[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: درباره نشريه :: صفحه اصلي :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
نمایه ها::
برای نویسندگان::
هزینه چاپ::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
سیاست های نشریه ::
بیانیه اخلاقی::
ثبت شکایت::
::
Citation Indices from GS

Citation Indices from GS

AllSince 2019
Citations63213630
h-index2719
i10-index18779
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
ثبت شده در

AWT IMAGE

AWT IMAGE

..
:: دوره 30، شماره 3 - ( 5-1401 ) ::
جلد 30 شماره 3 صفحات 54-44 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی روش‌های مختلف عصاره گیری بر فعالیت‌های آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی گیاه دارویی مریم‌نخودی خزری (Teucrium hyrcanicum L.)
مصطفی گواهی* 1، حدیثه قربان نیا دلاور2 ، فاطمه السادات موسوی خورشیدی2 ، مجتبی رنجبر3 ، سمیه رهایی3
1- گروه نانو زیست‌فناوری، دانشکدۀ زیست‌فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران ، m.govahi@ausmt.ac.ir
2- گروه گیاهان دارویی، دانشکدۀ گیاهان دارویی، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران
3- گروه زیست‌فناوری میکروبی، دانشکدۀ زیست‌فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران
چکیده:   (1068 مشاهده)
مقدمه: گیاهان دارویی منابع ارزشمندی از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی مختلف هستند. در این مطالعه، تأثیر روش‌های مختلف عصاره‌گیری با حلال‌های آبی و متانولی بر فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی گیاه مریم‌نخودی خزری بررسی‌شده است.
مواد و روش ها: این تحقیق یک مطالعۀ پایه‌ای تجربی است. در این مطالعۀ آزمایشگاهی، عصاره‌گیری آبی و متانولی با سه روش مگنت، بن ماری و شیکر از نمونۀ خشک انجام شد؛ سپس اثر آنتی اکسیدانی با روش های حذف رادیکال آزاد DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl.) و میزان قدرت کاهندگی (Reducing power) به همراه تعیین میزان فنل تام و فلاونوئید تام تعیین گردید. بررسی اثر ضدباکتریایی عصارۀ آبی و متانولی علیه باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشریشیاکلای به روش دیسک دیفیوژن صورت گرفت.
یافته‌ها: بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی نشان داد که عصارۀ متانولی اثر قوی‌‌تری نسبت به عصارۀ آبی دارد. در میان روش‌‌های مختلف عصاره گیری، روش مگنت نسبت به دو روش دیگر برتری داشت. این نتایج دربارۀ مقدار فنل تام و فلاونوئید تام نیز به همین صورت بود. بررسی خواص آنتی باکتریایی مشخص کرد که عصارۀ متانولی فعالیت آنتی باکتریایی داشت، درحالی‌که عصارۀ آبی اثر آنتی باکتریایی از خود نشان نداد.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج به‌دست‌آمده از این بررسی نشان داد که عصاره‌گیری به روش مگنت، بالاترین کارایی را در گیاه مریم‌نخودی خزری داشت. هر دو عصارۀ آبی و متانولی خواص آنتی‌اکسیدانی داشتند، درحالی‌که تنها عصارۀ متانولی خواص آنتی‌باکتریایی از خود نشان داد؛ بنابراین می‌توان گفت عصارۀ متانولی به روش مگنت، بهترین خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی را دارد.
 
واژه‌های کلیدی: آنتی‌اکسیدان، آنتی‌باکتریال، عصاره، مریم‌نخودی خزری
متن کامل [PDF 1393 kb]   (483 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باکتری شناسی
دریافت: 1399/9/9 | پذیرش: 1400/1/22 | انتشار: 1401/5/15
فهرست منابع
1. Izadi Z, AghaAlikhani M, Mirazi N. Identification of chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities of summer savory (Satureja hortensis L.) essential oil. Razi J Med Sci 2020;27:35-48.
2. Hamburger M, Hosttemann K. The link between phytochemistry and medicine. Phytochemistry 1991; 30:38-84.
3. Mosleh-Arany A, Nemati N, Naderi M. The antibacterial activity of the water extracts of three species of Salvia on Staphylococcus aureus, Echerichia coli and Pseudomonas aeruginosa. Nova Biologica Rep 2019; 6: 446-453. doi: 10.29252/nbr.6.4.446
4. Idris M, Abbas RZ, Masood S, Rehman T, Farooq U, Babar, W, et al. The potential of antioxidant rich essential oils against avian coccidiosis. Worlds Poult Sci J 2016; 73: 89-104. doi: 10.1017/S0043933916000787
5. Baschieri A, Ajvazi MD, Tonfack JLF, Valgimigli L, Amorati R. Explaining the antioxidant activity of some common non-phenolic components of essential oils. Food Chem 2017; 232: 656-63. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.04.036
6. Roghayeh M, Sepehri Z, Jahantigh M, Javadian, F. Antimicrobial Activities of Teucrium Polium Against Salmonella Typhimuriu. Int J Adv Biol 2015; 3: 149-52.
7. Rechinger KH. Flora Iranica. AkademischeDruck and Verlagsanstalt Press. Graz. Austria. 1982.
8. Farshchi A, Ghiasi G, Abdollahi-Asl A. Antinociceptive and antiinflammatory effects of Teucrium hyrcanicum aqueousextract in male mice and rats. Physiol Pharmacol 2010; 14: 78-84.
9. Govahi M, Ghorbani F, Ranjbar M, Rahaiee S, Azizi H. Evaluation of Antioxidant and Antibacterial Activity, and Determination of Phenolic and Flavonoid Content of Aqueous and Methanolic Extracts of Scutellaria pekinensis. J Ilam Uni Med Sci 2019; 27: 91-100. doi: 10.29252/sjimu.27.3.91
10. Hayouni EA, Abedrabba M, Bouix M, Hamdi M. The effects of solvents and extraction method on the phenolic contents and biological activities in vitro of Tunisian Quercus coccifera L. and Juniperus phoenicea L. fruit extracts. Food Chem 2007; 105:1126-34. doi: 10.1016/j.foodchem. 2007.02.010
11. Chang CC, Yang MH, Wen HM. Chern JC. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. J Food Drug Anal 2002; 10: 178-82. doi: 10.38212/2224-6614.2748
12. Mazarie A, Mousavi-Nik M, Fahmideh L. Assessments of phenolic, flavonoid and antioxidant activity of aqueous, alcoholic, methanol and acetone extracts of thirteen medicinal plants. NBR 2018; 4: 299-309. doi: 10.29252/nbr.4.4.299
13. Singh HP, Mittal S, Kaur S, Batish DR, Kohli RK. Chemical composition and antioxidant activity of essential oil from residues of Artemisia scoparia. Food Chem 2009;114:642-5. Doi: 10.1016/j.foodchem.2008.09.101
14. Soares AA, Souza CG, Daniel FM, Ferrari GP, Costa SM, Peralta RM. Antioxidant activity and total phenolic content of Agaricus brasiliensis in two stages of maturity. Food Chem 2009; 112:775-81. doi.10.1016/j.foodchem.2008.05.117
15. Gupta M, Tomar RS, Kaushik S, Sharma D, Mishra, R K. ffective antimicrobial activity of green ZnO nano particles of Catharanthus roseus. Front Microbiol 2018; 9, 2030. doi: 10.3389/fmicb.2018.02030.
16. Dorta E, Lobo MG, Gonzalez M. Reutilization of Mango byproducts: study of the effect of extraction solvent and temperature on their antioxidant properties. J Food Sci 2012; 77: C80–C88. doi: 10.1111/j.1750-3841.2011.02477.x
17. Ben-Yakoub AR, Abdehedi O, Jridi M, Elfalleh W, Nasri M, Ferchichi A. Flavonoids, phenols, antioxidant, and antimicrobial activities in various extracts from Tossa jute leave (Corchorus olitorus L.). Ind Crops Prod 2018; 118: 206–13. doi: 10.1016/j.indcrop.2018.03.047
18. Vilkha K, Mawson R, Simons L, Bates D. Application and opportunities for untrasound assisted extraction in food industry; a review. Innov Food Sci Emerg Technol 2008; 9: 161-69. doi: 10.1016/j.ifset.2007.04.014
19. Elfalleh W, Kirkan B, Sarikurkcu C. Antioxidant potential and phenolic composition of extracts from Stachys tmolea: An endemic plant from Turkey. Ind Crops Prod 2019; 127: 212-16. doi: 10.1016/j.indcrop.2018.10.078
20. Wafa N, Sofiane G. Antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial activities of aqueous and methanolic extract of Rosmarinus eriocalyx Jord. & Fourr. Int J Biol Chem Sci 2020; 14: 254-62. doi: 10.4314/ijbcs.v14i1.21
21. Cheung S, TAI J. Anti-proliferative and antioxidant properties of rosemary (Rosmarinus officinalis). Oncol Rep 2007;17: 1525 - 31.
22. Yesil-Celiktas O, Girgin G, Orhan H, Wichers, HJ, Bedir E, Vardar-Sukan F. Screening of free radical scavenging capacity and antioxidant activities of Rosmarinus officinalis extracts with focus on location and harvesting times. Eur Food Res Technol 2007; 224: 443 - 51. doi: 10.1007/ s00217-006-0306-0
23. Damien-Dorman HJ, Koşar M, Kahlos K, Holm Y, Hiltunen R. Antioxidant Properties and Composition of Aqueous Extracts from Mentha Species, Hybrids, Varieties, and Cultivars. J Agric Food Chem 2003; 51: 4563 – 9. doi: 10.1021/ jf034108k
24. Arumugam P, Ramamurthy P, Ramesh A. Antioxidant and Cytotoxic Activities of Lipophilic and Hydrophilic Fractions of Mentha Spicata L. (Lamiaceae). Int J Food Prop 2010; 13: 23– 31. doi: 10.1080/10942910802144329
25. Gharehkhani M, Ghorbani M, Ebrahimzadeh MA, Gafari SM, Sadeghimahonak AR. Comparison of different methods of extraction of phenolic compounds and flavonoids of Urtica dioica L. Scie Res Med Aromat Plants 2012; 26: 389-405.
26. Majhenic L, Skerget M, Ken Z. Antioxidan and antimicrobial activity of guarana seed extracts. Food Chem 2007; 104: 997-1005. doi: 10.1016/ j.foodchem.2007.01.074
27. Vidhate B, Dubey SR, Ghag A, Gaikwad M. Comparative Evaluation of Antioxidant Activity of Aqueous and Methanolic Extract of Nyctanthes arbortris-tis Linn. by Using DPPH Assay. IJRnDESM 2020; 3:68-70.
28. Mohammadi-Sichani M, Amjad L, Mohammadi-Kamalabadi M. Antibacterial activity of methanol extract and essential oil of Achillea wilhelmsii against pathogenic bacteria. Zahedan. J Res Med Sci 2011; 13: 9-14.
29. Eloff JN. Which extractant should be used for the screening and isolation of antimicrobial components from plants? J Ethnopharmacol 1998; 60:1-8. doi: 10.1016/S0378-8741(97)00123-2
30. Karaman I, Şahin F, Güllüce M, Öǧütçü H, Şengül M, Adıgüzel A. Antimicrobial activity of aqueous and methanol extracts of Juniperus oxycedrus L. J Ethnopharmacol 2003; 85:231-35. doi: 10.1016/S0378-8741(03)00006-0
31. Saeidian S, Eslami M. Dashipoor A. Antibacterial effect of alcoholic and aqueous Extract of Carla on Escherichia coli and Staphylococcus aureus. PSJ 2019; 17:15-24.doi: 10.29252/psj.17.4.15
32. Ahmadi S, Soleimanian-Zad S, Zaeim D. Antibacterial and Antifungal Activity of the Aqueous and Methanolic Extracts and Essential Oils of Red Beets Beta vulgaris Leaves. Zahedan J Res Med Sci 2020; 22: e83725. doi: 10.5812/zjrms.83725
33. Golshan A, Khakshour A, Nematollahi A, Yadollahi A. Chemical Composition and Antibacterial Properties of the Essential Oil of Tucreum Chamaedrys L. Grown in North Khorasan Province. J North Khorasan Univ Med Sci 2012; 4: 79-85. doi: 10.29252/jnkums. 4.5.S5.79
34. Ahmady-Asbchin S, Mostafapour MJ. Anti-bacterial interactions Rosemary (Rosmarinus officinalis) and essential oils of lavender (Lavandula stoechas) on two Grampositive and three Gram- negative bacteria in vitro. J Mol Biol Res 2018; 31:177-87.
35. Jawetz E, Melnick JL. Medical microbiology. 1991; 19th ed.
36. Cimanga K, Kambu K, Tona L, Apers S, De-Bruyne T, Hermans N and et al. Correlation between chemical composition and antibacterial activity of essential oils of some aromatic medicinal plants growing in the Democratic Republic of Congo. J Ethnopharmacol 2002; 79:213-20. doi: 10.1016/S0378-8741(01)00384-1
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA

Ethics code: IR.ausmt.rec.1398.11.34



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Govahi M, Ghorbannia Delavar H, Mousavi Khorshidi F S, Ranjbar M, Rahaiee S. Investigation of Different Extraction Methods on Antioxidant and Antimicrobial Activities of Teucrium hyrcanicum L.. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2022; 30 (3) :44-54
URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-6882-fa.html

گواهی مصطفی، قربان نیا دلاور حدیثه، موسوی خورشیدی فاطمه السادات، رنجبر مجتبی، رهایی سمیه. بررسی روش‌های مختلف عصاره گیری بر فعالیت‌های آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی گیاه دارویی مریم‌نخودی خزری (Teucrium hyrcanicum L.). مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1401; 30 (3) :44-54

URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-6882-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 30، شماره 3 - ( 5-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام Journal of Ilam University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.16 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4646