:: دوره 31، شماره 6 - ( 11-1402 ) ::
جلد 31 شماره 6 صفحات 133-127 برگشت به فهرست نسخه ها
برنامه ثبت لیشمانیوز جلدی (سالک) در استان ایلام ( خلاصه سیاستی)
راضی ناصری فر1 ، مرتضی شمس* 2، سعید فیض بابایی1 ، نسرین رضایی3 ، شهاب فلاحی1 ، محمدرضا حافظی احمدی4 ، مینا مامی زاده5 ، جلیل فیضی6 ، وحید نعمان7 ، ابراهیم فتح الهی8 ، عظیم حسن بیگی8 ، ابراهیم بابااحمدی9 ، محمد حسین ابراهیم پور10 ، حشمت اله علی رحمی10 ، سمیه چمن آرا10 ، یاسمن رشیدی11 ، سحر ضیائی12
1- مرکز تحقیقات بیماری های زئونوز، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
2- مرکز تحقیقات بیماری های زئونوز، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران ، shamsimorteza55@gmail.com
3- مرکز بهداشت شهرستان مهران، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
4- گروه آسیب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
5- گروه پوست، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
6- گروه داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
7- بخش تحقیقات بیماری های انگلی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، کرج، ایران
8- مرکز بهداشت شهرستان ایلام، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
9- دانشکده پیرا دامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
10- آزمایشگاه مرکزی اداره کل دامپزشکی استان ایلام، ایلام، ایران
11- دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرمسار، گرمسار، ایران
12- هنرستان فنی دخترانه کوثر، اداره آموزش و پرورش شهرستان ایلام، ایلام، ایران
چکیده:   (306 مشاهده)
مقدمه: لیشمانیازیس به عنوان یکی از شش بیماری عفونی مورد تأکید سازمان جهانی بهداشت است. شهرستان های مهران و دهلران در جنوب استان ایلام از کانون های آندمیک لیشمانیازیس جلدی (سالک) در کشور هستند. استان ایلام  با دارا بودن 420 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق در معرض بسیاری از بیماری های زئونوز و گرمسیری از جمله بیماری سالک قرار دارد. لذا پیشگیری، تشخیص اولیه بیماری و درمان از ضروریات می باشد. برنامه ثبت یا (Registry) یک جزء جدا ناپذیر و ضروری سیستم های جامع مراقبت بیماران بوده که از آن می توان به عنوان ابزاری برای نشان دادن سیر بیماری استفاده نمود. این برنامه با تامین داده های لازم به عنوان ابزار مفیدی برای استفاده مدیران در برنامه های مراقبت می باشد. در رجیستری علاوه بر داده های بیماری کلیه اطلاعات مربوط به ریسک فاکتورهای مهم و پیامد بیماران (Follow up) نیز ثبت و جمع آوری می شود.
مواد و روش ها : برنامه ثبت لیشمانیوز جلدی (سالک) در مناطق اندمیک استان ایلام با هدف مقایسه روش های صحیح تشخیص این بیماری با روش رایج تشخیص (میکروسکوپی) و تعیین میزان خطاهای انجام شده توسط کارشناسان آزمایشگاه در قالب یک مطالعه مقطعی از اردیبهشت 1398 لغایت شهریور 1400 می باشد.
یافته های پژوهش: با استفاده از روش های مولکولی (PCR) از مجموع 10 درصد کل لام های مثبت دریافتی از دو شهرستان دهلران و مهران حدود 5 درصد مثبت کاذب و از کل لام های منفی ارسالی ، 28% منفی کاذب تشخیص داده شد. لازم به ذکر اینکه زمان اجرای برنامه ثبت سالک در استان ایلام همزمان با اپیدمی بیماری کرونا بود.
بحث و نتیجه گیری:  با توجه به یافته های این مطالعه و اهمیت بیماری به دلیل آندمیک بودن آن در بخش جنوبی استان ایلام، وجود آمار صعودی میزان شیوع بیماری سالک در سال های گذشته، همزمانی تردد زائرین اربعین حسینی با دوره انتقال بیماری، عوارض روحی و جسمی ناشی از بیماری و مهم تر از همه اطمینان از گزارش های ارجاعی کارشناسان مراکز بهداشتی و آزمایشگاهی در خصوص تشخیص عامل بیماری سالک ، نحوه تشخیص و گزارش دهی و حذف جواب های مشکوک، مثبت و منفی کاذب ، پیشنهاد می گردد تا نسبت به راه انداری مرکز تشخیص جامع مولکولی بیماری در استان های کشور  اقدام تا بتوان بیماران را با تشخیص صحیح تا مرحله بهبودی و کامل کردن روند درمان مورد پیگیری قرار داد.

 
واژه‌های کلیدی: لیشمانیازیس (سالک)، مهران، دهلران، رجیستری، PCR
متن کامل [PDF 601 kb]   (116 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: انگل شناسی پزشکی
دریافت: 1402/7/15 | پذیرش: 1402/11/15 | انتشار: 1402/11/15


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 31، شماره 6 - ( 11-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها