رحمن پناهی، علی رمضانخانی، مهدی رضایی، فرشته عثمانی، عرفان جوانمردی، شمس الدین نیکنامی،
دوره ۲۷، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: سواد سلامت در تعیین وضعیت افراد از نظر مصرف سیگار نقش دارد. در سال های اخیر مصرف سیگار در بین دانشجویان افزایش یافته است. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین مهارت های سواد سلامت و اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار در میان دانشجویان طراحی گردید.
مواد و روش ها: در یک پژوهش مقطعی از نوع توصیفی، ۳۴۷ نفر از دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در سال ۱۳۹۵ از طریق نمونه گیری خوشه ای یک مرحله ای برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه سنجش سواد سلامت(HELIA) و پرسش نامه محقق ساخته جهت سنجش اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار، گردآوری و با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه ۱۶ و با به کارگیری آمارهای توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته های پژوهش: میانگین و انحراف معیار نمره سواد سلامت و اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار به ترتیب برابر ۱۲/۱۴±۵۲/۷۰ و ۹۶/۱۹±۰۱/۳۹ از ۱۰۰ بود. بین سواد سلامت(r=۰,۱۴۶) و سه بعد تصمیم گیری و کاربرد اطلاعات سلامت(r=۰,۱۶۱)، خواندن(r=۰,۱۴) و ارزیابی(r=۰,۱۱۲)، با اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار، ارتباط مستقیم و معنی دار وجود داشت هر چند که شدت این روابط ضعیف است(P<۰,۰۵).
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد برای ارتقای اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار در دانشجویان، باید توجه ویژه ای به سواد سلامت و ابعاد تاثیرگذار آن در این زمینه، خصوصاً در محیط های خوابگاهی، مبذول داشت.