الهام صفوی، مسعود همایونی تبریزی، احسان کریمی،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: رگزایی فرایندی پویا است که در شرایط فیزیولوژیک و پاتولوژیک نظیر رشد تومورهای سرطانی نقش مهمی دارد. امروزه استفاده از نانو ذرات تولید شده به روش سبز به دلیل قدرت مهار رگ زایی نقش مهمی در مبارزه با سرطان بر عهده دارند. در روش سبز از عصاره گیاه به عنوان عامل کاهنده یون های فلزی و روشی مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست در سنتز نانو ذرات استفاده می گردد. در این مطالعه از نانو ذرات اکسید روی سنتز شده با عصاره ریشه گیاه انجبار استفاده شد و مهار رگ زایی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روش ها: برای بررسی اثرات ضدرگ زایی نانو ذرات اکسید روی سنتز شده به روش سبز، ۳۰ عدد تخم مرغ نژادRoss در ۶ گروه شامل شاهد و شاهد آزمایشگاهی و ۴ گروه تجربی(تیمار شده با غلظت های ۲۰۰۰، ۱۰۰۰، ۵۰۰، ۲۵۰ میکروگرم بر میلی لیتر از نانو ذرات اکسید روی) که به طور کاملاً تصادفی تقسیم شده بودند مورد ارزیابی قرار گرفت. در روز ۱۲، اثرات نانو ذرات بر تیــمارها مورد آنالیز قرار گرفت. داده های حاصل توسط نرم افزار SPSS و آزمون آماری ANOVA بررسی گردید و P<۰,۰۵ معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته های پژوهش: یافته های به دست آمده نشان می دهد که استفاده از غلظت های ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ میکروگرم در میلی لیتر از نانو ذرات اکسید روی می تواند سبب کاهش معنی دار در تعداد عروق و طول عروق پرده کوریوآلانتوئیک(P<۰,۰۰۱)، کاهش میزان وزن و کاهش طول سری-دمی(P<۰,۰۵) جنین های جوجه در مقایسه با گروه شاهد شود.
بحث و نتیجه گیری: یافته ها نشان داد نانو ذرات اکسید روی سنتز شده با عصاره آبی ریشه گیاه انجـــبار دارای توانایــی لازم در مهار رگ زایی است.
محمدرضا پورمحمد، جینا خیاط زاده، حنانه اکبری، سیما افشارنژاد، سعیده ظفر بالانژاد،
دوره ۳۲، شماره ۵ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: آنژیوژنز فرایند زیستی جوانه زدن رگهای جدید از رگهای موجود در بافت است. عاملهای رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) و فاکتور رشد فیبروبلاستی (FGF) عامل اصلی در هدایت مولکولی این فرایند هستند. با توجه به اهمیت آنتیبیوتیکها در کاهش رگزایی از طریق کاهش فعالیـت کلاژناز، فسفولیپاز ۲A و چندین ماتریکس متالوپروتئیناز، هدف این پژوهش بررسی اثر آنتیبیوتیک داکسی سایکلین بر تغییرات بیان ژنهای VEGF و FGF در مسیر آنژیوژنز پردۀ کوریوآلانتوئیک (CAM) جنین جوجه بود.
مواد و روشها: در این تحقیق، تعداد ۵۰ عدد تخممرغ نطفهدار نژاد Ross بهطور تصادفی به ۵ گروه شامل گروه شاهد، شاهد آزمایشگاهی (pbs) و ۳ گروه تجربی تقسیم شدند. در روز هشتم انکوباسیون، گروه شاهد آزمایشگاهی با نرمال سالین و گروههای تجربی با دوزهای ۵۰، ۱۰۰ و ۲۵۰ میکرومول بر میلیلیتر آنتیبیوتیک داکسی سایکلین تیمار گردیدند. روز دوازدهم، از نمونهها عکس تهیه شد. تعداد و طول عروق خونی و سپس وزن و طول جنینها اندازهگیری گردید. از فن Real Time PCR در بررسی تغییرات بیان ژنهای VEGF و FGF روی پرده CAM استفاده شد. از نرمافزار SPSS vol,۲۰ برای انجام آزمونهای آماری در سطح معنیداری ۰۵/۰ استفاده گردید.
یافته های پژوهش: تعداد عروق و طول عروق در گروههای تیمار کاهش معناداری را نسبت به گروه شاهد نشان داد؛ همچنین میزان بیان ژنهای VEGF و FGF در گروههای تیمار بهطور معناداری کمتر از گروه شاهد بود.
بحث و نتیجهگیری: آنتیبیوتیک داکسی سایکلین میتواند بهطور معنیداری میزان بیان ژنهای VEGF و FGF و روند رگزایی پـردۀ کوریوآلانتوئیک جنین جوجه را کاهش دهد.