۳ نتیجه برای سیدی
الهام دولت ، هادی حسن زاده، مصطفی رضایی طاویرانی ، سعید حیدری کشل ، علی جباری ارفعی ، سمانه سادات سیدی، محمدرضا اکبری عبدگاهی، علی همتیان،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: سرطان در حال حاضر، دومین عامل مرگ و میر در جهان است و در بین انواع آن، سرطان سینه شایع ترین سرطان در بین زنان می باشد. یکی از روش های درمان این بیماری پرتودرمانی می باشد که در آن برای بالا بردن بازده درمان میتوان از حساس کننده های پرتویی استفاده کرد. برخی از نانو ذرات به دلیل بالا بردن سمیت سلولی با ایجاد استرس اکســیداتیو و افزایش رادیکال هــای آزاد درون سلول ها از جمله ROS (Reactive Oxygen Species)، می توانند به عنوان حساس کننده مطرح شوند. در این مطالعه اثر هم زمان نانو ذره دی اکسیدتیتانیوم و پرتو گاما بر رده سلولی سرطان سینه انسانی به منظور دستیابی به یک حساس کننده پرتویی مناسب، بررسی گردید.
مواد و روش ها: پس از کشت رده سلولی سرطان سینه در محیط آزمایشگاهی، این سلول ها به صورت هم زمان تحت تابش گاما با دوز Gy ۲ و غلظت µg/ml ۳۰ از کریستال های آناتاز و روتایل نانوذره دی اکسیدتیتانیوم قرار گرفته و درصد بقای سلول ها توسط سنجش MTT محاسبه گردید.
یافته های پژوهش: اعمال نانوذره به تنهایی بهطور متوسط باعث کاهش ۵۰ درصدی بقا در کلیه گروه های آزمایشــی شد. سلول هایی که به طور هم زمان تحت اثر تابش و نانو ذره قرار گرفته بودند، درصد بقای کمــتری از سلول هایی که تنها تحت اثر تابش و یا نانو ذره بودند، داشتند. میزان این تاثیر وابسته به نوع کریستال و دوز نانو ذره بود.
بحث و نتیجه گیری: نانو ذره دی اکسیدتیتانیوم به دلیل ایجاد ROS و افزایش سمیت سلولی، باعث افزایش حساسیت سلول های سرطانی سینه به تابش گاما میشود. کریستال آناتاز به دلیل داشتن ناحیه سطحی بزرگ تر و تولید بیشتر رادیکال آزاد، اثر شدیدتری نسبت به کریســتال روتایل دارد. بنا بر این می توان از این ذره به عنــوان عامل حساس کننده پرتویی استفاده نمود.
الهام دولت، هادی حسن زاده، مصطفی رضایی طاویرانی، وحید سمنانی ، علی جباری ارفعی، سمانه سادات سیدی، لیلی جعفر زاده،
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ویژه نامه زمستان ۹۱ ۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: سرطان در حال حاضر، دومین عامل مرگ و میر در جهان است. سرطان معده جزء سرطانهای با مرگو میر بالا (در حدود ۷۰%) بوده که شیوع آن در مردان دو برابر زنان بوده و در کشورهای آسیای شرقی شیوع بیشتری دارد. یکی از روشهای درمان سرطان پرتودرمانی میباشد که میتوان برای بالا بردن بازده درمانی در آن، از حساسکنندههای پرتویی استفاده کرد. برخی از نانوذرات به دلیل بالا بردن سمیت سلولی با ایجاد استرساکسیداتیو و افزایش رادیکالهای آزاد درون سلولها از جمله ROS (Reactive Oxygen Species)، قابلیت بهکارگیری بهعنوان حساسکننده را دارند. در این مطالعه اثر همزمان نانوذره تیتانا و پرتو گاما بر رده سلولی سرطان معده انسانی، بررسی گردید.
مواد و روشها: پس از کشت رده سلولی سرطان معده انسانی در محیط آزمایشگاهی، این سلولها بهصورت همزمان تحت تابش گاما با دز Gy ۲ و غلظت µg/ml ۳۰ از کریستالهای آناتاز و روتایل نانوذره تیتانا قرار گرفته و درصد بقای سلولها توسط سنجش MTT محاسبه گردید.
یافتههای پژوهش: اعمال نانوذره بهتنهایی بهطور متوسط باعث کاهش ۷۰ درصدی بقا در کلیه گروههای آزمایشی شد. سلولهایی که بهطور همزمان تحت اثر پرتو و نانوذره قرارگرفته بودند، درصد بقای کمتری از سلولهایی که تنها تحت اثر پرتو و یا نانوذره بودند، داشتند. میزان این تأثیر وابسته به نوع کریستال و دز نانوذره بود.
بحث و نتیجهگیری: نانوذره تیتانا به دلیل ایجاد ROS و افزایش سمیت سلولی، باعث افزایش حساسیت سلولهای سرطانی معده به تابش گاما میشود. کریستال آناتاز بهدلیل داشتن ناحیه سطحی بزرگتر و تولید بیشتر رادیکالآزاد، اثر شدیدتری نسبت به کریستال روتایل دارد. بنابراین میتوان از این ذره به عنوان عامل حساسکننده پرتویی استفاده نمود.
روح الله دهقانی، حمید رضا سیدی آرانی، ایران زرقی، بتول شهریسوند،
دوره ۲۱، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه:
بیماری گال از جمله بیماریهای شایع انگلی در دنیا بویژه در نواحی گرم و مرطوب می باشد . با توجه به تنوع اقلیمی و گستردگی کشور ایران و آمار متفاوت و پراکنده بیماری در این کشور ، در این مقاله ضمن مروری بر فراوانی ، پراکندگی و نحوه کنترل این بیماری ، به نقد و بررسی آن پرداخته شده است.
مواد و روش کار :
این مطالعه به روش مروری از نوع تشریحی انجام گرفت و با جستجوی واژگان کلیدی مرتبط در اینترنت و استفاده از مجلات علمی پژوهشی داخل کشور ، همچنین با استفاده از منابع نگارش یافته توسط پژوهشگران در این حوزه ، بررسی صورت گرفت و در نهایت ضمن معرفی و نقد و بررسی این مطالعات ، یافته های حاصله در قالب یک مقاله مروری ارائه گردید.
یافته ها :
بعلت عدم پراکندگی یکنواخت بیماری گال در کشور ، مسئله تشخیص و درمان این بیماری یکی از مهمترین مشکلات در امر کنترل آن است که خسارت عمده ای را بر اقتصاد و بهداشت وارد می نماید.
نتیجه گیری:
با استفاده از پایش و نظارت بر چگونگی گسترش این بیماری می توان جمیعت در معرض خطر را پاک و سالم نگهداشت تا سلامتی و بهداشت جامعه انسانی که از اهداف اصلی سازمان ها و تشکیلات بهداشتی است، فراهم شود.