حکیمه زالی، مصطفی رضایی طاویرانی، ایرج پاکزاد،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده
مقدمه: برای کاهش استرس و پیامدهای متعاقب آن، محققین روش های متفاوتی را پپشنهاد می کنند که یکی از آن ها استفاده از گیاهان دارویی است. به نظر می رسد که گیاه اسطوخودوس در افزایش حافظه و کاهش استرس مفید باشد. در این مطالعه به بررسی ملکولی اثر عصاره آبی گیاه اسطوخودوس در مدل حیوانی موش صحرایی با کمک تکنیک پروتئومــیکس پــرداخـته می شود.
مواد و روش ها: استخراج پروتئین از هیپوکامپ در دو گروه آزمایشی که شامل موش های کنترل و موش هایی که عصاره آبی گیاه اسطوخودوس دریافت کرده بودند صورت گرفت. سپس پروتئین ها در مرحله اول(IEF) بسته به pH ایزوالکتریک خود روی نوار استریپ تفکیک شدند و مرحله دوم الکتروفورز دوبعدی SDS page است که مرحله جداسازی پروتئین ها بر اساس وزن مولکولی می باشد. ژل های هر دو گروه مورد آزمایش، جهت رویت لکه های پروتئینی با روش نقره رنگ آمیزی شدند. در نهایت پروتئین های دو گروه جهت آنالیز بیوانفورماتیکی و آماری(آنالیز خوشه بنــدی و آنالیز مـــولفه اصـــلی) با نـرم افزار progenesis same spot مورد مطالعه قرار گرفتند.
یافته های پژوهش: در این تحقیق۹۹۰ نقطه پروتئینی از هر دو گروه به دست آمد. مقایسه بین گروه ها حکایت از بیان ۸۰ نقطه پروتئینی جدید در گروه تحت تاثیر عصاره بود در حالی که هیپوکامپ در حضور عصاره مـــهار بیان ۱۴۰ پــروتئین را نشان داد. بنا بر این حضور عصاره باعث تغییر بیان ژن در هیپوکامپ می شود که نتیجه آن منجر به تقویت فرایند یادگیری و آمـــوختــن می گردد. آنالیز خوشه بندی، پروتئین ها را از نظر بیان به ۳ خوشه اصلی تقسیم نمود که بیانگر وجود پروتئین هایی با بیان مشابه در هر خوشه است که این پروتئین ها می توانند عملکرد مشابهی را در شرایط آزمایش ارائه نمایند یا بیانگر حضور همه آن ها در مسیر بیولوژیکی مشترک است. آنالیز مولفه اصلی(PCA) نتایج حاصل از خوشه بندی را تایید نمود و نشان داد که داده های پروتئینی بر طبق شرایط آزمایش خوشه بندی شده اند.
بحث و نتیجه گیری: در نهایت می توان نتیجه گرفت که عصاره اسطوخودوس باعث تغییر بیان معنی داری در سطح پروتئوم می شود و احتمالا فرایند های بیولوژیک ویژه ای را در هیپوکامپ موش صحرایی فعال می نماید که در همراهی با تقویت یادگیری در موش است.
آنا میفور، مصطفی رضایی طاویرانی، محمدرضا صادقی، غلام بساطی، منصور امرایی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: ناباروری در لغت به معنای عدم توانائی در بروز باروری، بعد از یکسال مقاربت بدون جلوگیری میباشد. حدود ۱۵-۱۰ درصد زوجین در سنین باروری با این مشکل مواجه میباشند(WHO, ۱۹۹۹) و عدم برخورد صحیح با آن میتواند منجر به بروز مشکلات و معضلات روحی، روانی و اجتماعی گردد. مطالعه پروتئین های سلول های اسپرم امروزه از مباحث مورد علاقه محققان و متخصصان باروری و ناباروری است و با توجه به اهمیت بالای عملکرد پروتئین ها، شرایط بهینه برای جداسازی و محلول سازی آن ها برای این که بتوان مخلوطی کامل از آن ها داشت، لازم است.
مواد و روش ها: در طرح پیشنهادی به دلیل معضل موضوع ناباروری و ابهامات مکانیسم های دخیل در آن، علاوه بر بررسی مورفولوژی سلول های اسپرم افراد بارور و نابارور، از دو روش گرادیان پرکل و swim up برای جداسازی سلول های اسپرم افراد بارور و نابارور استفاده شد تا روشی بهینه برای استخراج حداکثر پروتئین راه اندازی شود و بتوان از آن در مطالعات آتی بر روی پروتئین های اسپرم استفاده کرد.
یافته های پژوهش: غلظت اسپرم در روش گــــرادیان پرکل برای افراد نابارور و بارور به ترتیب برابر ۵ و ۸ میلی گرم در هر میلی لیتر لایزت نمونه و در روش swim up برای افراد نابارور و بارور به ترتیب برابر ۱ و ۵/۲ بود.
بحث و نتیجه گیری: با مقایسه دو روش جداسازی به این نتیجه می توان رسید که روش گرادیان پرکل به دلیل جداسازی سلول اسپرم بیشتر وبه طبع آن کسب غلظت پروتئینی بیشتر، روش بهتری در مطالعات پروتئینی خواهد بود.
معصومه شوهانی ، محبوبه رسولی ، فرج اله ملکی ،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: درد یکی از مشکلات شایع پس از عمل سزارین است که باعـــث ایجاد مشـــکلات فیزیـــولوژیک و روان شـــناختی در مادر می شود. اقدامات متعددی جهت کاستن درد پس از عمل صورت گرفته است، اما در مورد مناسب ترین روش بیهوشی اتفاق نظر وجود ندارد. این مطالعه با هدف مقایسه میزان درد و عوارض پس از عمل سزارین با دو روش بیهوشی عمومی و نخاعی انجام شده است.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی بالینی دوسوکور بوده، که در آن ۱۱۰ نفر خانم باردار ۳۵-۲۰ ساله تحت عمل سزارین الکتیو در دو گروه بیهوشی عمومی و نخاعی مورد مطالعه قرار گرفتند. تکنیک جراحی در هر دو گروه یکسان بود. برای تسکین درد از شیاف دیکلوفناک استفاده گردید. شدت درد پس از عمل(درد غیر قابل تحمل، درد شدید، درد متوسط، درد ملایم و عدم وجود درد) با استفاده از مقیاس مشاهده ای درد، فراوانی میزان بروز سردرد، تهوع و استفراغ پس از عمل و میزان مسکن مصرفی در دو گروه ارزیابی و سپس مقایسه گردید. داده های حاصل از مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS vol,۱۱ و آزمون های آماری کای دو و فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: ۳/۱۷ درصد از شرکت کنندگان دارای تهوع و استفراغ و ۷/۲ درصد دارای سردرد بعد از عمل بوده اند. شدت درد بعد از عمل در دو مرحله ریکاوری و قبل از دریافت مسکن، ۵/۴۴ درصد نمونه ها درد متوسط داشته و در بخش پس از دریافت مسکن ۱/۵۹ درصد از نمونه ها درد ملایم داشتند. در ۳/۴۷ درصد از شرکت کنندگان از دو عدد شیاف جهت تسکین درد بعد از عمل استفاده شده بود. بین نوع بیهوشی و تهوع و استفراغ بعد از عمل، تعداد شیاف مصرف شده بعد از عمل، و شدت درد بعد از عمل ارتباط معناداری وجود داشت(P<۰.۰۵) در حالی که بین نوع بیهوشی و سردرد بعد از عمل از نظر آماری ارتباطی مشاهده نگردید.
بحث و نتیجه گیری: نوع بیهوشی بر شدت درد، میزان مسکن مصرفی، سردرد، تهوع و استفراغ بعد از عمل سزارین تأثیر گذار است.
منوچهر قوجائی، ابوالفضل برزگر، رضا اسدزاده،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: آنتی اکسیدان ها مولکول هایی هستند که مانع عمل رادیکال های آزاد شده و ویتامین E یکی از مهم ترین ترکیبات آنتی اکسیدانی محسوب می شود.این ویتامین در آب نامحلول است و همین مسئله کاربرد آن در محیط های قطبی را محدود می سازد.در حال حاضر بررسی های زیادی برای استفاده از آنالوگ های محلول در آب این ترکیب انجام می پذیرد. در این مطالعه به منظور بررسی خواص مورد انتظار ویتامین E در محیط های قطبی از IRFI۰۰۵ که آنالوگ قطبی و صناعی ویتامین E می باشد استفاده شد.
روش کار: بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی برون سلولی IRFI۰۰۵ به روش اسپکتروفتومتریک در طول موج nm ۴۳۰ و با استفاده از رادیکال آزاد Galvinoxyl در غلظت های مولی ۴ : ۱ و ۲ : ۱ ( IRFI۰۰۵:Galvinoxyl ) مورد بررسی قرار گرفت. اثر درون سلولی µM ۵ از IRFI۰۰۵ نیز به روش DCF و با استفاده از پروب رنگی DCFH۲-DA و کیومن هیدرو پروکساید بررسی شد.
یافته ها: IRFI۰۰۵ در خارج و داخل سلول باعث مهار فعالیت اکسیدانی می شود. رادیکال Galvinoxyl در نسبت ۱:۲ دارای جذب نوری ( OD ) پایین تری می باشد و کاملا از محیط حذف شده است. هر مولکول IRFI۰۰۵ قادر به حذف دو مولکول رادیکال آزاد می باشد. در داخل سلول نیز IRFI۰۰۵ باعث سرکوب اثر کیومن هیدرو پروکساید و مهار افزایش شدت فلورسانس می شود.
نتیجه گیری: یافته ها نشان می دهد که در محیط قطبی ، IRFI۰۰۵ یک آنتی اکسیدان بسیار قوی ، وابسته به دوز و فعال است که به خوبی باعث مهار مولکول اکسیدان در داخل و خارج سلول می گردد.
رضا اسدزاده، کاوه عظیم زاده،
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: بر اساس مطالعات قبلی، سطوح پلاسمایی اسیدسیالیک تام در بسیاری از بیماری ها به عنوان یک مارکر التهابی تلقی می شود. این مطالعه تلاش دارد تا سطوح پلاسمایی اسیدسیالیک تام را در افراد مبتلا به پنومونی که یک بیماری التهابی می باشد، تعیین و در صورت امکان آن را به عنوان یک روش تشخیصی مطمئن معرفی نماید.
مواد و روش ها: در این بررسی ۳۰ فرد مبتلا به پنومونی و ۲۰ فرد سالم حضور داشتند. سطوح پلاسمایی اسیدسیالیک تام با استفاده از روش Sydow مورد بررسی قرار گرفت و نتایج با استفاده از آزمون t-test و ROC Curve با یکدیگر مقایسه شدند.
یافته های پژوهش: سطوح پلاسمایی این مارکر در گروه بیمار نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری را نشان داد.(P<۰,۰۰۰۱) همبستگی مثبت معنی داری بین غلظت اسیدسیالیک تام و افزایش سن در افراد بیمار وجود داشت.(P<۰.۰۰۰۱, r=۰.۷۱۸) مساحت زیر منحنی(AUC)، میزان حساسیت و ویژگی تشخیصی اسیدسیالیک در پنومونی به ترتیب برابر ۱، ۱۰۰-۷/۹۶ درصد و ۱۰۰ درصد بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، اسیدسیالیک تام پلاسما از حساسیت و ویژگی خوبی برای تشخیص پنومونی برخوردار می باشد و می توان از آن به عنوان یک مارکر تشخیصی دقیق برای این بیماری استفاده نمود.
خاطره پورنصرت، کوروش سلیمان نژاد، پریچهر یغمایی،
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: آنزیم میلوپراکسیداز(MPO) در فرآیند آترواسکلروزیس و بیماری شریان کرونری(CAD) نقش اساسی دارد. بنا بر این، در این مطالعه مقادیر پلاسمائی این آنزیم در ارتباط با دیگر سازه های خطرساز متداول قلبی-عروقی در بیماران مبتلا به بیماری شریان کرونری پایدار و ناپایدار در مقایسه با افراد کنترل مورد مطالعه قرار گرفت.
مواد و روش ها: در این تحقیق ۳۰ بیمار شریان کرونری ناپایدار، ۳۰ بیمار شریان کرونری پایدار و ۳۰ فرد کنترل بر اساس آنژیوگرافی انتخاب گردیدند. مقادیر پلاسمائی میلوپراکسیداز به روش ایمونواسی سنجش گردید. میزان پروتئین واکنشگر C با حساسیت بالا(hsCRP) پلاسما با روش ایمونوتوربیدیمتری تقویت شده با لاتکس سنجش شد. وضعیت پروفایل لیپیدی و لیپوپروتئینی پلاسما(کلسترول-HDL، کلسترول-LDL، کلسترول تام و تری گلیسرید) نیز با روش های آنزیمی تعیین شدند. دیگر سازه های خطرساز قلبی-عروقی نیز بر اساس پرونده پزشکی افراد و پرسش نامه مشخص گردیدند.
یافته های پژوهش: مقادیر میلوپراکسیداز و hsCRP در بیماران شریان کرونری ناپایدار بیشتر از بیماران شریان کرونری پایدار بود. هم چنین مقادیر این دو بیومارکر در بیماران شریان کرونری پایدار بیشر از افراد کنترل بود.P<۰,۰۱)) در گروه بیماران، میلوپراکسیداز رابطه معنی داری با hsCRP و نیز با بروز بیماری شریان کرونری نشان داد.(P<۰.۰۱)
بحث و نتیجه گیری: افزایش مقدار پلاسمائی میلوپراکسیداز به عنوان یک پیش بینی کننده مثبت بیماری شریان کرونری عمل می کند و مقادیر پلاسمائی آن می تواند بین بیماران شریان کرونری ناپایدار، بیماران شریان کرونری پایدار و افراد کنترل افتراق قائل شده و ارزش تشخیصی داشته باشد.
حسن گلشنی ، مجید دوستی، فاطمه سایه میری، کریمه حقانی، سالار بختیاری ،
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
مقدمه: تومور نکروز فاکتور(TNF-α) سایتوکاینی قوی می باشد که به عنوان یک عامل دخیل در فرایندهای التهابی و تنظیمات سیستم ایمنی و در توسعه چاقی، مقاومت به انسولین و احتمال ابتلاء به دیابت نوع دو شناخته شده است. در این مطالعه ارتباط پلی مورفیسم ۳۰۸-G/A از ژن TNF-α با بیماری دیابت نوع دو(T۲DM) مورد ارزیابی قرار گرفته است.
مواد و روش ها: در مجموع ۱۷۳ نفر مبتلا به دیابت نوع دو و ۱۷۳ نفر با قندخون نرمال در این مطالعه گنجانده شدند. برای تعیین ژنوتیپ افراد PCR-RFLP به کار گرفته شد. سپس فراوانی های ژنوتیپی و آللی در هر دو گروه مورد بررسی قرار گرفت. اندازه گیری لیپیدهای سرم و قند ناشتا، انسولین سرم،HOMA-IR و سطح هموگلوبین گلیکوزیله(HbA۱c) توسط روش های مرسوم انجام شد. آنالیز آماری داده ها با نرم افزار SPSS انجام گرفت.
یافته های پژوهش: فراوانی آلل'A'، به طور معنی داری بین گروه مورد و شاهد متفاوت بود(P<۰,۰۰۶) هم چنین فراوانی ژنوتیپ ها نشان داد که تفاوت معنی داری در ژنوتیپ GA بین افراد مورد و شاهد وجود دارد.(OR=۳.۶۷, ۹۵%, CI=۱.۶۱-۸.۳۵, P<۰.۰۰۲) به طور مشابه، در مدل غالب، بین پلی مورفیسم ۳۰۸-G/A ژنTNF-α و دیابت نوع دو ارتباط معنی داری وجود داشت.(OR=۳.۶۵, ۹۵% CI=۱.۶۶-۸.۰۲, P<۰.۰۰۱) اما ارتباط معنی داری برای مدل مغلوب مشاهده نشد.(P>۰.۰۵)
بحث و نتیجه گیری: این مطالعه اولین مطالعه انجام شده در قوم کرد از غرب ایران است. یافته های این مطالعه نشان داد که فراوانی آلل و ژنوتیپGA تفاوت معنی داری بین دو گروه مورد و شاهد دارد. هم چنین، بر اساس مدل غالب پلی مورفیسم ۳۰۸-G/A ارتباط معنی داری با T۲DM نشان می دهد.
مجید رادپور ، پرویز اشتری، آزاد فتاحی راد، بهروز علیرضا پور ، فاطمه کشاورزی،
دوره ۲۲، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: نانوذرات سیلیکات به دلیل زیست سازگاری، سهولت تهیه و اصلاح سطح اهمیت زیادی در حوزه پزشکی و درمان دارند. با استفاده از پوشش های سطحی مختلف نانوذرات می توان خواص زیست-پزشکی مطلوب و پایداری را برای این ذرات ایجاد کرد. بنا بر این، هدف این تحقیق ارزیابی ورود این نانوذرات در شرایط لوله آزمایش و موجود زنده است.
مواد و روش ها: در این تحقیق، هنگام سنتز نانوذرات مغناطیسی سیلیکات، رادیو داروی ید-۱۳۱ که با استفاده از نقره بر روی مگنتیت(Fe۳O۴) تثبیت شده بود به عنوان هسته نانوذرات مورد استفاده قرار گرفت و در نانوذرات سیلیکات تثبیت شد سپس ورود این نانوذرات در رده سلولی MCF-۷ سرطان پستان و موش بررسی شد. این عمل با استفاده از روش سل-ژل و در میکروامولسیون معکوس با واکنشگر تترااتوکسی سیلان(TEOS) به عنوان مونومر، کوپلیمر ۳-آمینوپروپیل تری اتوکسی سیلان(APTS) به عنوان عامل کنترل گروه های عاملی و پتانسیل زتا نانوذرات انجام شد.
یافته های پژوهش: نتایج TEM(Transmission Electron Microscope) نشان داد که سایز متوسط نانوذرات تولید شده ۴۰ نانومتر است و نزدیک به ۸۰ درصد ید-۱۳۱ اولیه در نانو ذرات محبوس شده است. هم چنین پایداری نانوذرات در محلول حامل بیشتر از ۹۹ درصد می باشد. به علاوه، ۲ تا ۴ ساعت پس از آغاز سنجش ورود نانوذرات به درون سلول به بالاترین میزان خود یعنی ۵۳ تا ۵۴ درصد می رسد.
بحث و نتیجه گیری: نانوذرات سیلیکای مغناطیس تهیه شده در این تحقیق قادرند به طور هم زمان در تشخیص و درمان بیماری ها مورد استفاده قرار گیرند.
مریم صالحی، مهوش جعفری، علیرضا عسگری، کاووس طهماسبی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: دیازینون یکی از مهم ترین حشره کش ارگانوفسفره است که به طور وسیع برای کنترل حشرات در منازل و کشاورزی استفاده می شود. این عامل باعث القاء استرس اکسیداتیو در بافت های مختلف می شود. هدف از این مطالعه بررسی نقش حفاظتی ویتامین هایE و C به عنوان آنتی اکسیدان در کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از دیازینون در بافت کلیه موش صحرایی است.
مواد و روش ها: در مطالعه تجربی حاضر، موش های صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به ۶ گروه تقسیم شدند. گروه کنترل(روغن ذرت به عنوان حلال دیازینون)، گروه دیازینون(mg/kg ۱۰۰)، گروه ویتامین E (mg/kg ۱۵۰)، گروه ویتامین C (mg/kg ۲۰۰) و گروه دیازینون- ویتامین E و گروه دیازینون- ویتامین C را به صورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. ۲۴ ساعت بعد از تزریق، موش ها توسط اتر بی هوش و کلیه ها به سرعت جدا شد. پس از هموژنه کردن بافت ها، فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز(SOD)، کاتالاز(CAT)، گلوتاتیون S- ترانسفراز(GST) و لاکتات دهیدروژناز(LDH) و غلظت های گلوتاتیون(GSH) و مالون دی آلدئید(MDA) توسط روش های بیوشیمیایی تعیین شدند.
یافته های پژوهش: دیازینون باعث افزایش فعالیت آنزیم های SOD،CAT و GST در کلیه ها می شود. هم چنین کاهش غلظت GSH و افزایش غلظت MDA مشاهده می گردد. تجویز ویتامین هایE وC مانع تغییرات این پارامترها در کلیه ها می شود.
بحث و نتیجه گیری: دیازینون با افزایش لیپیدپراکسیداسیون غشاء و کاهش غلظت GSH باعث استرس اکسیداتیو در کلیه ها می شود. تجویز ویتامین هایE و C به عنوان آنتی اکسیدان از طریق پاک سازی رادیکال های آزاد باعث کاهش سمیت دیازینون اما نه به طور کامل می شود.
هانیه معلم بندانی، مجید رجبیان، فردین علی ملایری، وحید محمدی، دنیا عارفی، سمیه دهمرده، سعید محمدی، علی شهروزیان،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: امروزه شیر گاو یکی از مهم ترین و پرمصرف ترین شیرهای حیوانی مورد تغذیه توسط انسان و یک منبع منحصر به فرد از مواد غذایی برای تمام سنین است. آلودگی شیر به فلزات سنگین مانند سرب و کادمیوم آلوده می شود یک خطر برای انسان به شمار می آید. مسمومیت با سرب و کادمیوم موجب اثرات نامطلوبی بر روی انسان می شود که در دوران کودکی بسیار شایع تر است. این مطالعه به منظور بررسی سطح سرب و کادمیوم در شیر گاو در شهر زابل می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه به صورت تصادفی ۱۰۰ نمونه شیر به طور مستقیم از گاوهای مزارع ۵ منطقه زابل برای اندازه گیری باقی مانده فلزات سرب و کادمیوم با استفاده از دستورالعملAssociation of Analytical Communities (A.O.A.C) مورد آزمایش قرار گرفتند. مقدار فلزات سنگین با استفاده از یک طیف سنج جذب اتمی ریلی مجهز به لامپ کاتد توخالی(HCL) در ۳/۲۸۳ نانومتر برای سرب و ۸/۲۲۸ نانومتر برای کادمیوم تعیین شدند. داده های به دست آمده به وسیله نرم افزار SPSS vol,۱۸ و آماره توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
یافته های پژوهش: مشخص شد که میانگین سطح سرب برابر با ppb ۵/۲±۱۷۵/۹ و برای کادمیوم ppb ۰۸/۱±۵۵۷/۴ در شیر گاو است. سطح معناداری آزمون کولموگروف- اسمیرنوف مساوی با(P<۰,۰۵) ppb ۰۵۷/۰ برای سرب و (P<۰.۰۵) ppb ۴۳۵/۰ برای کادمیوم در نظر گرفته شد. سطح استاندارد برای سرب و کادمیوم به ترتیبppb ۱۰۰۰ و ۱۰ است که در همه نمونه های شیر آلودگی سرب و کادمیوم کمتر از حد استاندارد بودند.
بحث و نتیجه گیری: اندازه گیری نمونه ها نشان داد که سطح سرب و کادمیوم کمتر از حد استاندارد جهانی بوده و بنا بر این همه شیرهای تازه جمع آوری شده در این ۵ منطقه پاک و خالص بود.
سیده فاطمه موسوی، علی رمضانی، پرویز اشتری، فاطمه کشاورزی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: مهارکننده های انتخابی آنزیم سیکلواکسیژناز دو، نظیر سلوکوکسیب، روفوکوکسیب و والدوکسیب اخیراً به عنوان کاهنده های پاسخ های التهابی به کار می روند، با وجود این هنوز به مطالعات و تحقیقات بیشتری در زمینه مهارکننده های انتخابی Cox۲ نیاز است. این مطالعه در راستای معرفی ساختارهای جدید با میل ترکیبی بیشتر به آنزیم Cox۲ می باشد.
مواد و روش ها: ساختارهای شیمیایی با ۸۰ درصد شباهت به سلوکوکسیب، از Pubchem در پایگاه اطلاعاتی NCBI استخراج و جمع آوری شد. فایل PDB آنزیم Cox۲ (۶COX) را در حالت پیوند با لیگاند SC-۵۵۸ به عنوان لیگاند مرجع، از سایت RCSB PDB به دست آمد. داکینگ لیگاندها به جایگاه اتصال SC-۵۵۸ را با استفاده از نرم افزار FlexX, Lead IT اجرا شد و انرژی میان کنش های بین ترکیبات مختلف به دست آمد. مقدار IC۵۰ ترکیبات مورد نظر با استفاده از روش غربالگری آزمایشگاهی، بر علیه آنزیم Cox۲ تعیین شد. سرانجام با استفاده از روش سنجش MTT، میزان سمیت سلولی ترکیبات مورد نظر تعیین شد.
یافته های پژوهش: نتیجه غربالگری در پایگاه داده Pubchem، ۵۰۰۰ مولکول مشابه سلوکوکسیب بود. ۲۴ تا از ترکیبات امتیازهای انرژی بهتری نسبت به ۶COX باند شده با SC-۵۵۸ داشتند. لیگاندها به پاکت پیوندی داک شدند که با سرین ۳۵۳، آلانین ۵۲۷، والین ۵۲۳، متیونین ۵۲۲، فنیل آلانین ۵۱۸ و لوسین ۳۵۲ میان کنش نشان دادند. با بررسی چشمی، ترکیبات جهتگیری و حالت پیوندی مشابه با SC-۵۵۸ نشان دادند.
بحث و نتیجه گیری: یافته های ما، رویه محاسباتی کشف ترکیبات جدید ضدالتهابی با فعالیت بیشتر و سمیت کمتر نسبت به مهارکننده های عمومی Cox۲ را قوت بخشید.
اصغر محمدی دوست، سعید ایل بیگی، محمد اسماعیل افضل پور، رضا اصحاب یمین،
دوره ۲۳، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: تمرینات پلایومتریک برای توسعه قدرت و توان انفجاری ورزشکاران مورد استفاده قرار می گیرند، اما به واسطه بخش انقباض برون گرایی که دارند، معمولاً با کوفتگی شدید و آسیب عضلانی همراه هستند. اعتقاد بر آن است که ترکیب کربوهیدرات و پروتئین می تواند از طریق تغییر در متابولیسم پروتئین ها، آسیب های عضلانی ناشی از تمرین را مهار کند. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر مصرف ۵۰۰ میلی لیتر شیر کم چرب بلافاصله پس از یک جلسه فعالیت ورزشی پلایومتریک، بر سطوح سرمی شاخص های آسیب عضلانی(آنزیم های کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز) بود.
مواد و روش ها: جامعه آماری تحقیق کلیه دانشجویان پسر مقطع کارشناسی رشته تربیت بدنی دانشگاه بیرجند بودند که تعداد ۲۰ نفر از آن ها به طور تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و به دو گروه ۱۰ نفری شامل گروه مکمل و دارونما تقسیم شدند. آزمودنی ها در این تحقیق به مدت ۳۰ دقیقه به تمرینات پلایومتریک(به طور متوسط ۲۱۰ حرکت) پرداختند و بلافاصله پس از آزمون، گروه مکمل۵۰۰ میلی لیتر شیر کم چرب مصرف کردند. گروه دارونما ضمن اجرای پروتکل مشابه، به همین میزان دارونما(آب) مصرف کردند. آنزیم های کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز به روش فتومتری اندازه گیری شدند. به منظور بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف، و هم چنین جهت تجزیه تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی(ANOVA، بونفرونی و T مستقل) به کمک نرم افزار SPSS vol,۱۹ استفاده شد.
یافته های پژوهش: سطوح سرمی شاخصهای لاکتات دهیدروژناز(P=۰,۰۳) و کراتین کیناز(P=۰,۰۰۶) به ترتیب در فاصله زمانی ۴ و ۲۴ ساعت پس از تمرین پلایومتریک، در گروه مکمل به طور معنی داری پایین تر از گروه دارونما بود.
بحث و نتیجه گیری: مصرف شیر کم چرب بلافاصله پس از تمرین پلایومتریک، موجب پاک سازی سریع تر شاخص های آسیب عضلانی می شود و در این میان، تاثیر آن بر شاخص لاکتات دهیدروژناز سرم، در فاصله زمانی کوتاه تری رخ می دهد.
مسعود همایونی تبریزی، احمد آسوده، محمد مشرقی، ماهره رضازاده بزاز، مجید داودی، رضا کاظمی اسکویی،
دوره ۲۳، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: پپتید بروینین ۲آر یک پپتید کاتیونیک است که از ترشحات غدد پوستی قورباغه مردابی Rana ridibunda استخراج شــده اســت. ایــن پــپتــید دارای خــواص ضــد میکــروبــی و ضــد ســـرطانی اســت و دارای تــوالــی KLKNFAKGVAQSLLNKASCKLSGQC است. نانوذرات اکسید سریوم(نانوسریا) شکل اکسید شده عنصر کمیاب سریوم هستند که به دلیل تغییرات جای خالی اکسیژن سطحی و آرایش ظرفیتی می توانند به عنوان جاروب کننده های گونه های واکنش پذیر اکسیژن(ROS) در بسیاری از زمینه های بیولوژیک عمل کنند. در این تحقیق خصوصیات آنتی اکسیدانتی پپتید Brevinin ۲R متصل شده به نانو ذره اکسید سریم بررسی شد. اکسید سریوم(CeO۲، سریا) یکی از اکسیدهای فلزی لانتانید است که توانایی شرکت در واکنش های اکسایش و احیاء دارد.
مواد و روش ها: نانو ذرات اکسید سریوم در محلول نشاسته ستز شدند. در مرحله بعد گروه عاملی آمین به سطح نانو ذرات متصل گردید و سپس پپتید به نانو ذره اکسید سریوم متصل گردید. فعالیت آنتی اکسیدانتی پپتید متصل به نانو ذره با روش های جذب رادیکال های ۱، ۱-دیفنیل-۲- پیکریل- هیدرازیل(DPPH)، ۲ و '۲-آزینو بیس(۳-اتیل بنزوتیازولین ۶- سولفونیک اسید(ABTS)، هیدروکسیل(OHº−) و سوپراکسید(O۲º−) و مهار اکسیداسیون لینولئیک اسید سنجش شد.
یافته های پژوهش: نتایج نشان می دهد که پپتید متصل به نانو ذره اکسید سریوم اکسیداسیون لینولئیک اسید را مهار و به عنوان جذب کننده رادیکالDPPH(IC۵۰=۰,۲ mg/ml)، ABTS(IC۵۰=۰,۵۴ mg/ ml)، سوپراکسید (IC۵۰=۰,۰۷۸ mg/ml)، و هیدروکسیل(IC۵۰=۰,۱ mg/ml) عمل کرده است.
بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد که پپتید Brevinin ۲R متصل شده به نانو ذره اکسید سریم جدا شده از ترشحات غدد پوست قورباغه، دارای فعالیت قوی آنتی اکسیدانتی است و فعالیت آنتی اکسیدانتی آن احتمالاً به علت حضور اسیدهای آمینه سیستئین، فنیل آلانین، اسیدهای آمینه آبگریز شامل لوسین و آلانین باشد. خصوصیات آنتی اکسیدانتی پپتید متصل به نانو ذره اکسید سریوم هم چنین به دلیل وجود سریوم باشد.
پریسا قربانی، داریوش حمیدی علمداری، فریده نامور، پریچهره یغمایی،
دوره ۲۳، شماره ۷ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: استرس اکسیداتیو به عنوان عدم تعادل بین تولید رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدانت ها تعریف می شود. استرس اکسیداتیو با بروز بیماری های مزمن هم چون دیابت و سرطان در ارتباط است، از این رو تولید آنتی اکسیدانت های سنتزی و طبیعی جهت جلوگیری از استرس اکسیداتیو و اثرات مخرب آن ضروری است. در این راستا می توان نانو ذرات تولید شده به روش سبز را مورد استفاده قرار داد که خواص آنتی اکسیدانتی نشان می دهند. هدف از این تحقیق بررسی اثر آنتی اکسیدانتی نانو ذره نقره سنتز شده از عصاره آبی میوه سماق به روش سبز می باشد.
مواد و روش ها: فعالیت آنتی اکسیدانتی نانو ذره نقره تولید شده از عصاره آبی میوه سماق به روش سبز با استفاده از قابلیت جذب رادیکال های DPPH(۱، ۱- دیفنیل-۲- پیکریل- هیدرازیل)، ABTS (۲، ۲-آزینو بیس(۳-اتیل بنزوتیازولین ۶-سلفونیک اسید)) و OH (هیدروکسیل) سنجش شد.
یافته های پژوهش: نانو ذره نقره تولید شده از عصاره آبی میوه سماق به روش سبز به عنوان مهارکننده رادیکال DPPH (IC۵۰ =۱۷۰ µM) و ABTS (IC۵۰ =۳۰ µM) و هیدروکسیل(IC۵۰= ۳۵۰ µM) عمل کرده است.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که نانو ذره نقره تولید شده از عصاره آبی میوه سماق به روش سبز، دارای فعالیت قوی آنتی اکسیدانتی است. خاصیت آنتی اکسیدانتی نانو ذرات نقره سماق، آن ها را در درمان بسیاری از بیماری های ناشی از استرس اکسیداتیو و دیگر کاربردهای زیست پزشکی ارزشمند می سازد.
محمد حسنوند، فاطمه کشاورزی، پرویز اشتری، بهروز علیرضاپور،
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: نانوذرات مغناطیسی به عنوان گروهی از مواد نانو مقیاس، انقلاب عظیمی را در روش های تشخیص و درمان در دانش پزشکی ایجاد کرده اند. نیمه عمر مناسب رادیوایزوتوپ ایندیم-۱۱۱ باعث شده تا این رادیوایزوتوپ برای مطالعات داخل بدن، مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش، در ابتدا تهیه کمپلکس رادیو داروی ایندیم-۱۱۱ با نانوذرات مغناطیسی سیلیکات(Fe۳O۴@SiO۲)، جهت به دست آوردن شرایط بهینه جذب و پایداری، مورد بررسی قرار می گیرد. سپس نفوذپذیری این رادیودارو در رده سلولی SKBR۳ سرطان پستان، به منظور استفاده در تشخیص سایر بیماری ها آزمایش گردید.
مواد و روش ها: هسته مگنتیک با روش رسوب دهی تهیه شد. سپس به عنوان هسته ای برای سنتز نانوذرات سیلیکات مورد استفاده قرار گرفت. نانوذرات بر اساس روش سل- ژل در میکروامولسیون وارونه و با استفاده از TEOS و APTS به عنوان مونومرها و پیش سازها سنتز شد. سپس رادیو ایزوتوپ ایندیم-۱۱۱ بر سطح نانو پارتیکل های سیلیکات مگنتیت چذب شد و ذرات رادیو کونژوگه شکل گرفت. سرانجام ورود این ذرات رادیو کونژوگه در رده سلولی SKBR۳ سرطان پستان از طریق کشت سلول مورد بررسی قرار گرفت.
یافته های پژوهش: نتایج حاصل از میکروسکپ الکترونی عبوری نشان داد که سایز متوسط نانوذرات تولید شده ۴۰ نانومتر است. این سایز برای کاربردهای بیولوژیک مناسب است. بررسی رادیو آنالیز آشکار کرد که بیش از ۹۲ درصد ایندیم-۱۱۱ اولیه بر روی نانوذره تثبیت می شود. در بررسی ورود رادیو نانوکنژوگه ۱۱۱In- MSN به درون سلول های SKBR۳، مشخص شد فعالیت ایندیم رادیواکتیو وارد شده در سلول های SKBR۳ برای رادیونانو کنژوگه های ۱۱۱In- MSN پس از یک ساعت از آغاز مطالعه به بالاترین کارایی یعنی ۲۶ درصد تا ۲۷ درصد رسید. نتایج تست های پایداری آشکار کرد رادیو کونژوگه های پایدار شده در طی شست و شو و پراکندگی محکم هستند و بنا بر این به عنوان یک کانژوگیشن محکم در نطر گرفته می شود.
بحث و نتیجه گیری: نظر به ویژگی های منحصر به فرد ایندیم-۱۱۱ نانوذرات ذکر شده که با استفاده از روش های بیوتکنولوژی آماده شده اند می توان برای اهداف تشخیص استفاده شوند.
سارا نصیری سمنانی، فرشته شهیدی،
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: همراه با شیوع چاقی، کاهش وزن نیز طی دو دهه گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافته که هنوز یکی از شایع ترین اختلالات محسوب می شود. هدف این تحقیق بررسی اثر چهار هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف عصاره یونجه بر میزان کاتپسین S و سیستاتین C دختران دارای کاهش وزن می باشد.
مواد و روش ها: تحقیق حاضر بر روی ۲۸ دختر نوجوان دارای کاهش وزن انجام شد. که به طور تصادفی در ۴ گروه(هر گروه ۷ نفر) شامل گروه تمرین، تمرین-مکمل، کنترل، کنترل-مکمل قرار گرفتند. پروتکل تمرین شامل تمرینات مقاومتی به مدت ۴ هفته و ۳ روز در هفته که با شدت ۶۰ درصد یک تکرار بیشینه آغاز و در پایان به ۸۰ درصد آن رسید هم چنین گروه های مصرف کننده عصاره یونجه ۱ سی سی(به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) مصرف نمودند و خون گیری قبل و بعد از ۴ هفته انجام شد.
یافته های پژوهش: میزان غلظت کاتپسین S و سیستاتین C بعد از ۴ هفته در گروه های تمرین، تمرین-مکمل و کنترل-مکمل کاهش معنادار یافت(P<۰,۰۵) ولی در گروه کنترل این کاهش معنادار نبود(P<۰,۲).
بحث و نتیجه گیری: تحقیق حاضر نشان می دهد ۴ هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف عصاره یونجه موجب افزایش وزن، کاهش سطح کاتپسین S و سیستاتین C می شود که در نهایت موجب بهبود ترکیب بدنی می گردند.
سیده فرزانه خلیق، فریده نامور، محمود وصال،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: استرس اکسیداتیو مشکل عمده جامعه بشری و سرچشمه پیدایش بیماری های گوناگون از جمله آب مروارید و سرطان است. رادیکال های آزاد اتم یا مولکول هایی هستند که به خاطر وجود الکترون تک در بدن موجودات بسیار واکنش پذیرند و می توانند به طور برگشت ناپذیر به مولکول های حیاتی آسیب برسانند. آنتی اکسیدان ها قادرند سیستم های بیولوژیک را در برابر این عوامل محافظت کنند. نانو ذرات اکسید روی دارای اثرات ضد میکروبی، ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات آنتی اکسیدانی نانو ذره اکسید روی سنتز شده به روش سبز و تغییرات بیان ژن کاتالاز در سلول های سرطان کبدی انسانی(HepG۲) در پاسخ به غلظت های مختلف نانو ذره مورد نظر است.
مواد و روش ها: فعالیت آنتی اکسیدانتی نانو ذره اکسید روی سنتز شده به روش سبز با روش جذب رادیکال ABTS (۲،۲-آزینو بیس(۳-اتیل بنزوتیازولین-۶- سلفونیک اسید) سنجش شد. هم چنین سلول های سرطان کبدی انسان(HepG۲) کشت داده شد و با غلظت های مختلف نانو ذره اکسید روی تیمار شد. پس از استخراج RNA و سنتز cDNA ، Real time PCR انجام شد و تغییرات بیان ژن کاتالاز ارزیابی شد.
یافته های پژوهش: نانو ذره اکسید روی سنتز شده به روش سبز دارای فعالیت مهارکنندگی رادیکال(µg ABTS IC۵۰=۱۲۰۰) است. هم چنین با افزایش غلظت نانو ذره اکسید روی سنتز شده به روش سبز بیان ژن کاتالاز در مقایسه با ژن کنترل GAPDH افزایش یافت.
بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که نانو ذره اکسید روی سنتز شده به روش سبز دارای فعالیت آنتی اکسیدانتی قوی است.
نوشین تقی زادگان، سیما افشارنژاد، حسین عباسپور،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: تشنج ناشی از تب یک اختلال عصبی شایع در کودکان است. فرضیه های مختلفی در مورد استرس اکسیداتیو و هم چنین تغییرات عناصر کمیاب و نقش آن ها در پاتوژنز تشنج ناشی از تب وجود دارد. با توجه به نقش محافظتی سلنیوم به عنوان آنتی اکسیدان در سیستم دفاعی بدن، این مطالعه با هدف مقایسه سطح سرمی سلنیوم در هر دو گروه کودکان سالم و کودکان مبتلا به تشنج ناشی از تب انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه موردی-شاهدی مقایسه ۳۶ کودک مبتلا به تشنج ناشی از تب با ۳۶ کودک سالم که تقریباً در شرایط سنی و جنسی یکسان سازی شده بودند انجام گرفت. سطح سرمی سلنیوم با دستگاه جذب اتمی کوره اندازه گیری شد.
یافته های پژوهش: میانگین سطح سرمی سلنیوم در گروه بیمار µg/L۲۸/۱۹±۵۸/۸۹ و در گروه سالم µg/L۷۰/۱۷±۰۹/۱۰۱ بود. به طوری که در تجزیه و تحلیل آماری مشاهده شد میانگین سطح سرمی سلنیوم در گروه بیماران به طور معناداری کمتر از گروه سالم است. هم چنین میانگین سطح سرمی سلنیوم با پارامترهای دموگرافیک از قبیل سابقه خانوادگی تشنج، سن، جنس و دمای بدن بیمار رابطه آماری معنی داری نشان نداد.
بحث و نتیجه گیری: با بررسی یافته های مطالعه حاضر می توان نتیجه گرفت که در کودکان مبتلا به تشنج ناشی از تب نسبت به گروه سالم کاهش سطح سلنیوم وجود دارد از این رو محتمل است این عنصر به عنوان یک فاکتور موثر در ایجاد بیماری تشنج ناشی از تب نقش داشته باشد.
سائده خادم پر، فاطمه کشاورزی، قاسم سلگی،
دوره ۲۴، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: دیابت نوع ۲ شایع ترین نوع دیابت بوده و ۹۰ درصد موارد این بیماری را به خود اختصاص داده است.CTLA-۴ در میان کنش های عرضه آنتی ژن بهTcell ها یک مولکول تنظیمی است. از آن جا که این مولکول مکانیزم های آپوپتوزیس آنتی زن خاص و پیشرفت نقص Bcell ها را که از ویژگی های دیابت تیپ ۲ است واسطه گری می کند لذا ممکن است CTLA-۴ کاندید مناسبی برای استعداد به دیابت تیپ ۲ باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط پلی مورفیسم های ژن CTLA-۴ در بیماران دیابتی تیپ ۲ و مقایسه آن با افراد سالم است.
مواد و روش ها: در این مطالعه موردی-شاهدی نمونه های خون از ۱۰۰ فرد سالم و ۱۱۰ بیمار مبتلا از شهرهای سنندج، همدان و کرمانشاه جمع آوری گردید. بعد از استخراج DNA پلی مورفیسم های ژن CTLA-۴ با استفاده از روش ARMS-PCR بررسی شد. سپس آنالیز آماری نتایج با استفاده از آزمون کای-دو صورت گرفت.
یافته های پژوهش: بر اساس نتایج ژنوتیپ GG در موقعیت ۴۹+(OR=۱,۹۲, P=۰.۰۲) و (CT, TT) در موقعیت ۳۱۸-(OR=۹,۰۸, P=۰.۰۲) یک ریسک فاکتور برای دیابت نوع دو می باشد. این در حالی است که جایگاه ژنی۱۷۲۲- با ژنوتیپ T/C (OR=۱,۸۵, P=۰.۵۰) ارتباط معنی داری با دیابت نوع دو نداشت.
بحث و نتیجه گیری: این نتایج پیشنهاد می کند که پلی مورفیسم های(۳۱۸-),C/T(+۴۹)A/G ژن CTLA-۴ ارتباط معنی داری با دیابت نوع دو دارند در حالی که در پلی مورفیسم(۱۷۲۲+)T/C این ارتباط مشاهده نمی شود.
فائزه تجلی، مرضیه کته شمشیری، معصومه مهربان سنگ آتش،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: آفلاتوکسین M۱ متابولیتی از آفلاتوکسین B۱ میباشد که ممکن است در شیر حیواناتی که از غذای آلوده به آفلاتوکسین B۱ تغذیه کرده باشند، یافت شود. با در نظر گرفتن نقش شیر و فرآوردههای آن در تغذیه انسان، توجه به جنبههای سلامت این ماده غذایی باارزش، اجتنابناپذیر میباشد. از طرفی آلودگی آن به آفلاتوکسین M۱ میتواند سلامت مصرفکنندگان را بهخطر اندازد. لذا نیاز به استفاده از روشهایی به منظور حذف یا غیر فعالسازی آفلاتوکسین M۱ در شیر و محصولات لبنی احساس میشود. توکسینزدایی میکروبی یکی از روشهای حذف آفلاتوکسینها از جمله آفلاتوکسین M۱ محسوب میشود. در این تحقیق، به بررسی اثر باکتری لاکتوباسیلوس کازئی به منظور کاهش یا حذف آفلاتوکسین M۱ در ماست درطول مدت نگهداری آن پرداخته شده است.
مواد و روشها: لاکتوباسیلوس کازئی به عنوان باکتری آغازگر ماست پروبیوتیک، کشت داده شد. شیر بازسازیشده، در چهار سطح ۰۵/۰، ۱/۰، ۵/۰ و ۷۵/۰ نانوگرم در میلیلیتر، با آفلاتوکسین M۱ آلوده گردید. نمونهها با لاکتوباسیلوس کازئی به عنوان باکتری آغازگر ماست پروبیوتیک تلقیح شدند. میزان باقیمانده آفلاتوکسین M۱ پس از سانتریفیوژ نمونههای ماست در روز اول، هفتم، چهاردهم و بیست و یکم توسط روش الایزا مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتههای پژوهش: نتایج بیانگر این مطلب است که حضور باکتری لاکتوباسیلوس کازئی در کاهش سمّ مؤثر بود. همچنین مشخص گردید مقادیر مختلف آفلاتوکسین M۱ تأثیر معنیداری بر کاهش سمّ نمیگذارند.
بحث و نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد که استفاده از لاکتوباسیلوس کازئی میتواند به عنوان یک تکنیک در توکسینزدایی میکروبی غذاهای آلوده باآفلاتوکسین M۱ مورد ارزیابی قرار گیرد.