۱۵ نتیجه برای رشیدی
رجب رشیدی، سید غلام رضا موسوی، علی خوانین،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( خرداد ۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده: فرایند UV/O۳ از جمله روش های اکسیداسیون پیشرفته است که برای تجزیه ترکیبات آلی فرار بکار گرفته می شود. این مطالعه با هدف بررسی کارایی فرایند UV/O۳ در حذف بنزن از جریان هوا با توجه به اثرات رطوبت نسبی، دوز ازن و زمان ماند بر راندمان این روش انجام شده است. روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع تجربی و در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده است. تجهیزات آزمایشی شامل پمپ هوا، پمپ تزریق سرنگی، محفظه اختلاط، روتامتر، ژنراتور تولید ازن، راکتور مجهز به یک لامپ ۱۵ وات UV-C و سیستم تولید رطوبت (شامل ایمپینجر و هیتر) بود. غلظت ppm۸۰ بنزن به صورت مداوم با توجه به مقادیر مختلف رطوبت، دوز ازن و زمان ماند در معرض فرایند UV/O۳ توام، قرار گرفت و میزان غلظت های قبل و بعد از در معرض قرارگیری با فرایند مذکور با هم مقایسه گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و بکارگیری آزمون آنالیز واریانس سه طرفه (Three- way ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج: یافته ها نشان داد که هر سه فاکتور رطوبت نسبی، دوز ازن و زمان ماند بر راندمان فرایند UV/O۳ مؤثر است. به طوری که با افزایش رطوبت نسبی تاحدود ۶۰% کارایی سیستم در حذف بنزن ارتقاء یافت. علاوه بر آن افزایش دوز ازن و زمان ماند نیز سبب افزایش میزان حذف بنزن در فرایند UV/O۳ شد. نتیجه گیری: روش UV/O۳ با توجه به سادگی کار و انجام واکنش در شرایط عادی محیط، می تواند به عنوان یک روش کارآمد برای حذف بنزن از جریان هوا مورد استفاده قرار گیرد و در این خصوص با تأثیر متغیرهایی از جمله رطوبت نسبی، دوز ازن و زمان ماند کارایی سیستم را ارتقاء داد.
مونا زمانیان عضدی، علی رمضانخانی، الهه توسلی، ذبیح اله قارلی پور، مسعود مطلبی، اکبر بابایی، مهنوش رییسی، علی خورشیدی ،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( مرداد ماه ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: بررسی وضعیت تغذیه در گروه های جمعیتی یک ابزار و معیار کاربردی در ارزیابی سلامت فرد و جامعه است، هدف از این مطالعه بررسی وضعیت تغذیه دانشجویان ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از نظر دریافت گروه های غذایی می باشد.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بود که روی ۶۵۸ دانشجوی ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به روش نمونه گیری خوشه ای انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده گردید. در نهایت داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS vol,۱۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته های پژوهش: میانگین سنی دختران ۸۲/۲۱ سال و پسران ۷۶/۲۲ سال بود. مصرف گروه های غلات(P=۰.۰۳)، گوشت و جانشین های آن(P=۰.۰۰۰)، میوه ها(P=۰.۰۰۳)، سبزی ها(P=۰.۰۰۰) و سایر مواد غذایی(P=۰.۰۰۰) در دانشجویان دختر در مقایسه با پسران به طور معنی داری بیشتر بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان می دهد که دانشجویان از عملکرد مطلوبی درخصوص تغذیه برخوردار می باشند. توجه بیشتر مسؤلان به این موضوع و انجام اقدامات لازم در راستای آموزش افراد در این زمینه در جهت حفظ و تداوم این امر ضروری به نظر می رسد.
معصومه علیدوستی ، محمد رئیسی، الهه توسلی ، معصومه ایمانزاد، فاطمه اشرفی حافظ ، علی خورشیدی،
دوره ۲۱، شماره ۵ - ( مهر ماه ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: مرکز ثقل و هسته هر نظام آموزشی، دانشجویان آن هستند و دانشجویان جهت پژوهش که اصلی ترین نیروی محرکه جامعه در مسیر ترقی و توسعه است نیاز به کامپیوتر و اینترنت دارند لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان رضایتمندی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد از مراکز کامپیوتر دانشگاه انجام شد.
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی بود که در آن ۲۷۵ دانشجو از دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد به صورت تصادفی وارد مطالعه شدند ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود که پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ ۸۸/۰ به دست آمد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS vol,۱۶ تجزیه و تحلیل شد و میزان P<۰.۰۵ معنیدار در نظر گرفته شد.
یافته های پژوهش: افراد مورد پژوهش ۱۲۱ نفر(۴۴ درصد) دانشجوی دختر و ۱۵۴ نفر(۵۶ درصد) پسر بودند میانگین سن در دختران ۴۷/۲±۶۴/۲۱ و در پسران ۳۳/۲±۸۱/۲۱ بود. میانگین نمره رضایتمندی از مرکز کامپیوتر دانشکده پزشکی ۴۳/۲۲±۴۰/۴۸، مرکز کامپیوتر معاونت پژوهشی ۵۷/۱۹±۹۲/۴۹ و میانگین نمره رضایتمندی از مراکز کامپیوتر خوابگاه ها ۲۵/۲۳±۹۰/۲۸بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج حاکی از آن است که میزان رضایت دانشجویان از مراکز کامپیوتر خوابگاهی نسبت به سایر مراکز در حد پایین تری می باشد لذا از آن جا که دانشجویان پس از پایان کلاس درس بیشترین وقت خود را در خوابگاه می گذرانند برطرف کردن نقایص در این مراکز سبب جلوگیری از اتلاف وقت دانشجو به دلیل مراجعه به سایر مراکز کامپیوتری می شود.
آقای همایون هارون رشیدی، دکتر علی اکبر ارجمندنیا، دکتر غلامعلی افروز، دکتر کیومرث بشلیده،
دوره ۲۱، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: کم وزنی هنگام تولد یکی از شاخص های مهم بهداشتی در ارزیابی مراقبت های دوران بارداری در سراسر جهان است. با شناخت عوامل خطرزای مرتبط با کم وزنی می توان از بروز آن پیشگیری کرد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه درماندگی روانشناختی مادران دارای نوزادان با وزن کم و مادران دارای نوزادان با وزن مطلوب بود.
مواد و روش ها: در این پژوهش علی مقایسه ای ابتدا کلیه ی نوزادان متولد شده از اول فروردین ماه ۱۳۹۰ تا پایان اسفند ماه ۱۳۹۰ در مراکز بیمارستانی و زایشگاهی استان خوزستان انتخاب شدند و سپس ۱۰۰ نوزاد کم وزن و ۱۰۰ نوزاد دارای وزن طبیعی به صورت تصادفی انتخاب شدند و مادران به فرم کوتاه مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس(DASS- ۲۱) با اعتبار کل ۸۲/۰ پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری T مستقل استفاده شد.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد بین مادران دارای نوزادان با وزن کم با مادران دارای نوزادان با وزن مطلوب در مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس تفاوت معناداری وجود دارد(۰۰۱>P).
بحث و نتیجه گیری: با شناسایی برخی عوامل خطرزای مرتبط با کم وزنی می توان از آن پیشگیری کرد. نتایج پژوهش مورد بحث و بررسی قرار گرفت و محدودیت های پژوهش و پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی ارائه گردید.
امیر کاوسی، ریحانه سفیدکار ، حمید علوی مجد ، یوسف رشیدی، معصومه ایمان زاد، حشمت اله نورمرادی،
دوره ۲۱، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: گسترش شهرنشینی و توسعه فعالیت های صنعتی به شدت باعث آلودگی هوای شهرها شده است که تهدیدی جدی برای سلامت افراد است. به همین علت آگاهی از کیفیت هوا در دوره های زمانی و روند تغییرات آلاینده های هوا در موقعیت های مکانی می تواند نقش مهم و موثری در مدیریت سلامت شهری و سیاستگذاری کاربری اراضی داشته باشد. هدف این مطالعه پهنه بندی غلظت آلاینده CO و تهیه نقشه احتمال رخداد آلودگی هوا برای این آلاینده، با استفاده از مدل های اتولجستیک، اتولجستیک مرکزی شده و روش کریگینگ نشانگر برای شهر تهران بوده است.
مواد و روش ها: داده های مورد بررسی در این پژوهش کاربردی شامل کلیه غلظت های ثبت شده از آلاینده CO است که به وسیله ایستگاه های سنجش آلودگی هوای شهر تهران در دی ماه ۱۳۹۰ اندازه گیری شده اند. تحلیل این داده ها از روش های کریگینگ نشانگر، مدل اتولجستیک و مدل اتولجستیک مرکزی شده صورت گرفت. جهت برازش این مدل ها از نرم افزارهای Arc Gis و R استفاده شد.
یافته های پژوهش: پیشگویی های حاصل از این روش ها نشان دادند که مناطق شمالی، شرقی و مرکزی شهر تهران از سایر نواحی شهر آلودهتر هستند. از بین روش های مورد استفاده در این پژوهش، مدل اتولجستیک مرکزی شده از توان پیشگویی بالاتری نسبت به روش کریگینگ نشانگر و مدل اتولجستیک برخوردار بود.
بحث و نتیجه گیری: پیشنهاد می شود که برای تحلیل داده های دودویی از مدل اتولجستیک مرکزی شده استفاده شود. زیرا در این مدل با لحاظ شدن اثر متغیرهای توضیحی، پیشگویی های دقیق تری نسبت به روش کریگینگ نشانگر ارائه شد و از طرف دیگر اریبی موجود در اندازه احتمالات محاسبه شده با روش اتولجستیک، با کمک این روش رفع میشود.
امین کریمی، محمدرضا ملکی، اشکان نصیری پور، علی خورشیدی،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ضمیمه شهریور ماه ۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده مقدمه: نظارت یکی از ابزارهای موثر برای کمک به مدیران و کارکنان سلامت در جهت افزایش کارایی واثر بخشی خدمات مورد نیاز میباشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر نظارت حمایتی در بهبود کیفیت عملکرد سیستم شبکه بهداشتی درمانی استان ا یلام انجام گردید.
مواد وروش ها: این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری شامل اعضای تیمهای نظارت شبکههای بهداشتی درمانی هشتگانه سطح استان میباشد. مداخله پژوهش شامل برنامه آموزشی برای اعضای تیم های نظارتی که بصورت کارگاه اجرا گردید. با تعیین شاخص های مناسب، حیطه های مختلف مرتبط با تدوین واجرای برنامه های بهداشتی در سطح مراکز ارائه دهنده خدمت در قبل و بعد از مداخله اندازه گیری و با هم مقایسه گردید.
یافته های پژوهش: تحت تاثیر آموزش نظارت حمایتی، تفاوت میانگین عملکرد تیم های نظارت در زمینه های تعیین وضعیت موجود، شناسایی علل مشکلات، اولویت بندی مشکلات،ارائه راه حل مناسب، تدوین برنامه عملیاتی، ارزشیابی برنامههای بهداشتی، در قبل و بعد از مداخله معنی دار بود(۰,۰۱ P< ).
نتیجهگیری: با توجه به تاثیر اجرای مدل نظارت حمایتی در ارتقاء دانش و عملکرد تیم های نظارت شبکه بهداشتی درمانی و درنهایت بهبود شاخصهای بهداشتی اجرای آن در نظام بهداشتی می تواند نقش مهمی را در افزایش کارایی سیستم بهداشتی درمانی و توسعه سطح سلامت جامعه داشته باشد.
وازه های کلیدی : نظارت حمایتی، تیم نظارت، پایش، ارزشیابی
مهران بابانژاد، طیبه پورکرمخان، علی دلپیشه، علی خورشیدی، خیرالله اسداللهی، کورش سایه میری،
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: اختلالات روانی نقش مهمی در وقوع خودکشی دارند به طوری که بیش از ۹۰ درصد از قربانیان خودکشی، در زمان مرگ خود حداقل از یک اختلال روانی رنج می برند. مطالعه حاضر با هدف تعیین جنبه های اپیدمیولوژیک خودکشی ناشی از اختلالات روانی در استان ایلام انجام شده است.
مواد و روش ها: از طریق یک مطالعه مقطعی تمامی موارد خودکشی موفق و ناموفق(۵۱۸۸ مورد) در استان ایلام در فاصله سال های ۸۸-۱۳۷۲ و با استفاده از یک چک لیست جمع آوری شد. آزمون های کای دو و رگرسیون لجستیک برای برآورد خطر نقش عوامل خطر مرتبط با خودکشی ناشی از اختلالات روانی به کار رفت.
یافته های پژوهش: به طور کلی ۵/۲۷ درصد موارد خودکشی ناشی از اختلالات روانی بود. فراوانی خودکشی ناشی از اختلالات روانی به طور معنی داری در مردان(۳/۲۹ درصد)، افراد ۳۰ سال و بالاتر(۲/۳۳ درصد)، خودکشی ناموفق(۳/۲۸ درصد)، سال ۱۳۷۵(۴۴ درصد)، و دهه ۷۰ شمسی(۳/۳۰ درصد) بیشتر بود. خطر خودکشی ناشی از اختلالات روانی برای زنان(۹۷/۰– ۷۴/۰=CI و ۸۵/۰=OR)، سال ۱۳۷۳(۲۴/۶–۲۷/۱=CI و ۸۲/۲=OR)، خودکشی موفق(۹۷/۰–۶۸/۰=CI و ۸۱/۰=OR) و گروه سنی ۲۹-۲۵ سال(۰۱/۱–۶۶/۰=CI و ۸۲/۰=OR) برآورد گردید.
بحث و نتیجه گیری: آموزش افراد در معرض خطر از جمله موارد ناموفق خودکشی به خصوص در قشر مردان، ضروری به نظر می رسد.
مرضیه منصوری جلیلیان، علی دل پیشه، علی خورشیدی، کوروش سایه میری،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: سوانح ترافیکی دومین علت مرگ و میر و مصدومیت و نخستین عامل از دست رفتن عمر در ایران است. این مطالعه با هدف شناسایی ویژگی های انسانی مرتبط با وقوع سوانح ترافیکی در استان ایلام انجام شد.
مواد و روش ها: داده های مربوط به سوانح ترافیکی استان ایلام طی مطالعه مقطعی(توصیفی-تحلیلی) به روش سرشماری در دوره یک ساله(۱۳۹۱) مورد آنالیز قرار گرفت. این داده ها بر اساس فرم کام ۱۱۴ و توسط کارشناسان راهنمایی و رانندگی با حضور در صحنه تصادف جمع آوری شده بود. پس از بررسی و آماده سازی، داده ها وارد نرم افزارvol,۱۳ STATA شده و با استفاده از آزمون های آمار توصیفی، کای اسکوئر و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: مجموع ۲۳۱۴ سانحه ترافیکی مورد بررسی قرار گرفت رانندگانی که دچار سانحه شده بودند ۳۳۱۷ نفر مرد(۸۸/۹۶ درصد) و ۱۰۷ نفر زن(۱۳/۳ درصد) بودند. میانگین سنی رانندگان(۸۳/۱۰±۳۳/۳۶) بود. بیشترین فراوانی تصادفات در گروه سنی ۲۱ تا ۳۰ سال(۵/۳۶ درصد) و کمترین در گروه سنی ۷۱ تا ۸۰ سال با(۳/۰ درصد) بود. بین سن راننده، تحصیلات راننده، استفاده از کمربند ایمنی، گواهینامه رانندگی، علل انسانی و سوانح ترافیکی منجر به مرگ یا مصدومیت رابطه آماری معنی داری دیده شد(۰,۰۵>P). شانس تطبیق شده برای سوانح ترافیکی منجر به مرگ یا مصدومیت در عدم استفاده از کمربند ایمنی ۷۰/۴ برابر بیشتر از استفاده از کمربند ایمنی بود و شانس تطبیق برای سوانح ترافیکی منجر به مرگ یا مصدومیت در عدم رویت گواهینامه رانندگی ۹/۲ برابر بیشتر از گواهینامه پایه یک بود(P<۰,۰۵).
بحث و نتیجه گیری: آموزش و الزام رانندگان به رعایت قوانین و مقررات رانندگی و استفاده از کمربند ایمنی می تواند در تعدیل حوادث ترافیکی منجر به مرگ یا مصدومیت نقش به سزایی داشته باشد.
مقداد کاظمی، محسن جلیلیان، مهرداد کاظمی، محمدامین رشیدی،
دوره ۲۵، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: منابع انسانی از مهم ترین فاکتور های توسعه سازمانی میباشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش، جابجایی شغلی، ارزشیابی عملکرد و پیشرفت شغلی در توسعه منابع انسانی انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی بود که بر روی ۲۰۰ نفر از کارکنان شاغل در پردیس و ستاد دانشگاه علوم پزشکی ایلام انجام گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه بررسی عملکرد منابع انسانی استفاده شد. داده های مطالعه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS,۲۱ و با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد میانگین سنی، سابقه کاری و آموزش های بدو خدمت در کارکنان ستاد دانشگاه به طور معناداری بیشتر از پردیس میباشد(۰۵/۰P<). یافته های آزمون پیرسون حاکی از همبستگی مثبت و معنی دار بین عملکرد منابع انسانی با آموزش در ستاد دانشگاه بود (۰۵/۰P<) متغیر های آموزش (۹۸/۰±۴۸/۲) و ارزشیابی عملکرد (۳۳/۱±۴۱/۲) به ترتیب در پردیس و ستاد دانشگاه بالاترین میانگین نمره را در بین عوامل تاثیر گذار بر توسعه منابع انسانی به خود اختصاص دادند.
بحث و نتیجه گیری: به کار گیری استراتژی های مناسب در آموزش و ارزشیابی کارکنان میتواند تاثیر قابل توجهی بر عملکرد و توسعه منابع انسانی دانشگاه و واحدهای تابعه آن داشته باشد.
محمد امین رشیدی، عبدالحسین پورنجف، مقداد کاظمی، ستار کیخاونی،
دوره ۲۶، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: سلامتی و عوامل موثر بر آن از جمله مولفه های مهم و تاثیرگذار بر روی رفتار، عملکرد کاری و بهره وری افراد در سازمان های مختلف می باشد. دانشگاه های علوم پزشکی، نقش اساسی و کاربردی را در ارتقای بهداشت و انتقال مفاهیم آن به جامعه و ارائه خدمات بهداشتی-درمانی دارند. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سلامت عمومی و فاکتورهای تاثیرگذار بر آن در میان کارکنان دانشگاه علوم پزشکی ایلام انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی به صورت نمونه گیری تصادفی بر روی ۱۵۳ نفر از کارکنان شاغل در دو بخش ستاد و پردیس دانشگاه انجام گرفت. جهت جمع آوری داده های سلامت عمومی، از پرسش نامه سلامت عمومی گلدبرگ فرم ۲۸ سوالی آن استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS vol,۱۶ و با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس، X۲، همبستگی اسپیرمن و t مستقل تجزیه و تحلیل قرار شدند.
یافته ها ی پژوهش: نتایج مطالعه نشان داد که ۳/۵۰ درصد از جامعه مورد مطالعه، دارای نمره سلامت عمومی کل ۲۲-۰ (گروه سالم) بودند. آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین سلامت عمومی با وضعیت تاهل همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد(P<۰,۰۵, r=۰.۱۶۴) اما در نمره سلامت عمومی و مقیاس های آن در بین کارکنان دو بخش ستاد و پردیس تفاوت معنی داری یافت نشد(P>۰,۰۵). نتایج مطالعه حاکی از نبود رابطه معنادار بین سلامت عمومی و متغیرهای سن، جنس، سابقه کاری، سطح تحصیلات و نوع استخدامی بود(P>۰,۰۵).
بحث و نتیجه گیری: در این مطالعه، متغیرهای سابقه کار و نوع استخدامی به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر روی کارایی و سلامت عمومی معرفی شدند. هم چنین خرده مقیاس اختلال در کارکرد اجتماعی به عنوان تاثیرگذار ترین خرده مقیاس بر روی سلامت عمومی مشخص شد.
زهرا موسوی، میثم امینی، زیبا محمدی، مهدی بیرجندی، کبری رشیدی،
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: با توجه به اهمیت انجام مداخلات آموزشی در جهت افزایش رفتارهای پیشگیری کننده از عفونت ادراری کودکان، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مراقبت در منزل به والدین، طبق مدل اعتقاد بهداشتی بر عود عفونت ادراری کودکان، انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه نیمه تجربی با طرح قبل و بعد، ۱۲۰ کودک مبتلا به عفونت ادراری که از تاریخ ۱/۷/۱۳۹۶ تا ۱/۱۰/۱۳۹۶ در بخش اطفال بیمارستان امام خمینی(ره) بروجرد بستری شدند، همراه با والدینشان با روش نمونه گیری آسان انتخاب و با استفاده از روش بلوک های تصادفی به دو گروه کنترل و آزمون اختصاص یافتند. والدین افراد گروه آزمون مداخله آموزشی طبق مدل اعتقاد بهداشتی را دریافت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه طراحی شده بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی بود که قبل و یک ماه بعد از مداخله آموزشی توزیع گردید. هم چنین آزمایش کشت ادرار جهت تعیین عود عفونت انجام گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ و نیز آزمون تحلیل چند متغیری، t مستقل، t زوجی، آزمون مقایسه دو نسبت و کای دو تجزیه و تحلیل گردید.
یافته های پژوهش: آموزش سبب کاهش عود مجدد عفونت ادراری کودکان گردید(P˂۰,۰۰۱). هم چنین میانگین نمرات کسب شده در کل ابعاد الگو پس از آموزش در دو گروه افزایش یافت(P˂۰,۰۰۱). در حالی که تفاوت میانگین نمرات پس از آموزش در دو گروه، تنها در حیطه های تهدید درک شده(در گروه آزمون ۳,۸۴ ±۱.۲۱ و در گروه کنترل(۳,۰۳±۱.۰۷)(P=۰,۰۳۹)، منافع درک شده(در گروه آزمون ۱۸,۷۸±۳.۱۴ و در گروه کنترل ۲۰,۱±۲.۸)(P=۰,۰۱۹)، رفتار(در گروه آزمون ۳۰,۸۱±۳.۷۷ و در گروه کنترل۳۰,۱۶±۳.۴۷)(P˂۰,۰۰۱) و خودکارآمدی(در گروه آزمون ۲۹,۵۳±۳.۴۹ و در گروه کنترل ۲۵,۲±۳.۰۷) (P˂۰,۰۰۱) معنادار بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به اثربخشی آموزش مراقبت در منزل بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی و تاثیر آن برکاهش عود مجدد عفونت ادراری کودکان، بهتر است که حین ترخیص کودکان مبتلا به عفونت ادراری از بیمارستان، آموزش های لازم به والدین در زمینه اصول مراقبت در منزل انجام گردد.
آرمین قامشلو، علی رشیدی نژاد، مسعود آل بویه، عباس شکوری،
دوره ۲۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: گاستریت یا ورم معده، یکی از رایجترین بیماریهای درگیرکنندۀ معده است. عفونت با Helicobacter pylori میتواند به آسیبهای DNA و به دنبال آن، فعال شدن مسیرهای ترمیم DNA مستعد خطا منجر گردد که متعاقب آن، تجمع آسیبها در محل شکستهای دو رشتۀ DNA و تشدید بیثباتی ژنوم و تسهیل در روند ایجاد سرطان معده میشود. در این مطالعه، بیان ژنهای ATM، POLM و TP۵۳ که در سیستم ترمیم DNA و توقف چرخۀ سلولی نقش دارند، در مراحل پیشسرطانی معده بررسی گردید.
مواد و روشها: از ۱۸۰ نمونۀ بیوپسی جمعآوریشده، ۳۰ نمونه که گاستریت مزمن متوسط آلوده با هلیکوباکتر پیلوری داشتند، بهعنوان گروه مورد و ۳۰ نمونه دیگر که گاستریت مزمن خفیف بدون آلودگی با هلیکوباکتر پیلوری داشتند، بهعنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. پس از استخراج RNA، ساخت cDNA انجام و بیان ژنهای ATM، POLM و TP۵۳ با روش Real Time PCR در دو گروه سنجیده گردید.
یافتههای پژوهش: ژنهای ATM، POLM و TP۵۳ در گروه مورد نسبت به گروه شاهد، به ترتیب ۰۷/۴، ۳۵/۳ و ۱۳/۵ افزایش بیان در سطح نسخهبرداری را نشان دادند.
بحث و نتیجهگیری: درمجموع، ژنهای ATM، POLM و TP۵۳ بیان بالاتری را در گروه مورد نسبت به گروه شاهد نشان دادند که ممکن است بیانگر فعال شدن این ژنها پس از عفونت هلیکوباکتر پیلوری و به دنبال آن، فعال شدن مسیر ترمیم DNA مستعد خطا و نوترکیبی غیرهومولوگ شود.
مقداد کاظمی، علی محمد عباسی، مهرداد کاظمی، نرگس جمشیدزاده، محمدامین رشیدی،
دوره ۲۹، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: ارزیابی ریسک فرایندی سامانمند و ضــروری بــرای تعیــین تــأثیر، رخــداد و پیامــدهای فعالیتهای انسان بر سیستمهای مخاطرهآمیز است؛ بنابراین، هدف از این مطالعه، شناسایی خطرات و تعیین ریسک کلی بخشهای گوناگون پالایشگاه گاز ایلام است.
مواد و روشها: در این مطالعۀ توصیفی- استنباطی، ارزیابی ریسک با تلفیقی از روشهای Bow-tie و FMEA بر روی ۱۸ بخش مختلف پالایشگاه گاز ایلام انجام گرفت. ابتدا با استفاده از روش Bow-tie، رویداد اصلی، تهدیدها، پیامدها، اقدامات پیشگیرانه و بهبود مشخص گردید؛ سپس با استفاده از روش FMEA، عدد اولویت ریسک (حاصلضرب شدت، وقوع و کشف) به دست آمد. درنهایت، سطح ریسک در سه گروه بحرانهای کم، متوسط و زیاد دستهبندی شد.
یافتههای پژوهش: بر اساس Bow-Tie، فعالیت رهایش و آزادسازی گاز هیدروژن سولفید (H۲S) بهعنوان رویداد اصلی معرفی گردید. علاوه بر این، عوامل نشتی و ترکیدگی مخزن، خوردگی و فرسودگی لولهها و اتصالات، خطای انسانی، شرایط عملیاتی نامناسب و عوامل طبیعی در نقش تهدید، همچنین صدمه به منابع انسانی و زیستمحیطی و خسارات مالی بهعنوان پیامد مشخص شدند. بر اساس FMEA، خطر نشتی و ترکیدگی مخزن با دو اثر صدمات انسانی و زیستمحیطی در حیطۀ بحران زیاد (مهم) قرار گرفت و بهعنوان مهمترین خطر شناخته شد.
بحث و نتیجهگیری: پالایشگاههای گاز به علت ذات و ماهیت فرایند کاری، با خطرات بسیاری مواجهه هستند. رویکرد تلفیقی Bow-tie و FMEA روش مناسبی برای ارزیابی ریسک در اینگونه صنایع است.
مصطفی گواهی، حدیثه قربان نیا دلاور، فاطمه السادات موسوی خورشیدی، مجتبی رنجبر، سمیه رهایی،
دوره ۳۰، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: گیاهان دارویی منابع ارزشمندی از ترکیبات آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی مختلف هستند. در این مطالعه، تأثیر روشهای مختلف عصارهگیری با حلالهای آبی و متانولی بر فعالیتهای آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی گیاه مریمنخودی خزری بررسیشده است.
مواد و روش ها: این تحقیق یک مطالعۀ پایهای تجربی است. در این مطالعۀ آزمایشگاهی، عصارهگیری آبی و متانولی با سه روش مگنت، بن ماری و شیکر از نمونۀ خشک انجام شد؛ سپس اثر آنتی اکسیدانی با روش های حذف رادیکال آزاد DPPH (۲,۲-diphenyl-۱-picrylhydrazyl.) و میزان قدرت کاهندگی (Reducing power) به همراه تعیین میزان فنل تام و فلاونوئید تام تعیین گردید. بررسی اثر ضدباکتریایی عصارۀ آبی و متانولی علیه باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشریشیاکلای به روش دیسک دیفیوژن صورت گرفت.
یافتهها: بررسی خواص آنتیاکسیدانی نشان داد که عصارۀ متانولی اثر قویتری نسبت به عصارۀ آبی دارد. در میان روشهای مختلف عصاره گیری، روش مگنت نسبت به دو روش دیگر برتری داشت. این نتایج دربارۀ مقدار فنل تام و فلاونوئید تام نیز به همین صورت بود. بررسی خواص آنتی باکتریایی مشخص کرد که عصارۀ متانولی فعالیت آنتی باکتریایی داشت، درحالیکه عصارۀ آبی اثر آنتی باکتریایی از خود نشان نداد.
بحث و نتیجهگیری: نتایج بهدستآمده از این بررسی نشان داد که عصارهگیری به روش مگنت، بالاترین کارایی را در گیاه مریمنخودی خزری داشت. هر دو عصارۀ آبی و متانولی خواص آنتیاکسیدانی داشتند، درحالیکه تنها عصارۀ متانولی خواص آنتیباکتریایی از خود نشان داد؛ بنابراین میتوان گفت عصارۀ متانولی به روش مگنت، بهترین خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی را دارد.
راضی ناصری فر، مرتضی شمس، سعید فیض بابایی، نسرین رضایی، شهاب فلاحی، محمدرضا حافظی احمدی، مینا مامی زاده، جلیل فیضی، وحید نعمان، ابراهیم فتح الهی، عظیم حسن بیگی، ابراهیم بابااحمدی، محمد حسین ابراهیم پور، حشمت اله علی رحمی، سمیه چمن آرا، یاسمن رشیدی، سحر ضیائی،
دوره ۳۱، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: لیشمانیازیس به عنوان یکی از شش بیماری عفونی مورد تأکید سازمان جهانی بهداشت است. شهرستان های مهران و دهلران در جنوب استان ایلام از کانون های آندمیک لیشمانیازیس جلدی (سالک) در کشور هستند. استان ایلام با دارا بودن ۴۲۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق در معرض بسیاری از بیماری های زئونوز و گرمسیری از جمله بیماری سالک قرار دارد. لذا پیشگیری، تشخیص اولیه بیماری و درمان از ضروریات می باشد. برنامه ثبت یا (Registry) یک جزء جدا ناپذیر و ضروری سیستم های جامع مراقبت بیماران بوده که از آن می توان به عنوان ابزاری برای نشان دادن سیر بیماری استفاده نمود. این برنامه با تامین داده های لازم به عنوان ابزار مفیدی برای استفاده مدیران در برنامه های مراقبت می باشد. در رجیستری علاوه بر داده های بیماری کلیه اطلاعات مربوط به ریسک فاکتورهای مهم و پیامد بیماران (Follow up) نیز ثبت و جمع آوری می شود.
مواد و روش ها : برنامه ثبت لیشمانیوز جلدی (سالک) در مناطق اندمیک استان ایلام با هدف مقایسه روش های صحیح تشخیص این بیماری با روش رایج تشخیص (میکروسکوپی) و تعیین میزان خطاهای انجام شده توسط کارشناسان آزمایشگاه در قالب یک مطالعه مقطعی از اردیبهشت ۱۳۹۸ لغایت شهریور ۱۴۰۰ می باشد.
یافته های پژوهش: با استفاده از روش های مولکولی (PCR) از مجموع ۱۰ درصد کل لام های مثبت دریافتی از دو شهرستان دهلران و مهران حدود ۵ درصد مثبت کاذب و از کل لام های منفی ارسالی ، ۲۸% منفی کاذب تشخیص داده شد. لازم به ذکر اینکه زمان اجرای برنامه ثبت سالک در استان ایلام همزمان با اپیدمی بیماری کرونا بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به یافته های این مطالعه و اهمیت بیماری به دلیل آندمیک بودن آن در بخش جنوبی استان ایلام، وجود آمار صعودی میزان شیوع بیماری سالک در سال های گذشته، همزمانی تردد زائرین اربعین حسینی با دوره انتقال بیماری، عوارض روحی و جسمی ناشی از بیماری و مهم تر از همه اطمینان از گزارش های ارجاعی کارشناسان مراکز بهداشتی و آزمایشگاهی در خصوص تشخیص عامل بیماری سالک ، نحوه تشخیص و گزارش دهی و حذف جواب های مشکوک، مثبت و منفی کاذب ، پیشنهاد می گردد تا نسبت به راه انداری مرکز تشخیص جامع مولکولی بیماری در استان های کشور اقدام تا بتوان بیماران را با تشخیص صحیح تا مرحله بهبودی و کامل کردن روند درمان مورد پیگیری قرار داد.