۱۱ نتیجه برای دهقانی
روح اله دهقانی ، سید مهدی تخت فیروزه، مجتبی یگانه ، مهدی مقدادی، سید غلام عباس موسوی، علی حاجی باقری، حمیدرضا گیلاسی ، ذبیح اله قارلی پور ، مرضیه رامندی ، نسرین غیاثی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ضمیمه تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: کشیدن سیگار یکی از رفتارهای غیر بهداشتی است که نه فقط سلامت فرد و جامعه را به خطر می اندازد بلکه مهم ترین علت مرگ و میر است. این در حالی است که امروزه این رفتار پر خطر در میان افراد جامعه رو به افزایش است. این مطالعه وضعیت مصرف سیگار را در شهرستان اردستان مورد بررسی قرار داده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی، برای گروه مورد مطالعه ۱۲۰ نفر مرد سیگاری ۱۸ تا ۶۸ ساله شهرستان اردستان انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه ایی شامل دو قسمت، قسمت اول پرسش نامه شامل ۸ سوال که مربوط به عادات استعمال سیگار و قسمت دوم شامل اطلاعات جمعیتی با ۹ سوال بود. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزارSPSS استفاده شد.
یافته های پژوهش: نتایج بررسی نشان داد که از نظر سن افراد ۷۵ نفر(۵/۶۲ درصد) زیر ۴۰ سال و ۴۵ نفر(۵/۳۷ درصد) بالای ۴۰ سال سن داشتند. سن شروع مصرف سیگار در این افراد به زیر ۲۰ سال که ۹۳ نفر(۵/۷۷ درصد) و بالای ۲۰ سال ۲۷ نفر(۵/۲۲ درصد) بودند. افراد بر اساس تعداد نخ مصرفی سیگار در روز، در گروه خفیف ۱۵ نفر(۵/۱۲ درصد)، گروه مصرف کننده متوسط ۳۵ نفر(۲/۲۹ درصد) و گروه مصرف کننده سنگین ۷۰ نفر(۳/۵۸ درصد) قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصله رابطه معناداری بین محل زندگی، مساحت خانه و تعداد نخ روزانه با استعمال سیگار تا ۳۰ دقیقه بعد از بیدار شدن وجود دارد. هم چنین بین متغیرهای درآمد ماهیانه و تعداد نخ مصرفی سیگار روزانه ارتباط معناداری دیده شد.
بحث و نتیجه گیری: رفتارهای بهداشتی اکتسابی هستند، لذا با بالابردن آگاهی و نگرش افراد در مورد مضرات سیگار می توان رفتارها و باورهای غلط را در آن اصلاح و به سمت انجام دادن رفتارها و عملکردهای بهداشتی درست سوق داد.
سید محسن دهقانی، کرمعلی کثیری، جاسم محمدی، کبری حسن پور ،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( آذر ماه ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: عفونت سیتومگالوویروس (Cyto Megalo Virus:CMV)دلیل شایعی برای بروز ناخوشی و مرگ و میر در بیماران پیوند اعضاء است. پایش سرولوژی فرد عضودهنده و عضوگیرنده در پیوند برای پیشگیری و تشخیص زودرس و استراتژی درمان جهت کاهش شیوع عفونت ضروری است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع سرولوژی CMV در کودکان کاندید پیوند کبد در بیمارستان نمازی شیراز بود.
مواد و روش ها: مطالعه به صورت توصیفی-مقطعی و گذشته نگر بر روی داده های سرولوژی جمع آوری شده از ۹۸ بیمار کاندید پیوند کبد که درسنین زیر ۱۸سال طی سال های ۸۵-۸۸ به بیمارستان نمازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز مراجعه کرده اند انجام گردید. آزمایشات سرولوژیک از طریق تعیین IgM و CMV IgG با روش الیزا انجام شد.
یافته های پژوهش: از ۹۸ کودک بیمار مورد مطالعه، ۵۸ بیمار پسر و ۴۰ بیمار دختر بودند. شایع ترین علائم آنان زردی و آسیت بود. بیشترین بیماری زمینه ای منجر به پیوند کبد، سیروز کریپتوژنیک، آترزی مجاری صفراوی و تیروزینمی بود. درصد کودکان کاندید پیوند کبد که IgM و CMV IgG مثبت داشتند به ترتیب ۹/۹۲ درصد و ۳/۱۷ درصد بودند و تعداد IgM و CMV IgGمنفی در کودکان به ترتیب ۱/۷ درصد و ۷/۸۲ درصد بود. سرولوژی مثبت با شیوع بالا باعث شده بیماران پرخطر که گروه دهنده مثبت و گیرنده منفی(D+/R-) می باشد. درصد کمتری را در بیماران ما تشکیل دهند زیرا گیرنده های سرولوژی منفی(R-) تنها ۱/۷ درصد می باشند.
بحث و نتیجه گیری: شیوع بالای سرولوژی CMV مثبت در بیماران کاندید پیوند کبد، نیاز به برنامه مداوم و مناسب برای جلوگیری از عوارض مرتبط با عفونت از طریق تشخیص زودرس و درمان را تأیید می کند و این اقدامات برای داشتن پیامد مثبت در بیماران پیوند کبد ضروری است.
روح الله دهقانی، حمید رضا سیدی آرانی، ایران زرقی، بتول شهریسوند،
دوره ۲۱، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه:
بیماری گال از جمله بیماریهای شایع انگلی در دنیا بویژه در نواحی گرم و مرطوب می باشد . با توجه به تنوع اقلیمی و گستردگی کشور ایران و آمار متفاوت و پراکنده بیماری در این کشور ، در این مقاله ضمن مروری بر فراوانی ، پراکندگی و نحوه کنترل این بیماری ، به نقد و بررسی آن پرداخته شده است.
مواد و روش کار :
این مطالعه به روش مروری از نوع تشریحی انجام گرفت و با جستجوی واژگان کلیدی مرتبط در اینترنت و استفاده از مجلات علمی پژوهشی داخل کشور ، همچنین با استفاده از منابع نگارش یافته توسط پژوهشگران در این حوزه ، بررسی صورت گرفت و در نهایت ضمن معرفی و نقد و بررسی این مطالعات ، یافته های حاصله در قالب یک مقاله مروری ارائه گردید.
یافته ها :
بعلت عدم پراکندگی یکنواخت بیماری گال در کشور ، مسئله تشخیص و درمان این بیماری یکی از مهمترین مشکلات در امر کنترل آن است که خسارت عمده ای را بر اقتصاد و بهداشت وارد می نماید.
نتیجه گیری:
با استفاده از پایش و نظارت بر چگونگی گسترش این بیماری می توان جمیعت در معرض خطر را پاک و سالم نگهداشت تا سلامتی و بهداشت جامعه انسانی که از اهداف اصلی سازمان ها و تشکیلات بهداشتی است، فراهم شود.
مجید عیدی بایگی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، ایران داودی، وحید احمدی، زهرا دهقانی زاده، بیژن بابایی،
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: دیابت بیماری مزمنی می باشد که بر عملکرد فردی و اجتماعی اثرات گسترده می گذارد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه کیفیت زندگی بیماران دیابتی نوع دو و افراد غیر دیابتی می باشد.
مواد و روش ها: تحقیق حاضر از نوع علی-مقایسه ای(پس رویدادی) می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه بیماران دیابتی نوع دو شهر اهواز می باشد که در سال۱۳۹۰ عضو انجمن دیابت اهواز بودند. نمونه پژوهش به روش در دسترس انتخاب شد. از میان افراد مراجعه کننده به انجمن دیابت، تعداد ۵۰ بیمار دیابتی نوع دو و ۵۰ فرد غیر دیابتی از بین همراهان بیماران دیابتی که از نظر متغیرهای جنس و تحصیلات همتا شدند انتخاب گردیدند. سپس پرسش نامه کیفیت زندگی بین این دو گروه توزیع گردید. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از روش تحلیل واریانس یک راهه(ANOVA) و تحلیل واریانس چند متغیری(MANOVA) مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که بین دو گروه تفاوت معنی داری از لحاظ کیفیت زندگی وجود دارد.(P<۰,۰۰۱) هم چنین در همه حیطه های کیفیت زندگی بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود دارد.
بحث و نتیجهگیری: دیابت نوع دو بیماری مزمنی می باشد که کیفیت زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد.
یوسف ادیب، غلامعلی دهقانی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: امروزه آموزش مبتنی بر شواهد با هدف استفاده جدی، صریح و عقلانی از بهترین شواهد رایج به منظور تصمیم گیری، در آموزش پزشکی مورد توجه قرار گرفته است. آموزش مبتنی بر شواهد روشی موثر در آموزش دانشجویان است و شناخت دیدگاه های مدرسان و فراگیران در زمینه این رویکرد نوین، باعث توسعه کاربرد آن می شود. هدف این پژوهش، تبیین تجارب و درک دانشجویان و مدرسان پزشکی در مورد مفهوم آموزش مبتنی بر شواهد بود.
مواد و روش ها: این مطالعه به روش کیفی سال ۱۳۹۲ و در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. ۱۳ استاد و ۵ دانشجوی پزشکی به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب و تجارب و دیدگاه های آنان تا رسیدن به مرحله اشباع اطلاعاتی شناسائی شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه انفرادی نیمه ساختار یافته و برای تحلیل آن ها از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد.
یافته های پژوهش: در این مطالعه سه درون مایه اصلی مداخله آموزشی، تجربیات مدرس و شرایط یادگیری استخراج گردید. شواهد معتبر تدریس و یادگیری، پژوهش در آموزش، نگرش و باورهای شخصی، تجربه و دانش حرفه ای، شرایط فراگیران و شرایط محیط آموزشی به عنوان زیر طبقات شناسائی شدند.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس تجارب و درک مشارکت کنندگان، مداخله آموزشی، تجربیات مدرس و شرایط یادگیری اجزاء کلیدی آموزش مبتنی بر شواهد می باشند. برای بهبود یادگیری فراگیران، آموزش پزشکی مبتنی بر نظرات و اعتقادات شخصی باید به آموزش بر مبنای بهترین شواهد تغییر یابد.
قاسم کیانی فیض آبادی، امیر حسین محوی، محمدهادی دهقانی،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ضمیمه شهریور ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: مهم ترین نگرانی در کارخانه کمپوست سازی، تولید شیرابه می باشد که به عنوان فاضلاب بسیار آلوده شناخته شده است. دفع شیرابه های تصفیه نشده، منبع بالقوه آلاینده های خطرناک برای خاک، آب های زیرزمینی و سطحی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی کارایی حذف فلزات سنگین شیرابه حاصل از کارخانه کمپوست اصفهان با استفاده از منعقدکننده های سولفات آهن، کلرور آهن، پلی فریک سولفات، آلوم و پلی آلومینیوم کلراید می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع تجربی-آزمایشگاهی می باشد. نمونه شیرابه از حوضچه جمع آوری شیرابه کارخانه کمپوست اصفهان برداشت شد. ابتدا خصوصیات شیرابه شامل COD، BOD، TSS ، pHو فلزات سنگین شامل Zn،Cu ، Ni، Cr و Cdبر اساس روش های استاندارد اندازه گیری گردید. سپس با روش آزمایش جار اثر تغییرات دوز منعقدکننده ها(g/l ۵/۰، ۱، ۵/۱، ۲، ۵/۲ و ۳) و pH (۱۲-۴) در حذف فلزات بررسی و دوز و pH بهینه اندازه گیری گردیدند و بهترین منعقدکننده تعیین گردید.
یافته های پژوهش: در بررسی میانگین غلظت فلزات، فلز روی بیشترین غلظت( mg/l۲/۶) را در شیرابه داشت. pH بهینه برای ته نشینی شیمیایی فلزات سنگین توسط آلوم، پلی آلومینیوم کلراید، کلرورفریک، سولفات فرو و پلی فریک سولفات به ترتیب برابر ۵/۶، ۷، ۱۰، ۱۰ و ۱۱ به دست آمد. غلظت بهینه هر یک از منعقدکننده ها به ترتیب ۲، ۵/۱، ۵/۱، ۲، و ۲ گرم در لیتر محاسبه شد. پلی فریک سولفات با حذف۷۰ تا ۸۷ درصد فلزات سنگین و حذف ۵۰ درصد COD شیرابه بیشترین راندمان را داشت. پس از آن به ترتیب پلی آلومینیوم کلراید با ۶۵ تا ۸۵ درصد، کلرور فریک ۷۵ تا۸۰ درصد، سولفات فرو با ۷۰ تا ۸۰ درصد و در نهایت آلوم با ۷۰ تا ۷۵ درصد حذف فلزات سنگین در اولویت بعدی قرار دارند.
بحث و نتیجه گیری: پلیفریک سولفات موثرترین ماده منعقدکننده جهت کاهش فلزات سنگین شیرابه می باشد و مقایسه نتایج با رهنمود تخلیه پساب ایران نشان می دهد که غلظت فلزات سنگین شیرابه فراتر از میزان حداکثر مجاز نمی باشد.
ملیحه مسعودی فرد، منیره دهقانی، لیلا داروغه، حسین ریاحی، الهه لامع،
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه : پستان در طول دوره های قاعدگی، حاملگی، بارداری و یائسگی تحت تأثیر مداوم تغییرات فیزیکی و فیزیولوژیکی قرار می گیرد. اهمیت بیماری های پستان با افزایش روزافزون ابتلا به سرطان پستان افزایش می یابد. با توجه به شیوع بالای اختلالات پستانی در زنان این تحقیق با هدف بررسی عوامل مؤثر بر توده های پستان در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان آران و بیدگل در سال ۱۳۹۰ انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه مورد شاهدی بر روی ۱۹۸ نفر از زنان دارای توده پستانی و ۱۹۸ نفر بدون توده پستانی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی و خانه های بهداشت شهرستان آران و بیدگل انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک، باروری زنان و راه های تشخیص آن انجام شده است.
یافته های پژوهش : نتایج نشان داد شانس داشتن توده در افراد با سابقه کیست خوش خیم نسبت به افراد بدون کیست برابر با ۰,۷۶ OR= است. شانس داشتن توده در افراد با سابقه فیبروکیستیک نسبت به افراد بدون کیست برابر با ۵ OR= است و شانس داشتن توده در افراد با سابقه فیبروآدنوم نسبت به افراد بدون کیست برابر با ۳۳ OR= است. که فقط داشتن سابقه فیبروآدنوم معنی دارشد.
بحث و نتیجه گیری : توده های خوش خیم پستانی در مرحله ای از زندگی بسیاری از زنان دیده می شود که این توده ها در اکثریت موارد مربوط به زنان در سنین باروری می باشد. اگرچه شایعترین توده ها در سن باروری از نوغ خوش خیم یعنی فیبروکیستیک و فیبروآدنوم بوده ولی به دلیل وجود رابطه معنی دار بروز توده ها با سابقه داشتن توده، لزوم توجه بیشتر به تشخیص زودرس و مطالعات غربالگری و معاینه زنان جوان در سن پایین تر نسبت به جوامع غربی توصیه می گردد.
اکرم دهقانی، فاطمه احمدپور،
دوره ۲۵، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: هیسترکتومی شایع ترین جراحی در زنان غیر حامله می باشد. بررسی فراوانی و علل توتال آبدو مینال هیسترکتومی می تواند دیدگاه های جدیدی را در درمان این بیماران برای متخصصین فراهم نماید. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی و علل توتال آبدومینال هیسترکتومی در بیمارستان شهید مطهری مرو دشت انجام شد.
مواد و روش ها: این بررسی توصیفی - مقطعی به مدت پنج سال از اول سال ۱۳۸۶ تا اواخر سال ۱۳۹۰ در مرکز آموزشی- درمانی شهید مطهری مرو دشت صورت گرفت. اطلاعات بیمار هیسترکتومی شده با مطالعه پرونده های آنان دریافت شد و در پرسش نامه های از قبل تنظیم شده ثبت شد، سپس داده های گرد آوری شده توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: در کل تعداد ۹۱ نفر تحت عمل جراحی هیسترکتومی قرار گرفته بودند. تعداد هیسترکتومی های انجام شده در سال۱۳۹۰ نسبت به دیگر سال های مورد بررسی بیش تر بود. شایع ترین علل هیسترکتومی به ترتیب خونریزی غیر طبیعی از رحم و افتادگی رحم بود. بیش ترین یافته پاتو لوژیک در بیماران مطالعه شده لیومیوما بود.
بحث و نتیجه گیری: شایع ترین علت هیسترکتومی در بیماران خونریزی رحم بود. هم چنین با توجه به افزایش ۱۰ برابری تعداد موارد هیسترکتومی، لزوم استفاده از درمان های جایگزین غیر تهاجمی احساس می شود.
عبدالصالح زر، سید علی حسینی، خاطره دهقانی، سیده زهرا سپهری،
دوره ۲۶، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: سندرم پیش از قاعدگی یکی از مشکلات شایع زنان است و تغییراتی از جمله اختلالات عملکردی را در زنان به وجود می آورد. کیفیت پایین خواب تمام جنبه های زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه سندرم پیش از قاعدگی با کیفیت خواب زنان معتاد سرپرستی شده در مراکز ترک اعتیاد شهر شیراز در سال ۱۳۹۶ هست.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی بر روی ۷۰ زن معتاد سرپرستی شده در مراکز ترک اعتیاد شیراز در سال ۱۳۹۶ انجام شد. آزمودنی ها پس از تکمیل رضایت نامه، پرسش نامه های سندرم پیش از قاعدگی و کیفیت خواب پترزبورگ را تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده و سطح معنی داری P≤۰,۰۵ در نظر گرفته شد.
یافته های پژوهش: نتایج نشان داد ۰۳/۵۳ درصد دارای کیفیت خواب مطلوب و ۷۰/۴۷ درصد دارای کیفیت خواب نامطلوب می باشند. در مورد علائم سندروم پیش قاعدگی، ۶۹/۱۹ درصد در وضعیت خفیف، ۹۶/۴۶ درصد در وضعیت متوسط و ۳۳/۳۳ درصد در وضعیت شدید به سر می برند. بین نمره کلی کیفیت خواب با نمره کل سندروم پیش قاعدگی(P=۰,۰۴) و متغیرهای علائم روحی(P=۰,۰۳) و تاثیر بر زندگی(P=۰,۰۲) و هم چنین بین اختلال عملکرد صبحگاهی با نمره کل سندروم پیش قاعدگی(P=۰,۰۰۳) و متغیرهای علائم روحی(P=۰,۰۲) و تاثیر بر زندگی(P=۰,۰۱) رابطه معنی داری وجود دارد.
بحث و نتیجه گیری: بر اساس یافته ها می توان گفت که بین کیفیت خواب و سندروم پیش قاعدگی در زنان معتاد سرپرستی شده در مراکز ترک اعتیاد شهر شیراز رابطه معنی داری وجود دارد.
مرضیه تولیده، عباسعلی دهقانی تفتی، زهره رهایی، سارا جام برسنگ، حمید دهقان بنادکی،
دوره ۲۷، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: عابرین پیاده و به خصوص کودکان یکی از آسیب پذیرترین گروه های فعال در ترافیک را تشکیل می دهند. آسیب های عابرین پیاده و کودکان یکی از دلایل مهم مرگ و ناتوانی است و پیشگیری از این امر نیازمند راهبردهای آموزشی و اجرای مداخلات علمی-عملی می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان تاثیر مداخله آموزشی با استفاده از پارک ترافیکی بر عبور ایمن از خیابان در دانش آموزان انجام گرفت.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع مداخله ای و با طرح «پیش آزمون-پس آزمون» انجام شد. نمونه مورد مطالعه شامل ۶۶ نفر از دانش آموزان دوره ابتدایی(پایه های اول، دوم و سوم) مدارس شهر یزد در سال تحصیلی ۹۸-۹۷ بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. مداخله شامل آموزش نظری و عملی در محیط پارک ترافیکی بود. ابزار گردآوری اطلاعات، چک لیستی ارزیابی عبور ایمن از خیابان مشتمل بر ۱۲ سوال بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از شاخص های آمار توصیفی و آزمون تی زوج دونمونه ای استفاده شد.
یافته های پژوهش: از بین ۶۶ دانش آموز مورد مطالعه، ۵۰ درصد پسر با میانگین سنی ۳۶/۱±۶۵/۷ سال بودند. کمترین میزان رعایت رفتار ایمن مربوط به عبور از خط عابر پیاده(۱/۶۲ درصد) و عبور از گذرگاه(پل) عابر پیاده(۷/۶۶ درصد) بود به گونه ای که بیش از ۶۰ درصد دانش آموزان این موارد را رعایت نکرده بودند. میانگین و انحراف معیار نمره رعایت رفتار ایمن در عبور از خیابان قبل از آموزش ۷۵/۱±۵/۹ و بعد از آموزش ۴۱/۱±۸۶/۹ بود. نتایج نشان داد نمره رعایت رفتار ایمن در عبور از خیابان در بین دانش آموزان بعد از آموزش به صورت معنی داری افزایش یافته است(P<۰,۰۰۶).
بحث و نتیجه گیری: یافته ها نشان داد که مداخله آموزشی با استفاده از پارک ترافیکی بر عبور ایمن از خیابان در دانش آموزان تاثیرگذار بود است. لذا پیشنهاد می شود از این مداخله به عنوان چارچوبی در تدوین برنامه های آموزشی به منظور عبور ایمن از خیابان در مدارس استفاده کرد.
فخری دخت اکبری، الهه توسلی، سیده لیلا دهقانی، معصومه علیدوستی،
دوره ۳۱، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: بهنظر میرسد برای اطلاعرسانی دربارۀ کمبود آب، آموزش با تمرکز بر تهدید درکشده بتواند مؤثر باشد؛ بنابراین، به علت جایگاه افراد تحصیلکرده بهعنوان الگو در جامعه، مطالعۀ حاضر با هدف تعیین تأثیر آموزش مبتنی بر سازۀ تهدید درکشده بر صرفهجویی مصرف آب در دانشجویان دانشکدۀ علوم پزشکی بهبهان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعۀ نیمهتجربی، با نمونهگیری چندمرحلهای تصادفی، ۶۲ دانشجوی رشتۀ اتاق عمل علوم پزشکی بهبهان در سال تحصیلی ۱۳۹۷-۱۳۹۶ وارد مطالعه گردیدند. ابزار گردآوری داده پرسشنامۀ محققساختۀ ویژگیهای دموگرافیک، تهدید درکشده و سنجش رفتار صرفهجویی مصرف آب بود که پیش از مداخله، دانشجویان آن را تکمیل کردند؛ سپس پیامهای نوشتاری و تصویری مبتنی بر تهدید درکشده آماده و با همکاری اساتید، برای ۴ جلسه در دقایق پایانی کلاس درس در قالب پاورپوینت ارائه گردید و فرصتی برای بحث گروهی و تبادلنظر داده شد؛ همچنین پوستر پیامها در مکانهای مناسب از قبیل سرویسهای بهداشتی نصب و نیز با استفاده از سامانۀ پیامکی دانشکده، پیامهای آموزشی به تلفن همراه دانشجویان ارسال گردید. دو ماه بعد، مجدداً دانشجویان پرسشنامه را تکمیل کردند. تجزیهوتحلیل دادهها در نرمافزار SPSS vol,۱۵ با آزمونهای آماری تی زوجی، آنالیز کوواریانس و ضریب همبستگی پیرسون انجام و ۰,۰۵>P از نظر آماری معنیدار در نظر گرفته شد.
یافته های پژوهش: میانگین و انحراف معیار سن دانشجویان ۳۲/۱±۶۱/۲۰ سال بود. ۳۲ دانشجو دختر (۶/۵۱ درصد) و ۳۰ دانشجو پسر (۴/۴۸ درصد) بودند. پیش از آموزش، میانگین نمرۀ رفتارهای صرفهجویی در مصرف آب ۳۶/۱۶±۹۸/۴۷ و میانگین نمرۀ تهدید درکشده (حساسیت ۲۳/۲۱±۷۴/۶۱ و شدت ۰۹/۲۱±۰۳/۵۹) بود. پس از آموزش، میانگین نمرات افزایش معنیداری داشت و بهترتیب ۵۹/۱۴±۵۵/۷۷، ۵۴/۶±۰/۸۶ و ۵۸/۸±۳۸/۸۳ شد و میان متغیرها رابطۀ معنیدار مستقیم وجود داشت (۰,۰۵>P).
بحث و نتیجهگیری: آموزش سبب افزایش تهدید درکشدۀ دانشجویان نسبت به بحران کمآبی و انجام رفتارهای صرفهجویی در مصرف آب گردید. پیشنهاد میشود، برای بررسی قابلیت تعمیمپذیری نتایج در سطح جامعه، در سایر گروهها نیز مطالعاتی ازایندست صورت گیرد.