مقدمه: سرطان سرویکس چهارمین سرطان شایع در جهان می باشد که هر ساله باعث مرگ و میر زیادی در زنان سراسر جهان می گردد. با توجه به این که عدم غربالگری منظم سرطان سرویکس با افزایش ۲ تا ۶ برابری خطر ایجاد آن همراه است و این که مدل اعتقاد بهداشتی به عنوان یک مدل مناسب برای بهبود رفتارهای غربالگری معرفی شده است، این مطالعه با هدف سنجش تاثیر برنامه آموزشی ترکیبی در رفتار غربالگری سرطان سرویکس براساس مدل اعتقاد بهداشتی اجرا گردیده است.
مواد و روش ها: دراین مطالعه نیمه تجربی ۱۲۰ نفر از زنان خانه دار مراجعه کننده به ۳ مرکز بهداشتی درمانی در شهرستان اسلام آباد غرب به صورت تصادفی انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه استاندارد، آیتم های آگاهی، سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و عملکرد انجام تست پاپ اسمیر قبل و ۳ ماه پس از مداخله آموزشی گردآوری شد. مداخله آموزشی شامل چهار جلسه آموزشی ۴۵ دقیقه ای به مدت چهار هفته بود. داده ها به وسیله نرم افزار spss۲۱ و شاخص های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (تی زوجی، تی مستقل و کای اسکوئر) در سطح معنی داری کمتر از ۰۵/۰ آنالیز گردید.
یافتههای پژوهش: پس از مداخله آموزشی، میانگین نمرات آکاهی و تمام سازه های مدل اعتقاد بهداشتی به جز شدت درک شده (۰۵/۰<p) در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طوری معنی داری افزایش یافته بود همچنین پس از مداخله آموزشی، ۷/۶۶ درصد از زنان گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل پاپ اسمیر را انجام می دادند.
بحث و نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که برنامه آموزشی ترکیبی همراه با مدل اعتقاد بهداشتی می تواند یک چارچوب مناسبی را برای طراحی مداخلات آموزشی جهت افزایش انجام تست پاپ اسمیر فراهم کند.