:: دوره 27، شماره 4 - ( 7-1398 ) ::
جلد 27 شماره 4 صفحات 89-77 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین ترکیبات شیمیایی و اثر ضدباکتریایی اسانس اسطوخودوس فلس ‌دار بر تعدادی از میکروارگانیسم ‌های بیماری ‌زا در شرایط برون‌ تنی
سمانه حیدری1 ، حسین جوینده* 2، بهروز علیزاده بهبهانی1 ، محمد نوشاد1
1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، hosjooy@asnrukh.ac.ir
چکیده:   (4077 مشاهده)
مقدمه: گیاه اسطو خودوس جزء پر­مصرف‌ ترین گیاهان دارویی در ایران می ‌باشد که از گذشته تاکنون در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته است. هدف از این پژوهش تعیین ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضدباکتریایی اسانس اسطوخودوس فلس‌ دار(گونه انحصاری ایران) بود.
مواد و روش ها: در این پژوهش، ترکیبات شیمیایی اسانس اسطوخودوس فلس‌ دار توسط کروماتوگرافی گازی تعیین شد. هاله عدم رشد میکروبی اسانس اسطوخودوس فلس ‌دار برای باکتری ‌های سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشرشیاکلی در چهار غلظت 5/12، 25، 50 و 100 میلی ‌گرم بر میلی ‌لیتر به روش ­های انتشار دیسک و انتشار چاهک تعیین شد. از آنتی‌‌‌ بیوتیک‌ های رایج درمانی شامل آمپی ‌سیلین، انتروفلوکساسین، جنتامایسین و کانامایسین جهت مقایسه با هاله عدم رشد میکروبی استفاده شد. حداقل غلظت بازدارندگی(رقیق ­سازی در مایع) و حداقل غلظت کشندگی برای میکروارگانیسم­ های مذکور تعیین گردید.
یافته ‌های پژوهش: در مجموع 41/99 درصد از ترکیبات موجود در اسانس توسط کروماتوگرافی گازی مشخص گردید. Linalool با 3/43 درصد دارای بیشترین مقدار در میان ترکیبات شناسایی شده بود. حساس‌ ترین و مقاوم‌ ترین باکتری ‌ها نسبت به اسانس اسطوخودوس فلس ‌دار به ترتیب، استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا با قطر بازدارندگی 40/0±70/30 و 68/0±10/10 میلی‌ متر در در غلظت 100 میلی ‌گرم بر میلی‌ لیتر بود. حداقل غلظت بازدارندگی برای باکتری ‌های سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و اشرشیاکلی به ترتیب برابر با 32، 8، 16 و16 میلی‌ گرم بر میلی ‌لیتر بود.
بحث و نتیجه ­گیری: نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که اسانس اسطوخودوس فلس‌ دار دارای اثر ضد میکروبی قابل قبولی بر میکروارگانیسم ­های بیماری ­زا داشت. در این میان، اثر ضدباکتریایی اسانس بر باکتری­ های گرم مثبت بیشتر از باکتری­ های گرم منفی بود. در هر حال، به­ منظور کاربرد بالینی اسانس اسطوخودوس فلس ‌دار، انجام آزمون­ های تکمیلی پیشنهاد می­ گردد.
 
واژه‌های کلیدی: اسطوخودوس فلس‌ دار، اسانس روغنی، آنتی ‌بیوتیک رایج درمانی‌، کروماتوگرافی گـــازی، اثـــر ضد‌میکروبی
متن کامل [PDF 819 kb]   (1097 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبشناسی
دریافت: 1398/1/19 | پذیرش: 1398/3/11 | انتشار: 1398/8/19



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 27، شماره 4 - ( 7-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها