[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: درباره نشريه :: صفحه اصلي :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
نمایه ها::
برای نویسندگان::
هزینه چاپ::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
سیاست های نشریه ::
بیانیه اخلاقی::
ثبت شکایت::
::
Citation Indices from GS

Citation Indices from GS

AllSince 2020
Citations69153543
h-index2919
i10-index20078
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ثبت شده در

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۲۱ نتیجه برای شرفی

علی چگنی شرفی، حمید امانی، محمد حسن کایدی، علی اکبر یار احمدی، الهام نصیری،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۰ )
چکیده

مقدمه: بیماری لیشمانیوز از جمله بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان است که در اثر گونه های انگل تک یاخته ای از جنس لیشمانیا پدید می آید. این بیماری به سه شکل جلدی، مخاطی-جلدی و احشایی(کالاآزار) تظاهرکرده و دامنه تظاهرات بالینی آن از زخم جلدی خود محدود شونده تا تخریب دیررس مخاطی-جلدی و بیماری سیستمیک کشنده متغیر است. بیماری سالک به عنوان یک معضل بهـــداشت همگانی در بسیاری از کشورهای جهان به ویژه در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و هم چنین در بخش های عمده ای از کشور ما مطرح است. آگاهی از ویژگی های همه گیر شناختی بیماری به عنوان پیش زمینه اقدامات کنترلی حائز اهمیت است، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری سالک در استان(فراوانی و توزیع موارد بیماری بر حسب متغیرهای دموگرافیک، تظاهرات بالینی و الگوی انتقال) در سال ۸۵ به مرحله اجرا گذاشته شد. مواد و روش ها: مطالعه یاد شده از نوع توصیفی-مقطعی بوده و نمونه های مورد مطالعه به روش سرشماری خانه به خانه در مناطق پر خطر و از میان مراجعان به مراکز ارائه خدمات بهداشتی درمانی در سایر مناطق تعیین گردید. ضایعات جلدی کلیه افراد مشکوک پس از تهیه نمونه مناسب و رنگ آمیزی با رنگ گیمسا به روش مشاهده میکروسکوپی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های پژوهش: از مجموع ۳۰۰ بیمار شناسایی شده ۱۹۱ نفر(۶/۶۳ درصد) انتقال محلی و بقیه موارد وارده بودند. بیشترین موارد انتقال محلی به شهرستان پلدختر ۱۷۸ مورد(۳/۵۹ درصد) اختصاص داشت، از ۳۰۰ بیمار شناسایی شده، تعداد ۷۷ مورد(۷/۲۵ درصد) مربوط به مناطق شهری و ۲۲۳ مورد(۳/۷۴ درصد) در مناطق روستایی بودندکه بخش عمده آنان به گروه سنی ۱۰ تا ۴۰ سال تعلق داشت. بحث و نتیجه گیری: باتوجه به طغیان موارد بیماری با الگوی انتقال محلی در شهرستان پلدختر و در مقیاس محدودتر در شهرستان های کوهدشت و دلفان و شمار قابل توجه موارد وارده در دیگر نقاط استان(به ویژه موارد وارده از شهرستان بم) و وجود زمینه های بالقوه تحول همه گیر شناختی بیماری دراستان به لحاظ موقعیت جغرافیایی و وفور بالای ناقل بیماری و جا به جایی های جمعیتی(به ویژه رشد پدیده حاشیه نشینی و مهاجرت نیروی کار به مناطق اندمیک) بیماری سالک جلدی طی سال های آینده به عنوان یک معضل بهداشتی در استان مطرح بوده و مقابله با گسترش آن نیازمند رویکرد چند حوزه ای با به کارگیری امکانات موجود به منظور کاهش آثار نامطلوب بهداشتی و اجتماعی این بیماری است.


سمیرا رنجبر، مرتضی جعفری ، رضا خدارحمی، زهرا زارعی ، محمدرضا اشرفی، سید شهرام میر اقا یی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

مقدمه: فریتین(یک پروتئین ۲۴ زیر واحدی با وزن مولکولی ۴۵۰ کیلودالتون) از زنجیره های سبک و سنگین تشکیل شده است و نقش مهم و اساسی در ذخیره آهن دارد به طوری که می تواند حداکثر ۴۵۰۰ یون فریک(Fe۳+) را در درون ساختار خود ذخیره کند. هدف از انجام این تحقیق، تخلیص فریتین از کبد(بافتی که حاوی مقدار زیادی فریتین می باشد) با بازده و خلوص بالا و بررسی فعالیت پراکسیدازی احتمالی آن بود. مواد و روش ها: جهت جداسازی سازی موفق فریتین ویژگی بارز آن(مقاومت حرارتی بالا تا دمای حدود °C۸۰) را برگزیدیم و خالص سازی را در دو مرحله تیمار حرارتی همراه با رسوب دهی با سولفات آمونیوم و کروماتوگرافی تعویض آنیونی(DEAE- سلولز) تکمیل گردید. یافته های پژوهش: فریتین به طور موفق و با خلوص تقریباً ۹۵ درصــد خالــص شــد که الکتروفورز (SDS-PAGE) موفقیت این خالص سازی را تایید نمود. هم چنین در مطالعه حاضر فعالیت پراکسیدازی کمپلکس هیم-فریتین برای اولین بارگزارش شده است. بحث و نتیجه گیری: از آن جایی که فریتین به طور وسیع در زمینه های تشخیصی و هم چنین تحقیقاتی مورد استفاده قرار می گیرد، خالص سازی آن اهمیت زیادی دارد. استرس اکسیداتیو، به عنوان مهم ترین دلیل بیماری های عصبی ممکن است با غلظت افزایش یافته فریتین در بیماری آلزایمر مرتبط باشد.
اردشیر ظفری، یاسر کاظم زاده ، رشید حیدری مقدم ، اردشیر معیری، سید عبدالرضا مرتضوی طباطبایی، اصغر اشرفی حافظ،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( مرداد ماه ۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: : با افزایش فعالیت بدنی و مصرف انرژی برحسب نوع ، شدت و مدت زمان مختلف تمرین ورزشی در افراد دیابتیک و غیردیابتیک، فرآیند کنترل هیپرگلیسمی به طور مطلوب تری انجام می شود. اینکه آیا بین حداکثر اکسیژن مصرفی تخمینی به عنوان شاخص میزان فعالیت بدنی با هموگلوبین گلیکوزیله سرم خون مردان میانسال فعال، غیرفعال و مبتلا به بیماری عروق کرونر (CAD) ارتباطی وجود دارد یا خیر، جای بحث دارد. پژوهش مقطعی حاضر، پژوهشی توصیفی- تحلیلی گذشته نگر است که با هدف تعیین و مقایسه ارتباط هم بستگی حداکثر اکسیژن مصرفی (VO۲max) تخمینی با هموگلوبین گلیکوزیله (HbA۱c) سرم انجام شد. مواد و روشها: آزمودنی های پژوهش سه گروه از مردان ۴۰ تا ۵۵ سال فعال، غیرفعال و مبتلا به CAD بودند که به طور تصادفی از میان افراد داوطلب واجد شرایط گزینش شدند. VO۲max از فرمول غیر تمرینی برآورد شد. غلظت ناشتای HbA۱c سرم با روش ایمونواسی آنزیمی اندازه‌گیری شد. ارتباط VO۲max تخمینی و HbA۱c سرم با ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن ، معنی دار بودن آن با آزمون T فیشر و مقایسه آن ها با آزمون Z فیشر در سطح معنی‌داری ۰۵/۰ < P محاسبه شد یافته های پژوهش: مقادیر پارامترهای سنجش بصورت زیر بود: VO۲max گروه فعال: ۵۶۳/۲  ۰۳۹/ ۳۹، غیرفعال: ۰۵۶/۳  ۶۴۷/۳۲ و CAD: mL.Kg-۱.min-۱۲۷۵/۴  ۳۷۸/۳۰ ، غلظت ناشتائی HbA۱c گروه فعال: ۳۶۵/۰ ۲۶۶/۴، غیرفعال :۳۷۰/۱  ۷۳۳/۴ و CAD : ۳۲۱/۱  ۲۵۳/۵ درصد. ضریب هم بستگی VO۲max تخمینی با HbA۱c درگروه CAD معنی دار بود ]۰۳۹/۰=P و*۵۳۸/۰- = (۱۳)sr [. دیگر ضریب های هم بستگی [ فعال: (۲۹۲/۰=P و۲۹۱/۰- = (۱۳)sr ) و غیرفعال: (۲۱۷/۰=P و۳۳۸/۰- = (۱۳)sr)] معنی دار نبود. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که فعالیت اثر مطلوبی روی HbA۱c ندارد و HbA۱c در مقابل فعالیتهای تمرینی مقاوم است.
ذبیح اله قارلی پور، نسترن کشاورز محمدی ، اسماعیل سلطانی ، حمیدرضا گیلاسی، اصغر اشرفی حافظ ، مرتضی منصوریان ،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( مرداد ماه ۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: مداخلات اجتماع محور برای افزایش تعمیم پـــذیری فواید برنامه هــای بهداشتی، تامین اطلاعات برای سیاستگذاران و بهبود سلامت با شیوه ای مقرون به صرفه است و از کارآزمایی های بالینی فرد محور مناسب تر است. رویکردهای اجتماع محور در پیشگیری از آسیب ها در سطح وسیعی پذیرفته شده است، اما هنوز شواهد قوی اندکی از اثربخشی برنامه هایی با اهداف چندگانه در زمینه اجتماع وجود دارد. بنا بر این این مطالعه با هدف مروری بر مداخلات اجتماع محور پیشگیری از آسیب های ناشی از وسایل نقلیه انجام شد. مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع مروری بود که با استفاده از کلید واژه های مــداخلات اجتماع محور، آسیب، رفتار ایمــنی ترافیکی، کمــربند ایمنی در پایــگــاه های اطــلاعاتی Sciencedirect، Pubmed، Ovid، Oxfordjournals، EBSCO و The Cochrane Database of Systematic Reviews مورد جستجو قرار گرفت. در مجموع ۲۸ مقاله مرتبط با موضوع مداخلات اجتماع محور در خصوص آسیب مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت نتایج این مقالات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش: بیشتر مطالعات از نوع کارآزمایی بالینی شاهددار غیر تصادفی(۵۷/۷۸ درصد) و عمدتاً مربوط به کشور آمریکا بود.(۴۳/۴۶ درصد) نوع مداخلات، بیشتر به روش تلفیقی بود.(۷۱/۶۰ درصد) در پژوهش های مورد بررسی ۷۲/۳۵ درصد استفاده از کلاه ایمنی، ۲۸/۱۴ درصد میزان آسیب های غیر عمدی، ۷۲/۱۰ درصد رفتارهای پرخطر رانندگی، ۱۴/۷ درصد استفاده از صندلی کودک، ۷۲/۱۰ درصد استفاده از کمربند ایمنی و ۴۲/۲۱ درصد رفتارهای ایمنی ترافیکی را به عنوان پیامد مورد بررسی قرار داده بودند. بحث و نتیجه گیری: به طور کلی تلفیقی از چند روش یا استراتژی برای مداخلات اجتماع محور در خصوص پیشگیری از آسیب های ناشی از رانندگی موثر بوده است. پیشنهاد می گردد در جهت پیشگیری از خطرات و آسیب های مربوط به وسایل نقلیه از روش های تلفیقی یا چند گانه استفاده شود.
مهناز خلفه نیلساز، الهه توسلی، علی رمضانخانی، طاهره دهداری، حمید سوری، سمانه اکبرپور، اصغر اشرفی حافظ، محسن جلیلیان،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( مرداد ماه ۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده مقدمه: حوادث ترافیکی در عابرین پیاده یکی از علل مهم منجر به مرگ در سراسر جهان می باشند. دستیابی به اطلاعات یا وضعیت موجود می تواند زمینه ساز مداخلات آموزشــی در پیشگیـــری از حــوادث ترافیکی گردد. نظریه رفتار برنامه ریزی شده رابطه بین برخی سازه های مربوط به قصد رفتاری، نگرش، نرم های انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده با رفتار را نشان می دهد. هدف این مطالعه تعیین رابطه بین سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده با رفتارهای ایمن عبور از خیابان در دانش آموزان چهارم ابتدایی شهر تهران در سال ۸۹ می باشد. مواد و روش ها: در این پژوهش توصیفی تحلیلی تعداد ۱۶۰ دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی از مدارس منطقه ۴ شهر تهران انتخاب شدند. این دانش آموزان به پرسش نامه استانداردی که پایایی و روایی آن سنجیده شده بود پاسخ دادند. در نهایت داده‌های جمع‌آوری شده توسط نرم افزارSPSS vol,۱۶ تجزیه و تحلیل گردید. یافته های پژوهش: نتایج مطالعه نشان داد که رابطه رفتار ایمن عبور از خیابان با سازه ‌‌های قصد(P<۰.۰۰۱)، کنترل رفتاری درک شده(P<۰.۰۰۱)، انگیزه پیروی(P<۰.۰۰۱)، ارزشیابی پیامد،(P=۰.۰۴) و اعتقـــادات نرمی (P<۰.۰۰۱) معنادار بود، اما با سازه اعتقاد رفتاری معنادار نبود. نتایج آزمون رگرسیون خطی مشخص کرد که قصد رفتاری با B=۲.۳۵ پیشگویی کننده مناسبی برای رفتار ایمن عبور از خیابان می باشد. بحث و نتیجه گیری: یافته ها نشان داد نظریه رفتار برنامه ریزی شده می تواند به عنوان چارچوب مناسبی جهت طراحی مداخلات آموزشی در بهبود رفتارهای عبور از خیابان در دانش آموزان استفاده شود.
علی رضا درج الهی ، کامران صداقت، مهستی علیزاده، اصغر اشرفی حافظ، حسین بوستانی ،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ضمیمه تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده مقدمه: علوم پزشکی در کشور ما همگام با سایر علوم، نیازمند انجام پژوهش به منظور حفظ و تداوم سلامت آحاد جامعه است که تحقق این امر توسط محققان و دانشگاهیان کشور امکان ‌پذیر است. هدف از انجام این پژوهش، تعیین نقش عوامل درون سازمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در انجام پژوهش به منظور پیشبرد پروژه های تحقیقاتی بود. مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی است که جامعه آماری آن را کلیه اعضای هیات علمی و کارشناسان ارشد همتراز هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز تشکیل می دادند که از میان آن ها ۱۲۱ نفر با توجه به فرمول نمونه گیری کوکران و به طور تصادفی انتخاب شدند. گرد آوری داده ها به وسیله پرسش نامه انجام گرفت. برای سنجش سازه ها از طیف لیکرت استفاده شد و نگرش نسبت به فرایند تصویب طرح ها، میزان آگاهی از تسهیلات پژوهش، وضعیت همکاری‌ های گروهی در انجام پژوهش ‌ها و توانمندی پژوهشگران در انجام پژوهش ارزیابی و مقایسه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS صورت گرفت و از تحلیل ممیزی برای تبیین دو گروه از اعضاء هیئت علمی درگیر در پژوهش های کاربردی و بنیادی استفاده گردید. یافته‌های پژوهش : عمده ترین مشکل در راستای انجام پژوهش نداشتن وقت کافی بود از نظر دسترسی به امکانات و انجام پژوهش P=۰,۰۱ و ارزیابی فایده از انجام پژوهش P=۰.۰۲ و سطح آگاهی پژوهشی P=۰.۰۴ بیانگر تمایز بین اعضاء هیئت علمی بود ولی توان انگیزشی P=۰.۸، انسجام گروهی P=۰.۱۲، رضایت شغلی P=۰.۰۹ و انتظار فایده از پژوهش P=۰.۱۹ در بین دو گروه از اعضاء هیئت علمی فعال و غیرفعال در امور پژوهشی یکسان ارزیابی گردید. بحث و نتیجه گیری: از این ‌رو بر اساس آن چه ذکر شد مشخص گردید که مشکلات اعضای هیات علمی در انجام طرح‌ های پژوهشی از نظر آن ها بیانگر نقش کمتر عوامل درون سازمانی نسبت به عوامل فردی است؛ یعنی عمده ‌ترین مشکلات عدم انجام طرح ‌های پژوهشی، کمبود وقت کافی، نداشتن مهارت لازم در روش تحقیق، و مساله یابی می ‌باشد و عوامل سازمانی از قبیل طولانی بودن زمان تصویب طرح ‌ها و عدم آگاهی از اولویت ‌های پژوهشی در رده ‌های بعدی هستند؛ از طرفی، میزان دسترسی به امکانات، سطح آگاهی پژوهشی و میزان ارزیابی فایده پژوهشگران در گروه دارای پژوهش نیز بیشتر می باشد.
اصغر اشرفی حافظ، محمدرضا فکور زیبا ، اکبر بابایی حیدر آبادی، فاطمه حسینی ، الهام رزم پوش، ذبیح اله قارلی پور ، کامل قبادی داشدبی، رضا ولی زاده ،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ضمیمه تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: به طور معمول مصرف مواد مخدر در میان بزرگسالان از دوران جوانی و حتی نوجوانی نشأت می گیرد. این معضل یکی از آسیب های مهم اجتماعی است به طوری که نه تنها سلامت فرد و جامعه را به خطر می اندازد بلکه موجبات انحطاط روانی و اخلاقی افراد را نیز فراهم می آورد. هدف این مطالعه بررسی وضعیت و عوامل موثر بر شیوع مواد روان گردان در دانشگاه های شیراز و علوم پزشکی شیراز بود. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی ۶۴۰ نفر از دانشجویان بر اساس نمونه گیری تصادفی خوشه ای از دانشکده های دانشگاه شیراز و علوم پزشکی شیراز انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها توسط پرسش نامه خود ایفا و بدون نام بود. بعد از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. یافته های پژوهش: میزان مصرف مواد روان گردان در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز ۸/۱۰ درصد و در دانشگاه شیراز ۲/۹ درصد بود، این اختلاف، معنی دار نبود.(P=۰,۴۹۸) میزان مصرف مواد روان گردان در مردان بیشتر از زنان بود(۹/۱ درصد در مقابل ۲۵ درصد) و سابقه مصرف در متاهلین بیشتر از مجردین بود.(۵/۱۹ درصد در مقابل ۷/۸ درصد) دانشجویان دانشگاه شیراز در مقایسه با علوم پزشکی شیراز مصرف مشروبات الکلی(۷/۱۷ درصد در مقابل ۴/۹ درصد)، مواد مخدر(۸/۹ درصد در مقابل ۳/۳ درصد) و سیگار(۵/۲۱ درصد در مقابل ۵/۱۷درصد) بیشتری داشته اند که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود. بحث و نتیجه گیری: این مطالعه ضرورت برنامه ریزی و تدوین راهکارهای مداخله ای پیش گیرانه را در دانشگاه ها در جهت کاهش مصرف مواد در میان دانشجویان و در نتیجه ارتقاء سلامت آن ها را نشان می دهد
معصومه علیدوستی ، محمد رئیسی، الهه توسلی ، معصومه ایمانزاد، فاطمه اشرفی حافظ ، علی خورشیدی،
دوره ۲۱، شماره ۵ - ( مهر ماه ۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: مرکز ثقل و هسته هر نظام آموزشی، دانشجویان آن هستند و دانشجویان جهت پژوهش که اصلی ترین نیروی محرکه جامعه در مسیر ترقی و توسعه است نیاز به کامپیوتر و اینترنت دارند لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان رضایتمندی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد از مراکز کامپیوتر دانشگاه انجام شد. مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی بود که در آن ۲۷۵ دانشجو از دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود که پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ ۸۸/۰ به دست آمد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS vol,۱۶ تجزیه و تحلیل شد و میزان P<۰.۰۵ معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته های پژوهش: افراد مورد پژوهش ۱۲۱ نفر(۴۴ درصد) دانشجوی دختر و ۱۵۴ نفر(۵۶ درصد) پسر بودند میانگین سن در دختران ۴۷/۲±۶۴/۲۱ و در پسران ۳۳/۲±۸۱/۲۱ بود. میانگین نمره رضایتمندی از مرکز کامپیوتر دانشکده پزشکی ۴۳/۲۲±۴۰/۴۸، مرکز کامپیوتر معاونت پژوهشی ۵۷/۱۹±۹۲/۴۹ و میانگین نمره رضایتمندی از مراکز کامپیوتر خوابگاه ها ۲۵/۲۳±۹۰/۲۸بود. بحث و نتیجه گیری: نتایج حاکی از آن است که میزان رضایت دانشجویان از مراکز کامپیوتر خوابگاهی نسبت به سایر مراکز در حد پایین تری می باشد لذا از آن جا که دانشجویان پس از پایان کلاس درس بیشترین وقت خود را در خوابگاه می گذرانند برطرف کردن نقایص در این مراکز سبب جلوگیری از اتلاف وقت دانشجو به دلیل مراجعه به سایر مراکز کامپیوتری می شود.
حمیدرضا گیلاسی، علی مرادی، محبوبه حیدریان، رضا رزاقی، ذبیح اله قارلی پور ، اصغر اشرفی حافظ،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( آذر ماه ۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: وبا بیماری باکتریایی حاد روده ای است که نشانه های آن ناگهانی و با مدفوع روان، آبکی، بدون درد و استفراغ گاه به گاه شروع می شود. عامل ایجاد کننده بیماری نوعی باسیل گرم منفی بنام ویبریوکلرا(vibrio cholera) می باشد. این میکروب در طول تاریخ همه گیری هایی را باعث شده است و هم چنان یک مشکل بهداشتی عمده ملی در افریقا، آسیا و آمریکای لاتین می باشد. مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط عوامل خطر بیماری وبا با بروز اپیدمی در شهرستان کاشان طراحی و اجرا گردیده است. مواد و روش ها: در این مطالعه مورد شاهدی مبتنی بر جامعه ۴۴ بیمار مبتلا به بیماری وبا به عنوان مورد و ۴۴ نفر سالم از نظر وبا در شهرستان کاشان در سال ۱۳۸۴ به عنوان شاهد بررسی شدند. تایید تشخیص بر اساس برنامه کشوری مبارزه با وبا و به وسیله آزمایش مدفوع در دو گروه بود. عوامل خطر وبا به وسیله مصاحبه بررسی گردید. داده ها پس از جمع آوری وارد کامپیوتر شده و به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تعیین ارتباط متغیرها از رگرسیون لجستیک استفاده شد. سطح معنی داری P‏<۰,۰۵ در نظر گرفته شد. یافته های پژوهش: آنالیز داد ها نشان داد بیماری وبا در افراد مورد مطالعه با شغل، منبع آب آشامیدنی، سابقه مصرف سبزیجات و هویج از نظر آماری ارتباط معناداری داشته است. پس از حذف اثر متغیرهای مخدوش کننده با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک مشاهده شد که ابتلا به بیماری وبا با مصرف سبزیجات(OR=۲۲.۹۳)، آب هویج(OR=۵.۳۲) و یخ قالبی(OR=۵.۰۰) رابطه آماری خود را حفظ کرده است. بحث و نتیجه گیری: جهت مشخص کردن تعیین کننده های یک اپیدمی و فراهم آمدن اطلاعات لازم برای تصمیم گیری به موقع، انجام مطالعات سریع و کم هزینه ای از قبیل مطالعه موردی شاهدی یا مقطعی توصیه می شود. با انجام این مطالعه اطلاعات مناسبی در زمینه عوامل خطر بیماری در اپیدمی سپری شده، در اختیار مقامات بهداشتی منطقه قرار گرفت که نقش حیاتی در کنترل اپیدمی‌ های احتمالی آینده ایفا می نماید
سار ا سراج، محمدرضا اسد، ابوالفضل فراهانی ، اصغر اشرفی حافظ،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( آذر ماه ۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: انعطاف پذیری یکی از عوامل تناسب فیزیکی مرتبط با سلامتی است و به معنای کشش عضلانی است. دامنه حرکات مفاصل که توسط طول عضلات فراهم می شود به تمرینات پیلاتس مربوط می شود که توسط جوزپ پیلاتس ابداع گردید. پیلاتس شامل حرکات قدرتی و کششی عضلانی است که شدت تنفس را بالا می برد. مواد و روش ها: این مطالعه به منظور بررسی اثرات تمرینات پیلاتس روی بعضی شاخص های ترکیب بدنی و انعطاف پذیری در زنان غیر ورزشکار ۳۵-۲۵ ساله انجام گردید. زنان مورد مطالعه و پروتکل تمرین در آن ها به صورت زیر بود: ۱۵ زن(میانگین سن، وزن و قد آن ها به ترتیب ۹/۳۰ سال، ۹۳/۵۹ کیلوگرم و ۱۶۵ سانتی متر بود) به عنوان گروه مورد تحت ۸ هفته تمرینات پیلاتس قرار گرفتند و ۱۰ زن(میانگین سن، وزن و قد آن ها به ترتیب ۳/۳۱ سال، ۶۳/۵۹ کیلوگرم و ۳/۱۶۲ سانتی متر بود) به عنوان گروه کنترل هیچ تمرین پیلاتسی انجام ندادند. تست کولموگراف-اسمیرنوف برای نرمال بودن توزیع داده ها انجام شد. تست کوواریانس برای ارزیابی اثر متغیرهای مستقل به کار رفت. اثر متغیرهای کواریات با کمک رگرسیون خطی ساده اصلاح گردید. یافته های پژوهش: نتایج تحقیق نشان داد یک دوره تمرینات پیلاتس بر درصد BF زنان غیر ورزشکار تاثیر معنی داری دارد.(P=۰,۰۰۱, F=۱۹.۷) یک دوره تمرینات پیلاتس بر WHR زنان غیر ورزشکار تاثیر معنی داری نداشت.(P=۰.۰۰۶, F=۳.۹۶) و نیز یک دوره تمرینات پیلاتس بر BMI زنان غیر ورزشکار تاثیر معنی داری دارد(P=۰.۰۴۴, F=۴.۵۴) و در نهایت یک دوره تمرینات پیلاتس بر انعطاف پذیری زنان غیر ورزشکار تاثیر معنی داری دارد.(P=۰.۰۳, F=۱۱.۵) بحث و نتیجه گیری: به طور کلی نتایج نشان داد انجام تمرینات پیلاتس بر روی انعطاف پذیری، BMI و درصد BF زنان غیر ورزشکار تاثیر مثبت معنی دار داشته اما بر رویWHR تاثیر معنی داری ندارد.
مهتاب علی خانی، امیر عمرانی ، محرم زنگنه، حسن برکتی، ابوالفضل نفیسی، منصور دلپسند ، اصغر اشرفی حافظ ، محمدرضا بسطامی ،
دوره ۲۱، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه: علی رغم آن که عوامل زیادی بر کارائی سازمان ها تاثیر می گذارند، اما شکی نیست که رهبری از مهم ترین عوامل موفقیت سازمان هاست. بیمارستان مانند هر سازمان دیگری نیازمند رهبری کارآمد و موثر، در سطح کل سازمان و در سطح خرد آن است. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین سبک های رهبری مدیران بیمارستان های آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی و ارتباط آن با تیپ شخصیتی آنان بر اساس مدل ۵ عاملی شخصیت بود. مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را مدیران بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی تشکیل داد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسش نامه بود. سبک رهبری مدیران توسط پرسش نامه رنسیس لیکرت(۱۹۶۷) و تیپ شخصیتی آنان توسط پرسش نامه ۵ عامل بزرگ مک کرای و دودی کاستاو(۱۹۸۷) اندازه گیری شد. جهت تعیین اعتبار پرسش نامه ها، از روش اعتبار تکنیکی و محتوایی استفاده شد و ثبات پرسش نامه ها با روش آزمون-بازآزمون، تخمین زده شد. یافته های پژوهش: یافته های پژوهش حاضر نشان داد که سبک رهبری غالب در مدیران مورد مطالعه، سبک مشاوره ای و تیپ غالب شخصیتی، تیپ وظیفه گرایی بود. ارتباط بین تیپ شخصیتی و سبک رهبری مدیران نزدیک به سطح معنی دار بود.(P=۰,۰۶) بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصله و ارتباط بین تیپ شخصیتی و سبک رهبری مدیران می توان با استفاده از تیپ شخصیتی مدیران، تا حدودی سبک رهبری ایشان را پیش بینی نمود.
احمد توکلی ، سید محمود سیدخرمی، اصغر اشرفی حافظ، احد خلیل نژاد، بهناز شوهانی ،
دوره ۲۱، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده

امروزه دیگر طاعون یا وبا به عنوان خطر مرگ و عامل نگرانی برای جامعه بشری محسوب نمی ‌شود؛ بلکه بزرگ ترین نگرانی و ترس به طرف مرگ آرام، یعنی سرطان پیش می ‌رود. به همین دلیل، در مورد سرطان، مکانیسم ‌ها و عوامل دخیل در پاتوژنز و روش ‌های مقابله و درمان علیه آن، پژوهش ‌ها و تحقیقات گسترده ‌ای صورت می‌ گیرد. به طوری که، هر روزه یک حقیقت ناشناخته جدید در زمینه عوامل دخیل در ایجاد سرطان آشکار می ‌گردد. زمان زیادی از این که فقط عوامل فیزیکی و شیمیایی را در ایجاد سرطان دخیل می ‌دانستند، نمی ‌گذرد؛ اما اکنون نگرش جدیدی در مورد سرطان و عوامل درگیر در آن حاکم شده که آن هم دخالت مستقیم عوامل بیولوژیکی در ایجاد سرطان می ‌باشد و در رأس این عوامل بیولوژیک، ویروس‌ ها قرار دارند. تا به امروز دخالت مستقیم شش ویروس شامل؛ ویروس ‌های هپاتیت B، هپاتیت C، پاپیلوما، لنفوتروپیک T انسانی، اپشتاین-بار و هرپس ویروس انسانی ۸ و نیز نقش غیرمستقیم ویروس نقص ایمنی انسان در ایجاد بدخیمی‌ ها، توسط دانشمندان اثبات گردیده است. در نوشتار حاضر تلاش شده است تا آخرین یافته‌ های موجود مبنی بر نقش ویروس ‌های ذکر شده در پاتوژنز سرطان‌ های مرتبط مورد بررسی قرار گیرد.
آذر رفیعی، کبری دوستی فر، الهه توسلی، فاطمه عالی پور، حمیده حسینی، طاهره دارابی، اصغر اشرفی حافظ، نسرین سهام خدم، سحر حسینی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: با توجه به اهمیت عوامل مرتبط با سبک زندگی سالم از قبیل تغذیه، فعالیت بدنی، سیگار، خواب، اوقات فراغت، بهداشت فردی و رفتار باروری پژوهش حاضر با هدف تعیین سبک زندگی زنان همسردار ۴۹-۱۵ سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی غرب شهر اهواز انجام گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی، جامعه آماری شامل ۳۸۴ زن همسردار ۴۹-۱۵ ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی-درمانی غرب شهر اهواز است. نمونه گیری به صورت طبقه ای انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته چندقسمتی بود که به صورت توأم با مصاحبه توسط پرسشگران آموزش دیده تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS vol,۱۶ و آزمون کای اسکوئر در سطح معنی داری ۰.۰۵>P تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهش: یافته ها نشان داد میانگین سنی واحدهای مورد پژوهش ۷±۶/۳۰ سال بود. بین سبک زندگی با قومیت(P=۰.۰۰۱)، وضعیت تأهل(P=۰.۰۰۴)، شغل(P=۰.۰۰۲) و درآمد(P=۰.۰۰۱) ارتباط معناداری وجود داشت. در زمینه کیفیت خواب(۹/۲۹ درصد)، گذراندن اوقات فراغت(۷/۴۹ درصد)، وضعیت تغذیه(۷/۵۴ درصد) و وضعیت بهداشت فردی(۲/۴۸ درصد) دارای سبک زندگی متوسطی بودند. در کل ۳/۵۰ درصد از زنان دارای سبک زندگی متوسطی بودند. رایج ترین روش پیشگیری از بارداری(۸/۳۴ درصد) که زنان استفاده می کردند، کاندوم بود. بحث و نتیجه گیری: با توجه به این که سبک زندگی اکثر زنان شرکت کننده در مطالعه حاضر متوسط بود، این امر لزوم توجه و تأکید بر نقش آموزش بهداشت را با هدف آشنایی بیشتر زنان با سبک زندگی مناسب و عادت های رفتاری صحیح نشان می دهد، تا به عنوان یک فاکتور پیشگیری کننده عمل کند.
اصغر اشرفی حافظ، اسماعیل سلطانی، سیدمحمدرضا تقوی، ذبیح اله قارلی پور،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: حدود ۱۷۱ میلیون نفر در دنیا از بیماری دیابت نوع دو رنج می برند و تخمین زده می شود که این رقم در سال ۲۰۲۵ به ۳۰۰ میلیون نفر برسد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه کارکردهای اجرایی بیماران دیابت نوع دو با افراد عادی بود. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی، از نوع علی-مقایسه ای، ۵۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع دو در مرکز فاطمه الزهرای شهرستان شیراز به صورت نمونه در دسترس انتخاب و با تکمیل پرسش نامه های سلامت عمومی، افسردگی بک و آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین در این پژوهش شرکت کردند. گروه بهنجار متشکل از ۳۴ نفر از همراهان بیمار و کارکنان مرکز بهداشت فاطمه الزهرای شیراز بود. برای تحلیل نتایج از تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که بعد از در نظر گرفتن افسردگی به عنوان متغیر کوواریت، بیماران دیابت نوع دو در مقایسه با افراد بهنجار کارکردهای اجرایی پایین تری دارند. این بیماران خطاهای درجاماندگی بیشتری در مقایسه با گروه بهنجار مرتکب شدند. بحث و نتیجه گیری: کارکردهای اجرایی(انعطاف پذیری شناختی و توانایی انتزاع) در بیماران دیابتی، دچار نقص می باشد که این نقص تحت تاثیر افسردگی نیز قرار می گیرد. آموزش انعطاف پذیری شناختی به افراد دیابت نوع دو می تواند نقص های اجرایی را در این افراد کاهش دهد.
کیومرث شرفی، امیر کرمی، فاطمه نوازش خواه، مسعود مرادی،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ضمیمه شهریور ماه ۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه و هدف: تخلیه فاضلاب بیمارستانی به محیط زیست انسانی به خصوص آبهای سطحی و زیر زمینی مخاطرات و معضلات عمده ای را برای انسان ایجاد می نماید. لذا در این مطالعه سعی بر این است که وضعیت تصفیه و دفع فاضلاب بیمارستان های استان کرمانشاه در سال ۹۱-۱۳۹۰ مورد بررسی قرار گیرد. مواد و روش ها: تحقیق حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است که جامعه مورد مطالعه شامل تمامی بیمارستان های استان کرمانشاه (۱۹ بیمارستان خصوصی و دولتی) می باشد. ابزار و روش گردآوری داده ها از طریق چک لیست تنظیم شده (شامل ۱۸ سؤال مربوط به مشخصات عمومی و اختصاصی بیمارستان در مورد وضعیت تصفیه و دفع فاضلاب آن) بوده که با مراجعه حضوری تکیمل گردید. در نهایت داده های حاصله در قالب جداول و نمودارهای توصیفی ارائه گردید. یافته ها: نتایج نشان داد که از مجموع ۱۹بیمارستان، ۷بیمارستان(۸/۳۶% کل بیمارستان ها) دارای سیستم تصفیه فاضلاب در حال بهره برداری(فعال)، ۵بیمارستان(۴/۲۴%) دارای سیستم تصفیه فاضلاب غیر فعال و ۷ بیمارستان(۸/۳۶%) تصفیه خانه فاضلاب ندارند. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه تخلیه فاضلاب بیمارستانی بدون تصفیه مناسب به شبکه فاضلاب شهری برای انسان و محیط زیست خطرات عدیده دارد لذا عدم وجود تصفیه خانه فاضلاب فعال در ۱۲ بیمارستان استان(۱۵/۶۳%) نگرانی محسوب می شود. بنابراین اخذ سیاست هایی برای احداث سیستم تصفیه فاضلاب در کلیه بیمارستان ها و بهره برداری آن توسط شرکت ها و افراد متخصص در این زمینه، کلرزنی فاضلاب خام( و در صورت امکان فاضلاب تصفیه شده) جهت کاهش بار آلودگی ورودی به شبکه جمع آوری و تصفیه خانه ی فاضلاب شهری، نظارت کافی مسؤلین بهداشتی ، شرکت آب و فاضلاب و دیگر سازمان های مرتبط از جمله موادی است که می تواند در جهت برآورده کردن استانداردهای لازم در یک بیمارستان و استقرار سیستم مدیریت زیست محیطی (ISO۱۴۰۰۰) در تنظیم فرآیندهای مدیریت جهت ارتقاء کیفیت دفع فاضلاب بیمارستان ها بسیار مؤثر باشد.
مقداد پیرصاحب، شهرام نادری، بهاره لرستانی، طوبی خسروی، کیومرث شرفی،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ضمیمه شهریور ۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: در چرخه دیالیز بیماران همودیالیزی، میزان فلزات سنگین آب ورودی به دستگاه دیالیز و خون بیماران دچار تغییراتی می شود. در این مطالعه سعی بر این است تا روند تغییرات غلظت سرب، کادمیوم، کروم و روی در آب خام وردی به سیستم اسمز معکوس، آب ورودی به دستگاه دیالیز و خون بیماران همویالیزی در هفت بیمارستان استان کرمانشاه مورد بررسی قرار گیرد.
مواد و روش ها: در این مطالعه ۴۲ نمونه از آب خام ورودی به سیستم اسمز معکوس و ۴۲ نمونه از آب خروجی از سیستم اسمزمعکوس(آب ورودی به دستگاه دیالیز) و هم چنین ۴۲ نمونه از آب خروجی دستگاه دیالیز از بیمارستان های استان کرمانشاه برداشت شد. نمونه های برداشت شده از نظر غلظت فلزات سرب، کروم، کادمیوم و روی با استفاده از دستگاه ICP مدل DV-Optima۲۱۰۰ طبق روش استاندارد مورد سنجش قرار گرفت. در نهایت میانگین نتایج کیفیت آب ورودی به دستگاه دیالیز با استفاده از آزمون آماری One-Sample T-test با استانداردهای AAMI وEPH مقایسه شد و میانیگن نتایج حاصله در سه گروه نمونه برداشتی با استفاده از آزمون ANOVA مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته های پژوهش: بر اساس نتایج حاصله، میانگین غلظت فلزات سرب، کادمیوم، کروم و روی در آب ورودی به سیستم اسمز معکوس(آب شرب) به ترتیب ۲۵/۸±۵۳/۱۸، ۴۲/۰±۷۰۶/۰، ۵۶/۵±۰۶/۸۶ و pbb ۵۶/۶۳±۶۷/۱۱۲، در آب خروجی از سیستم اسمز معکوس(آب ورودی به دستگاه الکترودیالیز) به ترتیب ۳۲/۵±۸۱/۱۸، ۵۳/۰±۷۱۹/۰، ۴۶/۲±۲۵/۸۴ و pbb ۴/۱۹±۳۹/۴۳ و در آب خروجی از دستگاه دیالیز به ترتیب ۳۲/۶±۵۶/۱۲، ۸۷/۰±۳۹/۱، ۵۴/۱۳±۱۵/۶۶ و pbb ۳۹/۲۲±۳۸/۶۰ حاصل شد. بر اساس یافته های مطالعه، راندمان سیستم اسمز معکوس دستگاه دیالیز در حذف فلزات روی و کروم به ترتیب ۵/۶۱ و ۱/۲ درصد حاصل گردید و در حذف فلزات سرب و کادمیوم موثر نبوده است.
بحث و نتیجه گیری: افزایش میزان سرب و کادمیوم آب خروجی از سیستم اسمز معکوس نسبت به آب خام ورودی، نشان دهنده از دست رفتن کارایی غشاء سیستم اسمز معکوس می باشد که در نتیجه باید به شست و شو و یا تعویض غشاء اقدام گردد. کاهش فلزات سرب و کروم در محلول خروجی از دستگاه دیالیز نشان دهنده افزوده شدن دو فلز خطرناک مذکور به خون بیماران همودیالیزی می باشد که خود این امر می تواند به نقص غشای سیستم اسمز معکوس و بالا بودن غلظت فلزات مذکور در آب خروجی از آن مرتبط باشد.

آزاد عبدالله زاده، داود کیانی فرد، غلامرضا وفایی سیاح، جواد اشرفی هلان،
دوره ۲۶، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: متیل فنیدات(MPH) از داروهای مورد استفاده در حفظ هوشیاری و بهبود تمرکز است. مونوسدیم گلوتامات(MSG) به عنوان تشدیدکننده طعم به مواد غذایی افزوده می شود. در این مطالعه اثرات این ترکیبات بر روی دستگاه تولید مثل در سن رشد مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: متیل فنیدات(mg/kg ۱۰ و ۵) و مونوسدیم گلوتامات(mg/kg  ۶۰ و ۶) به موش های صحرایی در حال رشد تجویز شد. در انتهای دوره شصت روزه، اندازه گیری هورمون های محور هیپوفیز-بیضه و مطالعات هیستومورفومتری بافت بیضه صورت گرفت.
یافته های پژوهش: مصرف همزمان متیل فنیدات( mg/kg۵) و مونوسدیم گلوتامات( mg/kg۶۰) موجب افزایش غلظت خونی FSH گردید(P<۰,۰۵). بیشترین میزان سطح خونی هورمون LH متعاقب مصرف دوز بالای MPH و MSG به صورت مجزا یا ترکیبی مشاهده شد. اثر MPH و MSG بر تغییرات خونی تستوسترون به صورت وابسته به دوز و متضاد یکدیــگر مشاهده گردید(P>۰,۰۵). مصرف MSG منجر به کاهش جمعیت سلول های سرتولی، اسپرماتوگونی و اسپرماتوسیت گردید. استفاده هم زمان MPH و MSG شدت کاهش جمعیت را تقلیل داد. در مطالعات مورفومتری، کاهش قطر لوله های اسپرم ساز و ارتفاع اپیتلیوم زایگر(P<۰,۰۵) به ویژه در دوز پایین MPH و دوز بالای MSG مشاهده گردید. تغییرات مشاهده شده در ضرایب اسپرماتوژنز همانند مطالعات مورفومتری بود. تغییر شکل لوله ها، ادم بافت بینابینی و کاهش سلول های اسپرماتوژنز در گروه های دریافت کننده MPH و MSG مشاهده شد. دریافت هم زمان ترکیبات مذکور منجر به افزایش سلول های اسپرماتید با هسته پیکنوزه گردید.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف متیل فنیدات و مونوسدیم گلوتامات با القاء تغییرات هورمونی و تغییر در بافت بیضه، می تواند منجر به ایجاد تغییر در عملکرد طبیعی دستگاه تولید مثلی گردد.

سید محمد حسینی، رضا امانی، سید وحید رضوی مهر، امیر حسین مشرفی، محمد حسن آقاجانی خواه،
دوره ۲۶، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: نانوذرات اکسید روی برای اهداف صنعتی و خانگی استفاده می شود که می تواند موجب آلودگی گسترده محیط زیست شود. در این مطالعه تاثیر نانوذرات اکسید روی بر هیستوپاتولوژی، تجمع زیستی نانوذرات، شاخص بیوشیمیایی سرم و آسیب اکسیداتیو بافت کلیه مورد بررسی­ قرار گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی ۸۰ سر موش صحرایی ­ماده نژاد ویستار در هشت گروه شامل کنترل، شم دریافت کننده سالین و پنج گروه دریافت کننده نانوذرات اکسید روی(۴، ۲۵، ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میلی گرم/کیلوگرم) به مدت ۲۸ روز دوبار در هفته تقسیم بندی ­شدند. نیتروژن اوره خون، اسید اوریک و کراتینین توسط دستگاه اتوآنالایزر اندازه گیری­ شد. بررسی های هیستوپاتولوژی بعد از مراحل آماده سازی بافت صورت­گرفت. هضم بافت کلیه با اسید­نیتریک-اسید پرکلریک، محلول مناسبی برای­ تعیین میزان نانوذرات اکسید روی با روش جذب اتمی اسپکتروفوتومتر فراهم می­کند.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که ضایعات هیستوپاتولوژیک در دوز mg/kg ۲۰۰ شامل پرولیفریشن گلومرولی به همراه فیبروز در بافت کلیه می باشد. سطوح سرمی BUN و کراتینین در گروه های تحت درمان نسبت به گروه کنترل افزایش بیشتری را نشان دادند که نشان دهنده سمیت کلیوی است. مقادیر نانوذرات اکسید روی در بافت های­کلیه در گروه های دریافت­ کننده دوزهای بالاتر به طور معنی ­داری بیشتر از سایر گروه ها بود(P<۰,۰۵).
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که نانوذرات اکسید اثرات مخربی بر کلیه دارد؛ به طوری که این نانوذرات در غلظت های بالا دارای اثر سمی بر روی بافت کلیه می باشند.
نیره اکبری، فاطمه اشرفی، میترا صالحی،
دوره ۲۷، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: نانوذرات حامل آنتی بیوتیک می توانند اثرات سیتوتوکسیک بر باکتری های مقاوم به دارو داشته باشند. هدف از این مطالعه بررسی اثر نانوذرات کیتوزان حامل آموکسی سیلین و کلاولانیک اسید بر زنده مانی سویه های MRSA استافیلوکوکوس اورئوس می باشد.
مواد و روش ‌ها: در این مطالعه نانوذرات کیتوزان با روش ژلی شدن ساخته و سپس آموکسی سیلین و کلاولانیک اسید بر روی آن بارگذاری شد و نانوذراتی با ابعاد کمتر ۱۰۰ نانومتر به دست آمد. جهت بررسی تاثیر غلظت های مختلف نانوذرات بر باکتری ها به روش مایکرودایلوشن غلظت های متوالی ۸-۲۵/۰ از نانوکیتوزان و غلظت های متوالی ۱۲۸-۱ از آموکسی سیلین تهیه شد. ۱۰۰ میکرولیتر از غلظت های مختلف نانو کـــیتوزان حاوی آنتی بیوتیک به هر چاهک انتقال یافت. یک میکرولیتر از سوسپانسیون باکتری به آن اضافه گردید. کدورت سنجی در چاهک ها به صورت چشمی مشاهده و جذب نوری در طول موج ۶۳۰ نانو متر توسط دستگاه الایزا ریدر خوانده شد.
یافته ‌های پژوهش: نتایج به دست آمده نشان می دهد که حداقل غلظت مهارکنندگی نانوذرات کیتوزان حامل آموکسی سیلین و کلاولانیک اسید در نمونه حساس ۹/۰ میکروگرم بر میلی لیتر و در نمونه مقاوم ۶/۳ میکروگرم بر میلی لیتر و حداقل غلظت کشندگی آن ها به ترتیب ۸/۱ و ۲/۷ میکروگرم بر میلی لیتر به دست آمد.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده ترکیب حاصل، در مقایسه با کیتوزان و نیز آموکسی سیلین تنها، فعالیت ضد میکروبی بیشتری دارد که این نشان دهنده اثر هم افزایی آموکسی سیلین به همراه کلاولانیک اسید و کیتوزان است.
 
نوشین دلیلی، فاطمه پوررضاقلی، مریم السادات موسوی، مروارید علی نژاد، رضا اسدزاده، صدرا اشرفی، شیوا سموات،
دوره ۳۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: با گذشت سال‌‌ها از اولین مورد موفقیت‌‌آمیز پیوند کلیه، هنوز دربارۀ بهترین رژیم سرکوب ایمنی در این بیماران پرسش‌های بسیاری وجود دارد. مطالعات مختلف نشان داده‌‌اند که استفادۀ طولانی‌مدت از داروهای دستۀ مهارکنندۀ کلسی نورین می‌تواند با نفروتوکسیسیتۀ مزمن همراه باشد و به آسیب غیرقابل‌برگشت به عضو پیوندی منجر شود؛ بنابراین، هدف استفاده از داروهای سرکوبگر ایمنی و کاهش دوز مهارکننده‌‌های کلسی نورین تا حدی ممکن است که ریسک پس زدن پیوند را هم اضافه نکند. این مطالعه با هدف مقایسۀ عملکرد کلیوی و میزان عفونت‌های ویروسی و وقوع رد پیوند پس از پیوند کلیه در بیماران با دو رژیم‌ درمانی متفاوت شامل اورولیموس به‌همراه دوز پایین مهارکنندۀ کلسی نورین در برابر دستورالعمل استاندارد مهارکنندۀ کلسی نورین همراه با مایکوفنولیک اسید در ۶۰ بیمار پیوندی طراحی و اجرا شد.
مواد و روش­ها: این مطالعه به‌صورت تصادفی، در دو گروه از بیماران پیوند کلیه با سن ۱۸ تا ۶۵ سال و به مدت ۱۲ ماه انجام گرفت. گروه اول سیکلوسپورین با دوز ۵/۳ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به‌همراه اورولیموس ۷۵/۰ میلی‌گرم دو بار در روز، همراه با کورتیکواستروئید دریافت کردند و گروه دوم سیکلوسپورین ۶ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به‌همراه مایکوفنولیک اسید یک گرم دو بار در روز، همراه با کورتیکواستروئید دریافت نمودند. همۀ بیماران اینداکشن با تیموگلوبولین دریافت کرده بودند.
یافته­های پژوهش: عملکرد کلیوی بر اساس GFR  در دو گروه پس از ۶ و ۱۲ ماه پس از پیوند، تفاوت آماری معنی‌داری نشان نداد؛ همچنین دربارۀ وقوع رد پیوند نیز میان دو گروه تفاوتی مشاهده نشد، درحالی‌که میزان عفونت سیتومگالوویروس و BK در عرض یک سال اول پس از پیوند، در گروهی که اورولیموس دریافت کردند، پایین‌تر بود.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که رژیم اورولیموس و دوز پایین مهارکنندۀ کلسی نورین را می‌توان به‌صورت de novo در بیماران پیوندی به‌کار برد، بدون اینکه خطر رد پیوند در آنان افزایش یابد و درعین‌حال، ممکن است بتواند از میزان بروز عفونت‌های ویروسی پس از پیوند بکاهد.
واژه‌های کلیدی: پیوند کلیه، سیتومگالوویروس، عفونت، رد پیوند

صفحه 1 از 2    
اولین
قبلی
۱
 

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام Journal of Ilam University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.38 seconds with 48 queries by YEKTAWEB 4701