فریبا فتحی، افسانه عارفی اسکویی، نصرت اله نادری، زهرا کریمی نیا، ثریا فتحی، فاطمه اکتفا، مصطفی رضایی طاویرانی، محمد رستم نژاد، شاهین شهبازی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه: بیماری کرون یک ناهنجاری مزمن و التهابی است که مجرای گوارش را تحت تأثیر قرار میدهد. از طرفی بیماری سیلیاک یک عارضه نقص خود ایمنی است که با حساسیت به گلوتن همراه بوده و در افراد مستعد از لحاظ ژنتیکی دیده می شود .روی یک عنصر ضروری با نقش های فیزیولوژی مهم در بدن است. هدف از این مطالعه مقایسه غلظت روی موجود در سرم افراد مبتلا به بیماری سلیاک و کرون بود.
مواد و روش ها: غلظت روی موجود در سرم خون افراد مبتلا به دو بیماری سلیاک و کرون با استفاده از روش طیف سنجی جذب اتمی به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده های این مطالعه با استفاده از نرم افزار MATLAB نسخه ۵/۶ انجام شد.
یافته های پژوهش: بررسی های آماری نشان داد که تفاوت معناداری بین سطح روی در سرم افراد مبتلا به ســـلیاک و کرون وجود ندارد. میانگین غلظت روی در سرم بیماران مبتلا به سلیاک و کرون به ترتیب μg/l۶±۷۱ و μg/l ۶±۷۰ بود.
بحث و نتیجه گیری: وجود بیماری های گوارشی نظیر سلیاک و کرون بر جذب روی در روده کوچک تأثیر می گذارند. در نتیجه کاهش این عنصر در سرم افراد مبتلا به دو بیماری سلیاک و کرون دور از انتظار نیست. لذا تجویز مکمل روی جهت بهبود سریع تر بیمار و حذف علایم این بیماری ها پیشنهاد می شود.
منوچهر خوش باطن ، امیر هوشنگ محمد علیزاده، محمد رستم نژاد، مهناز بالادست، سونا اصفهانی مراغه، طاهره شهنازی ، ناهید صفری، شاهین شهبازی ،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: اسهال مزمن با مشکلات فراوانی از قبیل محدودیت فعالیت فرد همرا ه می باشد. دقت در تاریخچه، معاینه، ارزیابی های آزمایشگاهی، رادیولوژیکی، انجام کولونوسکوپی و بیوپسی در تعیین علل زمینه ای اسهال می تواند کمک کننده باشد. این مطالعه به بررسی نقش روش تشخیصی کولونوسکوپی و نقش تکمیلی بیوپسی در تشخیص علل اسهال مزمن پرداخته است.
مواد و روش ها: از ۱۴۰ بیمار مبتلا به اسهال مزمن مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی سینا تبریز از تاریخ فروردین ۱۳۸۵ تا اسفند ۱۳۹۰، ۱۰۰ بیمار بر اساس معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. برای بیماران فرم رضایت نامه و پرسش نامه هایی شامل اطلاعات دموگرافیک پر شد. آزمایش مدفوع جهت بررســی وجود لکوسیت، تخم و تروفوزوئیت انگل ها از بیماران به عمل آمد. در صورت منفی شدن آنالیز مدفوعی، بیماران وارد طرح شدند. بیماران تحت کولونوسکوپی و بیوپسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش آمــاری بــررسی فراوانی و تست chi-square آنالیز شدند.
یافته های پژوهش: ۵۰ درصد بیماران(۵۰ نفر) مرد بودند. میانگین سنی مردان ۶۷/۱۶±۴۴/۳۶ سال و میانگین سنی زنان ۵۵/۱۶±۵۶/۳۸ سال بود. در کولونوسکوپی ۶۱ درصد Erythema، ۱۰ درصد Erosion و ۲۹ درصد مخاط نرمال داشتند. در بررسی نمونه های بیوپسی ۵۹ درصد Non specific Colitis، ۱۵ درصد Ulcerative Colitis و ۲۶ درصد Amebic colitis گزارش شد.
بحث و نتیجه گیری: اسهال مزمن می تواند تنها یک علامت از بیماری زمینه ای گوارشی باشد، لذا در ارزیابی آن پس از رد علل عفونی و انگلی، اقدامات تهاجمی تراز قبیل کولونوسکوپی و بیوپسی اندیکاسیون می یابد. این دو روش تواماً به عنوان ابزار تشخیصی مفید در تشخیص و درمان به موقع بیماری محسوب شده و با کاهش تعداد بیماران، عوارض ناتوان کننده و کاهش بار اقتصادی تحمیل شده همراه می باشد.
کورش مسندی شیرازی، محمد علی قدرتی ، محمد رستمی نژاد، شاهین شهبازی ، منوچهر خوشباطن ،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: با توجه به این که خونریزی واریس مری بالاترین میزان مرگ و میر را دارد، در صورت همراهی با سایر ضایعات، امکان دارد که پیش آگهی بیمار را بدتر کند. این مطالعه در زمان اندوسکوپی دستگاه گوارشی فوقانی، هم زمانی واریس مری با ضایعات مختلف و رابطه آن ها با قطر ورید پورت را مورد بررسی قرار داده است.
مواد و روش ها: طی یک مطالعه توصیفی-مقطعی، ۱۲۳ بیمار بستری در بخش گوارش بیمارستان های امام رضا و سینای تبریز با واریس مری که به دلایل مختلف از جمله کنترل خونریزی ناشی از واریس مری با انجام باند لیگاسیون از سال ۸۴ تا ۸۷ تحت آندوسکوپی دستگاه گوارشی فوقانی قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. وجود ضایعات هم زمان معده و دوازدهه از طریق آندوسکوپی مورد ارزیابی قرار گرفت. قطر ورید پورت نیز توسط سونوگرافی تعیین گردید و یافته های حاصل تحت آنالیز قرار گرفتند.
یافته های پژوهش: عمده بیماران(۴/۶۳ درصد) واریس درجه دو داشتند. واریس های درجه سه(۲۶ درصد)، درجه یک(۳/۷ درصد) و درجه چهار(۳/۳ درصد) به ترتیب در رده های بعدی قرار داشتند. میانگین قطر ورید پورت برابر ۵۹/۲±۲۸/۱۲ میلی متر بود. هیچ ارتباطی بین درجات مختلف واریس مری با اندازه های مختلف ورید پورت مشاهده نگردید. هم چنین ارتباطی بین ظهور یافته های آندوسکوپیک در مری، معده یا دوازدهه با سایز ورید پورت مشاهده نگردید.
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که قطر ورید پورت معیار مناسبی برای تعیین میزان هم زمانی واریس مری با ضایعات معده و دوازدهه نمی باشد. با این حال برای تأئید قطعی این مطلب نیاز به مطالعات بیشتر وجود دارد.
حسین صیدخانی، آزاده برخورداریان آباده، مسعود مامی،
دوره ۳۱، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: خونریزی گوارشی از مهمترین بیماریهای طب داخلی است که میتواند ناشی از خونریزی در هرکدام از ارگانهای گوارشی باشد. بهترین روش تشخیصی برای یافتن منشاءخونریزی در بیماران مبتلا به خونریزی گوارشی اندوسکوپی و کولونوسکوپی است. از این رو مطالعهی حاضر با هدف تعیین علل وقوع خونریزی گوارشی و شایعترین عامل خطرGIB (خونریزی دستگاه گوارش)در استان ایلام انجام گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تحلیلی گذشتهنگر تمام بیماران مبتلا به تظاهرات خونریزی واضح گوارشی شامل ملنا، دفع لخته، هماتوشزی و هماتمز که در طی سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۸ به بیمارستان شهید مصطفی خمینی شهر ایلام مراجعه کردهاند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک بیماران و سابقه وجود بیماری در آنان و همچنین شرح حال داروهای مصرفی آنان که در پرونده ی بیماران ثبت شده، در برگهی پرسشنامه وارد شد.تجزیه وتحلیل دادهها با استفاده از روشهای آمارتوصیفی و آزمون مجذورکای دو توسط نرمافزارSpss نسخه ۲۰ استفاده شد.
یافتههای پژوهش: درمطالعه حاضر۶۵۰ بیمار مبتلا به تظاهرات خونریزی گوارشی با میانگین سنی ۲۴/۵۷سال در دامنه سنی ۹۹-۱۹سال مورد مطالعه قرار گرفتند. بیشترین فراوانی بیماران در گروه سنی بالاتر از ۶۰ سالومرد بودند. بیشترین شکایت بیماران هماتمز(۴/۴۱%)،کمترین شکایت آنمی (۸/۱%) و شایع ترین علل خونریزی گوارشی در هر دو جنس زخم پپتیک، توده معده و واریس مری بود. بین سن و تظاهرات خونریزی گوارشی ارتباط معنیداری گزارش شد(۰۵/۰p <). تظاهرات خونریزی گوارشی شامل هماتمز، ملنا و رکتوراژی در مردان و در بیماران سیگاری شایعتر بود. مصرف الکل نیز در وقوع خونریزی گوارشی با تظاهرات هماتمز، ملنا و رکتوراژی تأثیرگذار بود.
بحث و نتیجهگیری: بزرگسالان بیش از جوانان با بروز واریس مری درگیر بوده و هماتمز، ملناو رکتوراژی در بیماران سیگاری از تظاهرات وقوع خونریزی گوارشی بود. الکل نیز بر وقوع خونریزی گوارش تاثیر گذار می باشد.
حسین صیدخانی: Google Scholar
آوا هاشمپور، زهرا موسوی، جواد مویدی،
دوره ۳۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: عوامل مختلفی ازجمله ویروسها در ایجاد سیروز کبدی نقش دارند. اگرچه ارتباط هرپس ویروس انسانی تیپ ۸ (Human Herpesvirus ۸, HHV-۸) با سیروز کبدی هنوز بهخوبی شناخته نشده است، افزایش معنی¬دار تیتر آنتی¬بادی ضد این ویروس در بیماران سیروزی مشاهده گردیده است. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی ایمونوگلوبولین G ضدویروس HHV-۸ در بیماران ایرانی مبتلا به سیروز کبدی انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعۀ مقطعی، ۳۰ فرد سالم دهندۀ خون و ۳۰ بیمار مبتلا به سیروز کبدی بهواسطۀ ابتلا به ویروسهای هپاتیت B (۲۰ نفر) و C (۱۰ نفر) از افراد در لیست انتظار دریافت پیوند کبد وارد مطالعه گردیدند. موارد مثبت HHV-۸ IgG در سرم با استفاده از تکنیک الایزا بررسی شد.
یافتههای پژوهش: موارد مثبت HHV-۸ IgG در گروه بیماران مبتلا به سیروز و گروه افراد سالم بهترتیب ۷/۶ درصد (۲ بیمار) و ۳/۳ درصد (۱ نفر) بود که میان دو گروه، اختلاف معنی¬داری نشان نداد (P=۰,۵۵۴). علاوه بر این، عفونت با سن و جنسیت بیماران ارتباط معنی¬داری نداشت (P>۰,۰۵).
بحث و نتیجهگیری: با توجه به شیوع اندک عفونت ویروس HHV-۸ در بیماران ایرانی مبتلا به سیروز کبدی میتوان نتیجه گرفت که HHV-۸ ممکن است با بروز و پیشرفت سیروز کبدی مرتبط نباشد؛ بنابراین، HHV-۸ نگرانی دربارۀ بروز یا بدتر شدن اختلالات کبدی ایجاد نخواهد کرد.