۱۳ نتیجه برای گیلاسی
ساجده کهن سال، علیرضا کوهپایی، ذبیح اله قارلی پور قرقانی، پیمانه حبیبی، منصور ضیایی، حمیدرضا گیلاسی، رشید حیدری مقدم، فرهاد فراستی،
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ویژه نامه زمستان ۹۱ ۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده
زمینه: اختلالات اسکلتی –عضلانی یکی از عوامل شایع آسیب های شغلی و ناتوانی در کشورهای صنعتی و کشورهای درحال توسعه است. این موضوع باعث شده که امروزه در دنیا تحقیقات زیادی در زمینه این اختلالات و شیوه های ارزیابی خطر ابتلا به آنها انجام شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی ومطالعه اختلالات اسکلتی –عضلانی و عوامل موثر بر آن در کارگران سالن غذاخوری دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است. نتایج بدست آمده می تواند در ارایه راه های پیشگیری از آسیب های یادشده مورد استفاده قرار گیرد و به تامین سلامت نیروی کار کمک کند.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی –تحلیلی تمام بخش های سالن غذاخوری دانشگاه به عنوان نمونه انتخاب شده و در مجموع ۲۱ نفر در این مطالعه شرکت کردند. میزان شیوع اختلالات اسکلتی– عضلانی با استفاده از Body ness مورد مطالعه قرارگرفت. به منظور ارزیابی خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی –عضلانی از روشQEC استفاده شد. برای این منظور در هر ایستگاه کاری ازکلیه کارگران عکس گرفته شد.
یافته های پژوهش: ۴۱/۷۲ درصد افراد مورد مطالعه اظهار کردند که در طی ۱۲ ماه گذشته حداقل در یک ناحیه از بدن دچار اختلالات اسکلتی – عضلانی بوده اند. بیشترین اختلالات در ناحیه کمر ۲/۴۸ درصد، گردن ۴/۳۴ درصد و پشت ۲۶ درصد گزارش شده است. نتایج مشخص ساختند که QEC روشی است که می تواند برای تعیین ریسک خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی –عضلانی به خوبی مورد استفاده قرار گرفته و نتایج قابل اعتمادی را به دست دهد.
بحث و نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که میزان شیوع اختلالات اسکلتی –عضلانی ناشی از کار در بین کارگران سالن غذاخوری دانشگاه علوم پزشکی تهران بالاست. بر اساس نتایج بدست آمده عمده ترین مشکل ارگونومیک در واحدهای مورد مطالعه، پوسچر نامناسب، بلندکردن و حمل دستی بار، خمش و پیچش کمر می باشد. بر این مبنا انجام اقدامات اصلاحی جهت بهبود شرایط کار ضروری است.
حمیدرضا گیلاسی، علی مرادی، ذبیح اله قارلی پور، علی معظمی گودرزی، حجت اله کاکایی،
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ویژه نامه زمستان ۹۱ ۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده :
مقدمه: ایران از نظر سوانح و حوادث ترافیکی به عنوان یکی از کشورهایی که دارای بیشترین موارد تصادف و مرگ و میر ناشی از آن است معرفی شده به طوری که میزان بروز این نوع سوانح (۳۰ در ده هزار نفر ) از میزانهای منطقه ای و جهانی بالاتر است. و۵/۱۳% از عمر از دست رفته در ایران، در نتیجه حوادث ترافیکی است از آنجا که عابرین پیاده یکی از گروه های در معرض خطر حوادث ترافیکی هستند این مطالعه به منظور تعیین میزان آگاهی ، نگرش و عملکرد آنها در مورد قوانین راهنمایی و رانندگی صورت گرفت .
موادوروش ها: مطالعه حاضر بصورت مقطعی انجام شد. جامعه هدف عابرین پیاده شهر کاشان بودند. حجم نمونه مورد نیاز ۳۹۸ نفر تعیین گردید و به روش نمونهگیری غیراحتمالی آسان از چهل نقطه در خیابانها افراد انتخاب ومورد بررسی قرار گرفتند. علاوه بر تعیین میزان آگاهی ، نگرش و عملکرد افراد برای تعیین ارتباط متغیرهای کیفی از آزمون کای دو و در صورت لزوم از شاخص OR و حدود اطمینان آن استفاده شد. Reliability سؤالات در هر حیطه با استفاده از شاخص آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت . Constract Validity سؤالات در هر حیطه با استفاده روش Principal Components Analysis محاسبه گردید.
یافته ها : در مجموع ۳۹۸ عابر مورد بررسی قرار گرفت. به ترتیب ۰/۵۴%، ۳/۶۱% و ۲/۳۲% از افراد مورد بررسی دارای آگاهی، نگرش و عملکرد مناسب در زمینه مقررات راهنمائی و رانندگی بوده اند. این مطالعه نشان داد که آگاهی و نگرش عابرین مورد بررسی در مورد مقررات راهنمائی و رانندگی با یکدیگر دارای ارتباط معنی دارآماری بوده اند. اما عملکرد عابرین در این زمینه با نگرش و آگاهی آنها از نظر آماری فاقد ارتباط معنی دار آماری بوده است .
نتیجه گیری : این مطالعه نشان داد در مجموع عملکرد عابرین در شهر کاشان در زمینه رعایت مقررات راهنمائی و رانندگی ضعیف است. با توجه به اهمیت نقش عوامل انسانی در وقوع سوانح و حوادث ترافیکی بهترین روش جهت کاهش وقوع این گونه حوادث به کارگیری برنامه های پیشگیرانه و آموزشی است. با استفاده از نتایج چنین تحقیقاتی میتوان به نحو بهتر و هدفمند تری چنین برنامه هائی را طراحی و اجرا نمود و در نهایت نگرش، رفتار و شیوه های زندگی مردم را در زمینه ترافیک ارتقاء داد.
ذبیح اله قارلی پور، نسترن کشاورز محمدی ، اسماعیل سلطانی ، حمیدرضا گیلاسی، اصغر اشرفی حافظ ، مرتضی منصوریان ،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( مرداد ماه ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: مداخلات اجتماع محور برای افزایش تعمیم پـــذیری فواید برنامه هــای بهداشتی، تامین اطلاعات برای سیاستگذاران و بهبود سلامت با شیوه ای مقرون به صرفه است و از کارآزمایی های بالینی فرد محور مناسب تر است. رویکردهای اجتماع محور در پیشگیری از آسیب ها در سطح وسیعی پذیرفته شده است، اما هنوز شواهد قوی اندکی از اثربخشی برنامه هایی با اهداف چندگانه در زمینه اجتماع وجود دارد. بنا بر این این مطالعه با هدف مروری بر مداخلات اجتماع محور پیشگیری از آسیب های ناشی از وسایل نقلیه انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع مروری بود که با استفاده از کلید واژه های مــداخلات اجتماع محور، آسیب، رفتار ایمــنی ترافیکی، کمــربند ایمنی در پایــگــاه های اطــلاعاتی Sciencedirect، Pubmed، Ovid، Oxfordjournals، EBSCO و The Cochrane Database of Systematic Reviews مورد جستجو قرار گرفت. در مجموع ۲۸ مقاله مرتبط با موضوع مداخلات اجتماع محور در خصوص آسیب مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت نتایج این مقالات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: بیشتر مطالعات از نوع کارآزمایی بالینی شاهددار غیر تصادفی(۵۷/۷۸ درصد) و عمدتاً مربوط به کشور آمریکا بود.(۴۳/۴۶ درصد) نوع مداخلات، بیشتر به روش تلفیقی بود.(۷۱/۶۰ درصد) در پژوهش های مورد بررسی ۷۲/۳۵ درصد استفاده از کلاه ایمنی، ۲۸/۱۴ درصد میزان آسیب های غیر عمدی، ۷۲/۱۰ درصد رفتارهای پرخطر رانندگی، ۱۴/۷ درصد استفاده از صندلی کودک، ۷۲/۱۰ درصد استفاده از کمربند ایمنی و ۴۲/۲۱ درصد رفتارهای ایمنی ترافیکی را به عنوان پیامد مورد بررسی قرار داده بودند.
بحث و نتیجه گیری: به طور کلی تلفیقی از چند روش یا استراتژی برای مداخلات اجتماع محور در خصوص پیشگیری از آسیب های ناشی از رانندگی موثر بوده است. پیشنهاد می گردد در جهت پیشگیری از خطرات و آسیب های مربوط به وسایل نقلیه از روش های تلفیقی یا چند گانه استفاده شود.
روح اله دهقانی ، سید مهدی تخت فیروزه، مجتبی یگانه ، مهدی مقدادی، سید غلام عباس موسوی، علی حاجی باقری، حمیدرضا گیلاسی ، ذبیح اله قارلی پور ، مرضیه رامندی ، نسرین غیاثی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ضمیمه تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: کشیدن سیگار یکی از رفتارهای غیر بهداشتی است که نه فقط سلامت فرد و جامعه را به خطر می اندازد بلکه مهم ترین علت مرگ و میر است. این در حالی است که امروزه این رفتار پر خطر در میان افراد جامعه رو به افزایش است. این مطالعه وضعیت مصرف سیگار را در شهرستان اردستان مورد بررسی قرار داده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی، برای گروه مورد مطالعه ۱۲۰ نفر مرد سیگاری ۱۸ تا ۶۸ ساله شهرستان اردستان انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه ایی شامل دو قسمت، قسمت اول پرسش نامه شامل ۸ سوال که مربوط به عادات استعمال سیگار و قسمت دوم شامل اطلاعات جمعیتی با ۹ سوال بود. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزارSPSS استفاده شد.
یافته های پژوهش: نتایج بررسی نشان داد که از نظر سن افراد ۷۵ نفر(۵/۶۲ درصد) زیر ۴۰ سال و ۴۵ نفر(۵/۳۷ درصد) بالای ۴۰ سال سن داشتند. سن شروع مصرف سیگار در این افراد به زیر ۲۰ سال که ۹۳ نفر(۵/۷۷ درصد) و بالای ۲۰ سال ۲۷ نفر(۵/۲۲ درصد) بودند. افراد بر اساس تعداد نخ مصرفی سیگار در روز، در گروه خفیف ۱۵ نفر(۵/۱۲ درصد)، گروه مصرف کننده متوسط ۳۵ نفر(۲/۲۹ درصد) و گروه مصرف کننده سنگین ۷۰ نفر(۳/۵۸ درصد) قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصله رابطه معناداری بین محل زندگی، مساحت خانه و تعداد نخ روزانه با استعمال سیگار تا ۳۰ دقیقه بعد از بیدار شدن وجود دارد. هم چنین بین متغیرهای درآمد ماهیانه و تعداد نخ مصرفی سیگار روزانه ارتباط معناداری دیده شد.
بحث و نتیجه گیری: رفتارهای بهداشتی اکتسابی هستند، لذا با بالابردن آگاهی و نگرش افراد در مورد مضرات سیگار می توان رفتارها و باورهای غلط را در آن اصلاح و به سمت انجام دادن رفتارها و عملکردهای بهداشتی درست سوق داد.
غلام رضا مصطفایی، الهام اسکندری، سهیلا قاضی زاده، زینب نصرالله زاده، غلامرضا حسین دوست، حمیدرضا گیلاسی، ذبیح اله قارلی پور، علی معظمی گودرزی، رضا وفایی، ارزو جودکی ،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ضمیمه تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: تب مالت یکی از بیماری های مشترک بین انسان و حیوان است که به صورت حاد، تحت حاد یا مزمن عارض می شود. با توجه به اهمیت این موضوع از لحاظ بعد اقتصادی و بهداشتی و با توجه به شیوع بالای این بیماری بر آن شدیم تا میزان آگاهی دانشجویان را بررسی نموده تا بر اساس یافته ها برنامه آموزشی تدوین و با توجه به آن میزان آگاهی افراد افزایش یابد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی که بر روی ۴۱۳ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شد. آگاهی دانشجویان از طریق پرسش نامه که شامل ۱۰ سوال بود سنجیده شد و سپس داده ها وارد نرم افزار SPSS vol,۱۶ شد و برای تجزیه تحلیل داده ها از ازمون های آماری استفاده شد.
یافته های پژوهش: بر طبق بررسی ها میانگین کلی نمره آگاهی افراد ۰۷/۵ بوده است، از نظر آنالیز واریانس دوطرفه که برای آگاهی دانشجویان بر حسب دو عامل(تحصیلات پدر و تحصیلات مادر) انجام شد. میانگین آگاهی دانشجویانی که مادر بالای دیپلم داشتند با میانگین آگاهی دانشجویانی که مادر زیر دیپلم داشتند از نظر آماری با P=۰.۹ معنی دار نبوده، و آگاهی آن هایی که پدر بالای دیپلم داشتند با آگاهی آن هایی که پدر زیر دیپلم داشتند با P=۰.۷ معنی دار نبوده است. میانگین آگاهی کسانی که با بیماری تب مالت آشنایی داشتند بیشتر از کسانی بود که با بیماری تب مالت آشنایی نداشتند آنالیز واریانس دو طرفه برای آگاهی در مورد بیماری تب مالت بر حسب دو عامل(جنسیت و آشنایی با بیماری) انجام شد. بین میانگین آگاهی پسر و دختر از لحاظ آماری با eP=۰.۱۲ تفاوتی از لحاظ آماری مشاهده نشد.
بحث و نتیجه گیری: به دلیل این که دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی تحصیل می کنند، آگاهی آن ها از بیماری تب مالت رضایت بخش نبود که حاکی از یک خلاء آموزشی یا عدم توجه دانشجویان به محتوای آموزشی می باشد که این موضوع نیاز به برنامه ریزی مجدد جهت آموزش دانشجویان در زمینه بیماری های شایع را نشان می دهد.
رضا وفایی، حمیدرضا گیلاسی، علی مرادی ، ذبیح اله قارلی پور، الهه توسلی ، علی عمارلویی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ضمیمه تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: سهم عمده ای از سوانح ترافیکی به علت سرعت غیر مجاز ایجاد می شود. از طرفی به منظور کاهش سرعت عبور و مرور وسایل نقلیه در سطح خیابان های شهر کاشان در فواصل مشخصی تعدادی سرعت گیر ساخته شده است. محققین برخود لازم دانستند طی انجام یک طرح تحقیقاتی مداخله مذکور را از نظر تأثیر بر سوانح و حوادث ترافیکی مورد ارزیابی قرار دهند.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت شبه تجربی(قبل و بعد) صورت گرفت. آمار حوادث ترافیکی ثبت شده و مشخصات آن در مدت یک ماه قبل از نصب سرعت گیرها ثبت گردید و میانگین روزانه آن محاسبه گردید سپس آمار حوادث ترافیکی ثبت شده و مشخصات آن در مدت یک ماه بعد از نصب سرعت گیرها ثبت گردید. آمار مذکور با هم و دوره متناظر سال قبل مقایسه گردید.
یافته های پژوهش: این مطالعه نشان داد میانگین روزانه تعداد مصدومین ناشی از سوانح ترافیکی مراجعه کننده به بیمارستان ها در ماه اول طرح ایجاد سرعت گیر در سطح خیابان های شهر کاشان در مقایسه با ماه قبل از اجرای آن کاهش یافته است که این کاهش در سطح P<۰,۰۰۱ از نظر آماری معنی دار بوده است. نوع صدمات وارد شده به مصدومین در ماه اول اجرای طرح ایجاد سرعت گیرها در مقایسه با ماه قبل از اجرای آن، نشان
می دهد که در ماه اول اجرای این طرح، بروز صدمات شدید(شامل شکستگی و پارگی) در صدمه دیدگان مورد بررسی، کاهش معنی داری(P<۰.۰۰۰۱) نسبت به ماه قبل از اجرای طرح داشته است.
بحث و نتیجه گیری: این مطالعه از معدود مطالعاتی است که در کشور به ارزیابی اثرات یک مداخله در مشکلات ترافیکی از دیدگاه سلامت می پردازد. با توجه به نتایج این مطالعه، علاوه بر این که اجرای طرح ایجاد سرعت گیر در سطح خیابان های شهر کاشان تعداد سوانح ترافیکی را کاهش داده است، موجب ایجاد تغییراتی در الگوی این سوانح شده و صدمات شدید به مصدومین تا حدی کاهش یافته است.
عبدالرضا مرتضوی طباطبایی، علی رمضانخانی، ذبیح اله قارلی پور، اکبر بابایی حیدر ابادی، الهه توسلی، مسعود مطلبی قائن، حمیدرضا گیلاسی، طاهره کرمانی رنجبر ، محمد فخارزاده،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ضمیمه تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: افسردگی یکی از شایع ترین بیماری های اعصاب و روان است که به زمان و مکان و شخص خاصی محدود نیست و همه گروه ها و رده های جامعه را در بر می گیرد. زیان بخش ترین اثر استرس طولانی مدت، ایجاد اختلال در عملکرد موثر قدرت تفکر و یادگیری گزارش شده است. حمایت اجتماعی، آسیب پذیری فرد را نسبت به استرس، افسردگی و انواع بیماری های روانی و جسمانی کاهش می دهد. هدف این مطالعه تعیین عوامل موثر بر افسردگی، استرس درک شده و حمایت اجتماعی درک شده و ارتباط میان آن ها در دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه اپیدمیولوژیک از نوع توصیفی- تحلیلی بود که روی ۳۹۰ نفر از دانشجویان ساکن خوابگاه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. نحوه انجام مطالعه بدین شرح بود که ابتدا به روش تصادفیساده از بین خوابگاه ها، دو خوابگاه(یکی از خوابگاه برادران و یکی از خوابگاه خواهران) را انتخاب کرده سپس با مراجعه به خوابگاه ها در اواسط ترم، پرسش نامه هایی(پرسش نامه افسردگی بک، پرسش نامه چند بعدی حمایت اجتماعی درک شده و پرسش نامه استرس درک شده) در اختیار آنان قرار داده شد و داده های مورد نیاز از آنان جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده پس از ورود به نرم افزار SPSS vol,۱۶ با استفاده از آمار توصیفی و برای بررسی ارتباط بین هریک از فاکتورها از آزمون های ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون, آزمون tمستقل ،کای اسکوئر و Fisher exact test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد ۵/۳۰ درصد از دانشجویان وضعیت تحصیلی و شغلی را منبع استرس در زندگی دانشجویی خود ذکر کرده بودند. میانگین نمرات استرس درک شده ۲۷/۸±۸۴/۲۶، حمایت اجتماعی درک شده ۵۶/۹±۳۲/۲۸ و افسردگی ۰۲/۹±۱۰/۱۲ بوده است. ۷/۴۹ درصد از دانشجویان به درجات مختلفی دچار افسردگی بودند. بین استرس درک شده، حمایت اجتماعی درک شده و افسردگی رابطه آماری معنی داری وجود داشت.(P<۰.۰۰۱)
بحث و نتیجه گیری: از آن جایی که تقریباً نیمی از دانشجویان دچار افسردگی هستند بنا بر این توجه به این امر خیلی مهم و ضروری است. پیشنهاد می گردد جلسات مشاوره و سوق دادن دانشجویان به سمت کارهای تیمی و مشارکت دادن آن ها در امور مربوط به فوق برنامه در جهت افزایش حمایت اجتماعی و کاهش استرس و افسردگی آن ها اجرا شود
هاشم عابدینی، حمیدرضا گیلاسی، الهه داوودی، طاهره عشقی ، مرضیه کرباسی ، محبوبه حیدریان ، ذبیح اله قارلی پور ، حسین رسولی،
دوره ۲۱، شماره ۵ - ( مهر ماه ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: با توجه به اهمیت بهداشت دهان و دندان، ارزیابی صحیح وضعیت دندانی و شناخت عوامل پوسیدگی و نیاز گروه های سنی مختلف، نقش مهمی در برنامه ریزی سلامت جوامع دارد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی و عوامل مربوط به پوسیدگی دندان در کودکان ۶-۲ ساله شهر کاشان در سال ۱۳۸۹ انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت مقطعی بر روی ۳۱۰ کودک ۲-۶ ساله شهر کاشان در سال ۱۳۸۹ انجام شد. نمونه گیری به صورت تصادفی دو مرحله ای انجام شد. داده ها از طریق معاینه دندان ها و تکمیل پرسش نامه جمع آوری شد و پس از ورود به نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای بررسی رابطه شاخص dmft با متغیرهای زمینه ای از آزمون های t-test ،ANOVA و آزمون های ناپارامتری Mann -Whitney و Kruskal-Wallis استفاده شد.
یافته های پژوهش: بر اساس نتایج پژوهش ۳/۵۱ درصد از کودکان ۲-۶ ساله و ۷۰ درصد از کودکان ۵-۶ ساله مورد بررسی فاقد پوسیدگی(CF) بودند. و میانگین شاخص dmft ۳۴/۲±۵۷/۱ به دست آمد. بین نوع شیر مصرفی(P=۰,۰۰۲)، مدت شیر خوارگی(P=۰.۰۲۵)، تمیز کردن دندان ها توسط مادر(P=۰.۰۰۴)، سن مسواک زدن(P=۰.۰۴)، دفعات مسواک زدن(P=۰.۰۴۲)، دفعات نخ دندان کشیدن(P=۰.۰۲۵) و تمایل کودک به مواد قندی(P=۰.۰۰۰) رابطه معنی داری یافت شد.
بحث و نتیجه گیری: از آن جایی که میزان CF کودکان ۵-۶ ساله جامعه مورد پژوهش با معیارهای جهانی و سازمان بهداشت جهانی فاصله دارد. دست اندرکاران بهداشت می توانند با ارائه رهنمودها و آموزش های لازم در زمینه رفتارهای بهداشتی و پیشگیرانه و عادات غذایی صحیح به والدین و کودکان و تقویت باورهای فرهنگی و معرفی سیستم های حمایتی و خدمات مشاوره ای موجود در جامعه، بهداشت دهان و دندان کودکان جامعه را ارتقاء دهند.
حمیدرضا گیلاسی، علی مرادی، محبوبه حیدریان، رضا رزاقی، ذبیح اله قارلی پور ، اصغر اشرفی حافظ،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( آذر ماه ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: وبا بیماری باکتریایی حاد روده ای است که نشانه های آن ناگهانی و با مدفوع روان، آبکی، بدون درد و استفراغ گاه به گاه شروع می شود. عامل ایجاد کننده بیماری نوعی باسیل گرم منفی بنام ویبریوکلرا(vibrio cholera) می باشد. این میکروب در طول تاریخ همه گیری هایی را باعث شده است و هم چنان یک مشکل بهداشتی عمده ملی در افریقا، آسیا و آمریکای لاتین می باشد. مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط عوامل خطر بیماری وبا با بروز اپیدمی در شهرستان کاشان طراحی و اجرا گردیده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه مورد شاهدی مبتنی بر جامعه ۴۴ بیمار مبتلا به بیماری وبا به عنوان مورد و ۴۴ نفر سالم از نظر وبا در شهرستان کاشان در سال ۱۳۸۴ به عنوان شاهد بررسی شدند. تایید تشخیص بر اساس برنامه کشوری مبارزه با وبا و به وسیله آزمایش مدفوع در دو گروه بود. عوامل خطر وبا به وسیله مصاحبه بررسی گردید. داده ها پس از جمع آوری وارد کامپیوتر شده و به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تعیین ارتباط متغیرها از رگرسیون لجستیک استفاده شد. سطح معنی داری P<۰,۰۵ در نظر گرفته شد.
یافته های پژوهش: آنالیز داد ها نشان داد بیماری وبا در افراد مورد مطالعه با شغل، منبع آب آشامیدنی، سابقه مصرف سبزیجات و هویج از نظر آماری ارتباط معناداری داشته است. پس از حذف اثر متغیرهای مخدوش کننده با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک مشاهده شد که ابتلا به بیماری وبا با مصرف سبزیجات(OR=۲۲.۹۳)، آب هویج(OR=۵.۳۲) و یخ قالبی(OR=۵.۰۰) رابطه آماری خود را حفظ کرده است.
بحث و نتیجه گیری: جهت مشخص کردن تعیین کننده های یک اپیدمی و فراهم آمدن اطلاعات لازم برای تصمیم گیری به موقع، انجام مطالعات سریع و کم هزینه ای از قبیل مطالعه موردی شاهدی یا مقطعی توصیه می شود. با انجام این مطالعه اطلاعات مناسبی در زمینه عوامل خطر بیماری در اپیدمی سپری شده، در اختیار مقامات بهداشتی منطقه قرار گرفت که نقش حیاتی در کنترل اپیدمی های احتمالی آینده ایفا می نماید
هاشم محمدیان، حسین اکبری، حمیدرضا گیلاسی، ذبیح اله قارلی پور، علی معظمی گودرزی، مهدی آقاجانی، امیرمحمد منصف، حسین تحویلیان، اکرم آذر آبدار،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: ارتقاء و بهبود سلامت کودکان جزء اهداف جهانی مراقبت های بهداشتی اولیه است. این مطالعه به بررسی ویژگی های روان سنجی کیفیت زندگی((PedsQL در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر کاشان در سال ۱۳۹۰ پرداخته است.
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی، بر روی ۴۰۰ نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی(پایه ۳ الی ۵) اجرا شد که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند. اعتبار محتوای نسخه ایرانی PedsQL ۴,۰ از طریق فرایند ترجمه با انجام مصاحبه با کودکان ۱۲-۹ سال(n=۳۰) و پدر و مادر آنان(n=۳۰) در مدارس ابتدایی شهر کاشان بررسی و تست شد. روایی سازه ای و پایایی ابزار PedsQL بر روی نمونه ای از کودکان مدارس ابتدایی شهر کاشان(n=۴۰۰) و پدر و مادر آنان(n=۴۰۰) مورد آزمون قرار گرفت. اعتبار ملاکی(هم زمان) با بررسی همبستگی پیرسون بین کیفیت زندگی خود گزارشی کودکان Child Self-Report با کیفیت زندگی گزارشی والدین Parent Proxy-Report به همراه متغیرهای جمعیت شناختی برآورد شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS vol.۱۸ و نرم افزار LISRELvol.۸.۸ تحلیل شدند.
یافته های پژوهش: روایی محتوای(CVI) PedsQL در کل ابزار ۸۴/۰ و در چهار خرده مقیاس عملکرد جسمانی، عملکرد عاطفی، عملکرد اجتماعی و عملکرد مدرسه به ترتیب ۸۰/۰، ۸۶/۰، ۸۳/۰ و ۸۸/۰ به دست آمد. روایی سازه ابزار خوب و مناسب بود.(RMSEA=۰.۰۴۷, NFI=۰.۹۹, GFI=۱.۰۰, P=۰.۱۵, df=۲, χ۲=۳.۷۷) تمامی سوالات بار عاملی متوسط به بالای بیش از ۴۰/۰ بر روی چهار عامل: عملکرد جسمانی، عملکرد عاطفی، عملکرد اجتماعی و عملکرد مدرسه را نشان دادند. ضریب همبستگی بین PedsQL کودکان و چهار خرده مقیاس آن در حد قابل قبول بود.(r>۰.۷) ابزار PedsQL کودکان از همسانی درونی مناسبی(۸۲/۰α=) برخوردار بود. دامنه ضرایب آلفا کرونباخ حیطه های مختلف ابزار مزبور بین ۶۵/۰ تا ۷۷/۰ بود. بین ابزار کیفیت زندگی PedsQL کودکان و PedsQL والدین و متغیرهای دموگرافیک جمعیت تحت بررسی روابط معنی دار وجود داشت.
بحث و نتیجهگیری: یافته های این مطالعه بیانگر مناسب بودن خصوصیات روان سنجی نسخه فارسی ابزار PedsQL در سنجش کیفیت زندگی دانش آموزان مقطع ابتدایی است. مدیران مدارس و متخصصین نظام سلامت می توانند از این مطالعه جهت طراحی دستورالعمل هایی برای ایجاد محیطی سالم و توسعه برنامه های آموزش سلامت محور در راستای ارتقاء کیفیت زندگی و سلامت دانش آموزان استفاده وافری ببرند.
سیدغلام عباس موسوی، غلام رضا مصطفایی، غلام رضا حسین دوست، حمیدرضا گیلاسی، ذبیح اله قارلی پور، اکبر بابایی حیدرآبادی، اعظم رضایی، لیلا سلطان علیزاده، رضا وفایی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: بهداشت مواد غذایی عبارت است از کلیه موازینی که رعایت آن ها در تولید، فرایند نگهداری و عرضه مواد غذایی ضروری است تا ماده غذایی سالم با کیفیت بالای بهداشتی به دست مصرف کننده برسد. این تحقیق با هدف تعیین آگاهی دانش آموزان راهنمایی مدارس خمین شهر در زمینه بهداشت مواد غذایی انجام گرفت.
مواد و روش ها: مطالعه به صورت مقطعی روی ۵۲۷ دانش آموز دختر و پسر انجام گرفت. داده ها از طریق پرسش نامه در دو بخش اطلاعات دموگرافیک و سوالات آگاهی جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS vol,۱۶ استفاده شد.
یافته های پژوهش: میانگین نمره آگاهی دختران بیش از پسران بود، هم چنین نمره آگاهی دانش آموزان دوم راهنمایی بیشتر از سوم راهنمایی به دست آمد که از لحاظ آماری معنادار بود. آگاهی دانش آموزان در زمینه نوشیدنی مناسب ۹۰ درصد، انواع تنقلات سالم ۸۹ درصد، در مورد روش های پیشگیری از آلودگی مواد غذایی ۳۶ درصد و انواع مواد غذایی که زود فاسد می شوند ۵۰ درصد بود. بیشترین درصد منبع کسب آگاهی مربوط به مادر با ۶/۸۱ درصد و بعد از آن رابطین بهداشت با ۵۸ درصد بود.
بحث و نتیجه گیری: افزایش آگاهی دانش آموزان به خصوص پسران در زمینه های بهداشت فردی، مواد غذایی زود فساد و علائم فساد آن ها، سالم سازی و نگهداری مواد غذایی و مصرف انواع مواد غذایی مناسب در مدرسه باید جزء برنامه های آتی قرار گیرد.
محمدرضا رضایی مفرد، غلام رضا حسین دوست، فاطمه رنگرز جدی، حمیدرضا گیلاسی، ذبیح اله قارلی پور، رضا وفایی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: آلودگی هوا به حضور یک یا چند آلاینده در هوای باز که بتواند سلامت انسان، حیوان و گیاه را به خطر بیاندازد، اطلاق می گردد. با توجه به این که آگاهی مردم نسبت به آلودگی هوا در پیشبرد برنامه ریزی های دست اندرکاران بهداشت محیط موثر است، این مطالعه با هدف تعیین آگاهی مردم شهر کاشان در خصوص منابع، اثرات و راه های کنترل آلودگی هوا صورت پذیرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی-مقطعی بر روی نمونه ۴۰۰ نفری از ساکنین شهر کاشان، که با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند به انجام رسید. پرسش نامه محقق ساخته پس از تعیین روایی و پایایی آن مورد استفاده قرار گرفت. این پرسش نامه دارای سوالات جمعیت شناختی و سوالات آگاهی در مورد منابع، اثرات و روش های کنترل آلودگی هوا بود که برای سوالات بخش آگاهی، نمرات کمتر از ۵۰ درصد دارای آگاهی ضعیف، ۷۵-۵۰ درصد آگاهی متوسط و بالاتر از ۷۵ درصد آگاهی خوب در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه جمع آوری و با آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: ۲۶۰ نفر(۶۵ درصد) از افراد شرکت کننده سن بین ۴۰-۲۰ داشته، ۲۳۲ نفر(۵۸ درصد) متاهل و ۲۶۴ نفر(۶۶ درصد) دیپلم بودند. ۳۴۹ نفر(۴/۸۷ درصد) از منابع آلاینده هوا، ۳۶۵ نفر(۴/۹۱ درصد) از اثرات و ۳۸۶ نفر(۵/۹۶ درصد) از روش های کنترل آلودگی هوا آگاهی داشتند. در کل ۳۷۶ نفر(۷۵/۹۱ درصد) افراد از منابع، اثرات و راه های کنترل آلودگی هوا آگاهی دارند. کمترین آگاهی مربوط به آلاینده بودن صنایع نساجی ۲۶۰ نفر(۶۵ درصد) بود.
بحث و نتیجه گیری: آگاهی مردم شهر کاشان نسبت به منابع، اثرات و روش های کنترل آلودگی هوا خوب بود. محققین این مطالعه، تدوین و اجرای برنامه های آموزشی بیشتر در خصوص آلاینده بودن صنایع نساجی و انجام تحقیقات مشابه در سایر شهرها و بین گروه های مختلف افراد توصیه می کنند.
حسین اکبری، طیبه سادات جدی آرانی، حمید رضا گیلاسی، علی معظمی گودرزی، ذبیح اله قارلی پور، اعظم علینقی پور، طاهره آذر آبدار،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: در میان سرطان های زنان، سرطان پستان و سرویکس از جمله سرطان هایی می باشد که شیوع و مرگ و میر بالایی داشته اما با برنامه های غربالگری ارزان، آسان و در دسترس می توان آن را در مراحل ابتدایی مهار نمود. لذا این مطالعه با هدف بررسی عوامل انگیزشی و علل عدم مشارکت جهت انجام غربالگری های سرطان پستان و دهانه رحم در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کاشان طراحی شد.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع مقطعی و بر روی ۲۳۳ نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کاشان انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی و خوشه ای دو مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS vol,۱۴ استفاده گردید.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که ۵/۷ درصد زنان به طور منظم آزمون خودآزمایی پستان را انجام می دادند. ۲۱ درصد افراد هیچ وقت پاپ اسمیر انجام نداده و فقط ۲۲ درصد آنان به طور منظم پاپ اسمیر انجام می دادند. بیشترین عوامل انگیزشی برای انجام روش های غربالگری عبارت بود از؛ جدی بودن خطر ابتلا به سرطان، دسترسی به مراکز انجام دهنده معاینات و توصیه پرسنل بهداشتی و بیشترین علل عدم مراجعه جهت انجام روش های غربالگری عبارت بود از؛ عدم آگاهی از وجود چنین معایناتی، عدم آگاهی از وجود مراکزی برای انجام این معاینات، نداشتن سابقه مشکل، ترس و احساس خجالت از انجام معاینه بوده است.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به موانع و انگیزش های مطرح شده، لزوم آموزش های کافی توسط پرسنل بهداشتی درمانی محرز می باشد. با توجه به نقش این افراد در ارتقاء سطح سلامت افراد جامعه و جلب مشارکت آنان در مسائل بهداشتی، سازماندهی برنامه های آموزشی مراکز بهداشتی درمانی در جهت از بین بردن موانع و تقویت انگیزه های مراجعه زنان جهت غربالگری سرطان های شایع زنان کمک کننده خواهد بود.