مقدمه: بیماریهای قلبی عروقی علت اصلی ابتلا، مرگ و میر و ناتوانی در سراسر دنیا هستند. به دلیل اهمیت نقش معلمان در ارتقای سلامت جامعه، مطالعه حاضر با هدف تعیین سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی در پیشگیری از بیماریهای قلبی - عروقی در معلمان دبیرستانهای پسرانه شهر دهلران در سال ۱۳۹۳ انجام گردید.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی, روی ۷۸ معلم دوره اول متوسطه شهر دهلران، که با روش سر شماری انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار تحقیق پرسشنامه حاوی سوالات دموگرافیک و سوالات مربوط به ۶ سازه HBMبود.که روائی آن با استفاده از پانل متخصصان آموزش بهداشت انجام شد؛ جهت تعیین پایایی از ضریب آلفای کرونباخ برای هر یک از سازه ها جداگانه استفاده شد که دامنه آلفاکرونباخ ۶ سازهHBM در این پرسشنامه از۸۹/۰-۶۴/۰ بود. پس از جمع آوری، داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ و بهره گیری ازآزمونهای آماری آنالیز واریانس و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: میانگینBMI معلمین۸۴/۲۴ بود. ۷۵ درصد معلمان کارشناس، ۹۱ درصد متاهل بودند. میانگین نمره راهنماهای برای عمل۳۲/۰±۴۷/۱ و خودکارآمدی ۶۹/۰±۸۴/۱ بود. ارتباط معناداری بین مدرک تحصیلی با شدت درک شده، سابقه کار با خودکارآمدی و شدت درک شده، وضعیت تاهل با منافع درک شده وجود داشت(۰۵/۰P<).
بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت سازه های راهنما برای عمل وخودکارآمدی نامطلوب بودکه این امر بیانگر نیاز به برنامه ریزی برای بهبود خودکارآمدی و راهنماهای برای عمل در معلمان می باشد.