مقدمه: بهزیستی روانشناختی برای افراد مبتلا به سرطان از اهمیت فراوانی برخوردار است و تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند ویژگیهای شخصیتی قرار دارد؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر پیشبینی بهزیستی روانشناختی بر اساس تابآوری و تیپ شخصیتی D در بیماران مبتلا به سرطان بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعۀ آماری این پژوهش را همۀ بیماران مبتلا به سرطان عضو مکسا و انجمن مهرشهر اصفهان در سال ۱۴۰۰ تشکیل دادند. نمونۀ پژوهش شامل ۲۲۰ نفر از بیماران مبتلا به سرطان، به شیوۀ نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامههای ویژگیهای دموگرافیک، بهزیستی روانشناختی ریف (۱۹۹۵)، تیپ شخصیتی D دنولت (۲۰۰۵) و تابآوری کانر و دیویدسون (۲۰۰۳) بود. برای تجزیهوتحلیل دادهها از آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و درصد و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با سطح معناداری ۰۵/۰ و از نرمافزار SPSS vol,۲۴ استفاده شد.
یافته های پژوهش: ماتریس همبستگی میان تابآوری، تیپ شخصیتی D و بهزیستی روانشناختی نشان داد که بهزیستی روانشناختی با نمرۀ کل تابآوری (P=۰,۰۰۱، r=۰,۷۰۱) همبستگی مثبت معنیدار و با تیپ شخصیتی D (P=۰,۰۰۱، r=۰,۵۱۷) همبستگی منفی معنیداری دارد؛ همچنین بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه، ۳۸ درصد از واریانس بهزیستی روانشناختی بر اساس متغیرهای تابآوری و تیپ شخصیتی D قابل پیشبینی است (P=۰,۰۰۱). متغیر تابآوری با بتای ۳۸/۰ (P=۰,۰۰۱، T=۰,۶۳۹) بهطور مثبت و معنادار و متغیر تیپ شخصیتی D با بتای ۲۵/۰- (P=۰,۰۰۱، T=۰,۶۰۷) بهطور منفی و معنادار میتواند بهزیستی روانشناختی بیماران مبتلا به سرطان را پیشبینی کند.
بحث و نتیجهگیری: تابآوری و تیپ شخصیتی D میتوانند بهزیستی روانشناختی بیماران مبتلا به سرطان را پیشبینی کنند؛ بنابراین، با انجام مداخلات مربوط به تابآوری و تیپ شخصیتی D میتوان بهزیستی روانشناختی بیماران مبتلا به سرطان را افزایش داد.