ارزیابی خواص ضد باکتریایی اسانس پونه کوهی برروی باکتری های پاتوژن جدا شده ازعفونت های بیمارستانی
|
یاسر نوظهور*1، محمد حسن رسولی فرد2، ناهیده قهرمانی گرمی3 |
1- گروه دام پزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، yasar_nozohour@yahoo.com 2- گروه آموزشی بهداشت مواد غذایی و آبزیان، واحد تبریز،دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران 3- گروه پرستاری ، واحد اربیل ، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران |
|
چکیده: (5172 مشاهده) |
مقدمه : استفاده از خواص ضد میکروبی گیاهان دارویی می تواند مشکلات رایج در استفاده از آنتی بیوتیک ها را بر طرف کند. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی خواص ضد باکتریایی اسانس پونه کوهی بر روی باکتری های جداشده از عفونت بیمارستانی می باشد.
مواد و روش ها : در این مطاله تجربی اسانس پونه کوهی با استفاده از دستگاه کلونجر تهیه گردید و سپس فعالیت ضد باکتریایی به روش انتشار در آگار جهت انجام آزمایش حساسیت میکروبی و از روش رقت لوله ای جهت تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد ( MIC ) Minimum Inhibitory Concentration و حداقل غلظت باکتری کشی ( MBC) Minimum Bactericidal Concentration به طور جدا گانه استفاده گردید.
یافته های پژوهش : آزمایش حساسیت میکروبی در موردآنتی بیوتیک های استاندارد تترا سایکلین و آمیکاسین و نیز دیسک آغشته به اسانس پونه کوهی نشان داد که قطر منطقه عدم رشد ایجادشده توسط این ترکیب در مورد 4 جدایه ای مورد آزمایش بزرگ تر و در مورد اشریشیا کلی وکلبسیلا نومونیا این اختلاف اندازه معنی داری) 5 0/0P<) بود. هم چنین نتایج حاصل از آزمایشات MIC و MBC هم مشخص کرد که میزان مهار رشد باکتری توسط اسانس با میزان اسانس موجود در رقت ها رابطه مستقیم دارد و با افزایش میزان اسانس در هر رقت از تعداد کلنی های باکتری بعد از کشت کاسته شده و در رقتی که نشان دهنده MBC اسانس پونه کوهی در مورد هر یک از جدایه ها بود، هیچ یک از آن ها اصلاً رشد نکرد.
بحث و نتیجه گیری : نتایج به دست آمده نشان داد که اسانس پونه کوهی دارای خاصیت ضد باکتریایی می باشد و می تواند به عنوان یک منبع ارزان و در دسترس برای استفاده درمانی در برخی از عفونت های باکتریایی مورد استفاده قرار گیرد .به عبارتی می توان از پونه کوهی به عنوان جایگزین مناسب برای انتی بیوتیک های صناعی جهت مقابله با جدایه های مورد آزمایش در نظر گرفته شود
|
|
واژههای کلیدی: ضد باکتریایی، اسانس، پونه کوهی، عفونت های بیمارستانی |
|
متن کامل [PDF 563 kb]
(5717 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1395/4/22 | پذیرش: 1395/6/28 | انتشار: 1396/10/27
|
|
|
|