۲ نتیجه برای اردشیری لاجیمی
مونا زمانیان عضدی، عبدالرضا اردشیری لاجیمی، مصطفی رضایی طاویرانی، مجید رضایی طاویرانی، رضا خدارحمی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: گیاه اسکلروفولاریا یکی از گونه های بومی نواحی زاگرس میباشد که تاکنون تحقیقات گسترده ای بر روی خواص دارویی آن انجام شده است. تاکنون از خواص ضد سرطانی و ویژگی های متنوع آن گزارشات زیادی منتشر شده است. در این تحقیق از گونه اسکلروفولاریا استریاتا نواحی زاگرس استفاده و عصاره آبی آن تهیه شده است. عصاره بر باکتری گرم منفی اشرشیاکلی و فیبروبلاست انسانی اثر داده شده است.
مواد و روش ها: خاصیت آنتی بیوتیکی غلظت های پایین عصاره های آبی فیلتر نشده و فیلتر شده برگ اسکروفولاریا و تتراسایکلین به عنوان کنترل مثبت، بعد از ۲۴ ساعت انکوباسیون با باکتری گرم منفی اشــرشیاکلی بقا بر اساس میزان کدورت محیط های کشت به کمک دستگاه اسپکتروفوتومتر محاسبه شد. به منظور بررسی خاصیت سایتوتوکسیتی عصاره و اهمیت غلظت ۵ میکروگرم بر میلی لیتر آن، اثر این غلظت از عصاره آبی فیلتر شده و فیلتر نشده برگ اسکروفولاریا بعد از ۲۴ ساعت انکوباسیون بر فیبروبلاست انسانی با کمک روش MTT نیز آزمایش گردیده است.
یافته های پژوهش: نتایج نشان میدهد که غلظت های ۱ تا ۲۰ میکروگرم بر میلی لیتر عصاره آبی فیلتر شده و فیلتر نشده برگ اسکروفولاریا بر رشد باکتری گرم منفی اشرشیاکولی اثر مهاری شدید دارد و بین عصاره فیلتر شده و فیلتر نشده در مهار رشد باکتری تفاوتی دیده نمیشود و این ترکیب با ماده موثر در رشد فیبروبلاست ها که در عصاره وجود دارد متفاوت است.
بحث و نتیجه گیری: هم چنین مشخص گردید که عصاره رقابت تنگاتنگی با تتراسایکلین دارد. با توجه به اثر آنتی بیوتیکی قوی غلظت ۵ میکروگرم بر میلیلیتر عصاره، این غلظت بر بقا فیبروبلاست های انسانی تاثیری ندارد. با لحاظ ویژگی های عصاره از نظر عملکرد آنتی بیوتیکی و اثرات جانبی ناچیز و با انجام مطالعات تکمیلی میتوان اقدامات موثری در جهت استفاده از خاصیت ضد میکروبی این عصاره ارزشمند به عمل آورد.
مونا زمانیان عضدی، عبدالرضا اردشیری لاجیمی، نایبعلی احمدی، سمیرا گیلانچی، ناصر عباسی ، علی همتیان،
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ویژه نامه زمستان ۹۱ ۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: گیاه اسکروفولاریا متعلق به خانواده اسکروفولاریاسه است که از ۲۰۰ نوع گونه گیاهی گلدار تشکیل شده که عموماً به عنوان گیاهان دارویی شناخته شدهاند. این گیاه در نواحی نیمکره شمالی و بخصوص درآسیا یافت می شود. اسکروفولاریا استریاتا، یک گونه بومی ایران است که در مناطق سردسیر و کوهستانی زاگرس رشد میکند و برخی از گونههای آن، دارای خواص مختلف درمانی هستند. در این تحقیق ، اثر عصاره آبی گونه اسکلروفولاریا استریاتا نواحی زاگرس، روی باکتری گرم مثبت استافیلوکوک اورئوس و سلولهای فیبروبلاست انسانی مورد تحقیق قرار گرفته است.
مواد و روشها: خواص آنتیبیوتیکی غلظتهای پایین عصارههای آبی فیلترنشده و فیلتر شده برگ اسکروفولاریا و تتراسایکلین به عنوان کنترل مثبت، بعد از ۲۴ ساعت انکوباسیون بر بقای باکتری گرم مثبت استافیلوکوک اورئوس بررسی شده است. هدف دیگر این بررسی، عبارت بوده است از شناخت خاصیت سایتوتوکسیتی عصاره و اهمیت غلظت ۵ میکروگرم بر میلی لیتر عصاره آبی فیلترشده و فیلتر نشده برگ اسکروفولاریا بعد از ۲۴ ساعت انکوباسیون، روی سلولهای فیبروبلاست انسانی.
یافتههای پژوهش : براساس نتایج بدست آمده غلظتهای بین ۱ تا ۲۰ میکروگرم بر میلی لیتر عصاره آبی فیلترشده و فیلتر نشده برگ اسکروفولاریا بر رشد باکتری گرم مثبت استافیلوکوک اورئوس، اثر مهاری شدیدی نشان داد که میتوان نتیجه گرفت این ترکیب با ماده مؤثر در رشد فیبروبلاستهایی که در عصاره وجود دارند متفاوت بوده است.
بحث و نتیجهگیری: از آنجایی که عصاره گیاه اسکلروفولاریا در غلظتهای مورد بررسی، اثر آنتیبیوتیکی قوی بر استافیلوکوک اورئوس داشته و در غلظتهای پایین اثرتحریک رشد بر بقای فیبروبلاستهای انسانی داشته است. عصاره گیاه اسکلروفولاریا می تواند در آینده جایگاه ویژهای در درمان بسیاری از بیماریهای میکروبی داشته باشد و نیز جهت شناسایی ترکیبات موثر این گیاه و بررسی آن در شرایط in vivo تحقیات بیشتری را میطلبد.