۳۲ نتیجه برای کریمی
مرضیه اسفندیاری، صدیقه کریمی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۸ )
چکیده
مقدمه: درد زایمان یکی از شدیدترین دردهایی است که تاکنون توسط بشر تجربه شده است. یکی از علل عمده سزارین ترس از درد زایمان است. آنچه که در مورد درد زایمان مهم است قابل تحمل ساختن آن برای مادر در حال زایمان است. یکی از روش های دارویی برای تسکین درد زایمان گاز انتونوکس می باشد که یک بی درد کننده سالم، ارزان و موثر برای استفاده در لیبر است. لذا این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی انتونوکس بر کاهش درد زایمان انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی خود شاهد می باشد که تعداد ۴۰ زن باردار نولی پار ۳۰-۱۶ سال با حاملگی تک قلو، سالم و بدون ممنوعیت استفاده از انتونوکس در بخش زایمان بیمارستان امام رضا(ع) و به مدت سه ماه از اردیبهشت تا خرداد۸۶، به صورت در دسترس نمونه گیری شدند. میانگین شدت درد با استفاده از مقیاس عددی درد قبل و بعد از دریافت انتونوکس تعیین گردید. نمره آپگار نوزادان نیز بعد از تولد ثبت شد.
یافته های پژوهش: میانگین شدت درد قبل از مصرف انتونوکس ۸۱/۱±۸۲/۸ و پس از مصرف انتونوکس ۵۹/۱±۹۸/۵ بود. بر اساس نتایج به دست آمده میانگین شدت درد پس از مصرف انتونوکس کاهش پیدا کرد.(۰۰۵/۰>P). میانگین آپگار دقیقه اول و پنجم بترتیب ۷۵/۰±۲/۸ و ۶/۰±۴۵/۹ بود. شایع ترین عوارض ایجاد شده به دنبال دریافت انتونوکس به ترتیب شامل خواب آلودگی(۹/۴۱درصد)، خشکی دهان(۸/۳۷درصد)، سرگیجه و سردرد(۲۳درصد) و تهوع و استفراغ(۲/۱۲درصد) بود.
بحث و نتیجه گیری: انتونوکس برای بسیاری از زنان بی دردی کافی و موثری را فراهم می کند و اثرات مضر بر روی مادر و نوزادش ندارد.
مرید کریمی، ستار کیخاونی، محمد باقر محمدی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۹ )
چکیده
مقدمه: روانشناسان در دهه های اخیر، در بررسی اختلالات رفتاری و انحرافات اجتماعی به این نتیجه رسیده اند که بسیاری از اختلالات و آسیب ها در ناتوانی در تحلیل صحیح و مناسب از خود و موقعیت خود، عدم احساس کفایت و کنترل شخصی جهت رویارویی با موقعیت های دشوار و عدم آگاهی برای حل مشکلات و مسائل زندگی واقعی به شیوه مناسب ریشه دارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی بر اختلالات رفتاری کودکان دبستانی بوده است. مواد و روش ها: این پژوهش بر روی ۹۰ دانش آموز(۴۵ دختر و ۴۵ پسر ) پایه های سوم، چهارم و پنجم دبستان که بر اساس پرسشنامه علائم مرضی کودکان SCI-۴، مبتلا به اختلالات رفتاری تشخیص داده شدند، انجام گــرفت. آموزش ها شامل آموزش مهارت های اجتماعی برای کلاس درس استفنز و فهرست مهارت های اجتماعی واکر بود که از طریق بحث گروهی، ایفای نقش و الگو سازی ارائه شدند. یافته های پژوهش: تحلیل نتایج با استفاده از تحلیل واریانس آزمون و t در دو گروه مستقل نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی باعث کاهش نشانگان اختلالات رفتاری شد(۱۸۵/۲,۵۲۶F=). این کاهش هم در گروه پسران و هم در گروه دختران درسطح ۰۰۱/۰ معنی دار است(۱۱۷/۸۴۰ F= برای پسران و ۱۵۰/۲,۱۴۹ F= برای دختران). بحث و نتیجه گیری: تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد مشکلات دانش آموزان دارای اختلالات رفتاری تحت آموزش مهارت های اجتماعی کاهش یافته است. این نتایج نشان می دهد که دست اندرکاران امور بهداشت و سلامت کودکان بایستی در خصوص آموزش مهارت های اجتماعی از دوره دبستان اهتمام جدی ورزند. به طور کلی، می توان گفت که آموزش مهارت های اجتماعی به افزایش سلامت روان منجر می شود و در پیشگیری از بیماری های روانی و مشکلات رفتاری نقشی موثر دارد.
محسن میرزائی ، مهران کریمی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۹ )
چکیده
مقدمه: فراوانی چاقی و اضافه وزن در دوران کودکی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در حال افزایش است و امروزه به صورت نوعی مشکل سلامتی در آمده است که از تغییر در عـــادات غذائی و کــاهش فعالیت بدنی به عنوان شایع ترین علل آن یاد می شود. گزارش های موجود نشان دهنده تاثیر مهم این مشکل در بروز ناتوانی ها و مرگ در سنین بالاتر است. در این تحقیق فراوانی اضافه وزن و چاقی در دانش آموزان ۷-۶ ساله یزدی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-مقطعی، ۲۷۶۸ دانش آموز دختر و پسر کلاس اول ابتدائی مدارس شهر یزد مورد پرسش گری قرار گرفتند. مدارس به صورت تصادفی ساده و دانش آموزان در هر مدرسه از طریق سرشماری انتخاب شدند. قد و وزن آنان اندازه گیری و نمایه توده بدنی هر کدام محاسبه گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری EPI۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش: ۳/۶ درصد کودکان اضافه وزن داشته و ۴/۲ درصد چاق بودند. اضافه وزن و چاقی به ترتیب در پسرها ۹/۵ درصد و ۶/۲ درصد و در دخترها ۷/۶ و ۳/۲ درصد مشاهده شد. فراوانی اضافه وزن و چاقی در فرزندان مادران با تحصیلات بالاتر، کودکان با دفعات مصرف بیشتر پفک و چیپس در هفته و نیز وزن بالاتر در هنگام تولد به طور معنی داری بیشتر بود. ضمنا، رابطه معنی داری بین جنس، مدت مصرف شیر مادر، سابقه مصرف شیر مصنوعی و نیز مدت تماشای تلویزیون و مصرف سایر تنقلات با اضافه وزن و چاقی به دست نیامد. بحث و نتیجه گیری: تغییر در شیوه زندگی، به ویژه تغییر عادات غذائی در بچه ها توصیه می شود. والدین و مدارس گروه های هدف مهم در برنامه های مداخله ای سلامت عمومی برای کاهش چاقی و اضــــافه وزن در کودکان محسوب می گردند.
فریبا فتحی، افسانه عارفی اسکویی، نصرت اله نادری، زهرا کریمی نیا، ثریا فتحی، فاطمه اکتفا، مصطفی رضایی طاویرانی، محمد رستم نژاد، شاهین شهبازی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: بیماری کرون یک ناهنجاری مزمن و التهابی است که مجرای گوارش را تحت تأثیر قرار میدهد. از طرفی بیماری سیلیاک یک عارضه نقص خود ایمنی است که با حساسیت به گلوتن همراه بوده و در افراد مستعد از لحاظ ژنتیکی دیده می شود .روی یک عنصر ضروری با نقش های فیزیولوژی مهم در بدن است. هدف از این مطالعه مقایسه غلظت روی موجود در سرم افراد مبتلا به بیماری سلیاک و کرون بود.
مواد و روش ها: غلظت روی موجود در سرم خون افراد مبتلا به دو بیماری سلیاک و کرون با استفاده از روش طیف سنجی جذب اتمی به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده های این مطالعه با استفاده از نرم افزار MATLAB نسخه ۵/۶ انجام شد.
یافته های پژوهش: بررسی های آماری نشان داد که تفاوت معناداری بین سطح روی در سرم افراد مبتلا به ســـلیاک و کرون وجود ندارد. میانگین غلظت روی در سرم بیماران مبتلا به سلیاک و کرون به ترتیب μg/l۶±۷۱ و μg/l ۶±۷۰ بود.
بحث و نتیجه گیری: وجود بیماری های گوارشی نظیر سلیاک و کرون بر جذب روی در روده کوچک تأثیر می گذارند. در نتیجه کاهش این عنصر در سرم افراد مبتلا به دو بیماری سلیاک و کرون دور از انتظار نیست. لذا تجویز مکمل روی جهت بهبود سریع تر بیمار و حذف علایم این بیماری ها پیشنهاد می شود.
رضا عزیزیان، فرید عزیزی جلیلیان، حسن عسکری، احمد ناصر، ساجده کریمی، نورخدا صادقی فرد، سید داود موسوی نسب، نایبعلی احمدی،
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ویژه نامه زمستان ۹۱ ۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: سودوموناس آئروژینوزا، میکروارگانیسمی است که در شرایط مرطوب زنده می ماند و عامل خطرناکی بویژه در فضای بیمارستانی می باشد. مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک ها باعث بروز سویه های مقاوم به درمان چند دارویی سودوموناس آئروژینوزا گردیده است. سودوموناس آئروژینوزا میتواند به سطوح متنوعی متصل شده و تشکیل بیوفیلم بدهد. بیوفیلم بعنوان شکلی از جمعیت باکتریایی نسبت به بسیاری داروها و مواد شمیایی مقاوم بوده و قادر به ایجاد بیماریهای خطرناک و مقاوم به درمان می شود. در چندین دهه گذشته باکتریوفاژها (فاژها) بعنوان راه حل جدیدی برای درمان بیوفیلم مطرح گردیده اند. در این مطالعه فاژهای سودوموناس آئروژینوزا جهت جلوگیری و حذف بیوفیلم مورد بررسی قرار گرفته اند.
مواد و روش ها: پس از جداسازی فاژها و تهیه رقت های سریالی تشکیل بیوفیلم به روش میکروپلیت مورد بررسی قرار گرفت. همچنین اثر فاژهای جداشده بر روی بیوفیلم باکتری های Pseudomonas putida، E.coli و Acinetobacter baumanii نیز بررسی شد.
نتایج : غلظت نوری برای بیوفیلم سودوموناس آئروژینوزا در طول موج nm۴۹۲ برابر ۶۸۸/۱ بود. سوسپانسیون فاژ خالص و رقت های ۲-۱۰ و ۳-۱۰ از سوسپانسیون فاژی، OD را به ترتیب به ۵۸۷/۱، ۳۴۱/۱ و ۴۶۱/۱ کاهش دادند. نتایج نشان می دهد که فاژها قادر به حذف و مهار بیوفیلم هستند. همچنین فاژها در رقت های خاصی بیشترین تاثیر را دارند.
سعید حیدری کشل ، اسماعیل بی آزار، آفرین کریمی، آزاده آصف نژاد، اشکان امیرخانی، مهدی شهریاری نور، فاروق کاظم بیگی ،
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ویژه نامه زمستان ۹۱ ۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: پلیمرهای حساس به دما که در پایین تر از دمای بحرانی شان آبدوست و در بالای آن آبگریز می شوند می توانند در مهندسی سلولی بکار روند.
مواد و روشها: در این مطالعه هیدروژل هوشمند حساس به دمای کیتوسان / پلی- N- ایزوپروپیل اکریل آمید به روش تابش دهی گاما به منظور طراحی بستری مناسب برای کشت سلول طراحی نمودیم. هیدروژلهای تهیه شده پیوند خورده توسط پرتو گاما توسط آنالیز DSC ، مقدار تورم و آنالیز سلولی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته های پژوهش: نتایج این بررسی ها نشان داد که با این روش بدون افزودنی، کوپلیمریزاسیون با پیوند گاما با موفقیت انجام شده است. در آزمون تورم، اثر تورم و همچنین تغییر فاز از حالت دو فازی به تک فازی با توجه به داده های حاصله از این بررسی در دو دمای ۴۰ و۱۰ درجه سانتیگراد به ترتیب نشان دهنده ی آبگریزی و آبدوستی سطوح پیوند زده شده می باشد. آنالیز DSC نمونه ها نیز چنین تغییر فازی را در دمای LCST نشان می دهد که نشان دهنده وجود و پلیمریزه شدن N- ایزوپروپیل اکریل آمید به پلی- N- ایزوپروپیل اکریل آمید می باشد.آنالیز سلولی نیز در دماهای مختلف چسبندگی سلولی مناسب و همچنین ویژگی جدایش سلولها را از سطح پلیمر هوشمند نشان می دهد .
بحث و نتیجه گیری: سطوح کوپلیمر هوشمند نشان می دهد که در دمای فیزیولوژیکی (۳۷ درجه سانتیگراد) سلولها به خوبی روی سطح بستر پیوندزنی شده کشت می یابند و در دمای ۴ درجه سانتیگراد سوسپانسیون سلولی به دلیل ویژگی آب گریزی سطح ، ایجاد و از سطح جدا می شوند از این کوپلیمرها می توان برای جدایش سلولی بدون بهره گیری از روش های متداول جدایش سلولی همانند روش مکانیکی یا آنزیماتیکی بهره برد.
سعدی سامی ، ناصح کریمیانی، سمکو سید ابراهیمی، مهدی حکیمی ،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ضمیمه تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی تبحر حرکتی در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کم توجهی بود. این مطالعه از نوع توصیفی، مقایسه و غیر مداخله ای است که جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان پسر شهرستان مریوان با میانگین سنی ۲/۹ تشکیل می دهد. نمونه آماری شامل ۲۰ کودک با اختلال اختلال بیش فعالی کم توجهی و ۲۰ کودک همسن و همجنس بدون اختلال بودند. کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کم توجهی بوسیله پرسشنامه والدین و معلم کانرز که روایی و پایایی این پرسشنامه در ایران با روش آلفای کرونباخ ۸۱% و با تائید متخصصان روانپزشیکی مناسب ارزیابی شده است، در تحقیق حاضر از نسخه ۴۸ ماده ای که پنج عامل؛ مشکلات سلوک، مشکلات یادگیری، روان تنی، تکانشگری، بیش فعالی و اضطراب را شناسایی می کند، استفاده شد. نشانه ها در یک مقیاس ۴ گزینه ای ۳-۰ (صفر = هرگز، ۱= فقط کمی، ۲= کمی زیاد، ۳= خیلی زیاد) درجه بندی می شوند. شناسایی و پس از آن هر دو گروه از طریق فرم بلند آزمون تبحر حرکتی بروینینکس – ازرتسکی با همدیگر مقایسه شدند. برای مقایسه داده ها در گروهها از آزمون T مستقل و با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۳ تجزیه و تحلیل گردید.( ۰۵/۰ > Ρ). نتایج نشان داد که پسران عادی در مهارتهای درشت و در مهارتهای ظریف و همچنین تبحر حرکتی بهتر از کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کم توجهی یودند.
مریم صابری کریمیان، سید محمدرضا پریزاده، سارا صمدی، داریوش حمیدی علمداری، سید داوود موسوی نسب، نایبعلی احمدی ، مرضیه هادوی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ضمیمه تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
آنزیم های PDE، هیدرولازهایی هستند که به طور انتخابی هیدرولیز نوکلئوتیدهای cAMP و cGMP را کاتالیز می کنند و تا کنون ١١ خانواده و ٥٣ ایزوآنزیم از آن ها شناسایی شده است. این آنزیم ها دسترسی پیام رسانه های ثانویه به عامل های درون سلولی شان را کنترل می کنند. آنزیم های PDE از لحاظ ساختار، خواص کینتیکی، مکانیسم های تنظیمی، حساسیت به مهارکننده ها و پاسخ به عامل های خاص و نیز میل ترکیبی به سوبسترا(cAMP و cGMP) با یکدیگر متفاوتند. نه تنها هر خانواده PDE سوبسترا و ویژگی تنظیمی خاصی دارد بلکه هر خانواده و حتی اعضای درون آن ها الگوهای بیان ویژه بافتی، ویژه سلولی و زیر سلولی نشان داده و در نتیجه در مسیرهای انتقال سیگنال متمایزی شرکت می کنند.
در دهه ١٩٥٠، اهمیت اثرات فیزیولوژیکی cAMP و مهارکننده های PDE احساس شد و نوکلئوتید cAMPبه عنوان یک پیام رسان ثانویه معرفی شد که واسطه بسیاری از اثرات سلولی ناقل های عصبی و هورمون ها است. سپس دومین پیام رسان ثانویه درون سلولی، یعنی cGMP در ادرار Rat کشف شد. مطالعات نشان داده اند IBMX (۳-isobutyl-۱-methyl-xantine) یک مهارکننده غیرانتخابی برای آنزیم های فسفودی استراز است و مقدار cAMP را افزایش می دهد و مقدار IC۵۰ آن برای تمام PDE ها به جز PDE۸A، PDE۸B و PDE۹A، در حد میلی مولار است.
در سال های اخیر اهمیت بالینی مهارکننده های مختلف PDE مورد توجه محققان قرار گرفته است. اندکی از این ترکیبات امید بخش، به دلیل اثرات جانبی نامطلوب در آزمایش های کلینیکی رد می شوند، این اثرات جانبی می تواند به علت همپوشانی فعالیت آنزیمی آنزیم های فسفودی استراز، حساسیت دارویی، و توزیع بافتی آن ها باشد. با درک بهتر بیولوژی آنزیم های PDE، تلاش برای یافتن مهارکننده های PDE جدید صورت می گیرد تا نسبت فواید درمانی آن ها را به اثرات جانبی نامطلوبشان افزایش دهد
روح اله یوسفی ، هادی معاضد ، حاجی کریمی ، حشمت اله نورمرادی، فریدون رادمنش ،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ضمیمه تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: توسعه بهداشت و حفاظت از محیطزیست، همواره به تامین آب سالم وابسته است. کدورت آب، ناشی از وجود ذرات معلق و کلوئیدی موجود در آن میباشد. هدف از این پژوهش، مقایسه کارایی کیتوزان با پلی آلومینیم کلراید در حذف کدورت از آب میباشد. کیتوزان، زیستپلی مری کاتیونی با وزن مولکولی بالاست که از پوسته سختپوستان دریایی نظیر میگو و خرچنگ، تهیه میگردد.
مواد و روشها: این پژوهش، در مقیاس آزمایشگاهی، در کدورتهای بالا، متوسط و پایین انجام گردید. مرحله اول آزمایشها، به منظور تعیین غلظت بهینه منعقدکنندههای کیتوزان و پلی آلومینیم کلراید و راندمان حذف کدورت و مرحله دوم آزمایشها، به منظور تعیین pHبهینه و بررسی تاثیر منعقدکنندهها بر روی pH آب انجام گردید.
یافتههای پژوهش: در کدورتهای ۱۰۰۰، ۵۰۰، ۵۰ و ۱۰ نفلومتری، غلظت بهینه کیتوزان، به ترتیب ۱۰، ۵/۶ ، ۵/۱ و ۱ میلیگرم بر لیتر و مقادیر بهینه pH نیز به ترتیب ۸ ، ۸ ، ۵/۷ و ۸ میباشد. در حالی که غلظت بهینه پلی آلومینیم کلراید، در کدورتهای مورد نظر، به ترتیب ۲۸، ۱۸، ۱۵ و ۱۲ میلیگرم بر لیتر، و مقادیر بهینه pH نیز به ترتیب ۸ ، ۵/۷ ، ۷ و ۵/۷ میباشد.
بحث و نتیجهگیری: مقایسه نتایج آزمایشها، نشان میدهد که فقط در کدورت ۱۰ نفلومتری، کارایی پلی آلومینیم کلراید، بهتر از کیتوزان است. در سایر کدورتها، کیتوزان کارایی بهتری از خود نشان میدهد. در مقادیر مختلف کدورت، غلظت بهینه کیتوزان، نسبت به پلی آلومینیم کلراید، تا اندازه قابلملاحظهای کمتر است. کاهش مقدار مصرف ماده منعقدکننده، منجر به کاهش هزینههای تصفیه آب میگردد. این موضوع، یکی از برتریهای بیو پلی مر آلی کیتوزان، بر منعقدکننده معدنی پلی آلومینیم کلراید در تصفیه آب، از جنبه اقتصادی، میباشد. کیتوزان، بر خلاف پلی آلومینیم کلراید، تاثیر اندکی بر pH آب دارد.
دکتر امیرحسین محوی، مهندس مریم مصرقانی، خانم کبری کریمی، خانم مینا شیرژیان،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( آذر ماه ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: آلودگی فلزات سنگین ناشی از شیرابه تولیدی مراکز دفن مواد زائد شهری باعث بروز مسائل زیست محیطی مختلفی شده است . هدف از این مطالعه بررسی راندمان حذف فلزات سنگین ( Cu, Zn, Co ) از شیرابه مرکز دفن شهر تهران با کمک فرایند الکتروکواگولاسیون و ارزیابی اقتصادی این روش بود .
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت یک مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی ، با استفاده یک مخزن پلکسی گلس با حجم موثر ۷/۰ لیتر حاوی ۹ الکترود آلومینیومی صفحه ای انجام شد. به منظور تبدیل جریان برق متناوب به مستقیم الکترودها به روش تک قطبی با آرایش موازی به یک منبع تغذیه متصل شدند . مخزن با شیرابه مرکز دفن شهر تهران پر شد . در صد حذف فلزات سنگین ( Cu, Zn, Co ) در گستره دانسیته جریان (mA/cm۲ ۵۰ ، ۷۰، ۹۰، ۱۱۰ ) ، زمان واکنش ( ۵ ،۱۰ ، ۱۵ ، ۲۰ ، ۲۵ ، ۳۰ ، ۳۵ و ۴۰ دقیقه ) و pH در مقادیر ( ۴ ، ۷ ، ۹ ) تعیین مقدار گردید
یافته های پژوهش: در این مطالعه راندمان بهینه حذف فلزات سنگین ( Cu, Zn, Co ) از شیرابه در دانسیته جریان mA/cm۲ ۱۱۰ پس از ۲۵ دقیقه تماس ( زمان تماس بهینه ) در pH شیرابه به ترتیب ۲/۸۸ ، ۶/۸۸ ، ۱/۹۳ در صد بدست آمد . تحت این شرایط انرژی الکتریکی و میزان الکترود مصرفی به ترتیب ۷/۳ کیلووات ساعت به ازای هر مترمکعب شیرابه و ۲۶/۱ گرم آلومینیوم به ازای هر لیتر شیرابه بود .
بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تکنولوژی الکتروکواگولاسیون با استفاده از الکترود صفحه ای آلومینیومی می تواند روشی موثر و اقتصادی در حذف فلزات سنگین از شیرابه مرکز دفن شهر تهران مطرح گردد .
رضا بیرانوند، شهناز قلاوندی، علی دل پیشه، کوروش سایه میری، عصرین کریمی،
دوره ۲۱، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
مقدمه: امروزه علیرغم توسعه اقتصادی اجتماعی جوامع و کتترل بسیاری از بیماری های واگیر، بیماری سل همچنان یکی از مهم ترین علل مرگ و میر و ناتوانی در کشورهای در حال توسعه است. با توجه به اهمیت و بروز بالای بیماری سل در استان های حاشیه ای کشور؛ مطالعه حاضر با هدف بررسی اپیدمیولوژیک بیماری سل در استان ایلام طی سالهای۱۳۸۴ تا۱۳۹۰ اجرا گردیده است.
روش اجرا: در این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی، پرونده های کلیه بیمارانی که از سال۱۳۸۴ تا۱۳۹۰مبتلا به سل تشخیص داده شده بودند مورد بررسی قرار گرفته است. متغیرهای دموگرافیک و سایر داده های مورد نیاز گردآوری شد. داده های به دست آمده از طریق نرم افزار۱۶ SPSS- مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. یافته ها: در این مطالعه ۳۶۱ بیمار مبتلا به سل تحت مطالعه قرارگرفتندکه از این بین ۴/۴۲%بیماران مرد و۶/۵۲% از بیماران در مناطق شهری زندگی می کنند. در بین بیماران۷/۷۶%سل ریوی و۳/۲۳% از آنها سل خارج ریوی داشتند. در بین بیماران مبتلا به سل ریوی۱/۷۶% اسمیر خلط مثبت داشته اند. از نظر سل خارج ریوی بیشترین عضو درگیر غدد لنفاوی با ۹/۶%بوده است. در۴۱% موارد اسمیر خلط مثبت فاصله زمانی بین شروع علائم تا تشخیص بیماری، بیش از ۲ماه طول کشیده است.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به میزان بالای سل ریوی اسمیر مثبت (۱/۷۶%) و همچنین فاصله زمانی بیش از دو ماه بین شروع علائم تا تشخیص این بیماران(۴۱%)، جهت جلوگیری از انتقال هرچه بیشتر بیماری سل و کنترل آن، آموزش عموم مردم، اقدامات پیشگیرانه و غربالگری به موقع توصیه می شود.
حشمت الله نورمرادی، حاجی کریمی، افشار علی حسینی، امیر باقی، کبری فرخی مقدم،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: استفاده از لاگونهای هوادهی جهت تصفیه فاضلاب شهری در مناطق دارای آب و هوای گرم و سرد در صورت وجود زمین کافی و ارزان قیمت بسیار مناسب می باشد. باتوجه به استاندارد های سختگیرانه زیست محیطی، کمبود منابع آبی و ضرورت استفاده مجدد از پساب، بهبود کیفیت پساب خروجی تصفیه خانه های فاضلاب با استفاده از این لاگون های هوادهی به راحتی امکان پذیر می باشد. در این پژوهش عملکرد لاگون های هوادهی تصفیه خانه فاضلاب شهر ایلام (شهریور ۹۱ لغایت اردیبهشت ۹۲) انجام گرفت.
مواد و روش ها: نمونه برداری از ورودی و خروجی تصفیه خانه به صورت ماهیانه در مدت ۹ ماه متوالی (مجموعا ۱۸ نمونه) برای پارامترهای کیفی BOD (Biochemical oxygen demand)، COD (Chemical oxygen demand)، ذرات معلق، نیتروژن کل، کل کلیفرم ها و کلیفرم های مدفوعی انجام گردید. حجم نمونه فاضلاب و پساب برداشت شده جهت آزمایشات فوق ۲ لیتر بود که از ظروف استریل استفاده شده. تمام آزمایشات مطابق کتاب استاندارد متود برای آزمایشات آب و فاضلاب انجام شد و نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار Excel و SPSS (آزمون همبستگی پیرسون و T یک نمونه ای) آنالیز شد.
یافته های پژوهش: آنالیز فاضلاب خام نشان داد که شدت آلودگی آن در حد متوسط می باشد. راندمان حذف BOD۵، COD، ذرات معلق، نیتروژن کل، کل کلیفرم ها و کلیفرم های مدفوعی توسط تصفیه خانه فاضلاب (سیستم لاگون های هوادهی) ایلام به ترتیب برابر ۸۰,۴۹% ، ۷۸.۸۲% ، ۸۲.۶% ، ۱۶.۵۹% ،۲۳.۷۵%، ۵۱.۸۵% بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج به دست آمده حاکی از آن است که تصفیه خانه فاضلاب ایلام کارایی لازم جهت تولید پساب مطابق با استانداردهای زیست محیطی را ندارد و نیاز است اقدامات اساسی در خصوص اصلاح و ارتقاء ظرفیت واحد های تصفیه خانه انجام پذیرد.
احمد رئیسی، محمود مباشری، فریبا کریمی، فریدون صابری نژاد،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: بررسی عوارض ناخواسته ایمن سازی یکی از برنامه های جدید در سیستم مراقبت سلامت استکه تضمین کننده کیفیت بیشتر خدمات ارائه شده است. عوارض ناشی از واکسیناسیون یکی از دغدغه های موجود در ایمن سازی کودکان می باشد که ممکن است منجر به عدم مراجعه برای نوبت های بعدی واکسناسیون گردد. این مطالعه با هدف تعیین میزان و نوع عوارض ناشی از واکسن ثلاث در کودکان زیر ۷ سال در شهرکرد انجام شده است.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی بوده که بر روی ۳۶۰ نفر کودک زیر ۷ سال که جهت تزریق واکسن ثلاث به مراکز بهداشتی درمانی و پایگاه های بهداشت شهرکرد(که از پاییز سال ۹۰ تا تابستان سال ۹۱ مراجعه نموده اند) انجام شده است. افراد مورد مطالعه از زمان تزریق تا یک هفته پس از تزریق مورد کنترل و پایش قرار گرفتند و با تکمیل پرسش نامه توسط والدین، مورد بررسی قرارگرفت.
یافته های پژوهش: در این پژوهش ۸/۸۰ درصد از کودکان دچار عارضه شدند که ۵/۹۵ درصد از عوارض به شکل خفیف و۷/۰ درصد از عوارض شدید بودند. ۳/۹۰ درصد از علت عوارض مربوط به واکنش با واکسن و کمترین علت عارضه(۴/۱ درصد) ناشی از نحوه نگهداری واکسن بوده است. ۲/۴۰ درصد عوارضی شامل قرمزی، التهاب و درد در محل تزریق داشته اند. ۹۹ درصد عوارض منجر به بهبودی کامل گردیده و تنها ۱ درصد از کودکان در بیمارستان بستری شدند.
بحث و نتیجه گیری: باتوجه به نتایج این مطالعه، اگر چه افراد مورد بررسی دچار عوارض خفیف و گذرا شده اند و بدون نیاز به درمان دارویی به بهبودی کامل دست یافته اند، اما وجود یک برنامه هماهنگ برای گزارش دهی به موقع، ثبت دقیق اطلاعات، ارتقاء سطح آگاهی پرسنل و هم چنین والدین از اهمیت خاصی برخوردار است
سیده سمیرا موسوی، شهناز کریمی، وحید احمدی، دکتر رویا کوکبی، فروزان افسرده،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: ناباروری یکی از دردناک ترین تجربه در زندگی زنان می باشد. با توجه به تأثیر مهم ناباروری بر سلامت روانشناختی زنان، هدف پژوهش حاضر آزمودن مدلی درباره تأثیر حمایت اجتماعی بر کاهش درماندگی روانشناختی با میانجیگری تاب آوری و سبک مقابله ای مسأله مدار بود. مواد و روش ها: در یک مطالعه همبستگی، ۹۵ زن نابارور که به مراکز درمانی عمومی و خصوصی شهرستان فسا مراجعه کرده بودند، از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های حمایت اجتماعی ادراک شده( (MSPSS، سلامت روان(MHI)، سبک مقابله با فشار روانی(CISS) و تاب آوری(CD-RISC) را تکمیل کردند. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرمافزارهایSPSS ویراست ۱۸ و AMOS ویراست ۱۸ انجام گرفت. جهت آزمودن اثرهای واسطهای در الگوی پیشنهادی از روش بارون و کنی (۱۹۸۶) استفاده شد. یافته های پژوهش: یافتهها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با دادهها برخوردار است. هم چنین این نتایج از نقش واسطه ای تاب آوری و سبک مقابله ای مسأله مدار در رابطه بین حمایت اجتماعی و درماندگی روانشناختی حمایت کرد. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر توصیه می شود در مدیریت استرس مرتبط با نازایی سازه های حمایت اجتماعی، راهبرد مقابله ای مسأله محور و تاب آوری مورد توجه قرار گیرد.
امین کریمی، محمدرضا ملکی، اشکان نصیری پور، علی خورشیدی،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ضمیمه شهریور ماه ۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده مقدمه: نظارت یکی از ابزارهای موثر برای کمک به مدیران و کارکنان سلامت در جهت افزایش کارایی واثر بخشی خدمات مورد نیاز میباشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر نظارت حمایتی در بهبود کیفیت عملکرد سیستم شبکه بهداشتی درمانی استان ا یلام انجام گردید.
مواد وروش ها: این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری شامل اعضای تیمهای نظارت شبکههای بهداشتی درمانی هشتگانه سطح استان میباشد. مداخله پژوهش شامل برنامه آموزشی برای اعضای تیم های نظارتی که بصورت کارگاه اجرا گردید. با تعیین شاخص های مناسب، حیطه های مختلف مرتبط با تدوین واجرای برنامه های بهداشتی در سطح مراکز ارائه دهنده خدمت در قبل و بعد از مداخله اندازه گیری و با هم مقایسه گردید.
یافته های پژوهش: تحت تاثیر آموزش نظارت حمایتی، تفاوت میانگین عملکرد تیم های نظارت در زمینه های تعیین وضعیت موجود، شناسایی علل مشکلات، اولویت بندی مشکلات،ارائه راه حل مناسب، تدوین برنامه عملیاتی، ارزشیابی برنامههای بهداشتی، در قبل و بعد از مداخله معنی دار بود(۰,۰۱ P< ).
نتیجهگیری: با توجه به تاثیر اجرای مدل نظارت حمایتی در ارتقاء دانش و عملکرد تیم های نظارت شبکه بهداشتی درمانی و درنهایت بهبود شاخصهای بهداشتی اجرای آن در نظام بهداشتی می تواند نقش مهمی را در افزایش کارایی سیستم بهداشتی درمانی و توسعه سطح سلامت جامعه داشته باشد.
وازه های کلیدی : نظارت حمایتی، تیم نظارت، پایش، ارزشیابی
اکبر کریمی،
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: گیاه شنگ با نام علمی(Trogopogon graminifolius) از دیرباز تاکنون در طب سنتی مناطق لرستان وعشایر بختیاری به عنوان یک التیام دهنده زخم جهت درمان جراحات ایجاد شده در دام هایی مثل گوسفند و بز استفاده می شود. با توجه به کاربرد گیاه شنگ توسط عشایر در درمان زخم دام ها و این که ترکیبات گیاهی فاقد عوارض درمان های شیمیایی می باشند در این مطالعه از عصاره گیاه شنگ در ترمیم زخم های ایجاد شده در رت های نژاد لویس استفاده شد.
مواد و روش ها: در ۴۵ سر رت نر بالغ با استفاده از پانچ مخصوص، زخم مورد نظر ایجاد شد. سپس به صورت تصادفی در ۵ گروه شامل کنترل، شم(درمان با وازلین) ،exp۱/۸، exp۱/۴ وexp۱/۲ که به ترتیب با mg/kg ۵/۲، mg/kg ۵ و mg/kg ۱۰ از عصاره گیاه شنگ درمان شدند. درصد بهبود زخم، تعداد نوترفیل ها، ماکروفاژها، فیبروبلاست ها و ضخامت اپیدرم در نمونه های بافتی گروه های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با روش ANOVA آنالیز شدند ونتایج بر اساس میانگین و انحراف معیار بیان شدند.
یافته های پژوهش: درصد بهبود زخم، میانگین ضخامت اپیدرم و تعداد فیبروبلاست ها در گروه های exp۱/۴ و exp۱/۲ در مقایسه با گروه شم افزایش معنی داری پیدا کرده بود.(P<۰,۰۵)
بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که استفاده موضعی از عصاره گیاه شنگ می تواند تاثیرات التیام دهنده در زخم ایجاد شده در پوست رت داشته باشد.
مریم کریمی، علی دل پیشه، صبریه قیطاسی، عبدالحسین حاتمی،
دوره ۲۳، شماره ۵ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: دیابت ترکیبی از اختلالات متابولیکی کربوهیدرات ها است که در آن ها گلوکز کمتر مصرف می شود و ایجاد هیپرگلیسمی می کند. هیپرگلیسمی پس از غذا عامل اصلی عوارض دیابت نوع ۲ می باشد. بلوط کوئرکوس اینفکتوریا از گیاهان خانواده فاگاسه است که دارای اثرات درمانی قابض، ضد دیابت، ضد قارچی، ضد میکروب، بی حس کننده موضعی و ضد التهاب می باشد. در مطالعه حاضر برای اولین بار اثر عصاره اتانولی پوسته درونی میوه بلوط بر گلوکز خون پس از غذا در موش های نر سالم و دیابتی مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: ۸۸ سر موش نر نژاد ویستار در محدوده وزنی ۳۰۰-۲۵۰ گرم به صورت تصادفی به ۵ گروه سالم و ۶ گروه دیابتی شده با استرپتوزوتوسین، تقسیم شدند. دوزهای mg/kg۵۰۰ و mg/kg۱۰۰۰ عصاره و دوز mg/kg۵ آکاربوز به صورت گاواژ و دوزmg/kg ۲۵۰ عصاره به صورت گاواژ و تزریق صفاقی، همراه با تجویز داخل معدی مالتوزgr/kg ۲ مورد بررسی قرار گرفتند. قندخون در زمان های صفر(قبل از تجویز)، ۳۰، ۶۰ و ۱۲۰ دقیقه پس از تجویز با استفاده از گلوکومتر تعیین شد.
یافته های پژوهش: در موش های سالم و دیابتی، دوزهای مختلف عصاره نسبت به گروه کنترل باعث کاهش معنی داری در گلوکز بعد از تغذیه شدند. در موش های سالم، دوز mg/kg۲۵۰ نسبت به آکاربوزmg/kg ۵، موثرتر عمل نمود. در موش های دیابتی تجویز عصاره به صورت داخل صفاق و گاواژ به یک اندازه در کاهش قندخون بعد از تغذیه موثر بود.
بحث و نتیجه گیری: عصاره به صورت داخل صفاق و گاواژ به یک اندازه باعث کاهش قندخون بعد از تغذیه می شد که نشان می دهد احتمالاً اثر عصاره از طریق افزایش حساسیت سلول ها به انسولین صورت گرفته است.
حشمت الله نورمرادی، حاجی کریمی، ناصر قاسمیان، مهناز نیک آئین، فاضل محمدی مقدم،
دوره ۲۳، شماره ۵ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: هیدروکربن های تک حلقه ای مانند بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن(BTEX) ترکیبات آلی فرار، غیریونی و غیرقطبی می باشند که در ترکیب سوخت وسایل نقلیه و به عنوان حلال در فعالیت های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از این مطالعه، بررسی کارایی خاک رس اصلاح شده با سورفکتانت های کاتیونی و غیر یونی(TTAB-Mt و PEG-Mt) به عنوان یک جاذب ارزان قیمت در حذف BTEX از محلول های آبی می باشد.
مواد و روش ها: آزمایشات جذب در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته انجام گرفت. اثر پارامترهایی مانند بارگذاری سورفکتانت(۴-۲/۰ برابر ظرفیت تبادل کاتیونی خاک رس)، زمان تماس(۲۴-۰ ساعت)، pH(۱۲-۴) و غلظت آلاینده(۲۰۰-۱۰ میلی گرم بر لیتر) بر میزان جذب BTEX توسط خاک رس مورد بررسی قرار گرفت.
یافته های پژوهش: نتایج آزمایشات نشان داد که در بارگزاری سورفکتانت ۲ برابر ظرفیت تبادل کاتیونی بر سطح خاک رس، بیشترین میزان جذب BTEX اتفاق می افتد. هم چنین زمان ماند بهینه جذب برابر ۲۴ ساعت بود. ظرفیت جذب TTAB-Mt در حذف BTEX تقریباً برابر mg/g ۱۱/۲۲ و این مقدار برای PEG-Mt برابر mg/g ۷۷/۱۸ بود. هم چنین داده های به دست آمده از آزمایشات مطابقت بهتری با مدل ایزوترم فروندلیچ و مدل سینتیکی درجه دوم کاذب دارند.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به این که ظرفیت جذب دو جاذب تفاوت چندانی با هم نداشتند اما، با توجه به این که سمیت سورفکتانت غیر یونی کمتر از نوع کاتیونی می باشد و از طرفی دیگر ارزان تر می باشد، لذا جهت حذف BTEX پیشنهاد می شود که از خاک رس اصلاح شده با سورفکتانت غیر یونی به جای نوع کاتیونی استفاده گردد.
عاطفه جعفری سرو علیا، محمد تقی کریمی، کیوان شریف مرادی، آزاده نادی، پرستو سلجوقیان،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: استفاده از ارتز در درمان اسکولیوز رایج است. در مورد تأثیر ارتز بر نیروی تماس مفاصل اطلاعاتی در دسترس نیست. بنا بر این هدف از تحقیق حاضر تأثیر بریس بوستون بر نیروی تماس مفصلی مفاصل اندام تحتانی و L۵-S۱بیماران مبتلا به اسکولیوز بود.
مواد و روشها: تعداد ۵ دختر مبتلا به اسکولیوز به صورت نمونه در دسترس در این مطالعه شرکت کردند. دستگاه تحلیل حرکتی Qualysis و فورس پلیت Kistler جهت ثبت داده ها استفاده شد. نرم افزار SPSS (independent t-tes) جهت تجزیه و تحلیل داده در سطح معنی داری (۰۵/۰α=) به کار گرفته شد.
یافته های پژوهش: میانگین قله اول (۰۲/۰α=) و دوم (۰۴/۰α=) نیروی عمودی عکس العمل زمین حین راه رفتن با بریس ۸/۱۸ و ۰۵/۲۰ N/BW به طور معنی داری از این مقدار نیرو حین راه رفتن بدون بریس بیشتر بود. دامنه حرکتی صفحه ساجیتال ستون فقرات کمری حین راه رفتن با ارتز به طور معنی داری کاهش یافت (۰۲/۰α=).
بحث و نتیجه گیری: بریس بوستون به جز دامنه حرکتی L۵-S۱ و قله اول و دوم نیروی عکس العمل زمین، هیچ گونه اثر معنی داری بر کینتیک و کینماتیک راه رفتن بیماران اسکولیوز در سرعت معمولی راه رفتن ندارد. بنا بر این استفاده از بریس بوستون هنگام راه رفتن با سرعت معمولی هیچ گونه اثر منفی بر مفاصل اندام تحتانی و مفصل L۵-S۱ ندارد.
فاروق رستمی ذلانی، نادر رهنما، رضا مهدوی نژاد، محمد تقی کریمی، علیرضا فلاح،
دوره ۲۵، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: سندرم درد کشککی- رانی موجب اختلال در درد و عملکرد می شود. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر تقویت عضلات ثبات مرکزی تنه و عضله چهار سر رانی بر درد و عملکرد در افراد مبتلا به سندرم درد کشککی- رانی می باشد.
مواد و روش ها: بین ۴۳ نفر از بیماران مرد مبتلا به سندرم درد کشککی- رانی، تعداد ۲۲ نفر به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تجربی اول (۱۱ نفر) و تجربی دوم (۱۱ نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی اول به مدت هشت هفته، تمرینات تقویتی مرکزی تنه و گروه تجربی دوم در مدت مشابه تمرینات تقویتی عضلات چهار سر رانی را انجام دادند. قبل و بعد از دوره تمرین درد و عملکرد با پرسش نامه مقیاس دیداری درد و ناتوانی عملکردی اندازهگیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی مستقل و تی وابسته استفاده شد.
یافته های پژوهش: هر دو گروه تفاوت معنی داری را در قبل و بعد از مداخله در مورد مقیاس دیداری درد (۰۰۱/۰=p) و مقیاس نا توانی عملکردی (۰۰۱/۰=p) نشان دادند. مقایسه داده های بین دو گروه در مقیاس دیداری درد و مقیاس نا توانی عملکردی تفاوت معنی داری را در قبل و بعد از دوره تمرین نشان داد، به طوریکه میزان بهبودی در گروه اول بیشتر از گروه دوم بود.
بحث و نتیجهگیری: بعد از انجام تمرینات دو گروه کاهش درد و بهبود عملکرد را نشان دادند. از آن جاییکه تقویت عضلات ثبات مرکزی باعث کنترل بهتر لگن و جلوگیری از نزدیک شدن بیش از حد و چرخش داخلی ران می شود. بنا بر این تمرینات در گروه تجربی اول مؤثر تر از گروه تجربی دوم بود. لذا به متخصصان توان بخشی ورزشی توصیه می شود در درمان افراد مبتلا به سندرم درد کشککی- رانی از تمرینات تقویتی ثبات مرکزی تنه علاوه بر تقویت عضلات چهارسر رانی استفاده کنند.