرس در دوران بارداری رفتارهای شبه اضطرابی را در فرزندان نر موش های صحرایی کاهش داد. احتمالاً، تاثیر استرس در دوران بارداری بر بروز این رفتارها می تواند به صورت وابسته به جنس و سن تغییر کند. پژوهش های بیشتر در این زمینه می تواند به مشخص شدن این موضوع کمک کند.
فرهاد مدارا، دیانا ساروخانی، رضا ولی زاده، ماندانا ساروخانی،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: اضطراب یکی از احساسات عاطفی انسان است که اگر این احساس شدت یابد ممکن است به نتایج نامطلوبی منجر شود. تا کنون برآورد کلی از میانگین نمره اضطراب در جامعه ایرانی گزارش نشده است، هدف از این مطالعه برآورد میانگین نمره اضطراب در ایران به روش مرور سیستماتیک و متاآنالیز می باشد.
مواد و روشها: جستجو با استفاده از کلیدواژه های اضطراب، نگرانی، استرس، افسردگی در بانک های اطلاعاتی خارجیPubmed، Scopuse، ISI، Google Scholarو بانک های اطلاعاتی داخلیSID ،Medlib ، Iranmedex، Magiran انجام شد. داده ها با استفاده از روش متا آنالیز (مدل اثرات تصادفی) تحلیل گردیدند. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخصI۲ بررسی شد. داده ها با نرم افزار STATA Ver,۱۱ تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: از ۱۷۵ مقاله مورد بررسی با حجم نمونه ۲۹۸۳۹ نفر، که در طی سال های ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۵ انجام شده بود، میانگین و انحراف معیار نمره اضطراب ۴۶/۲۹ ( فاصله اطمینان ۹۵% : ۷۴/۲۴ تا ۱۸/۳۴ ) برآورد شد. میانگین نمره اضطراب در زنان ۹۶/۲۵، مردان ۰۰/۲۴، افراد متاهل ۱۳/۱۳، افراد مجرد ۳۴/۱۳بود. همچنین میانگین نمره اضطراب آشکار ۸۱/۴۵، اضطراب پنهان ۱۳/۴۵، استرس۵۱/۱۰ و افسردگی۳۷/۱۱برآورد گردید.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از مطالعه، میانگین نمره اضطراب در ایران بالا می باشد. همچنین میانگین نمره اضطراب در زنان بیشتر از مردان و در افراد مجرد و متاهل تفاوت معناداری نداشت.
زینب خورشیدوند، علی محمد رضایی،
دوره ۲۵، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: شواهد پژوهشی زیادی وجود دارد که نشان می دهد اضطراب جدایی می تواند در بزرگسالی نیز رخ دهد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه اضطراب جدایی بزرگسالی ساخته شده توسط مانی کاواسگار، سیلوه، واگنر و دروبنی۲۰۰۳ (۲۷ASA-) بود.
مواد و روش ها: تعداد ۴۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه سمنان با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به ابزار های پژوهش (پرسشنامه اضطراب جدایی بزرگسالی، مصاحبه بالینی ساختار یافته نشانگان اضطراب جدایی بزرگسالان و پرسشنامه نشانگان اضطراب جدایی) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی، ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی پیرسون استفاده شد.
یافته های پژوهش: برای تعیین روایی سازه پرسشنامه اضطراب جدایی بزرگسالی (ASA-۲۷) از روش تحلیل عاملی و روایی همگرا استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که پرسشنامه اضطراب جدایی بزرگسالی، یک عامل را اندازه گیری می کند. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که تعداد ۵ سؤال (سؤال های شماره ۱، ۳، ۱۳، ۱۹ و ۲۶) روی عامل اضطراب جدایی بزرگسالی بار عاملی کوچکتر از ۳۰/۰ داشتند و لذا از پرسشنامه کنار گذاشته شدند. نتایج روایی همگرا نیز نشان می دهد که بین اضطراب جدایی بزرگسالی و نشانگان اضطراب جدایی در کودکی (SASI) و مصاحبه بالینی ساختار یافته نشانگان اضطراب جدایی بزرگسالی (SCI-SAS) رابطه معنی داری وجود دارد. مقدار همبستگی پیرسون به ترتیب برابر با ۶۵/۰ و ۵۹/۰ به دست آمد که هر دو در سطح p<۰/۰۰۱ معنی دار بود. پایایی پرسشنامه اضطراب جدایی بزرگسالی نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ۸۹/۰ به دست آمد.
بحث و نتیجه گیری: نسخه فارسی پرسشنامه اضطراب جدایی بزرگسالی در دانشجویان از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است و ابزار مناسبی برای تشخیص اضطراب جدایی بزرگسالان می باشد.
مریم هادیان نجف آبادی، ملیحه کاظمی،
دوره ۲۵، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد (ACT) بر اختلال اضطراب فراگیر کودکان مبتلا به دیابت نوع یک است.
مواد و روش ها: این مطالعه به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه پژوهش حاضر کلیه دختران ۱۲-۸ ساله مبتلا به دیابت نوع یک، مراجعه کننده به مراکز درمان دیابت نجف آباد در سال ۱۳۹۳ بودند. از بین این مراکز درمانی دو مرکز به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش "پرسشنامه اختلالات مرتبط با اضطراب کودکان"(SCARED) بود. کودکان مقیاس سنجش اضطراب را تکمیل کردند و از میان آنان ۲۴ نفرکه مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بودند، انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. برای آزمودنی های گروه آزمایش، درمان مبتنی برپذیرش و تعهد طی ۸ جلسه ۱۲۰ دقیقه ای ارائه شد و به آزمودنی های گروه کنترل درمانی ارائه نشد و ۶ ماه بعد پیگیری انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس (ANCOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: یافته ها نشان داد که در گروه آزمایش میانگین نمره اضطراب فراگیر کودکان در مرحله پس آزمون و پیگیری در مقایسه با پیش آزمون کاهش قابل توجهی داشته است. با کنترل نمرات پیش آزمون، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، به طور معناداری باعث کاهش نمره اختلال اضطراب فراگیر در کودکان مبتلا به دیابت نوع یک در پس آزمون شد(۰۰۰۱/۰≥P، ۵۹/۳۸= F) و نیز باعث کاهش اضطراب کودکان در پایان دوره پیگیری ۶ ماهه شد(۰۰۸/۰≥P، ۴۷/۸= F).
بحث و نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، در کاهش اضطراب فراگیر کودکان مبتلا به دیابت نوع یک مؤثر بود و حاکی از ماندگاری علائم، در پایان دوره پیگیری بود. طبق یافته های به دست آمده، می توان از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای کاهش اختلال اضطراب فراگیر کودکان مبتلا به دیابت نوع یک استفاده نمود. با توجه به نقش میانجی گر اختلالات اضطرابی در کنترل قند خون، بیماران دیابتی مورد بحث قرار گرفتند.
لطف اله خواجه پور، اعظم کریمی، مهناز کسمتی، مژگان ترابی،
دوره ۲۷، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: با توجه به یافته های اخیر در خصوص اثرات زیستی نانوذرات اکسید آهن بر عملکرد سیستم عصبی مرکزی و از آن جایی که سیستم کولینرژیک مغز، در تعدیل رفتارهای اضطرابی درگیر است در مطالعه حاضر نقش گیرنده های موسکارینی کولینرژیک ناحیه CA۱ هیپوکامپ پشتی در اضطراب ناشی از نانوذرات اکسید آهن در موش های صحرایی نر بالغ ارزیابی شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، از موش های صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با وزن ۲۵۰-۲۰۰ گرم استفاده شد. تمامی حیوانات در ناحیه CA۱ با روش جراحی استریوتاکسی کانول گذاری شدند. تزریق داروها یک هفته پس از دوره بهبودی انجام گرفت و ابتدا تزریق درون مغزی و پس از ۵ دقیقه تزریق درون صفاقی انجام شد. رفتار شبه اضطرابی و فعالیت حرکتی حیوان توسط دستگاه ماز به علاوه مرتفع، یک هفته پس از تزریق داروها، انجام گرفت. گروه ها شامل: کنترل(سالین)، نانوذرات اکسید آهن(۵ و ۵/۷ میلی گرم/کیلوگرم، درون صفاقی)، پیلوکارپین(۱ و ۲ میکروگرم/موش، درون هیپوکامپی)، پیلوکارپین(۱ میکروگرم/موش، درون هیپوکامپی)+نانوذره اکسید آهن(۵/۷ میلیگرم/گیلوگرم، درون صفاقی) و پیلوکارپین(۲ میکروگرم/موش، درون هیپوکامپی)+نانوذره اکسید آهن(۵/۷ میلیگرم/کیلوگرم، درون صفاقی) می باشند.
یافته های پژوهش: نانوذرات اکسید آهن(۵/۷ میلی گرم/کیلوگرم) سطح اضطراب را نسبت به گروه کنترل افزایش دادند(P<۰,۰۵)، در حالی که تزریق پیلوکارپین(۱ میکروگرم/موش) قبل از نانوذرات اکسید آهن(۵/۷ میلیگرم/کیلوگرم) اثر اضطرابی القاء شده توسط نانو اکسید آهن را بهبود بخشید(P<۰,۰۵).
بحث و نتیجه گیری: به نظر می رسد که احتمالاً اثر اضطراب زایی نانوذرات اکسید آهن، از طریق کاهش فعالیت گیرنده های موسکارینی کولینرژیک ناحیه CA۱ هیپوکامپ پشتی میانجیگری می شود.
علی امیری نژاد، میثم قدسی، فرخ لقا جمشیدزاده، فتح اله محمدیان،
دوره ۲۷، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: بی شک دوره نوجوانی یکی از دوره های مهم و حساس زندگی است. میزان افکار خودکشی در بین نوجوانان دنیا رو به افزایش است و مسلماً تلاش در راستای کاهش افکار خودکشی و دیگر آسیب های مرتبط، بسیار حائز اهمیت است. از این رو هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت کنترل خلق منفی بر افکار خودکشی، اضطراب و افسردگی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر ایلام در سال ۱۳۹۷ بود.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع نیـــــمه تجــربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر مدارس متوسطه اول شهر ایلام تشکیل می داد و نمونه تحقیق شامل ۶۰ نفر از دانش آموزان دختر بود که در دو گره ۳۰ نفره آزمایش و گواه و با روش نمونه گیری خوشه ای یک مرحله ای و با استفاده از جدول مورگان انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسش نامه سنجش افسردگی بک، مقیاس اضطراب کتل و مقیاس افسردگی ماریاکواکس استفاده شد. داده ها با آزمون تحلیل کواریانس مورد تحلیل قرار گرفت و بررسی و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ انجام گرفت.
یافته های پژوهش: نتایج حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارت کنترل خلق منفی بر کاهش افکار خودکشی (P=۰,۰۰۰)، اضطراب(P=۰,۰۲۵) و افسردگی(P=۰,۰۳۴) تاثیر مثبت و معنادار داشته است.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج این پژوهش، آموزش مهارت کنترل خلق منفی باعث کاهش سطح افکار خودکشی، اضطراب و افسردگی دانش آموزان گردید.
زهرا حاج محمدی، کبری حاجی علیزاده،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: اختلالات اضطرابی می تواند مشکلات فراوانی را برای کودکان به وجود بیاورد، بنا بر این یافتن روش هایی برای بهبود اضطراب آنان ضروری به نظر می رسد. از این رو این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی برنامه گربه مبارز(CCP) بر نشانگان اختلال اضطراب فراگیر و هراس اجتماعی در کودکان دارای اختلالات اضطرابی انجام شد.
مواد و روش ها: طرح پژوهش از نوع آزمایشی و به صـــورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر ۸ تا ۱۱ سال دارای اختلالات اضطرابی شهر بندرعباس در سال ۱۳۹۷ بودند. نمونه مورد مطالعه شامل ۳۲ کودک بود که به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند و اعضای گروه آزمایش به صورت فردی و در ۱۶ جلسه تحت CCP قرار گرفتند. از مقیاس اضطراب کودکان اسپنس(SCAS) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل آنکوا و آنوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که بین گروه کنترل و آزمایش، پس از مداخله تفاوت معناداری وجود دارد و CCP اثر معناداری در بهبود اضطراب فراگیر(P<۰,۰۵, F=۵۲.۰۳) و هراس اجتماعی(P<۰,۰۵, F=۷۸.۲۰) در گروه آزمایش دارد.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به یافته های این پژوهش، برنامه درمانی گربه مبارز یک روش موثر در بهبود اختلالات اضطرابی کودکان است و می تواند دارای تلویحات کاربردی فراوانی باشد.