بررسی ارتباط الگوی غذایی سالم و سندرم متابولیک
|
ابراهیم فلاحی1 ، امیرحسین خلخالی راد* 2، سجاد روستا1 ، مژگان کاویانی1 |
1- دانشگاه علوم پزشکی لرستان 2- دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، amirhossein.khalkhalirad@yahoo.com |
|
چکیده: (10465 مشاهده) |
زمینه و هدف: هر چند ارتباط غذاها و مواد مغذی با سندرم متابولیک تا حدودی شناخته شده است، مطالعه الگوهای غذایی و ارتباط آن با سندرم متابولیک فواید بیشتری نسبت به بررسی ارتباط منحصراً یک یا چند ریز مغذی دارد؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوهای غذایی سالم با سندرم متابولیک در شهر خرمآباد انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی، 973 نفر(237 مرد و 736 زن) از ساکنین شهر خرمآباد به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و بصورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. دریافت های غذایی افراد ارزیابی، وزن و قد اندازه گیری و نمایه توده بدن محاسبه شد. نمونه خون سیاهرگی جهت اندازه گیری سطح متغیرهای متابولیکی جمع آوری و فشار خون اندازه گیری شد. سندرم متابولیک طبق معیارهای AHA (انجمن قلب آمریکا) تعریف شد.
یافته ها: در این مطالعه نشان داده شد افرادی که در بالاترین پنجک الگوی غذایی سالم قرار داشتند، در مقایسه با افراد پایین ترین پنجک، شانس کمتری برای ابتلا به سندرم متابولیک(نسبت شانس 43/0 و فاصله اطمینان 95%: 26/0 تا 71/0) داشتند.
نتیجه گیری: یافته های مطالعه حاضر نشان می دهد که الگوی غذایی سالم(ماکیان، لبنیات کم چرب، لبنیات پرچرب، سبزیجات کلمی، سبزیجات زرد، سبزیجات برگ سبز، سایر سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، ماهی، زیتون، میوه) با خطر پایین سندرم متابولیک همراه است. |
|
واژههای کلیدی: الگوهایی غذایی، الگوی غذایی سالم، سندرم متابولیک، افراد بزرگسال، مقاومت به انسولین |
|
متن کامل [PDF 505 kb]
(3163 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی دریافت: 1391/11/24 | پذیرش: 1392/9/13 | انتشار: 1392/11/15
|
|
|
|