سیدمحمدعلی شریعت زاده، مرتضی گودرزی،
دوره ۲۸، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: امروزه با پیش رفت تکنولوژی و با استفاده از نانوذرات نقره(AgNPs) در محصولات مختلف نگرانی هایی جدی در مورد استفاده از این ماده مطرح شده است. این مطالعه به منظور تعیین اثر آلفا لیپوئیک اسید(ALA) به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در برابر سمیت ناشی از(AgNPs) بر بافت کلیه موش هایNMRI انجام شد.
مواد و روش ها: در این تحقیق ۲۴ سر موش نر بالغ NMRI با میانگین وزنی ۲±۳۶ گرم به طور تصادفی به ۴ گروه: کنترل، (AgNPs) (Kg/day/ mg۵۰۰)، (ALA)(Kg/day/ mg۱۰۰) و (AgNPs) به همراه(ALA) تقسیم و از طریق دهانی به مدت ۳۵ روز تیمار شدند. در پایان، با تشریح موش ها، کلیه چپ آن ها خارج، فیکس، قالب گیری، برش گیری و پاساژ بافتی انجام شد و با روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگ آمیزی گردید. سپس پارامترهای بیوشیمیایی و استریولوژیک کلیه مانند محاسبه حجم اجزای مختلف آن اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار SPSSبررسی و تحلیل شدند.
یافته های پژوهش: در این پژوهش افزایش معنی داری در میزان میانگین حجم جسمک کلیوی P<۰,۰۰۵، گلومرول P<۰,۰۰۱، تافت P<۰,۰۰۱، غشای کپسول بومن P<۰,۰۰۱ و کاهش معنی داری در میانگین حجم کل فضای کپسول بومن P<۰,۰۰۱، حجم لومن پروکسیمال توبول P<۰,۰۵ در گروه(AgNPs) نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. میزان اوره و مالون دی آلدئید در گروه(AgNPs) نسبت به کنترل افزایش P<۰,۰۰۱ و میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی تام کاهش معنی دار P<۰,۰۰۱ از خود نشان داد.
بحث و نتیجه گیری: ALA در بهبود آسیب کلیوی ناشی از نانوذرات نقره نقش حفاظتی دارد.