:: دوره 26، شماره 6 - ( 12-1397 ) ::
جلد 26 شماره 6 صفحات 132-122 برگشت به فهرست نسخه ها
شناسایی ترکیبات فیتوشیمیایی، پتانسیل آنتی ‌اکسیدانی و فعالیت ضد‌میکروبی اسانس ترنج(Bergamot) بر تعدادی از میکروارگانیسم‌ های عامل عفونت در شرایط برون‌تنی
محمد نوشاد* 1، بهروز علیزاده بهبهانی2
1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، noshad@ramin.ac.ir
2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده:   (4188 مشاهده)
  • ترنج یا برگاموت با نام علمی Citrus bergamia متعلق به خانواده مرکبات است. هدف از این مطالعه، شناسایی ترکیبات فیتوشیمیایی، پتانسیل آنتی ­­اکسیدانی و ارزیابی فعالیت ضد­میکروبی اسانس ترنج بر تعدادی از سویه­ های عفونت ­زا در شرایط برون تنی بود.
مواد و روش­ ها: در این پژوهش تجربی، ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس ترنج با استفاده از دستگاه کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنجی جرمی شناسایی شد. پتانسیل آنتی اکسیدانی اسانس ترنج به روش کاهش ظرفیت رادیکالی و بر اساس 50IC تعیین گردید. از روش­ های کربی-بوئر، انتشار در آگار(چاهک)، رقت سازی در مایع و پورپلیت(حداقل غلظت کشندگی) برای ارزیابی فعالیت ضد­میکروبی اسانس ترنج استفاده شد.
یافته­ های پژوهش: نتایج حاصل از بررسی اجزای فیتوشیمیایی، تعداد 19 ترکیب در اسانس ترنج را اثبات نمود. ترکیبات Linalool (58/31 درصد) و Limonene (47/21 درصد) بخش عمده تشکیل دهنده اسانس بودند. فعالیت آنتی­ اکسیدانی اسانس ترنج بر اساس 50IC برابر با 212 میکروگرم بر میلی ­لیتر بود. حداقل غلظت ممانعت کنندگی اسانس ترنج برای سویه ­های سودوموناس ائروژینوزا، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و استرپتوکوکوس پیوژنز به ترتیب برابر با 4، 8، 2 و 2 میلی­ گرم بر میلی ­لیتر بود، در حالی که نتایج حداقل غلظت کشندگی اسانس برای باکتری­ های مذکور  8، 8، 4، 4 میلی ­گرم بر میلی­ لیتر بود.
بحث و نتیجه ­گیری: نتایج این مطالعه تجربی نشان داد که اسانس ترنج دارای اثر ضد­میکروبی بر سویه ­های عفونت ­زا به ویژه باکتری ­های گرم مثبت استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و استرپتوکوکوس پیوژنز داشت. اگر چه پژوهش­ های بیشتری در این زمینه ضروری می­ باشد ولی می­ توان از اسانس ترنج به عنوان عوامل ضدمیکروبی جدید در صنایع داروسازی و غذایی بهره برد.
 
واژه‌های کلیدی: پتانسیل آنتی ‌اکسیدانی، اسانس ترنج، باکتری ‌های‌ بیماری ‌زا، ترکیبات فیتوشیمیایی
متن کامل [PDF 910 kb]   (1646 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1397/8/28 | پذیرش: 1397/10/26 | انتشار: 1397/12/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 6 - ( 12-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها