مژگان میرغفوروند، سکینه محمد علیزاده چرندابی، نیکتا توانانژاد، مهسا کارخانه،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: متاسفانه امروزه به دلایل مختلفی شیوع شاخص تودهی بدنی (Body Mass Index: BMI) غیر طبیعی در نوجوانان در حال افزایش میباشد که این مسئله میتواند تاثیر منفی بر سلامت آنان داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت BMI و پیشگویی کنندههای فردی – اجتماعی آن در نوجوانان شهر سنندج در سال ۱۳۹۱ انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه روی ۱۵۰۰ نفر از نوجوانان ۱۸- ۱۴ سال (۷۵۰ پسر و ۷۵۰ دختر) مشغول به تحصیل در مدارس دولتی و نیمه دولتی و غیرانتفاعی شهرستان سنندج انجام گرفت. روش نمونه گیری از نوع تصادفی بود. از تحلیل رگرسیون لجستیک چند جملهای برای تعیین پیشگویی کننده های فردی- اجتماعی BMI استفاده گردید.
یافتهها: میانگین (انحراف معیار) BMI در نوجوانان ۸۹/۲۰ (۷۳/۳) kg/m۲ بود. حدود یکچهارم نوجوانان BMI غیرطبیعی داشتند (به ترتیب ۹/۴% و ۲/۲۱% برای BMI کمتر و بیشتر از حد طبیعی). متغیرهای جنسیت، وضعیت اشتغال و مصرف دارو به صورت مداوم پیشگویی کنندههای BMI غیرطبیعی بودند. میزان BMI کمتر و بیشتر از حد طبیعی در نوجوانان پسر بیشتر از نوجوانان دختر بود. فراوانی BMI بیشتر از حد طبیعی در نوجوانان با مصرف مداوم دارو بطور معنیداری بیشتر و در نوجوانانی که همراه با تحصیل مشغول به کار بودند کمتر بود.
بحث و نتیجه گیری: طبق نتایج بدست آمده، شیوع BMI غیر طبیعی بویژه اضافه وزن و چاقی در نوجوانان زیاد میباشد. بنظر می-رسد که انجام پژوهشهای بیشتر در زمینه دلایل اصلی این مشکل و یافتن راهکارهای عملی برای حل آن از ضروریات فوری برای تامین سلامت نوجوانان و در نتیجه سلامت نسل آینده باشد.