:: دوره 25، شماره 4 - ( 8-1396 ) ::
جلد 25 شماره 4 صفحات 78-70 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی آلودگی سالمونلایی گله ‌های طیور گوشتی اطراف شهرستان سنندج
سارا دولتیابی1 ، سید مصطفی پیغمبری* 2، ریما مرشد3
1- گروه بیماری‌ های طیور، دانشکده دام پزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- گروه بیماری‌ های طیور، دانشکده دام پزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران ، mpeigham@ut.ac.ir
3- گروه کشاورزی و دام پزشکی، بنیاد دانشنامه نگاری ایران، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تهران، ایران
چکیده:   (4883 مشاهده)
مقدمه: عفونت ‌های ناشی از سالمونلا‌ های پارا تیفوئیدی در صنعت طیور بسیار مهم هستند. گوشت مرغ و تخم‌ مرغ از اصلی‌ ترین منابع انتقال سالمونلا به انسان در سال‌‌ های اخیر شناخته شده‌اند. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی گله‌ های گوشتی شهرستان سنندج به سالمونلا، تعیین گروه سرمی و بررسی الگوی مقاومت دارویی در بین جدایه‌‌ های آن بوده است.
مواد و روش ‌ها: تعداد 2220 نمونه از مدفوع تازه دفع شده مرغان در 20 گله گوشتی به طور تصادفی جمع آوری شد. از هر سالن مرغداری، 60 نمونه مدفوعی جمع آوری شد که هر 10 نمونه با هم تجمیع شد. تمامی 222 نمونه تجمیع شده از 20 گله گوشتی بر اساس روش ‌های استاندارد برای جداسازی سالمونلا کشت داده شدند. روش استاندارد آگلو تیناسیون بر روی لام جهت تعیین گروه سرمی و روش استاندارد دیسک دیفوزیون برای تعیین حساسیت ضد میکروبی جدایه‌ها نسبت به 20 عامل آنتی باکتریال مختلف مورد استفاده قرار گرفت.
یافته‌‌ های پژوهش: از مجموع 222 نمونه تجمیع شده، تعداد 4 جدایه سالمونلا متعلق به 3 مزرعه مرغ گوشتی به دست آمد. آزمایش تعیین گروه سرمی مشخص نمود که از 4 جدایه سالمونلا، یک جدایه به گروه سرمی C و سه جدایه‌ به گروه سرمیD  تعلق داشتند. همه نمونه‌‌ های جدا شده به آمپی‌ سیلین، سفتازیدیم، دانو فلوکساسین، لوو فلوکساسین، نور فلوکساسین و فلور فنیکل حساسیت کامل و به نالیدیکسیک اسید و فلو مکوئین مقاومت کامل نشان دادند. در بین 4 جدایه سالمونلا به دست آمده، وقوع مقاومت چند گانه دارویی بسیار شایع بود به طوری که آن‌ها حداقل به 5 و حداکثر به 9 دارو مقاوم بودند و 4 الگوی مقاومت دارویی شناسایی شد.
بحث و نتیجه‌ گیری: نتایج این بررسی، آلودگی گله‌ های طیور گوشتی اطراف سنندج به سالمونلا و هم چنین وجود مقاومت بر علیه ترکیبات آنتی باکتریال در سالمونلا‌ های جدا شده را نشان داد. یافته‌ های این پژوهش برای صنعت طیور ایران مهم است و هم چنین از نقطه نظر بهداشت عمومی مورد توجه می‌باشد. 
واژه‌های کلیدی: سالمونلا، گروه سرمی، مقاومت دارویی، جوجه گوشتی، سنندج، ایران
متن کامل [PDF 594 kb]   (1169 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1395/1/8 | پذیرش: 1395/4/23 | انتشار: 1396/8/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 25، شماره 4 - ( 8-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها