مقدمه: نا شنوایی یکی از شایع ترین اختلالات حسی- عصبی با فراوانی ۱ در ۱۰۰۰ نوزاد می باشد و در دو حالت سندرمی و غیر سندرمی دیده می شود. با توجه به این که جهشهای جایگاه ژنی DFNB۱، در بر گیرنده دو ژن کانکسین ۲۶ و ۳۰، به تنهایی مسئول ۵۰ درصد نا شنوایی های غیر سندرمی با الگوی وراثتی اتوزومی مغلوب در جمعیت های مختلف می باشند، هدف مطالعه حاضر بررسی جهشهای حذفی del (GJB۶-D۱۳S۱۸۳۰) و del (GJB۶-D۱۳S۱۸۵۴) ژن کانکسین ۳۰ در افراد نا شنوای فاقد جهش در ژن کانکسین ۲۶ در استان خراسان رضوی می باشد.
مواد و روش ها: در این پژوهش توصیفی، تعداد ۸۵ فرد غیر خویشاوند (۴۴ مرد و ۴۱ زن) مبتلا به نا شنوایی با الگوی وراثتی اتوزومی مغلوب از استان خراسان رضوی که نسبت به جهش در ژن CX۲۶ منفی بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. استخراج DNA ژنومی از یک میلی لیتر خون وریدی به روش RGDE صورت گرفت. بررسی جهش های مورد مطالعه با استفاده از روشهای مالتی پلکس PCR و تعیین توالی مستقیم انجام یافت.
یافته های پژوهش: از تعداد ۱۷۰ کروموزوم بررسی شده، هیچ یک از جهش های حذفی del (GJB۶-D۱۳ S۱۸۳۰) و del (GJB۶-D۱۳S۱۸۵۴) در افراد نا شنوای مورد مطالعه یافت نشد.
بحث و نتیجه گیری: عدم وجود جهش های حذفی در ژن کانکسین ۳۰، در افراد نا شنوای منطقه مورد مطالعه، نشان دهنده دخالت ژن های دیگر در بروز بیماری می باشد. لذا لازم است در این افراد نا شنوا ژن های دیگر عامل نا شنوایی مورد مطالعه قرار گیرند.