۱۴ نتیجه برای آنتی اکسیدان
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
مقدمه: واریکوسل شایع ترین علت ناباروری در مردان با شیوع تقریبی ۱۹ تا۴۰ درصد می باشد که با مکانیسم های متعددی منجر به کاهش تولید و توانایی بارورسازی اسپرم ها می گردد. در این تحقیق، سطح آنتی اکسیدان های تام (antioxidants capacity TAC/total) و غلظت مالون دی آلدئید (MDA/malondialdehyde) در مایع سمینال به عنوان یکی از مکانیسم های احتمالی اثر واریکوسل بر روی کیفیت پارامتر های اسپرم و ناباروری در مردان بررسی شد. مواد و روش ها: در پژوهش حاضر که یک مطالعه مورد- شاهدی است، نمونه های سمن شامل ۱۵ مرد بارور نرمواسپرمیک و ۱۴ مرد واریکوسل نابارور از مراکز IVF شهرستان بابل، فراهم شدند و بر اساس استانداردهای WHO مورد آنالیز قرار گرفتند. سطح آنتی اکسیدان های تـــام (TAC) و غلظت مالون دی آلدئید (MDA)، در نمونه ها به ترتیب با روش های FRAP و TBA اندازه گیری شدند. یافته های پژوهش : بر اساس نتایج ما میانگین سطح TAC در مــــایع سمینال مردان واریــــکوســـل (۵۶/۳۷۰ ± ۴۳/۱۰۹۲) به طور معنی داری کمتر از مردان بارور (۷۸/۷۶۴ ± ۴۴/۲۳۳۵) بود (۰۰۱/۰>p). به علاوه سطح MDA در مایع سمینال مردان واریکوسل (۲۷/۰ ± ۹۲/۰) در مقایسه با مردان بارور (۲۲/۰ ± ۵۷/۰) به طور معنی داری بیشتر (۰۰۱/۰=p) بود. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج فوق، به نظر می رسد که کاهش سطح آنتی اکسیدان ها و در پی آن افزایش سطح پراکسیداتیوی می تواند به عنوان یکی از اثرات منفی عارضه واریکوسل بر روی کیفیت و عملکرد اسپرم باشد که این نتایچ نیازمند تحقیقات بیشتری است.
منوچهر قوجائی، ابوالفضل برزگر، رضا اسدزاده،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که مانع عمل رادیکال های آزاد شده و ویتامین E یکی از مهم ترین ترکیبات آنتی اکسیدانی محسوب می شود.این ویتامین در آب نامحلول است و همین مسئله کاربرد آن در محیط های قطبی را محدود می سازد.در حال حاضر بررسی های زیادی برای استفاده از آنالوگ های محلول در آب این ترکیب انجام می پذیرد. در این مطالعه به منظور بررسی خواص مورد انتظار ویتامین E در محیط های قطبی از IRFI۰۰۵ که آنالوگ قطبی و صناعی ویتامین E می باشد استفاده شد.
روش کار: بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی برون سلولی IRFI۰۰۵ به روش اسپکتروفتومتریک در طول موج nm ۴۳۰ و با استفاده از رادیکال آزاد Galvinoxyl در غلظت های مولی ۴ : ۱ و ۲ : ۱ ( IRFI۰۰۵:Galvinoxyl ) مورد بررسی قرار گرفت. اثر درون سلولی µM ۵ از IRFI۰۰۵ نیز به روش DCF و با استفاده از پروب رنگی DCFH۲-DA و کیومن هیدرو پروکساید بررسی شد.
یافته ها: IRFI۰۰۵ در خارج و داخل سلول باعث مهار فعالیت اکسیدانی می شود. رادیکال Galvinoxyl در نسبت ۱:۲ دارای جذب نوری ( OD ) پایین تری می باشد و کاملا از محیط حذف شده است. هر مولکول IRFI۰۰۵ قادر به حذف دو مولکول رادیکال آزاد می باشد. در داخل سلول نیز IRFI۰۰۵ باعث سرکوب اثر کیومن هیدرو پروکساید و مهار افزایش شدت فلورسانس می شود.
نتیجه گیری: یافته ها نشان می دهد که در محیط قطبی ، IRFI۰۰۵ یک آنتی اکسیدان بسیار قوی ، وابسته به دوز و فعال است که به خوبی باعث مهار مولکول اکسیدان در داخل و خارج سلول می گردد.
مسعود همایونی تبریزی، احمد آسوده، محمد مشرقی، ماهره رضازاده بزاز، مجید داودی، رضا کاظمی اسکویی،
دوره ۲۳، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: پپتید بروینین ۲آر یک پپتید کاتیونیک است که از ترشحات غدد پوستی قورباغه مردابی Rana ridibunda استخراج شــده اســت. ایــن پــپتــید دارای خــواص ضــد میکــروبــی و ضــد ســـرطانی اســت و دارای تــوالــی KLKNFAKGVAQSLLNKASCKLSGQC است. نانوذرات اکسید سریوم(نانوسریا) شکل اکسید شده عنصر کمیاب سریوم هستند که به دلیل تغییرات جای خالی اکسیژن سطحی و آرایش ظرفیتی می توانند به عنوان جاروب کننده های گونه های واکنش پذیر اکسیژن(ROS) در بسیاری از زمینه های بیولوژیک عمل کنند. در این تحقیق خصوصیات آنتی اکسیدانتی پپتید Brevinin ۲R متصل شده به نانو ذره اکسید سریم بررسی شد. اکسید سریوم(CeO۲، سریا) یکی از اکسیدهای فلزی لانتانید است که توانایی شرکت در واکنش های اکسایش و احیاء دارد.
مواد و روش ها: نانو ذرات اکسید سریوم در محلول نشاسته ستز شدند. در مرحله بعد گروه عاملی آمین به سطح نانو ذرات متصل گردید و سپس پپتید به نانو ذره اکسید سریوم متصل گردید. فعالیت آنتی اکسیدانتی پپتید متصل به نانو ذره با روش های جذب رادیکال های ۱، ۱-دیفنیل-۲- پیکریل- هیدرازیل(DPPH)، ۲ و '۲-آزینو بیس(۳-اتیل بنزوتیازولین ۶- سولفونیک اسید(ABTS)، هیدروکسیل(OHº−) و سوپراکسید(O۲º−) و مهار اکسیداسیون لینولئیک اسید سنجش شد.
یافته های پژوهش: نتایج نشان می دهد که پپتید متصل به نانو ذره اکسید سریوم اکسیداسیون لینولئیک اسید را مهار و به عنوان جذب کننده رادیکالDPPH(IC۵۰=۰,۲ mg/ml)، ABTS(IC۵۰=۰,۵۴ mg/ ml)، سوپراکسید (IC۵۰=۰,۰۷۸ mg/ml)، و هیدروکسیل(IC۵۰=۰,۱ mg/ml) عمل کرده است.
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد که پپتید Brevinin ۲R متصل شده به نانو ذره اکسید سریم جدا شده از ترشحات غدد پوست قورباغه، دارای فعالیت قوی آنتی اکسیدانتی است و فعالیت آنتی اکسیدانتی آن احتمالاً به علت حضور اسیدهای آمینه سیستئین، فنیل آلانین، اسیدهای آمینه آبگریز شامل لوسین و آلانین باشد. خصوصیات آنتی اکسیدانتی پپتید متصل به نانو ذره اکسید سریوم هم چنین به دلیل وجود سریوم باشد.
الهه ملکیان فینی، نادر شوندی، مجید نجاتی، ناصر حسینی،
دوره ۲۳، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: عدم تعادل بین تولید رادیکال آزاد و اجزاء سیستم دفاع آنتی اکسیدانی بدن منجر به استرس اکسیداتیو می شود. آنتی اکسیدان ها می توانند شدت التهاب را کاهش دهند. پروتئین واکنشگر C عامل التهابی است و این سوال مطرح است که آیا رزوین به عنوان یک آنتی اکسیدان می تواند سطح پروتئین واکنشگر C را در بازیکنان والیبال زن نخبه کاهش دهد؟
مواد و روش ها: روش تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود که در آن ۲۰ بازیکن نخبه والیبال به طور تصادفی در دو گروه مکمل و شبه دارو تقسیم شدند. آزمودنی ها در گروه مکمل به مدت ۱۴ روز ۴۰۰ میلی گرم مکمل رزوین دریافت کردند. نمونه های خونی جهت تعیین CRP، قبل و بعد از دوره مداخله از دو گروه دریافت شد. مکمل سازی با رزوین در مرحله تمرینات اختصاصی انجام شد. CRP با کیت لاتکس به صورت کمی اندازه گیری شد.
یافته های پژوهش: نتایج حاکی است که مصرف مکمل رزوین موجب کاهش معنی دار فاکتور التهابی پروتئین واکنشگر C در بازیکنان والیبال نخبه زن می شود(P<۰,۰۵). تغییرات CRP در گروه مکمل کاهش ۳۷/۰ میلی گرم بر لیتر و در گروه دارونما، افزایش ۰۹/۰ میلی گرم بر لیتر را نشان می دهد.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس یافته های مطالعه حاضر می توان پیشنهاد کرد که دریافت مکمل رزوین می تواند تولید فاکتور التهابی CRP متعاقب تمرین شدید را کاهش دهد و احتمالاً به بازتوانی بهتر ورزشکار کمک می کند.
پریسا قربانی، داریوش حمیدی علمداری، فریده نامور، پریچهره یغمایی،
دوره ۲۳، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: استرس اکسیداتیو به عنوان عدم تعادل بین تولید رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدانت ها تعریف می شود. استرس اکسیداتیو با بروز بیماری های مزمن هم چون دیابت و سرطان در ارتباط است، از این رو تولید آنتی اکسیدانت های سنتزی و طبیعی جهت جلوگیری از استرس اکسیداتیو و اثرات مخرب آن ضروری است. در این راستا می توان نانو ذرات تولید شده به روش سبز را مورد استفاده قرار داد که خواص آنتی اکسیدانتی نشان می دهند. هدف از این تحقیق بررسی اثر آنتی اکسیدانتی نانو ذره نقره سنتز شده از عصاره آبی میوه سماق به روش سبز می باشد.
مواد و روش ها: فعالیت آنتی اکسیدانتی نانو ذره نقره تولید شده از عصاره آبی میوه سماق به روش سبز با استفاده از قابلیت جذب رادیکال های DPPH(۱، ۱- دیفنیل-۲- پیکریل- هیدرازیل)، ABTS (۲، ۲-آزینو بیس(۳-اتیل بنزوتیازولین ۶-سلفونیک اسید)) و OH (هیدروکسیل) سنجش شد.
یافته های پژوهش: نانو ذره نقره تولید شده از عصاره آبی میوه سماق به روش سبز به عنوان مهارکننده رادیکال DPPH (IC۵۰ =۱۷۰ µM) و ABTS (IC۵۰ =۳۰ µM) و هیدروکسیل(IC۵۰= ۳۵۰ µM) عمل کرده است.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که نانو ذره نقره تولید شده از عصاره آبی میوه سماق به روش سبز، دارای فعالیت قوی آنتی اکسیدانتی است. خاصیت آنتی اکسیدانتی نانو ذرات نقره سماق، آن ها را در درمان بسیاری از بیماری های ناشی از استرس اکسیداتیو و دیگر کاربردهای زیست پزشکی ارزشمند می سازد.
سیده فرزانه خلیق، فریده نامور، محمود وصال،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: استرس اکسیداتیو مشکل عمده جامعه بشری و سرچشمه پیدایش بیماری های گوناگون از جمله آب مروارید و سرطان است. رادیکال های آزاد اتم یا مولکول هایی هستند که به خاطر وجود الکترون تک در بدن موجودات بسیار واکنش پذیرند و می توانند به طور برگشت ناپذیر به مولکول های حیاتی آسیب برسانند. آنتی اکسیدان ها قادرند سیستم های بیولوژیک را در برابر این عوامل محافظت کنند. نانو ذرات اکسید روی دارای اثرات ضد میکروبی، ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات آنتی اکسیدانی نانو ذره اکسید روی سنتز شده به روش سبز و تغییرات بیان ژن کاتالاز در سلول های سرطان کبدی انسانی(HepG۲) در پاسخ به غلظت های مختلف نانو ذره مورد نظر است.
مواد و روش ها: فعالیت آنتی اکسیدانتی نانو ذره اکسید روی سنتز شده به روش سبز با روش جذب رادیکال ABTS (۲،۲-آزینو بیس(۳-اتیل بنزوتیازولین-۶- سلفونیک اسید) سنجش شد. هم چنین سلول های سرطان کبدی انسان(HepG۲) کشت داده شد و با غلظت های مختلف نانو ذره اکسید روی تیمار شد. پس از استخراج RNA و سنتز cDNA ، Real time PCR انجام شد و تغییرات بیان ژن کاتالاز ارزیابی شد.
یافته های پژوهش: نانو ذره اکسید روی سنتز شده به روش سبز دارای فعالیت مهارکنندگی رادیکال(µg ABTS IC۵۰=۱۲۰۰) است. هم چنین با افزایش غلظت نانو ذره اکسید روی سنتز شده به روش سبز بیان ژن کاتالاز در مقایسه با ژن کنترل GAPDH افزایش یافت.
بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که نانو ذره اکسید روی سنتز شده به روش سبز دارای فعالیت آنتی اکسیدانتی قوی است.
صدیقه عسگری، محمود رفیعیان کوپایی، نجمه گلی ملک آبادی،
دوره ۲۴، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: دیابت یک اختلال مزمن متابولیک است. کاربرد گیاهان دارویی در طب سنتی، یکی از درمان های بی خطر در بیماری دیابت به شمار می رود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی گیاه عناب در مواجهه با دیابت بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، تعداد ۳۰ سر رت ویستار در سه گروه کنترل غیر دیابتی، گروه کنترل دیابتی و گروه درمانی به مدت ۵ هفته مطالعه شدند. حیوانات در گروه درمانی به مدت دو هفته با پودر عناب(۱ گرم بر کیلوگرم وزن بدن) تیمار شدند. بعد از دو هفته، از تزریق استرپتوزوتوسین(۶۰ میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) برای القای دیابت در حیوانات به جز گروه کنترل غیر دیابتی استفاده شد. در ادامه حیوانات برای سه هفته دیگر به همان ترتیب تیمار شدند. در پایان نمونه خونی حیوانات تهیه و میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم، مالون دی آلدئید و پروتئین واکنشی c اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون های آماری کروسکال-والیس و ویلکاکسون انجام شد.
یافته های پژوهش: میزان مالون دی آلدئید(MDA) و پروتئین واکنشی c (CRP) در حیواناتی که قبل از القای دیابت پودر عناب دریافت کردند، با کاهش معناداری نسبت به گروه کنترل دیابتی همراه بود(P<۰,۰۵). هم چنین میزان آنتی اکسیدان سرم در پایان مطالعه در رت هایی که تحت تیمار با عناب بودند افزایش معناداری نسبت به رت های دیابتی نشان داد بود(P<۰,۰۵).
بحث و نتیجه گیری: میوه عناب دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است و در پیشگیری از التهاب ناشی از دیابت و درمان دیابت سودمند است.
آمنه یارنظری، مرتضی نوروزی یگانه، عادله پورصالح کچومثقالی، رضا زارعی، محمد نجفی، گلناز اسفندیاری،
دوره ۲۴، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: آب سیاه نوعی نروپاتی دژنره کننده بینایی مزمن است که در این بیماری افراد دید محیطی خود را از دست می دهند و در صورتی که درمان نشوند ممکن است دید کامل خود را از دست بدهند. عوامل مختلفی در پاتوژنز این بیماری نقش دارند که هدف این مطالعه، بررسی ارتباط سلنیوم سرم و مایع زلالیه، گلوتاتیون سرمی و گلوتاتیون پراکسیداز ۱ همولیزات مایع زلالیه با آب سیاه زاویه باز اولیه می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه ۴۵ بیمار با آب سیاه زاویه باز و ۴۵ نمونه کنترل به صورت رندوم و با تشخیص پزشک متخصص چشم انتخاب شدند. اندازه گیری آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز ۱ گلبول قرمز برحسب هموگلوبین انجام شد. هموگلوبین همولیزات با استفاده از کیت اندازه گیری هموگلوبین و جذب گلوتاتیون به روش کالریمتری انجام شد. اندازه گیری سلنیوم در نمونه سرم و مایع زلالیه با استفاده از روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی کوره گرافیتی انجام شد. محاسبات آماری به کمک SPSS vol,۱۸ انجام شد.
یافته های پژوهش : مقایسه آنتی اکسیدانی تام دو گروه بیمار و کنترل نشان داد که اختلاف معناداری در مایع زلالیه وجود ندارد(P=۰,۸۴). اما مقایسه مقادیر سلنیوم مایع زلالیه دو گروه نشان می دهد سلنیوم مایع زلالیه بیماران به میزان معناداری بیشتر از افراد کنترل می باشد(P=۰,۰۲). هم چنین مشاهده شد که افزایش سلنیوم سرم به طور معناداری(P=۰,۰۰۰۱) موجب افزایش سلنیوم مایع زلالیه می شود. هم چنین مشخص شد که افزایش سلنیوم مایع زلالیه تاثیر چندانی در افزایش فشار داخل چشم ندارد(P=۰,۰۴۵).
بحث و نتیجه گیری : به نظر می رسد که سلنیوم در مسیرهای بیولوژیکی مرتبط با پاتوژنز بیماری نقش چشمگیری داشته باشد.
سارا قندهاری، مسعود همایونی تبریزی، پوران اردلان،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: نانوذرات به دلیل توانایی بالقوه در زمینه های مختلف از جمله پزشکی و دارو مورد توجه بسیاری قرار گرفته اند. نانوذرات نقره از شناخته شده ترین ترکیبات در دارورسانی و درمان سرطان به شمار می آید. بررسی ها نشان می دهد که نانوذرات نقره سنتز شده به روش سبز دارای اثرات ضد میکروبی، آنتی اکسیدان، سیتوتوکسیک و ضد التهابی می باشند. لذا در این مطالعه توان آنتی اکسیدانی و سمیت سلولی نانوذرات نقره سنتز شده از عصاره گیاه روناس بر علیه سلول های سرطان کبد و سلول های نرمال فیبروبلاستی پوست با استفاده از پروتوکل های استاندارد بررسی شد.
مواد و روش ها: ابتدا نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی روناس تهیه شد و سپس تـــوان مهــاری نانوذره ســـنتز شده بر علیه رادیکال هـــای آزاد ABTS و DPPH مورد ارزیابی قرار گرفت. از روش MTT به منظور ارزیابی میزان سمیت این نانوذرات در غلظت های مختلف بر علیه سلول های نرمال فیبروبلاست پوستی(HDF) و سلول های سرطان کبد(HepG۲) استفاده شد. به این ترتیب که ابتدا سلول ها کشت داده شد و سپس به مدت ۲۴ ساعت در معرض غلظت های مختلف نانوذرات قرار گرفتند و در نهایت میزان سمیت با استفاده از محلول MTT سنجش گردید.
یافته های پژوهش: نتایج به دست آمده نشان داد که نانوذرات نقره قادر است به صورت وابسته به غلظت اثر مهاری بر رادیکال های آزاد ABTS و DPPH اعمال نماید به طوری که با افزایش غلظت تا ۱۲۵۰ میکروگرم بر میلی لیتر میزان مهار رادیکال های آزاد به بالای ۸۰ درصد افزایش نشان داد و هم چنین IC۵۰ برای ABTS و DPPH به ترتیب ۱۴۰ و ۶۰ میکروگرم بر میکرولیتر گزارش گردید. نتایج حاصل از بررسی اثر سمیت نانوذره بر سلول های سرطان کبد نشان داد که این نانوذرات قادر است سلول های سرطانی را در غلظت های بسیار پایین مهار کند(IC۵۰: ۶ µg/ml) حال آن که در این غلظت ها بر سلول های نرمال اثر کشندگی ندارد(IC۵۰: ۱۰۰ µg/ml).
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد که نانوذرات سنتز شده دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بوده و هم چنین قادر است در غلظت پایین سلول سرطان کبد را مهار و در غلظتی مشابه بر سلول نرمال اثر سمیت نداشته باشد که همین امر این نانوذره را کاندیدی مناسب جهت استفاده در مهار سلول های سرطانی می کند.
مریم سربیشگی، عذرا خواجوی،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: افزایش سطح تستوسترون و یا استفاده ناصحیح و خودسرانه از تستوسترون می تواند باعث ایجاد اختلال در باروری گردد. امروزه استفاده از گیاهان دارویی برای درمان اختلالات هورمونی و نازایی مورد توجه قرار گرفته است. در مطالعه حاضر اثرات عصاره آبی الکلی ویتانیا کواگولانس بر تعداد و قابلیت حیات اسپرم، شاخص گونادوسوماتیک، سطح مالون دی آلدئید(MDA) و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل(TAC)، در بیضه رت به دنبال تجویز تزریق تستوسترون بررسی شده است.
مواد و روش ها: در مطالعه تجربی حاضر تعداد ۴۸ سر رت از نژاد ویستار به طور تصادفی به ۶ گروه تقسیم شدند: کنترل، شاهد، تستوسترون و سه گروه دریافت کننده تستوسترون همراه با عصاره آبی الکلی ویتانیاکواگولانس با دوزهای ۲۵۰، ۵۰۰ و۱۰۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم. تستوسترون پروپیونات ۳ میلی گرم بر کیلوگرم روزانه به صورت زیرجلدی به مدت ۴ هفته تزریق گردید. گاواژ دهانی عصاره آبی الکلی ویتانیا کوآگولانس یا آب مقطر به طور هم زمان با تزریق تستوسترون انجام شد. در پایان شاخص گونادوسوماتیک، تعداد و قابلیت حیات اسپرم، MDA و TAC در بیضه مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته های پژوهش: نتایج نشان دهنده کاهش شاخص گونادوسوماتیک، تعداد قابلیت حیات اسپرم و سطح آنتی اکسیدانی کل و افزایش MDA در گروه دریافت کننده تستوسترون بود(P<۰,۰۰۱). عصاره ویتانیا کوآگولانس به صورت وابسته به دوز باعث افزایش شاخص گونادوسوماتیک و پارامترهای اسپرم، کاهش MDA و افزایش TACدر بیضه در مقایسه با گروه تستوسترون گردید(P<۰,۰۵).
بحث و نتیجه گیری: به نظر می رسد عصاره ویتانیاکواگولانس می تواند باعث بهبود وضعیت پارامترهای باروری گردد و ممکن است در درمان مشکلات ناباروری مفید واقع شود اگر چه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
طاهره صفری، مریم ملکی، فاطمه کورکی نژاد قرائی،
دوره ۲۷، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: سندرم متابولیک دارای شیوع بالا و مجموعه ای از علایم بالینی: چاقی، افزایش فشارخون، قند ناشتا و تری گلیسرید (TG) و کاهش HDL همراه با افزایش ریسک بیماری های قلبی عروقی و دیابت است. مطالعات اخیر کاهش ظرفیت آنتی اکسیدانی را از علل مهم دخیل در عوارض این سندرم می دانند. با توجه به اثرات آنتی اکسیدانی قوی اوژنول، هدف این مطالعه بررسی اثرات حفاظتی اوژنول بر دیس لیپیدیمیای ناشی از سندرم متابولیک و وضعیت آنتی اکسیدانی سرم در موش های صحرایی نر است.
مواد و روش ها: ۲۴ موش صحرایی به صورت تصادفی و به مدت ۸ هفته به ترتیب در گروه های: ۱-دریافت کننده آب آشامیدنی، ۲-آب سرشار از فروکتوز به همراه توئین ۲۰ درصد، ۳-فروکتوز ۱۰ درصد و ۴- فروکتوز ۱۰ درصد به همراه اوژنول mg/Kg ip ۲۰ قرار گرفتند. در پایان نمونه خون جهت اندازه گیری کلسترول، تری گلیسرید، LDL، HDL، مالون دی آلدئید(MDA) و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل پلاسما(TAC) تهیه شد. داده ها بر حسب میانگین±انحراف معیار گزارش و آنالیز آن ها توسط آزمون ANOVA و تست تعقیبی توکی انجام شد.
یافته های پژوهش: افزودن فروکتوز به آب آشامیدنی موجب افزایش معنی دار وزن حیوانات، سطح سرمی کلسترول و تری گلیسرید، LDL و SGOT و کاهش سرمی HDL در مقایسه با گروه کنترل شد(P<۰,۰۵). اوژنول موجب کاهش سطح سرمی کلسترول، تری گلیسرید، LDL، MDA و افزایش سطح SGOT، TAC و HDLسرم شد(P<۰,۰۵). سطح سرمی SGPT تفاوت معنی داری را در بین گروه ها نشان نداد.
بحث و نتیجه گیری: اوژنول سبب بهبود مارکرهای سرمی مربوط به دیس لیپیدمی و هم چنین افـــزایش فــــعالیت آنتی اکسیدانی پلاسما می گردد.
مصطفی گواهی، فاطمه قربانی، مجتبی رنجبر، سمیه رهایی، حسین عزیزی،
دوره ۲۷، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: گیاه Scutellaria pekinensis یکی از گونه های دارویی با ارزش از خانواده Lamiaceae می باشد. هدف از این آزمایش بررسی اثرات آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی گیاه Scutellaria pekinensis بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه پس از تهیه عصاره های آبی و متانولی، اثر آنتی اکسیدانی عصاره از دو روش DPPH(۲,۲-diphenyl-۱-picrylhydrazyl) و FRAP(ferric reducing antioxidant power) سنجیده شد. جهت بررسی اثر آنتی باکتریایی علیه ۳ نوع باکتری از روش دیسک دیفیوژن استفاده شد. در این مطالعه هم چنین محتوی فنلی و فلاونوئید کل بررسی شد.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد بیشترین میزان فنل و فلاونوئید کل توسط عصاره متانولی و با روش عصاره گیری شیکر به دست آمد. بیشترین میزان مهار رادیکال آزاد و قدرت احیاکنندگی آهن مربوط به عصاره آبی و روش عصاره گیری شیکر بود. بیشترین میزان قطر هاله عدم رشد برای باسیلوس سرئوس و اشریشیاکلی در غلظت ۶۰۰ میلی گرم بر میلی لیتر به ترتیب با اندازه های ۵۸/۰±۶۷/۱۵ و ۵۱/۳±۳۳/۲۵ و برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مربوط به غلظت ۹۰۰ میلی گرم بر میلی لیتر به اندازه ۲±۲۶ بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که نوع حلال و روش عصاره گیری تاثیر زیادی بر میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی و اثرات آنتی باکتریایی دارد. با توجه به مطالعات اندکی که در مورد این گیاه انجام شده است، نتایج این مطالعه می تواند گزارش مناسبی برای انجام پژوهش های بیشتر باشد.
راضیه معتضدی، سمیه رهایی، محبوبه زارع،
دوره ۲۸، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: سنتز زیستی نانوذرات به عنوان یک فرآیند مقرون به صرفه، دوستدار محیط زیست و جایگزین روش های فیزیکی و شیمیایی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، سنتز نانوذرات اکسیدروی توسط مواد درون سلولی مخمر ساکارومایسس سرویزیه و بررسی اثرات ضدباکتریایی و آنتی اکسیدانی آن است.
مواد و روش ها: در این مطالعه پس از تهیه نانوذرات و تعیین خصوصیات فیزیکی آن ها، اثر آنتی اکسیدانی نانوذرات توسط روش های مهار رادیکال آزاد DPPH (-diphenyl-۱-picrylhydrazyl ۲,۲) و توانایی کاهندگی آهن سنجیده شد. فعالیت ضدباکتریایی نانوذرات با استفده از روش انتشار دیسک علیه باکتری های گرم مثبت از جمله استافیلوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز و باکتری گرم منفی اشیریشیاکلی بررسی شد.
یافته های پژوهش: نانوذرات سنتز شده دارای مورفولوژی کروی و به طور میانگین، اندازه قطر آن ها کمتر از ۳۰ نانومتر بود. پیک جذبی برجسته در ۳۷۰ نانومتر بیانگر تشکیل نانوذرات اکسیدروی است. این نانوذرات دارای فعالیت ضدباکتریایی خوبی علیه باکتری استافیلوکوس اورئوس بوده و نیز فعالیت آنتی اکسیدانی وابسته به غلظت در هر دو روش نشان دادند.
بحث و نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نانوذرات اکسیدروی سنتز شده دارای فعالیت ضدباکتریایی و آنتی اکسیدانی بوده و امکان کاربرد آن ها در بسته بندی مواد غذایی، لوازم آرایشی و نیز به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک ها وجود داشته، لذا به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.
معصومه شعبانی، سمیه رهایی، محبوبه زارع،
دوره ۲۸، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: در سال های اخیر، روش سنتز زیستی نانوذرات به عنوان یک فرآیند دوست دار محیط زیست، مقرون به صرفه و آسان مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطــــالعه، سنتز نانوذرات اکسیدروی به کمک عصاره آبی هسته ازگیل ژاپنی(L. Eriobutrya japonica) و بررسی فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی آن ها است.
مواد و روش ها: در ابتدا عصاره آبی هسته ازگیل تهیه شد. سپس میزان فنول و فلاونوئید کل آن مورد سنجش قرار گرفت. بعد از تهیه نانوذرات اکسیدروی توسط عصاره، میزان فعالیت آنتی اکســــیدانی نانوذرات و عصاره توســــط روش رادیکــــال آزاد DPPH (۲,۲-diphenyl-۱-picrylhydrazyl) سنجیده شد. هم چنین، فعالیت ضد باکتریایی عصاره و نانوذرات توسط روش انتشار دیسک علیه باکتری گرم مثبت Staphylococcus aureus و باکتری گرم منفی Escherichia coli تعیین گردید.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که عصاره آبی دارای میزان مشخصی از ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی به ترتیب به میزان mg/g ۸۶/۹ و mg/g ۲۷ وزن خشک عصاره است. نانوذرات سنتز شده دارای متوسط اندازه قطر کمتر از ۳۰ نانومتر و پیک جذب برجسته ای در ۳۴۹ نانومتر بودند. نتایج فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره و نانوذرات نشان داد که با افزایش غلظت، فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش می یابد. هم چنین، نتایج ضد باکتریایی نشان داد که نانوذرات دارای فعالیت ضد باکتریایی خوبی علیه باکتری S.aureus بوده در حالی که عصاره هیچ گونه فعالیت ضد باکتریایی نداشت.
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که نانوذرات اکسیدروی سنتزی دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی خوبی بوده و امکان کاربرد آن ها در بخش های مختلف مانند محصولات آرایشی-بهداشتی، بسته بندی مواد غذایی و هم چنین به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک های سنتزی پیشنهاد می شود.