1- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، noshad@ramin.ac.ir 2- گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (4540 مشاهده)
ترنج یا برگاموت با نام علمی Citrus bergamia متعلق به خانواده مرکبات است. هدف از این مطالعه، شناسایی ترکیبات فیتوشیمیایی، پتانسیل آنتی اکسیدانی و ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی اسانس ترنج بر تعدادی از سویه های عفونت زا در شرایط برون تنی بود.
مواد و روش ها:در این پژوهش تجربی، ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس ترنج با استفاده از دستگاه کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنجی جرمی شناسایی شد. پتانسیل آنتی اکسیدانی اسانس ترنج به روش کاهش ظرفیت رادیکالی و بر اساس 50IC تعیین گردید. از روش های کربی-بوئر، انتشار در آگار(چاهک)، رقت سازی در مایع و پورپلیت(حداقل غلظت کشندگی) برای ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی اسانس ترنج استفاده شد. یافته های پژوهش:نتایج حاصل از بررسی اجزای فیتوشیمیایی، تعداد 19 ترکیب در اسانس ترنج را اثبات نمود. ترکیبات Linalool (58/31 درصد) و Limonene (47/21 درصد) بخش عمده تشکیل دهنده اسانس بودند. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس ترنج بر اساس 50IC برابر با 212 میکروگرم بر میلی لیتر بود. حداقل غلظت ممانعت کنندگی اسانس ترنج برای سویه های سودوموناس ائروژینوزا، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و استرپتوکوکوس پیوژنز به ترتیب برابر با 4، 8، 2 و 2 میلی گرم بر میلی لیتر بود، در حالی که نتایج حداقل غلظت کشندگی اسانس برای باکتری های مذکور 8، 8، 4، 4 میلی گرم بر میلی لیتر بود. بحث و نتیجه گیری:نتایج این مطالعه تجربی نشان داد که اسانس ترنج دارای اثر ضدمیکروبی بر سویه های عفونت زا به ویژه باکتری های گرم مثبت استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و استرپتوکوکوس پیوژنز داشت. اگر چه پژوهش های بیشتری در این زمینه ضروری می باشد ولی می توان از اسانس ترنج به عنوان عوامل ضدمیکروبی جدید در صنایع داروسازی و غذایی بهره برد.
Noshad M, Alizadeh behbahani B. Investigation of Phytochemical Compounds, antioxidant
Potential and the Antimicrobial Effect of Bergamot
Essential Oil on some Pathogenic Strains
Causing Infection Invitro. J. Ilam Uni. Med. Sci. 2019; 26 (6) :122-132 URL: http://sjimu.medilam.ac.ir/article-1-5294-fa.html
نوشاد محمد، علیزاده بهبهانی بهروز. شناسایی ترکیبات فیتوشیمیایی، پتانسیل آنتی اکسیدانی و فعالیت ضدمیکروبی
اسانس ترنج(Bergamot) بر تعدادی از میکروارگانیسم های
عامل عفونت در شرایط برونتنی. مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام. 1397; 26 (6) :122-132